09.03.10
17:05
Този продукт няма нужда от представяне, но все пак преди да подложа на дисекция съставките, ще цитирам какво пише за него по повечето сайтове:
„N.O.-XPLODE™ е безспорният бестселър, най-уникалният и екстремален предтренировъчен продукт за повишаване на енергията, силата, издръжливостта, продуктивността на мускулите и резултатите като цяло. N.O.-XPLODE™ придава експлозивна сила, интензитет и мотивация за всяка спортна дейност. N.O.-XPLODE™ стимулира менталната дейност, повишава концентрацията, за да можете да се фокусирате максимално върху тренировъчния процес. N.O.-XPLODE™ намалява значително умората, повишава издръжливостта и продуктивността на мускулите, той повишава кръвопотока в кръвоносните съдове, подобрява снабдяването на клетките с хранителни вещества и кислород и създава оптимални предпоставки за техния растеж и развитие” – цитата е произволно избран. Според рекламата, приема на N.O.-XPLODE™ гарантира:
•Повишаване на енергията и мотивацията
•Повишаване фокуса и концентрацията
•Увеличаване мускулния обем и кръвоснабдяването
•Екстремно „напомпване” на мускулатурата
•Повишаване на силата, издръжливостта и мускулния капацитет за работа
•Намаляване на мускулната умора
•Постигане здравословни нива на азот в тялото
Това е един изключително популярен предтренировъчен продукт, вероятно поради многото си функции: снабдява тялото с азотен оксид, креатин, електролити, и едновременно с това подобрява работоспособността в залата. Нормално е да се зачуди човек – един продукт може ли да предостави всичко това накуп? Затова поглеждаме съставките:
Патентовани формули N.O.-Xplode™Proprietary Blend
NO-Xplode Proprietary Blend: 18,000 mg:
N.O. Meta-Fusion™: Л-аргинин алфа кето-глутарат, Л-Цитрулин малат, RC-NOS™ (рутакарпин 95%), Л-цитрулин алфа-кето-глутарат, Л-хистидин алфа-кето-глутарат, NAD (никотинамид аденин динуклеотид),Gynostemma Pentaphyllum (екстракт от листа и стъбла) (гипенозид 95%);
AVPT: Модифицирани глюкозни полимери (малтодекстрин), Ди креатин малат, три-метилглицин, смес от Креатин Етил Естер и Бета Аланин (CarnoSyn®), натриев бикарбонат, натриева креатин-фосфатна матрица, смес креатинол-фосфат и малова киселина, глюкоциамин, пропионова киселина, Цинулин PF® (екстракт от канела) (дървесен), Калиев Кетоизокапроат, Креатин алфа-амино-бутират;
Ener-Tropic Xplosion™: Л-тирозин, Taurine, Глюкуронолактон, метилксантин (кофеин), Л-тирозин алфакетоглутарат, СТГ – средноверижни триглицериди (от кокосова палма), винпоцетин 99%, винкамин 99%, винбурнин 99% от Зимзелен;
Phospho-Electrolyte Replacements™: Ди-калциев фосфат, ди-калиев фосфат, ди-натриев фосфат ;
Glycerol Hydrating Polymers™: Калиев Глицерофосфат, Магнезиев Глицерофосфат, глицерол стеарат ;
И така – формулата на NO-Xplode е запазена марка, съставена от 5 относително самостоятелни комплекса, които от своя страна съдържат доста различни съставки. Ще се опитаме лека-полека да ги разгадаем (така че останете с мен ;)):
1. N.O. Meta-Fusion: Аргинин АКГ (алфа кето-глутарат) е стандартна съставка в повечето суплементи съд. Азотен оксид. Мисля, че достатъчно е казано по въпроса – азотният оксид се синтезира от аргинин, отпуска кръвоносните съдове (т.е. разширява ги), така се повишава обема на кръвта, която преминава за единица време през тях, и така получаваме усещането за напомпване докато натоварваме мускулите. Доста е съмнително доколко това води до качване на мускулна маса или изменения в активното тегло, но за сметка на това е доста приятно (а в залата това значи много ), а и може да доведе до промяна в силовите показатели при подходяща тренировка. Цитрулина също се използва от тялото за да произвежда аргинин и има вероятност да подобрява аеробното производство на енергия по време на тренировка (според проведено изследване, за подробности виж. http://bjsm.bmj.com/content/36/4/282.abstract )
Останалите вещества в този комплекс са с много въпросителни. Има само доста абстрактни, теоретични доказателства за тяхната роля. Няма данни от проведени експерименти с участието на хора, камо ли спортисти, които да доказват, че тези съставки, приемани по орален път, биха довели до каквото и да изменение в синтеза на азотен оксид. Например Gynostemma Pentaphyllum е извлек от билка, прилагана в традиционната китайска медицина. Предполага се, че стимулира имунната система чрез образуването на бели кръвни клетки, подсилва и тонизира организма, но не съм попадал на изследване, което да подкрепи тези твърдения. Rutaecarpine също е съставка с някой въпросителни. Хистидина пък се слага като антиоксидант който да помогне на клетките да се справят с повишения кислороден стрес, на който те са изложени при по-голямия приток на кръв. За това също няма адекватни доказателства (изключвам експериментално приложение върху плъхове с цел подтискане на авто-имунната реакция след присаждане на кожа и т.н.).
2. AVPT (Advanced Volumizing & Performance Technology): Въпреки, че малтодекстрина е посочен на първо място в тази смес, същината е в комплеса креатини, креатинови метаболити/аналози. Ди-креатин малат е един вид алтернативен креатин, който се използва в много суплементи. Няма публикувани проучвания, но съдейки по потребителските коментари от форумите, мога да приема, че действа като заместител на креатин-монохидрат. За креатин етил естер съм писал и преди, че няма достатъчно конкретно доказателство (тестове върху хора или животни), че действа по-добре от креатин монохидрата. Освен това някои експериментални тестове подсказват, че е доста нестабилен в стомашна киселина (вж. http://www.cr-technologies.net/cee.html ). Креатин етил естера тук е в смес с бета-аланин, който е едната част от дипептидният карнозин (карнозина е метаболит, една от функциите на който е да намалява киселинноста в мускула в мускула чрез поглъщането на водородните йони).
Натриевият креатин фосфат е просто натриева сол на фосфокреатина. Експериментално е използвана като алтернатива на креатин монохидрат, но пак – няма категорично доказателство, че го превъзхожда като ефект. Креатинол-фосфата, накратко казано, е аналог на креатина, който може да служи като 1. източник на креатин, 2. източник на фосфат за възстановяване на фосфокреатина, 3. алтернативен източник на фосфоген за производство на АТФ.
Глюкоциамина е всъщност прекурсор на креатина; няма данни които да подкрепят използването му в комбинация с креатин.BSN твърдят, че той подкрепя производството на креатин, но не е доста невероятно въпросната съставка да даде някакви допълнителни плюсове. Сигурно е обаче, че глюкоциамина повишава хомоцистина, който е сред рисковите фактори за сърдечносъдови болести. Триметилглицина уравновесява това, но аз както ги виждам нещата, нямаше да има нужда от него, ако глюкоциамина не беше включен.
Стигаме до гуанидопропионовата киселина.BSN твърди, че това е аналог на креатина и повишава инсулиновата чувствителност. Това е доказан факт, в множество експерименти с животни. Оцетната киселина, пропионовата киселина и маслената киселина са основни летливи мастни киселини, абсорбиращи се чрез стомашната стена и използвани като енергиен източник от преживните животни. Информация от този характер обаче не е обективно основание за включването на това съединение в сместа. Нещо повече – BSN никъде не посочва, че тази киселина е инхибитор (т.е. вещество, което спира или потиска процес или функция) на креатина (вж. Изследване по въпроса - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?Db=pubmed&Cmd=ShowDetailView&TermToSearch=10383488&ordinalpos=5&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum ) – което прави присъствието й най-малкото странно.
Креатин Алфа-Амино-Н-Бутират е комбинация от креатин и аналог на аминокиселината левцин. Според патента на BSN съединението има анти-катаболни свойства, но това е чисто теоретична постановка, която няма данни да е тествана на хора или животни. Присъствието й в посоченото количество може да се тълкува най-вече като украса на етикета (колкото повече вълшебни съставки, толкова по-внушителна формула).
Cinnulin PF® е екстракт от канела, произведен от Integrity Nutraceuticals International. Има проведени клинични тестове върху диабетици – наблюдаван е скромен, макар и статистически важен, положителен ефект след прием на 500 мг. на ден за 12 седмици – вкл. подобряване кръвно налягане, кръвна захар, активно тегло и др. Дозата включена в NO-Xplode обаче е неизвестна, така че можем само да спекулираме за потенциалните ефекти.
Кетоизокапроат (KIC) е продукт от разпадането на левцина, предполага се че има антикатаболни свойства. За да осъществи тези свойства, въпросното съединение трябва да в определена дозировка, която за пореден път не е посочена. Дори ако предположим, че съставката е ефективна, ще трябват доста грамове от нея за да задейства.
3. Ener-Tropic Xplosion: С изключение на СВТ – средноверижните триглицериди, всички съставки в тази конкретна смес е известно че влияят върху настроението, енергията и концентрацията. Таурина, глюкуронолактона и кофеина са добре познати съставки, които почти винаги присъстват в енергийните напитки. Тирозина е прекурсор на стимулиращи невротрансмитери като епинефрин, норепинефрин, допамин. Винпоцетин, винкамин, винбурнин са алколоиди, които се извличат от зимзелен (растение) и за които има някои доказателства, че стимулират паметта и оросяването на гръбнака.
4. Phospho-Electrolyte Replacements: Няма какво да се каже за тези съставки - натрий, калии, фосфати и калции са електролити необходими на всеки, който се поти яко.
5. Glycerol Hydrating Polymers: За глицерола има достатъчно данни, че е полезен като част от спортното хранене, особенно в случаи на хиперхидратация (вж. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?Db=pubmed&Cmd=ShowDetailView&TermToSearch=17953468&ordinalpos=3&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum ), като обикновенно дозата е около грам на килограм телесно тегло. Съмнявам се обаче, че има толкова глицерол в доза NO-Xplode.
Така че, според мен, ефективните съставки се свеждат до комплексите N.O. Meta-Fusion и Ener-Tropic Xplosion. Това е главното, което харесват потребителите, включително и аз – напомпването и повишаването на концентрацията. Засега най-много ми допада портокаловия вкус, другите са ми твърде химически. Ефекта ми хареса – дори ако се понапъна в залата, не се умарям толкова, нито пък се чувствам смазан и без енергия след тренировката. Стимулиращите ефекти се проявяват гладко, и не те пускат рязко. Напомпването е осезаемо, особено в ден за ръце . Като цяло NO-Xplode се откроява сред продуктите от този клас и до голяма степен си изпълнява обещаното. Аз съм доста зарибен по азотните бустери и определено смятам да си взема отново такъв – вероятно ще поекспериментирам с марките.
Негативите? Според мен NO-Xplode е една ненужно усложнена формула, която съдържа някои съставки които са направо излишни. Освен това, запазената марка на някои от съставляващите комплекси не позволява да се прецени грамажа на съставките и имам някои съмнения, че някои от важните са под необходимият минимум. Все пак не е евтин, а аз смятам че когато нещо е по-скъпо всяка съставка трябва да си струва.
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 09.03.10 17:19.
09.03.10
17:20
Браво! Позволих си само да пипна заглавието, по-точно името на продукта. :)
09.03.10
21:32
Пич ти си адският анализатор, поздравления!Да не си химик по образование?
20.03.10
11:12
казано от nino на 20.03.10, 10:16:
Kакво е това измислено ревю, дрън, дрън... пиши, ако имаш опит с продукта!
Предлагам ТИ да спреш да дрънкаш наизуст:
казано от Solomon Kane на 09.03.10, 17:05:
Така че, според мен, ефективните съставки се свеждат до комплексите N.O. Meta-Fusion и Ener-Tropic Xplosion. Това е главното, което харесват потребителите, включително и аз – напомпването и повишаването на концентрацията. Засега най-много ми допада портокаловия вкус, другите са ми твърде химически. Ефекта ми хареса – дори ако се понапъна в залата, не се умарям толкова, нито пък се чувствам смазан и без енергия след тренировката. Стимулиращите ефекти се проявяват гладко, и не те пускат рязко. Напомпването е осезаемо, особено в ден за ръце . Като цяло NO-Xplode се откроява сред продуктите от този клас и до голяма степен си изпълнява обещаното.
Когато стигнеш на нивото на тези знания, моля - заповядай да критикуваш. За всички ще е от полза.
20.03.10
15:52
Какво да им гледаме датите на ревютата? Хайде стига, че се излагаш!
21.03.10
18:03
казано от nino на 20.03.10, 14:43:
Погледни датите на всички ревюта ;)
Напълно наложително ли е да пускаме ревюта на продукти, които сме приемали САМО СЛЕД регистрацията си в този форум?
Очаквам от теб обосновка - в какво и защо Solomon Kane не е прав по отношение на N.O.-Xplode.