19.03.10
13:20
Здравейте, преди една седмица сложиха подобен на този уред във фитнеса http://befitandstrong.com/wp-content/uploads/2008/11/smith-machine.jpg И замениха стойката за клек. Малко ми се видя странна, защото със свободен лост правех клек със 90кг. 10 повторения (а имам сила за още 5 повторения) . Наредих на тази машина 90кг. и едва 8 повторения направих на серия. Също така и на мъртвата тяга, със свободния лост слагам 80кг. (от скоро я правя) 12 повторения, а на машината като ги наредих 80 едва осмица правех. Чакам вашите отговори, мерси предварително.
19.03.10
13:37
Ъ-ъ-ъммм... а какъв е въпросът все пак?
Аз виждам просто данни за твои действия.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 19.03.10 13:38.
19.03.10
14:37
Сигурно се чуди как се казва уреда. Знам ли...
19.03.10
17:37
Ами защо на такава машина е по-трудно, от колкото свободна тежест?
Пич,това е смит-машина.Идеята е ако да речем правиш лег или рамо да се пазиш от контузии.Пък и няма нужда някой да те пази.
По-трудно ти е защото движението не е свободно,нали един вид върви по релси лоста с който тренираш.Когато движенията са изолирани участват по малко мускулни групи,и така работиш за конкретен мускул.Вземи за пример сгъване с дъмбел от стоеж,и сгъване на скотова пейка.
Вземаш ли напредвид собствената тежест на лоста без дисковете защото при различните смит машини той може да е в диапазона 10-45кг (поне за толкова съм чувал или виждал).
Мнението беше редактирано от Stan на 19.03.10 18:40.
19.03.10
18:46
Ако са я махнали стойката за клек и на нейно място са сложили тва , направо сменям фитнеса честно ти казвам :Д Избягвай смитмашината. Играй със свободните тежести повече.
казано от alleN на 19.03.10, 18:46:
Ако са я махнали стойката за клек и на нейно място са сложили тва , направо сменям фитнеса честно ти казвам :Д Избягвай смитмашината. Играй със свободните тежести повече.
Съвсем същото мислех да напиша и аз, като видях за пръв път темата :)
Може и да не клякам много последните години, но в зала, в която няма стойка за клек аз нямам работа.
Смит машината е по скоро спомагателен уред , не може да замени свободната тежест.Аз също мисля че шефовете на фитнеса са направили огромна грешка.
Решили са да подменят клиентелата - вместо трениращи да дойдат комуникиращи.
:)
Машината може да е тежка - например на Бодиспорт е нещо ужасно като конструкция и изпълнение, а да не говорим, че ако дръпнеш с едната ръка повече - уреда леко заклинва. При марковите машини този проблем го няма, но там се иска редовна и адекватна поддръжка. Например съм виждал клеясали лостове Паната, които не се въртят - направо блокирали. Виждал съм и уреди Техноджим, които (за икономия?!?) се смазват не с оригиналната смазка, а с някакво горяло автомобилно масло, което като задържи малко пепеляк - Pulley - машината на по-малко от 35кг спираше посредата :). Мисълта ми е, че и лагерите на тази машина може да са задръстени и да ти правят допълнително съпротивление.
22.03.10
12:58
А някакво предложение как да правя клек със свободна тежест, няма я стойката за клека, освен да вдигам лоста от земята, и да си го кача на гърба да клякам, и после да го пусна на земята лоста :D
22.03.10
13:36
казано от ekofresh1 на 22.03.10, 12:58:
А някакво предложение как да правя клек със свободна тежест, няма я стойката за клека, освен да вдигам лоста от земята, и да си го кача на гърба да клякам, и после да го пусна на земята лоста :D
Клякай с един крак да видиш дали ти трябва тежка щанга! :)
22.03.10
14:22
Пробвай и напади със свободни тежести, много съм страдал от тях :lol:
23.03.10
14:38
И все пак защо са ти паднали повторенията при основните движения? Защото при изпълнението на клек/тяга на смит машина, квдарицепсите работят като водещи динамисти, заради вертикалната линия (т.е. отсъствието на крива) и глутеусите не могат да реализират пълният си потенциал. При някои смит машини лостът е под лек наклон, тогава разликата свободна тежест-машина е по-малка, но отново в полза на свободните тежести.
Мнението беше редактирано от Владимир Недков на 23.03.10 14:40.