12.03.10
20:53
Здравейте,
имам следния проблем. Ходих на хирург. Според него имам разширен ингвинален канал от дясната страна. Чудя се дали да се оперирам и дали има шанс това да ми мине, т.е. ингвиналния ми канал да се нормализира с времето без да се оперирам. В смисъл ако има някакъв вид лечение да го приложа. На някой от вас случвало ли му се е нещо подобно? Иначе нямам болки. Просто от време на време при клякане или като се наведа напред докато съм седнал усещам една слабост в областа на ингвиналния канал, а понякога и болки като ощипване точно на сгъвката, но в последно време не съм изпитвал големи проблеми и просто се чудя какво да правя. Знам, че ще ми препоръчате да не избързвам , но вече 2 години отлагам и просто се чудя. Дали няма с възраста да ми мине? Или пък дали има безоперативно лечение за разширение на ингвиналния канал? Благодаря предварително!
12.03.10
22:12
Това не е ли ингвинална херния ?А инече по въпроса:по-добре се оперирай и не няма никаква възможност да се нормализира ингвиналния канал .
Мнението беше редактирано от No_CoNnEcTiOn на 12.03.10 22:14.
ами не е херния според хирурга ми. Просто разширение, което от време на време ми създава проблеми. И аз така мисля. Ще се оперирам.
Да, аз имам също разширени ингвинални канали. На времето хирургът ми каза “тренирай си и не му обръщай внимание”. И мен ме наболява от време на време, но както ме посъветваха хич не го мисля и съм свикнал. Това НЕ е херния, защото няма изсипване или преминаване на вътрешности в канала, а просто е разширен.
13.03.10
19:58
А възможно ли е да се стигне до херния или не ?
един Бог знае... При мен лично е много дразнещо. От дясната страна ми е. И все имам чувството, че ластика на слипа ми ме допира до сгъвката и затова ме дразни , а то дефакто нещо отвътре се прищипва и ми разказва играта. В моменти когато имам каслица или хрема от напъването да кашлям или да си издухам носа положението даже става и по-лошо. Според мен просто при всеки си има различно ниво на поносимост. При мен е изнервящо и затова ще потърся хирургична намеса.
Мнението беше редактирано от Liubo111 на 13.03.10 20:24.
На мен ми бе обяснено, че хирургически не може да се стесни канала. А и нямало смисъл. Дразнещо е, но се свиква. Да, и аз понякога като се изкихам или изкашлям усещам дискомфорт, но не го мисля. Беше ми обяснено, че хората, занимаващи се с тежести често има този проблем. Това НЕ означава, че по-лесно ще имаш херния или нещо подобно. Хернията зависи от други фактори - наследствени, слаба коремна стена (тренирайте корема за да заздравите хернията) и вече много килограми и неправилна техника също съдържа прилично голяма доза риск.
Добре де... Стоянчо, виждам те с тези гюлета сигурно тренираш яко по принцип. Според теб ако потренирам малко коремни пресички или просто ако си подобря коремната мускулатура дали ще има някакъв ефект? Или най-много от тренировките д аси навредя повечко? Защото аз по принцип нетренирам нищо друго освен малко спорт от време на време като колоездене или волейбол.
Мнението беше редактирано от Liubo111 на 14.03.10 09:20.
С “гюлетата” тренирам отскоро, но преди това бяха лостове и дъмбели...както и да е. Да, категорично ще бъде само за добро, ако тренираш пресата (не само според мен, а и според лекарите)!!! Дори да продължи да си я има толката от ингв канали, пресите ще зазсдравят корема и така по-трудно би се стигнало део херния, като пак подчертавам, че тя няма общо с ингвиналните канали. Т.е. спортувай си спокойно с тази диагноза!!!
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 14.03.10 10:07.