20.01.10
12:02
Здравейте момчета накратко искам да споделя историята ми,ако някой е имал подобна случка ще ми е от полза опита му.
Ситуацията бе следната ,наложи се да смъкна лоста на една смит машина за да правя клек ,но беше качен най на високото и не съобразих ,че лоста не е свободна тежест там, а 40 килограма и се бях отпуснал ,по принцип правя с повече войнишката преста,но ето че като не си подготвен понякога...
...така сещате се какво е станало с рамото ми, като го хванах отпуснат и тръгна надолу към гърдите ми ...но аз не осъзнах тогава и продължих да си правя упражненията за крака докато по едно време като се движих започна да ми щрака и да ме боли много,довърших тренировката разбира се ,прибрах се обаче беше мъка постоянно ми щракаше като се движих и като шофирах ,слагах си лед и се намазах с диип релииф ,но ми стана ясно ,че няма да я бъде и отидох в спешното...
Та там след снимка на рентген видяхме,че не е излязла костта поне по време на снимката,обяснението на доктора е ,че съм разкъсал някаква капсула която е около костта и ако не направя пълен покой на ръката ще се стигне до операция,съвета му бе 2 седмици пълен покой и месец без тренировки,за второто не мисля,че ще го спазя...както и да е ще съм радостен ако се включите тук с опит,възнамерявам да взема 4-5 медикамента ,които ми препоръчаха момчета занимаващи се професионално с културизъм ,очаквам да ми пристигне и глюкозамин за 4 месечен курс.За сега съм до тук... :(
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 03.06.11 09:01.
20.01.10
12:07
Нямаш късмет, батка
По-добре послушай доктора, защото това е ставната капсула на рамото и при усложнения направо може да забравиш не за фитнес, а за вдигане на чаша. Ако толкова ти се тренира, тренирай краката с клекове без тежест, напади без тежест и евентуално някоя машина.
20.01.10
14:24
Подкрепям горния пост. По добре е да не тренираш 1 месец, от колкото да не можеш да тренираш въобще повече. Пък ако толкова ти се тренира, тренирай краката (без клек - лег преса,разгъвания,сгъвания)
В такъв случай си почини както трябва. Да тренираш крака без гореспоменатите движения изобщо не е тренировка!
21.01.10
17:46
Батка слушай доктора и на мене доктора ми каза да правя почивка около 1 месец и остана още 2 седмици и сега нямам търпение по добре чакай.
21.01.10
18:13
Ще ти го кажа и аз, за да изглежда по-убедително: Почини си.За 1 месец толкова няма да изгубиш форма.
Доктора не на празно ти е казал да почиваш. Ако искаш да си усложниш травмата - ходи на фитнес. Рамото участва в почти всички упражнения за горната част на тялото.
Като препоръка поне от мен е да отидеш и на добър физиотерапевт със снимката и точно да предадеш думите на доктора, ако е възможно му се обади.
Макар, че би трябвало да ти е насрочил нагревки..и физио..
Аз пък ще кажа, че имаш късмет, че не се е стигнало до констатацията: “трябва операция” и после половин година възстановяване ;) Гледай позитивно (доколкото може). Един месец може да е достатъчен, но може и да не е...сам ще го усетиш. Само ще кажа, че отминаването на болката НЕ означава, че трябва да бягаш в залата. От тук нататък хрупане или щракане почти сигурно е, че ще има, но дано нямаш неприятни усещания при изпълнение на упражненята. Патило ми е рамото и ти съчувствам искрено! При доста по-лека травма аз почивах 3 седмици + после две седмици с много леки тежести. Рамото и до днес го чувствам в някой позиции да го наречем по-чувствително.
По спомен: пих глюкозамин, хондроитин и МСМ, мазах с бенгей, дийп рилиф и фастум гел. Една препоръка (изпитал съм го!) - купи си от ветеринарен магазин антифлегмин и камфорсалицилова паста, смеси ги 1:1 и намажи мястото 3 пъти дневно.
а това 2 седмично пълно обездвижване,което ми казаха от спешното,абсолютно ли трябва да е без движение,тъй като ходя и карам с вързана ръка,
но ето че сега рекох да се изкъпя и като ми изщрака пак умрях от болка,
сега едвам пиша с една ръка...
за да заздравее ставната капсула явно трябва да не изщраква така рамото...излиза ли при това положение или не знам какво става ,но болката е такава,че ако не си държа ръката не знам.................
за ветерниарната ми казаха едно мазило,но може да пробвам и с тези...понеже ходих в спешното не ми дадоха много информация и утре ще ходя при ортопед,дори възнамерявам да си направя и Ядрено магнитен резонанс (ЯМР) за да знаем до колко е зле положението и как трябва да се възстановявам ...
Мнението беше редактирано от Тони1 на 21.01.10 22:37.
25.02.10
16:32
Тони, има ли някакво развитие?
Да от доста време не съм се включвал тази вечер ми писа едно момче и обяснявах и на него...
Накратко два дена след като бях в спешното отидох при ортопед ,чрез бърз преглед ми каза,че не е разкъсана капсулата а нещо като периартрит на раменната става[в частност ми каза ,че имам и тенденит на бицепса ,от там си отговорих на въпроса как може година и половина ръцете ми да не растат на фона на всичко друго....за сега оправията там е само в упражненията а какво ще стане не знам :((( и нещо си на трапеца,което щяло да се оправи като правя рамената ,това не си го обясних...]
Както и да е спазих двете седмици покой,които и той ми препоръча за да заздравее (всъщност май така си мисля,защото сега правя вече наистина пълна седмица покой без движенията които правих преди и не ми е щракало рамото,но после ще разкажа) с тази разлика,че след това не “месец почивка” а отново тренировки и раздвиждване(физиотерапия с няколко упражнения,към които се отнесох много несериозно)
Ок направих го започнах да тренирам отново,след двете седмици....но....няма никой при почти всички движения освен тези за краката имаше щракането ,обаче съпроводено с болка,караща ме да си държа ръката иначе имам чувството,че се отделяше от тялото ми и побяснявах,но не спирах да тренирам понеже съм твърдоглав...
...така обаче на мен ми писна и от чудене какво да правя ,започнах да разпитвам приятели охрани,спортисти и т.н. и стигнах до извода ,че ще отида на чекракчия като последен опит...та миналата седмица /днес ми е 6 ден/ ходих при една баба,която със дърпащата сила на един приятел намести рамото ми точно там където му е мястото или поне така го усетих тогава,болката беше чак до главобол,но важното бе да се оправя,питах я колко време да почивам и ми каза седмица да пазя рамото от няколко движения които могат отново да го изкарат/всъщност то не е излизало цялото а просто някаква мини дислокация по нейните,не-медицино компетентни думи,а по думите на алтернативната медицина ,може и да е така..../ та сега се моля да съм се оправил и след няколко дена ще ви пиша какъв е резултата...пазете се ,няма нищо по ценно от ЗДРАВЕТО !
Мнението беше редактирано от Тони1 на 25.02.10 22:20.
Иди си направи нова снимка. А ако е възможно по-добре ЯМР. За да се види до колко всичко си е на място.
26.02.10
16:42
Такова нещо като мини-дислокация едва ли има.. Аз и до ден днешен патя от раменете и внимавам. Отдавна се оплаквам. Пих още като бях 9ти-10ти клас едни лингвети - Zeel (май така се пишеше). При ортопеда ми инжектираха противовъзпалителни (кортикостероиди) в рамото. Ходех на физотерапия- магнити и електрофореза - над 20-30 пъти сигурно. В София също ходих при ортопед за тия рамене. Рентгена не показа нищо притеснително. Когато обаче ми прегледаха китките и коленете се оказа, че имам “халтави” стави, а раменете хрупат и щракат, понеже и най-много тях натоварвам. Не ми казаха да не тренирам- дори напротив, посъветваха ме да пия глюкозамин по желание (3 месечни цикли и 1м почивка) и да тренирам делтовидния мускул, защото така укрепва ставата.
Но да, споделям на Стоянчо изречението- оттук нататък не трябва да те учудва, ако има хрупане и щракане.
п.с.
А да- не ходи на чекръкчии и глупости. Нали не мислиш да си вадиш хляба с културизъм?
Не ,но със сигурност ще си тегля куршума ако не мога да тренирам нищо било то фитнес или спорт....това за мини.... казах ,че в стандартната медицина не съществува :) тези инжекции ,които са ти слагали не съм чувал нищо хубаво от тях....хрущене нищо не ме притеснява ,само да мога да тренирам и да се оправя....
В момента съм пред следната дилема дали да отида на ЯМР ,вчера ходих при един познат ортопед за направление ,но той пък е в отпуска ,чудя се тъй като рамото пука почти постоянно ,но за сметка на това болката вече намаля малко по-малко...може би му трябва раздвижване,за сега тичам и правя кръгови в залата...
Чак сега ти виждам темата... аз съм мнооооооооого навътре с тая тема... общо 6пъти съм си вадила рамената, от които 4пъти много брутално... по 6месеца съм почивала след всяка от 4те контузии... и съм била и по 2месеца с обездвижена ръка... и да изобщо не трябва да се движи... ама от първия ти пост, оставам с впечатлението, че не е била чак толкова сериозна контузията, щом си продължил... и а зв началото(т.е. първите ми две контузии) бяха така...само тръгва да се вади ама после само се връща и даже съм продължавала да играя...но после почна изцяло да се вади и без лекар тва няма наместване...единия път трима лекари се опитаха д ами го наместят и не успяха чак четвъртия го намести.... тааааааааа по-добре слушай и си почини... аз не слушах и много си изпатих... по-добре д апочинеш повече време и да се оправиш, отколкото да почнеш по-рано и после още по-дълго да почиваш... и тая работа с бабите.... :Х
Продължавам с раздвижването болка има и пукане нон стоп ,чудя се дали изобщо да спра да товаря рамото или да продължавам да раздвижвам,съветвам се с вас тъй като доверие на лекари нямам вече,а мнение и от тук няма да ми е излишно .....
05.03.10
08:06
Аз имам такъв проблем в следствие на 4 изваждания на рамото. Както ти каза Инес, задължително трябва да почваш с почивка, докато спаднат болките и ти позволяват да си правиш поне раздвижвания (ЛФК). Като цяло може да имаш засегнати и някои тъкани, за това силовите упражнения могат и да навредят не само на възстановяването, а и да усложнят. Това че ти щрака рамото може да има и други причини - неизползване на пълния капацитет на ставата и недостатъчно еластичност на мускулите... Някой спецове могат да разберат дали имаш разкъсване с един рентген и тестване на ставата. За този ЯМР може да чакаш 1-2 месеца докато ти дойде датата и може и да не ти каже нищо по-ново от рентгена и теста.
Ще ти дам пример при мен как премина последното възстановяване. Отначало пълен покой и физиотерапии на машинки. След това се включваха изометрични, махове в различни равнини, изометрични упражнения с леки тежести (1, 2, 3кг.), упражнения с ластици и мед. топки. ОБщо взето това, което ми стабилизира най-добре ставата, беше че възстанових пълния и капацитет (свободно и плано движение), след това наблегнах на мускулатурата - ластици и много плуване (кроу и гръб). Като мазила съм ползвал един гел, които ми го подари Тони Георгиев и масажи със свинска мас + билки. В момента нямам никакви оплаквания :)
Успех и ти пожелавам бързо възстановяване.
Момчета благодаря ви за включването,но се притеснявам да не стане хронично това,продължава да ми пука постоянно и от време на време да ме боли,има ли телефони на някакви спортни лекари или хора,които са в час с подобни травми...?
15.03.10
13:03
В България мога да ти препоръчам само колкото да си направиш преглед и да си наясно с проблема - Николай Димитров (Горна баня) и Людмил Симеонов (Св. Пантелеймон - Младост). След това може да драснеш... Ако не желаеш да стане хронично, просто избягвай за момента тренировки с тежести. Предполагам ще ти препишат почивка, физиотерапия на машинки и упражнения за раздвижване. За операции в момента е излишно да се говори. Това е сложна става - дори и по 1 рентгенова снимка не мисля, че може да се установи скъсване на ставната капсула.
15.03.10
13:05
Междудругото преди малко четох една статия, може да и метнеш 1 око: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=313603
16.03.10
00:08
Почивката е цялата работа ама как да спреш се едно да те сърби и да не се почешиш.....
Незнам при мен каква е ситуацията но винаги рамото ми пука като правя кръгови движения с ръката ,пука си прилично така и рамото не го товаря много а и колкото и да загравям си пука редовно... Проблема го имам и в лакътя на другата ръка като правя трицепс много гадно пукане особено френското ,загряването пак не помага ..... Единствено кое ми помогна на мен е стягането с еластичен бинт.
казано от Todor Dimitrov на 16.03.10, 00:08:
Почивката е цялата работа ама как да спреш се едно да те сърби и да не се почешиш.....
Незнам при мен каква е ситуацията но винаги рамото ми пука като правя кръгови движения с ръката ,пука си прилично така и рамото не го товаря много а и колкото и да загравям си пука редовно... Проблема го имам и в лакътя на другата ръка като правя трицепс много гадно пукане особено френското ,загряването пак не помага ..... Единствено кое ми помогна на мен е стягането с еластичен бинт.
Можеш да пробваш да го мажеш преди тренировка с Дийп Релийф или друг загряваш гел, като попие навиваш бинта.
Моето пукане не е това,което сме имали в лактите и рамената понякога,а си е направо щракане,имам напредък с диагноза и скенер от няколко дена .сега отивам на физиотерапия ,по късно вечерта ще напиша цялата история ,не искам някой ако има подобна травма да губи толкова време като мен в нищо,за това ще кажа всичко как протича и протече,лек ден засега...
Мнението беше редактирано от Тони1 на 16.03.10 07:54.
И така да продължа темата,ще я затворим чак когато се оправя,искам да спестя,парите,главоболията и времето на всички ,които някога изпаднат в подобна ситуация ,тъй като аз много рових и в интернет никой не споделя кой знае колко,пита на две на три какъв е проблема отива при специалист и после зарязва...
След доктори,ортопеди накрая стигнах до човек,които ми казаха,че е специалист в областта си, при напревената снимка на скенер,ми каза с две ръце ,че проблема е износена/възпалена става на ключицата от там идва и пукането и болката ,както и разпънати връзки около рамото,някой от които най-вероятно са накъсани.Разбира се в следствие на неправилната ми първоначална диагноза и лечение след това.
От днес започнах физиотерапия във военна болница състояща се във пускане на ток или нещо подобно върху някакви възглавнички напоени със лидокаин и различни видове упражнения влияещи върху рамото,процедурите ще са по 3 пъти на ден за 7 дена специално за моят случай след това ще се надявам да има развитие и да мога да започна тренировки най сетне...
Здравейте. Извадих си рамото по време на баскетболна тренировка септември месец 2009г. Като самото изваждане беше частично и си го наместих сам... След това се допитах до един масажист по телефона и той ми каза, че щом ставата е влезнала няма страшно и да го мажа с някакъв гел “Дяволски нокът”.... Мина известно време(2-3 дена) и реших да играя волейбол туй като нямах никакви болки и си тренирах баскета, но в училище по време на волейболната игра ме заболя много силно и след това по време на междучасие бях задрямал на чина, след като се събудих видях ръката си извадена, но по-малко от предходния път..... Отидох на лекар( Д-р Русимов, ВМА.) Който ми каза, че щом съм си извадил рамото трябва да ми направят операция, ако искам да играя, а и за по-добро качество на живот, защото щяло да ми се вади пак... След това отидох при д-р Хубенов, който ми каза, че нещата са 50 на 50 и ако го извадя отново ще се наложи операция, но ако успея да заздравя ставата не се налагало. Почнах фитнес упрахнения и разни упражнения с баскетболна топка. След това отидох на още един преглед при една кинезитерапевтка, която ми е препоръча един приятел който също е патил с рамо и тя ми каза същото като д-р Хубенов, че нещата са 50 на 50… И пиша с днешна дата, че когато тренирам и съм загрят не чувстяам никакво напрежение в ръката ( освен от време на време )но при движение ми щрака рамото като си сложа дланта на лявата ръка на дясното ми рамо и усещам много силно пукане.... и се чудя както да правя ... дали да преустановя за 1-2 седмици тренировка и да отида на лекар. Взех си хрущялно вещество от акула, почнах да слагам лед, като цяло чувствам дискомфорт в рамото си.
П.С забравих да допълня, че ходих на ЯМР и го показах на всичките лекари и изводите им бяха въз основа на снимката и листа от снимката.... и там пише, че имам частично разкъсване на някакво сухожилие(ротатонда или нещо подобно ми се върти в главата)
Ако имате съвети към мен ще ви бъда благодарен.
Мнението беше редактирано от Anatomic на 24.03.10 18:05.
@Анато...немога да ти дам съвет,защото при мен случая е различен...
Минаха 2 седмици от физиотерапията днес ми бе последен ден,ще отида за 2 седмици на гости и след това мисля ,отново да продължа,пукането още го има ,но с почти никаква болка ,днес тренирах кръгово ,изобщо нямам силата от преди и въздуха минаха 3 месеца все пак,но нямаше болки и проблеми с изпълненията на упражненията,ще видим по нататък...забравих да спомена ,че едното ми е рамо е по виснало от другото,но ми казаха ,че като заздравеят връзките понеже сега са разтеглени ...благодарение на плуването ,тичането и физиотерапията ,движение трябва да има...ще се оправи.
28.04.10
06:43
казано от Anatomic на 24.03.10, 18:05:
Здравейте. Извадих си рамото по време на баскетболна тренировка септември месец 2009г. Като самото изваждане беше частично и си го наместих сам... След това се допитах до един масажист по телефона и той ми каза, че щом ставата е влезнала няма страшно и да го мажа с някакъв гел “Дяволски нокът”.... Мина известно време(2-3 дена) и реших да играя волейбол туй като нямах никакви болки и си тренирах баскета, но в училище по време на волейболната игра ме заболя много силно и след това по време на междучасие бях задрямал на чина, след като се събудих видях ръката си извадена, но по-малко от предходния път..... Отидох на лекар( Д-р Русимов, ВМА.) Който ми каза, че щом съм си извадил рамото трябва да ми направят операция, ако искам да играя, а и за по-добро качество на живот, защото щяло да ми се вади пак... След това отидох при д-р Хубенов, който ми каза, че нещата са 50 на 50 и ако го извадя отново ще се наложи операция, но ако успея да заздравя ставата не се налагало. Почнах фитнес упрахнения и разни упражнения с баскетболна топка. След това отидох на още един преглед при една кинезитерапевтка, която ми е препоръча един приятел който също е патил с рамо и тя ми каза същото като д-р Хубенов, че нещата са 50 на 50… И пиша с днешна дата, че когато тренирам и съм загрят не чувстяам никакво напрежение в ръката ( освен от време на време )но при движение ми щрака рамото като си сложа дланта на лявата ръка на дясното ми рамо и усещам много силно пукане.... и се чудя както да правя ... дали да преустановя за 1-2 седмици тренировка и да отида на лекар. Взех си хрущялно вещество от акула, почнах да слагам лед, като цяло чувствам дискомфорт в рамото си.
П.С забравих да допълня, че ходих на ЯМР и го показах на всичките лекари и изводите им бяха въз основа на снимката и листа от снимката.... и там пише, че имам частично разкъсване на някакво сухожилие(ротатонда или нещо подобно ми се върти в главата)
Ако имате съвети към мен ще ви бъда благодарен.
28.04.10
06:50
Здравейте, бихте ли ми помогнали с координати на д-р Русимов от ВМА и д-р Хубенов? Касае се за 4 пъти изваждане на рамото!
Благодаря!
28.04.10
08:14
Хубенов - 0887936323. Другия го чувам за първи път :)
Тел.на Д-р Русимов е 0887 469229. Той е най-добрият раменен хирург в България. И е единствен, който е професионалист в тази област.
13.05.10
11:56
Мерси много - и за координатите на Д-р Хубенов и за тези на д-р Русимов
13.05.10
12:09
Мой съвет е да не прибързвате с операции при проблеми с раменната става... Най-много да се консултирате с тези специалисти. Добре е да се консултирате и с Василев и Йончев в Щутгарт. Връзката става чрез рехабилитатор от София (за първичен преглед не взима пари), като изследванията се изпращат по мейла и до няколко дни идва отговора... Ако някой има желание за координати на рехабилитатора, да сигнализира.
22.10.10
13:47
казано от хубавица на 13.05.10, 09:55:
Тел.на Д-р Русимов е 0887 469229. Той е най-добрият раменен хирург в България. И е единствен, който е професионалист в тази област.
Използвах услугите му бях чупил веднъж клучица и 2пъти вадене на рамо преди да отида да ми направи операцията след като бях извадил 1виа път рамото го чуствах нестабилно както здраво и кофти че почна да хрупа леко , и втория ми път го извадих мн лесно подскочих ряско и се извади отново,и той ми казА че при още веднъж вадене на рамото може и да не спортувам нищо повече,вярно има случай кадето вадят по 4-5 пъти и опират до операция ама при мен случая е този.Но да направих операцията сложиха ми 3 импланта в областа на рамото направи ми 3 дупки (без голямото рязане и шиене защотото 1 приятел вади и той няколко пъти рамо напри операция при друг него го рязаха и му правиха шевове и сега ротацията на рамото я няма ,което ме бяха предупредили за видовете операции)за цялата процедура платих 1750лв след това 1 месец обездвижен със шина,след този месец неможех 6 месеца физическа дейност да извършвам,през това време раздвижване ,препоръча ми такъв кенезитерапевт за радвижването почнах физиотерапийте леко по лека се оправих почнах с ластиците които за мен са мн добри в тая област за здравяване на рамото мина 9 месеца от операцията и каза че сам напреднал доста каза да продълважам с ластика дори и да вклучавам вече и гирите,препорачитлно мисля че било хубаво и плуването.и така вече след 1 година от операцията се чуствам пълноценен така да го кажа.
15.02.11
18:42
Сина ми вчера си извади рамото за 3 път. След втория път се посъветмахме с няколко ортопеда. Мнението на двама е операция, другите двама казват да се изчака. Може ли да ми кажете как да се свържа с Василев и Йончев в Щутгарт за които говорите в горен пост. Благодаря
16.03.11
16:16
ЗДРАВЕЙТЕ ОТ ДЕСЕТ ГОДИНИ МИ СЕ ВАДИ РАМОТО- ДЯСНОТО,ПОНЕ ПО ГОДИНА ВЕДНЪЖ-10-15 ПЪТИ ДОСЕГА . И 3 ПЪТИ ЛЯВОТО ,КАТО ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ СЪМ ТРЕНИРАЛ , КИГБОКС ,БАСКЕТБОЛ ,ХАДНБАЛ И ДРУГИ СПОРТОВЕ ,НЯКОЙ ПЪТИ СЪМ СИ ГО НАМЕСТВАЛ САМ ДРУГ ПАТ ОРТОПЕД В БОЛНИЦАТА .НО ПОСТОЯННО МИ ХРУПА И МИСЛЯ ЧЕ ТРЯБВА ДА ГО ОПЕРИРАМ ,БИХТЕ ЛИ МИ ДАЛИ СПЕЦИАЛИСТ В ТАЗИ ОБЛАСТ.БЛАГОДАРЯ.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 03.06.11 09:02.
Здравейте,
относно травни в рамото, доктор Русимов е верният човек,
бил съм под ножа му преди година и сга рамото ми е перфектно.
невероятен специалист и човек препоръчвам го
03.06.11
00:39
и аз като теб имам този проблем отначало имах адски болки много ме боля не можех да си вдигна ръката иштраква с адска болка и след това чак вдигах ръката и сега 6 месеца ходя по мъките и не знам какво да правя и ходих на ортопеди те направо започват да ми говорят за операции и за ставни инжекции и така и не мие поставена диагноза последно ходех на физио терапия штракането остана болката понамаля но незнам дали дали да започна да тренирам защото от време на време осещам болка
След правилни физиотерапии ще можеш да тренираш и само ще щрака,при мен остана едно парене след толкова време и доста бързо се уморява дори и от скачане на въже или плуване....някой ден като имам излишни пари ще си направя една пластика на връзките то се е видяло.
03.06.11
09:00
казано от Тони1 на 03.06.11, 08:16:
След правилни физиотерапии ще можеш да тренираш и само ще щрака,при мен остана едно парене след толкова време и доста бързо се уморява дори и от скачане на въже или плуване....някой ден като имам излишни пари ще си направя една пластика на връзките то се е видяло.
физиотеерапията може да ти премахне болката, възаплението, даусскори процеса на заздравяване. сама по себе си в тоя случай не е лечение. кинезитерапия, която да подобри движенията на ставата(така че да няма щракане), да заздрави мускулите, да подобри двигателните навици.
има случаи в които с кинезитерапия не става и трябва оперативно лечение.