Мускулна треска - растеж или претрениране

11.03.10
19:16

Здравейте , искам да попитам нещо понеже в понеделник смених малко упражненията за гърди , до сега правих само лег и кофички 3 по 8 , сега пробвах лег полулег и флайс , но понеже на флайса се изсилих с доста тежки дъмбели и сега имам мускулна треска във гърдите , бицепса и перките отзад o_O и още от понеделник 3ти ден вече не е минала мускулната треска и 3те мускулни групи ме болят като ги стегна , в началото даже като стегна гърдите и не се втвърдяват напълно ми усещам болката от треската и мускула е леко мек , та не мога да разбера дали съм претренирал или е добре ? Мерси :)

11.03.10
20:17

Ако мускулната треска те държи повече от 2 дни - значи си се престарал с тренировката или ти куца възстановяването.

11.03.10
20:20

А това означава ли че съм претренирал ;) иначе при възстановяване храната е добре и даже и протеин пия явно съм претренирал :( някакви съвети как да не го правя повече ;)

12.03.10
07:19

от една тренировка по никакъв начин не можеш да претренираш. по-скоро продължителната мускулна треска е в следствие на необичайното натоварване. след още 2-3 такива тренировки треската ще намалее съвсем в границите на нормалното, а може и изобщо да не се появи.

12.03.10
18:47

Ммм FRANKO1 не е баш така. При мен винаги има жестока мускулна треска, даже мислих да пускам такава тема, но колегата ме е изпреварил. Имам доста стаж, няколко години - вярно с прекъсвания но..
И при мен мускулната треска рядко трае под 3-4 дена, пия добавки, ям качествена храна, няма стрес, и пак не минава треската - в шах съм. Тренирам си по стандартна програма - всяка мускулна група - веднъж седмично - натоварвам големите с по 3-4 упр по 3 основни серии и пак се получава така.

Ако някой има предложение как да се избегне - ще съм му много благодарен.
Митак, ти също имаш доста опит - какво ще кажеш да вариант - всички мускули да се тренират 2 пъти в рамките на 8 дена примерно с по-малко упражнения? Дали ще има ефект, или ще стане още по-лошо? По този въпрос се чудя много време, но всички казват, че е по-добре да си карам по старата система?

BU

12.03.10
19:17

Ох,аз бих препоръчал да разредиш тренировъчния обем на по-малки залъци.
Но в края на краищата си е до човека.Аз примерно имах мускулна треска (и то слаба) само първите 6-7 месеца тренировки и оттогава...нямам.Или имам някакво леко изтръпване.А съм тренирал всякак. :)

Други пък тренират и те от 2-3 години,но след ВСЯКА тренировка (ако не са се лигавили) имат треска.

Мнението беше редактирано от BusyMan на 12.03.10 19:43.

12.03.10
20:00

Митак, ти също имаш доста опит - какво ще кажеш да вариант - всички мускули да се тренират 2 пъти в рамките на 8 дена примерно с по-малко упражнения? Дали ще има ефект, или ще стане още по-лошо? По този въпрос се чудя много време, но всички казват, че е по-добре да си карам по старата система?

Ако ги разделиш на 2 части и редуваш трен. за различните части - става.
Например:
понеделник: горни гърди + долен гръб (перки)
вторник: бицепс( долен - към лакътя) + трицепс (горен - към рамото)
сряда: рамо (задно+средно) + крака (квадрицепс)
четвъртък: гърди долни + гръб горен (включително трапец)
петък: бицепс горен + трицепс долен
събота: крака (вътрешно+задно бедрп+прасец) + рамо (предно+средно)
Нещо такова правих 6 месеца миналата година.
6-8 упр на тренировка.Ако съм възстановен - 8, ако не - 6.

12.03.10
20:10

Да, добре звучи - имах нужда и някой да го каже :) Много благодаря, ще пробвам тази система, че голям проблем ми се оказа треската, дано да има ефект. Явно до възстановяване си е работата, но малко разнообразие няма да ми навреди - ще опитам!

12.03.10
21:12

Мен мускулната треска не ме притеснява притеснява ме дали болката и дългия период на мускулната треска означава претрениране ;)

12.03.10
21:22

Аз съм чувал, че от бира минава мускулната треска.. незнам аз лично нямам проблем не ме държи дълго и не ми е няква адска болка.. Всичко зависи от тренировката според мен.. Ако тренираш за маса и изведнъж си качил килата с много или си правил някое упражнение грешно, спал си открит даже.. аххаха... Има много фактори, които влияят на това :)

12.03.10
21:31

За мен мускулната треска в рамките на ден-два е напълно нормално да не кажа задължителна ако съм направил добра тренировка.По-дълга от 3 дни мисля,че си е претрениране.Но мисля,че ако правиш всеки път едни и същи упражнения мускула няма как да не свикне и с времето муск. треска да намалее.Успех

12.03.10
22:14

казано от mitaka101 на 11.03.10, 20:17:

Ако мускулната треска те държи повече от 2 дни - значи си се престарал с тренировката или ти куца възстановяването.

Митак, не съм съгласен с теб! След като правя крака във вторник, ме болят до събота, нито претренирвам, нито ми куца възстановяването защото всички други мускулни групи се възстановяват за 1 ден, 2 максимум! :) (Всичко е индивидуално, и как тренираш и как се храниш!)

12.03.10
22:37

Имате треска защото тренирате еди пьт в седмицата ако тренираш един мускул по често няма да има треска кои спортист има треска никои. ;-)

13.03.10
08:25

@vatman - ти за кои спортисти по-точно говориш?
@gosheto - не минава от бира - поне не се усеща. А пък и бирата някакси не се вписва като напитка за всеки ден, иначе щяхме да сме сумисти :)

13.03.10
11:46

явно е много индивидуално. аз, ако не правя клек(примерно) за 2-3 седмици, имам страхотна мускулна треска когато го направя, без значение с какви килограми клякам. след още 2-3 тренировки с включен клек, почти не усещам треска, въпреки, че клякам с пълно натоварване. забелязал съм същото и за гърдите, и за бицепса ...

13.03.10
13:47

когато редовно си тренираш дадена мускулна група и кат пропуснеш няколко трен  и е натовариш пак се получава треска или при мускул на си обращал много внимание  и не е развит добре  , тази МГ е отвикнала и се появява треската
треската на дадена група минава като се натовариш пак...
мисля че е нормално да имаш треска след трен .. не след всеки трен разбира се...

13.03.10
16:16

не говоря за пропускане на тренировка за мускулна група, а за пропускане на дадено упражнение за нея. предполагам, че различното натоварване си казва думата. но това не е претрениране все пак.

13.03.10
18:53

Радвайте се, че има треска, това ви напомня, че тренировката е имала ефект. При мен за жалост след първите тренировки треската ми спира, дори и като съм опитвал стресофи тренировки. Трябва да прекъсна 1-2 седмици за да може да усетя треска след това.

04.05.10
16:05

Здравейте, искам да ви попитам дали ако след тренировка на следващия нямаш мускулна треска, значи че тренировката не е била качествена и тази тренировка няма да спомогне за разтеж?? Попринцип имам мускулна треска след всяка тренировка.Изпълнявам си упражненията както трябва, всеки път правя различни.Тренирам всеки мускул веднъж в седмицата.Работата е там, че предпоследният път когата правех ръце нямах треска нито на бицепса, нито на трицепса... а пред последният пък беше нещо което не ми се е случвало досега.По-силна болка в десния трицепс(по-слаба в бицепса)и по-силна болка в левия бицепс, и по-слаба в левия трицепс..Ако беше болката по-силна изцяло в дясната ръка, а по-слаба в лявата добре (аз съм десничар) ама така никога не е било.Та въпросът ми е значи ли това, че мускулите които са с по-слаба треска няма да попораснат така да се каже ?? А ако някой има предположение, защо е станало така няма да е зле да си каже мнението :) (работя за ММ)

Мнението беше редактирано от Юли на 04.05.10 16:07.

04.05.10
16:18

http://www.youtube.com/watch?v=1MrYdVohfDA&feature=player_embedded !!!!!! ;)

04.05.10
16:35

казано от FanatikaBG на 04.05.10, 16:18:

Мерси, но почти нищо не разбрах, ако може малко да разясниш няма да е зле :)

04.05.10
16:50

казано от Death__ на 04.05.10, 16:35:

Човека обяснява за видовете болка, които може да изпиташ след тренировка. Единия вид е болка в ставите, другия е остра болка в мусклулите. Естествено не би желал да изпитваш такива. Третият вид е мускулна треска. Мускулната треска е знак че мускула се възстановява след тренировката, че расте. Обаче това че нямаш мускулна треска не значи не си направил тренировка и не рестеж. Може например на някои мускули винаги да имаш треска, а на други никога или много рядко. Той казва че винаги има на гърдите, бедрата и гърба и почти никога на рамената, така че и да нямаш мускулна треска не е проблем. :)

04.05.10
16:59

казано от FanatikaBG на 04.05.10, 16:50:

казано от Death__ на 04.05.10, 16:35:

Човека обяснява за видовете болка, които може да изпиташ след тренировка. Единия вид е болка в ставите, другия е остра болка в мусклулите. Естествено не би желал да изпитваш такива. Третият вид е мускулна треска. Мускулната треска е знак че мускула се възстановява след тренировката, че расте. Обаче това че нямаш мускулна треска не значи не си направил тренировка и не рестеж. Може например на някои мускули винаги да имаш треска, а на други никога или много рядко. Той казва че винаги има на гърдите, бедрата и гърба и почти никога на рамената, така че и да нямаш мускулна треска не е проблем. :)

Изкрени благодарности ! При мене е точно така имам на гърдите на гърба, а рамената мн мн рядко. Мерси отново

Мнението беше редактирано от Юли на 04.05.10 17:01.

04.05.10
17:38

Няма проблем ;)
И при мен е същата работа :)

Мнението беше редактирано от П.М. на 04.05.10 17:38.

04.05.10
17:51

Нормално , щом си вкарал цели 2 нови упр в тренировката ти и се  си изсилил на изолиращо като флаис , пак поне с треска си се отървал де ....

03.07.13
16:55

Аз искам да кажа че Трябва да се тренира много здраво с макс тежести които можете да вдигате ,мускулната треска ще я има винаги но с правилната храна и почивка между тренировъчните дни ще имате доста голям прогрес.Ако искате просто да поддържате някаква форма може да си дигате както искате ,но ако искате видими резултати и прогрес ще трябва да се поизпотите и изморите повече от нормалното.Протеини ,гейнери ,аминокиселини те са много важни така че ги приемайте.Фитнеса не е за всеки и трябва да знаете какво искате от него.

Няма ли болка няма прогрес !

20.03.14
21:48

Мускулна треска се нарича специфичната болка или дискомфорт, оставащ от 24 до 76 часа след интензивно натоварване на определен мускул или мускулна група. Някога се е считало, че се дължи само на синтеза на млечна киселина, но по-съвременни теории предполагат, че се дължи на микро травмите в мускулната тъкан и натрупването на урея, причинени от неравномерно или необичайно натоварване.

Въпреки че точната причина не е установена, изглежда, че видът мускулно натоварване е основен фактор за развитие на мускулна треска. Упражнения, изискващи много неравномерни натоварвания (като тичане надолу по склон), биха довели до най-тежките форми на мускулна треска, тъй като подобно натоварване би причинило по-големи поражения за мускулната тъкан, отколкото стандартни равномерни натоварвания (например изкачване).
Едно изследване твърди, че мускулната треска не е предизвикана от болката в повредената мускулна тъкан, а се дължи на подсилващ процес. Мускулът реагира на тренировката, като се подсилва до степен, по-висока от предишната чрез изграждане на нови сегменти в мускулната тъкан. Този процес на подсилване кара клетките да нарастват и да упражняват натиск върху околните нерви и артерии, причинявайки мускулна треска.

аз тренирам от скоро и тренирам по програма
1.силово обръщане с дъмбели 3 серии и 5 повторения почивка 90 секунди.
2.лицеви опори с пляскане 5 повторения.
3.чуково сгъване 10 повторения.
4.избутване сдъмбели от лег 10 повторения.
5.трицепсово разгъване с дъмбели над глава 8-10 повторения.
6.флайс сдъмбели на хоризонтална лежанка 8 повторения.
7.вдигане на дъмбел 10 повторения.
Но в съботаравих чуковосгъване с дъмбел 50 повторения и вдигане на дъмбел 50 повторения, и от тогава имам мускулна треска.В понеделник правих оная програма ама ми севидя малко и напраих чуково сгъване 20 повторения и вдигане на дъбел 20 повторения.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1