16.03.10
20:29
Здравейте всички !
Дойде и моят ред да се представя. Казвам се Лиляна , от Варна съм на 21 години. Начинаещ трениращ съм във фитнеса.Едва от 1 месец ... да бъда честна. Преди 1 година (това е много относително) февруари месец миналата година започнах да работя в офис , по 12 часа на ден седнала на един стол. тогава бях 55кг. За моят ръст и телосложение изглеждах почти идеално. Но за съжаление вече съм 10кг отгоре на това което бях миналата година. Вината е изцяло моя , спрях да тренирам , просто нямах време докато свикна с новата работа. Преди това тренирах тае бо , отразяваше мми се добре не само на тялото но и на духа, но не ме влечеше особено. Хубаво ама дойде момента в който се погледнах в огледалото , дрехите ми не ми ставаха , вече не се виждаше хубавото ми гладко коремче а някакво кюфте застанало отпреде ми. Дупето ми приличаше на това на Дженифър Лопез , гърдите ми заприличаха на кърмачка , а цялото ми тяло се схвана като на 70 годишна бабичка от цялото това обездвижване. Много съм красноречива нали? Започнах да се храня разделно на 16.02 тази година. Всичко си записвам. вече съм 3 кг отдолу благодарение на фитнеса и храненето. Това което смятам че не правя правилно са моите тренировки. Постоянно чета форума , но се сблъсквам с различни мнения и наистина не мога да се ориентирам кое е правилно и кое не . Ето сега например ще ви дам примерно мое меню и ако имате забележки моля не ги пестете.
Сутрин ставам в 8 пия 1 чаша прясно мляко с овесени трици и лъжичка мед.
Изпивам Супер Кът 2 хапчета.
В 9 отивам на фитнес. Там съм до 10 часа.
12 ям едно пил.бутче с зелена салата овкусена само с лимон .
към 17 вечерям обикновенно само салата било то само от домати или само от краставици , а понякога и смесено , но порцията ми е сравнително голяма. (наблъскана с многог лук)
Евентуално ако огладнея изяждам една ябълка но това рядко се случва
А ето и примерно мое меню в дните когато съм на работа
сутрин ставам в 5 пия чаша прясно мляко с трици и мед (това е закон за мен)
в 6 и 30 вече съм на работа и обикновено по това време съм ядосана на някой :)
Към 9 изяждам портокал или ябълка или банан зависи какъв плод съм си купила.
към 12 и 30 обядвам варени картофи с малко гъби и маслини и една филия хляб ( знам че е много хранително но гледам да е така за да не огладнявам пак следобед)
към 18 се прибирам и естествено ям голямата си порция салата
Както виждате при мене менюто не е много разнообразно. Надявам се ако греша някъде да ми кажете :)
казано от Миsh0 на 16.03.10, 20:39:
Надали имаш и 10гр животински протеин на ден :roll: Оправи го.
Мясо ли имаш предвид ? По кое време е най-добре да се яде месото? Да си призная избягвам го защото не искам да правя мускули , а да свалям мазнини...
16.03.10
20:46
Еееее излагаш се :) По-зле си и от мен :lol: ( не се обиждай ) . Как месото ще ти попречи да свалиш мазнини не знам , а как ще направиш мускули от него още повече . Тука хората се скъсват да муат пържоли и да топят мазнина :) Според мен менюто ти е някак непълноценно ....
Месо може да ядеш по всяко време . Е , за закуска е малко по-хард и не съм привърженик определено, но дори и тогава става .
А как тренираш във фитнеса?
Мнението беше редактирано от fire.is.my.nature на 16.03.10 20:48.
Ами понеже имам малко проблеми с сърцето в началото започнах с 5 мин кростренажор , 5 мин колело .... а ся де като незнам наименованията на другите уреди как да ти обясня ? Общо взето наистина съм зле и не се обиждам :) Затова съм тук да се поправя и да стана по-добре.
Може да ти се стори странно, но за да сваляш мазнини е добре да имаш повече активно тегло, т.е., мускули. Плюс това, и да искаш, мускули се правят доста трудно - трябват си сериозни тренировки и здраво хранене, а ти нямаш нито едно от двете.
Също така, мазнини се горят доста по-ефективно с ядене на месо и на животински продукти, от колкото с плодове, картофи и салати.
16.03.10
20:57
Аз го казах понеже и аз ям значително количество плодове , зеленчуци , ядки и т.н. , но намалих месото . Въпреки това го ям и то в достатъчни количества , за да няма дефицит ;)
Яж месо :)
Мнението беше редактирано от fire.is.my.nature на 16.03.10 20:58.
Тоест за да свалям по ефективно трябва да ям месо ? Малееее ... ама аз наистина нищо не съм разбирала. Уф сега незнам как да обясня как ми протича тренировката.... търся снимки в нета на уредите да видя наименованията им. Но ще ми отнеме време
ТАка както казах ..... преди започнах с 5мин крос и 5мин вело , но вече съм стигнала до 20 мин кростренажор , след което правя 1 серия от 25 повторения на Аддуктор вътрешна част на бедрата , пак 1 серия на същото само че външна част на бедрата , 1 серия от 15 на бедрен разгъвач и 1 серия от 25 на сгъване на бедрата от лег. Коремни преси 1 серия от 50 лежанка ? и 1 серия от 25 от вис. Правя по 1 серия от 10 повторения на още 1-2 уреда за ръцете и се връщам на кростренажора колкото издържа.. Съжалявам наистина много че така обяснявам , но .... нямам си и на идея как :)
Да, както и очаквах - мускули с такава тренировка няма да направиш, споко ;) Е, и мазнини няма да изгориш де, но това е друг въпрос.
Така, за храненето - тялото има нужда от белтъчини и мазнини, не за да прави мускули, а за да си обновява тъканите и да си произвежда хормоните. Приоритет на всеки жив организъм е да оцелее. Като лишаваш тялото си качествена храна (т.е., не може да си набави жизнено важни хранителни вещества), то минава в режим на оцеляване и хич не му е до сваляне на мазнини или правене на мускули. Ако намалиш много храната, ще почне да къта всяка калория, като забавя метаболизма. Просто така сме програмирани, в следствие на хилядите години, когато храната е била дефицит и се е налагало да оцеляваме в дивата природа. Принципно, човек, който е здрав, физически активен и се храни с хубава храна, няма причина да трупа излишни мазнини. Така че, подреди си приоритетите - нека целта ти да е да се храниш добре, да си физически активна, здрава и да се чувстваш добре. Другото ще дойде после.
Тоест в момента нищо не правя ..... чета толкова много мнения че вече почвам да се бъркам.
17.03.10
06:26
казано от Liliana89 на 17.03.10, 05:39:
Тоест в момента нищо не правя ..... чета толкова много мнения че вече почвам да се бъркам.
Нямам представа какви мнения си чела, но... Балансирай си храната, Петко К е много прав. Гладът не е решение в никоя ситуация и ще ти създаде само проблеми. Натоварвай тялото си комплексно във фитнеса, не само краката. Така ще постигнеш по-хармонично изглеждащо тяло. Бъди уверена, постоянна и търпелива. Резултати ще има.
Причината да се бъркаш е, защото и ти правиш нещо, ама не знаеш какво правиш... Това си ви е черта на жените (дамите от форума не се броят :lol: ). Наумите си нещо и го почвате без ясна представа какво правите :) И понеже е по-лесно копирате от друг или чакате на говото някой да ви даде всичко необходимо...В тоя ред на мисли, бих ти препоръчал щом си тръгнала по тоя път, вместо да четеш мнения, прочети статии. Прочети какво са въглехидрати, мазнини и белтъчини, защо, кога и как е хубаво да се ядат. Протечи за инсулина, калориите, разпределението на храната и какво трябва да представлява 1 режим на хранене като цяло и тогава просто сама ще си намериш отговорите... И се вслушай в думите на Петко :) Тука поне в сайта има тонове инфо по въпроса.
Мнението беше редактирано от Lenks на 17.03.10 16:52.
Здравей
И аз съм нова във фитнеса и в храненето и ще следя с интерес твоят дневник .За мен беше голяма изненада ,че за да отслабна трябва да си хапвам и месо :)
Успех в постигането на целите.
Lenks запозната съм както по нагоре ще прочетеш с видовете храни и най-вече с разделното хранене. Това което казах че незнам дали правя правилно са тренировките ми. ДАдох мое примерно меню към което имах забележка че не ям достатъчно месо , това че съм била в заблуда за месото не означава че не зная как да го ям и не зная към коя група храни спада. Единственото което не съм чела като информация е за инсулина .... (имам предвид твоето мнение) А и нали затова е дневник за да се коментира от хората в форума , а не да ми казваш че чакам на готово и копирам. Малко си в заблуда ....
Ех веднага с рогите напред :lol: Аз лично не виждам какво ти е наред с храненето. Хората всъщност ти дадоха местото само като пример. На теб ти липсват всякакви животински (то не, че и растителните ги има кой знае колко) протеини...А те не са само месо... Имаш още яйца и млечни продукти, айде понеже е НВД ще кажа само извара... Това като цяло трябва да са ти основни храни... В примерното ти меню има картофи и гъби... Едното ти е въглехидратно другото тежко и трудно усвояемо... И като знаеш за разделното хранене тогава трябва да знаеш, че храните се комбинират - Б+В, Б+М, но никога В+М, или пък само В... Къде в менюто ти ги има тези неща? А за някои неща горе говорех по принцип, не само за теб...
Мнението беше редактирано от Lenks на 17.03.10 18:10.
Рогата ме наричаш сега а ? ПФффуууу
Така белтъчини, мазнини, скорбяла ,киселини и захари
Така .....
Добри комбинации и те са само и единствено 4!
Б+м
М+С
М+К
З+К
Комбинация между Б +М се среща ЕСтествено в белтъчните храни , но НЕ Е препоръчителна.
За справки мило мое издателство Прозорец “основни принципи на разделното хранене” автори Ян драйз и Инге Драйз
Сега ми кажи че пак бъркам и ще ти донеса книгата
С подобно разделяне, честно казано за да си набавяш протеин, освен ВМ-НВД за друго не се сещам... Не си мисли, че ти се карам или критикувам, ти сама каза, че дневника е за да се коментира, а в спора се разжда истината така или иначе :) И все пак говорим за съвсем различни разделяна на храната...
Мнението беше редактирано от Lenks на 17.03.10 18:37.
Добре съгласих се :) Напоследък много се говори за това НВд май ще взема да му обърна внимание, колкото и да не ми се иска. А Вм какво е ?
Високо мазнино НВД, при него въглехидратите са ти сведени до 0… Никъде не е казано, че трябва да си на НВД задължително за да сваляш, има и други режими при който ще постигнеш мисля желания резултат - въглехидратна ротация, РБР с отрицателен калориен баланс... И нещо което е много важно, винаги внимавай с храненето, защото си момиче, а при вас хормоналния баланс е доста по-сложен и капризен. Това ще рече, че всяка драстична мерка, или пък неправилно хранене, съчетано с тренировки, може да ти донесе доста главоболия. Естествено не ти го пожелавам, както и на никой друг, но мисля, че и доста дами от форума ще ме подркрепят, защото те самите са го изпитали...
Мен ако питаш, не виждам смисъл в разделното хранене.
казано от Lenks на 17.03.10, 18:46:
Високо мазнино НВД, при него въглехидратите са ти сведени до 0…
Айде стига, от къде на къде нула?! Въглехидрати може до към 20% от калориите, а мазнини са над 50%, другото е белтъчини.
От прочетеното разбирам .... Всяко хранене 40% Въглехидрати , 30 % Мазнини и 30% белтъчини. Като въглехидратите е хубаво да са пресни зеленчуци , мазнините и белтъчините да се набавят от чисто нетлъсто месо. Т.е една пържола ако ще я ям да я ям с голяма порция зеленчуци. Еми то ... и разделното хранене е така :)
Може, но то е частен случай :) А горното съотношение на Б/М/В е типично за т.нар. диета Зоната, която също е частен случай ;)
Исках да ти кажа, че идеята е да се нучиш как да се храниш като цяло, т.е., да разбереш основните принципи, без да се вживяваш толкова в проценти и съотношения, и без да залиташ по частни случаи.
Мнението беше редактирано от Петко К на 18.03.10 07:22.
18.03.10
07:31
От пресните зеленчуци трудно ще си набавиш въглехидратите. Ако имаш впредвид картофи - може би, но зеле, моркови, броколи, спанак, маруля...тц. То затова и при разделното може зеленчуци с месото - дефакто въглехидрати нямаш. :)
Виж в таблиците 100гр зеленчук колко % въглехидрати има ;)
М да Оранж е прав...аз по едно време правех същата глупост.Всеки зеленчук в менюто ми било чушка,краставица,карфиол,броколи,спанак и т.н. го смятах колко въглехидрат съдържа. :cheese: Сега се старая да си набавям въглехидрат от овесени ядки,ръжен хляб,ръжени макарони и рядко кафяв ориз(не го предпочитам).Като не смятам а просто не се освинвам и ги ям сутрин преди тренировка иначе в залата се излагам :cheese: А през деня си хапвам зеленчуци,било то пълнена чушка с извара или сирене,омлет с яйца и зеленчук.......сурови ядки,заквасена сметана,зехтин,месо,риба,масло,кашкавал.
п.п Извадила съм сърца и воденички и чакам с нетърпение да се размръзнат...........ще си приготвя вкусни нещица с тях.... ;-P
Привет и от мен. Може би ще ти е по-лесно да се ориентираш като позаетеш и дамските дневници - има много описани менюта. И тренировки, разбира се.
Здравей и добре дошла! :) Получила си основните съвети, от там нататък е въпрос на избор на какво точно ще се спреш като режим на хранене и трениране, но нека всичко бъде в границите на разумното без да се изпада в някакви крайности! Трябва да се научиш да се храниш по определен балансиран начин и това да ти стане начин на живот, а не да си поставяш адските ограничения и в един момент организмът ти да се възпротиви и да ти го върне.. :) Успех и ще помагаме с каквото можем! :)
Аз лично не съм привърженик на разделното хранене, не съм го практикувала и от опит не мога да говоря, но не мисля, че е хубаво организма да свиква по този начин, разбира се това е индивидуално за всеки! Заложи на по-стабилна и качествена закуска, четейки в бъдеще форума и дневнииците на мъжете и жените мисленето ти относно храна и тренировки гарантирам ти ще се промени много! :)
Благодаря на всички за съветите , почнах да чета няколко дневника и определено доста неща сега са ми по ясни. Това което ме интересува в момента е че килограмите които бях свалила започнах да ги задържам ...и това хич не ми харесва защото има още за сваляне и то доста. Напоследък пия много хапове , сиропи , разболях се и не ходя на фитнес та ... може ли това да е причината ?
Здравословното и трайно отслабване е бавно.....не става от рас.До колкото знам и ако не бъркам,а и при всеки е индивидуално е към 4кг. на месец.
Здравей, не прочетох всички мнения :) т.е. да не се чудите ако мнението ми не е на място!
За всеки човек нуждата от месо е различна , има хора , които не ядат месо и имат супер тяло и здраве ! Винаги има заместители , важното е да знаеш нуждите на собствения си организъм . Аз лично без пилешко не мога ... но различни хора , различни вкусове !