Въпрос относно избирането на подходящи хранителни добавки.

Прескочи до:

21.03.10
09:08

Здравейте. От около 7 месеца ходя редовно на фитнес, като със съжаление трябва да призная, че първите месеци нямаше особен резултат, заради безумния хранителен режим, който спазвах. От около 2 месеца започнах да се храня нормално (поне по 6 пъти на ден) и съм успял да кача около 4кг ( сега съм 66 ), но все още съм много далече от това, което искам да постигна. За това си мисля, че сега би било подходящо да започна прием на някакви хранителни добавки ( евентуално протеин и креатин ), но честно казано не съм много навътре в тази област и за това ви моля за съвет :)
На 17 години съм, 66 килограма 182 см, като ако е нужно ще напиша програмата, по която тренирам.

21.03.10
09:11

А защо не пробваш да ходиш още поне година на фитнес, като караш само на добра диета. Както виждаш - имаш резултати. Добавките ги запази по-нататък.

Ами ако трябва да съм честен, защото както всеки друг искам бързи резултати. Според теб могат ли хранителните добавки да ми навредят в тази възраст  (нямам предвид протеина) ?

Мнението беше редактирано от Георги Ненчев на 21.03.10 09:15.

21.03.10
09:18

Имайки предвид годините, стажа и прочие най би било уместно да потренираш още някой друг месец.

Базовите неща по принцип са протеин, креатин и витамини, но за да ти предложа, дай примерна цифра.

Добре, ще потренирам още 1-2 месеца и евентуално после ще започна да вземам добавки. А иначе относно бюджета си мислех нещо около 150-200лв. Ще може ли да се вземе нещо качествено за тези пари ?

21.03.10
10:05

Ще ти стигнат идеално и за трите неща ;)

Витамини:

Dymatize Super Multi
NOW Daily Vits

Протеин:

Optimum 100% Whey GS
Syntrax WheyShake
MGN Pure Isolate 5lbs
NutraForce Whey Blend

При креатина няма кой знае какво значение, важно е да не на реноминара марка и да е микрознииран.

Мнението беше редактирано от Fitness Freak на 21.03.10 10:08.

Благодаря за препоръките, но както казах в по-горен пост за първи път се интересувам от хранителни добавки и затова можеш ли да ми кажеш как се вземат всичките тези неща (по колко грама в тренировъчен и в почивен ден) и от кой магазин мога да ги купя :)
П.С. А според теб кой от тези видове протеини, които си препоръчал е най-подходящ ?

Мнението беше редактирано от Георги Ненчев на 21.03.10 10:21.

21.03.10
10:36

Протеин: 15 минути след ставане, 15 минути след тренировка

Витамини: 1 доза сутрин със закуската

Креатин: Тук е различно вече.

21.03.10
12:01

Креатинът е хубаво преди тренировка :) и може ди след,защото тогава е подходящо да се приемат бързи въглехидрати.

Мнението беше редактирано от IvanIv на 21.03.10 12:03.

Добре момчета, благодаря ви много за помощта. Само още едно въпросче ми хрумна сега - какъв креатин да си взема монохидрат или  етил естер ?

22.03.10
11:06

Най-добре креатин-оротат, ако намериш отнякъде. За мен това е най-добрият вид креатин.

22.03.10
11:26

Креатин и азотни ускорители не ти трябват на 7 месеца стаж. Последвай съвета, който ти дадоха относно хубави витамини и качествен протеин (изолат, ако парите позволяват - Нау, Синтракс, ATW). Също така ти препоръчвам Омега 3 (Ултра Омега-3 на НАУ е най-доброто на пазара).

22.03.10
18:09

Само аз ли не мога да разбера защо си давате парите за витамини?...

23.03.10
13:13

казано от Ivan Petkov на 22.03.10, 18:09:

Само аз ли не мога да разбера защо си давате парите за витамини?...

Изложи доводите си против витамините, защото съм любопитен. После ми позволи да не ит отговарям какви са ползите, защото ще дойде дълго. Вместо това можеш да отвориш гугъл и да разгледаш съдържанието на някой спортни витамини и сам да поровиш кой витамин/минерал какви фунцкии има.

23.03.10
15:57

Статистиката показва, че за повишаване на ефекта от спорт на организма му трябват свободни радикали и ако ги няма, то ефектът е с 10-20% по-нисък, освен, ако ги имаше. С прием на витамини Вие системно обезвреждате всички свободни радикали, като им свързвате свободния електрон с част от витамина или друг, свързан с витамина обменен продукт. Свободните радикали причиняват много видове рак в съчетание със стресови фактори, но при млад човек, който се опитва да се натоварва във фитнес се оказвали с повишаващ резултата от спорта ефект. Още се водят изследвания защо, ясно е, че е така.

Другият медицински факт е, че хората, които редовно приемат витамини към храненето си ги предозират – особено основните антиоксиданти, както и масноразтворимите витамини. Отново е доказано, че хората, приемащи редовно витамини към храната си живеят по-кратко от тези, които не приемат витамини. За витамин С е доказано, че който го приема под таблетки редовно живее 1.7% по-кратко от този, който изобщо никога не го е приемал. Приемалите витамини се разболяват и по-често от диабет, а който вече има такъв се влошава.

В “новата” медицина важи едно правило, че човек си познава състоянието, без медикаментозна намеса, но не знае какво ще стане, когато почне да приема медикаменти. Вече важи правилото, че всяко хапче, което може да не се приеме е “добро” хапче. Това важи и за витамините, да.

Защо са Ви витамини? Вие не живеете в третия свят и със сигурност се храните нормално, както и не сте изложен на увеличена радиация, т.е. това, което е в храната за мнозинството от хората е достатъчно и не трябва да се допълва.

Противно на това, което виждате по рекламите на производителите витамините не предпазват от инфекции, настинка и тем подобни заболявания. Веднъж, след като човек се е разболял те не съкращават и времето, през което той е болен и не облекчават симптомите.

Но допълнителните изкуствени витамини са проблем за стомаха при редовен прием – независимо дали са разтворими или не, ако се приемат редовно увеличават вероятността за стомашни заболявания.

Това, което пиша не е популярно мнение, но то е последното, което сега актуално се е наложило в научните кръгове.

Мнението е цитирано :) Който иска, нека да си дава парите, а да не говорим, че ефектът от друг продукт, сходен с цената на едни добри спортни витамини, би бил много по-добър. Наистина не е нужно ти да ми даваш отговор..

AZ

23.03.10
17:19

Хах,то в нета е пълно с такива “велики” изследвания”.Кво още ще измислят,не знам.Както в списанията “Мускули и фитнес” и т.н.-бирата горяла мазнини... и още какви ли не безумия!

24.03.10
02:05

казано от az100yan на 23.03.10, 17:19:

Хах,то в нета е пълно с такива “велики” изследвания”.Кво още ще измислят,не знам.Както в списанията “Мускули и фитнес” и т.н.-бирата горяла мазнини... и още какви ли не безумия!

Това го казва човек, който няма много общо с фитнеса, а е студент по медицина в Германия и изобщо не му пука дали хората ще пият витамини, или не. Просто си казва мнението човека, а кой ще му вярва си е отделен въпрос. Аз съм по-склонен да не си давам парите за глупости. Защо да давам пари за нещо, което не ми е показало, че работи.. :)

24.03.10
22:16

казано от Ivan Petkov на 24.03.10, 02:05:

Това го казва човек, който няма много общо с фитнеса, а е студент по медицина в Германия и изобщо не му пука дали хората ще пият витамини, или не. Просто си казва мнението човека, а кой ще му вярва си е отделен въпрос. Аз съм по-склонен да не си давам парите за глупости. Защо да давам пари за нещо, което не ми е показало, че работи.. :)

Ти заби в земята и антиоксидантите... Викаш, ако нещото не е с осезаем ефект не струва?!

25.03.10
14:44

казано от Стоянчо на 24.03.10, 22:16:

казано от Ivan Petkov на 24.03.10, 02:05:

Ти заби в земята и антиоксидантите... Викаш, ако нещото не е с осезаем ефект не струва?!

Щом си баровец да даваш пари за неща, които нямат осезаем ефект, давай. Аз нямам излишни пари :) Ти ако искаш, купи си целия магазин, но не подвеждай и хората, а освен, че нямат осезаем ефект, дори пречат, ако се позоваваме на по-горния текст.

казано от Ivan Petkov на 25.03.10, 14:44:

...освен, че нямат осезаем ефект, дори пречат, ако се позоваваме на по-горния текст.

Dosis sola facit venenum…
Това за преченето е твърде крайно изказване, обобщаването в случая води до ненадеждна информация.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 25.03.10 14:52.

А относно креатиновата матрица коя от тези марки мислите, че е най-добрият избор ?
BSN CellMass
Gaspari SizeOn
Controlled labs Green mag
Man Clout
Виждам, че тук има много добри отзиви от Green mag, пък и е на прилична цена, затова клоня към него.

25.03.10
15:18

казано от Георги Ненчев на 25.03.10, 14:58:

А относно креатиновата матрица коя от тези марки мислите, че е най-добрият избор ?
BSN CellMass
Gaspari SizeOn
Controlled labs Green mag
Man Clout
Виждам, че тук има много добри отзиви от Green mag, пък и е на прилична цена, затова клоня към него.

Green Mag с двете ръце, не се и замисляй дори за секунда ами купувай. Никой друг от изброените продукти не може да ти даде 80 дози и качество за тази цена. Няма да сгрешиш.

25.03.10
16:38

Тука в тоя форум, важното е да е на далавера и по възможност една опаковка да стига за 6 месеца.

Нищо против продукта Green Mag, един от най - добрите в категория си, да не си помисли някой, че съм против него, просто отразявам наболял проблем.

25.03.10
17:26

Ами общо взето това са топ продуктите в тази категория, всеки един с добра репутация. От тук нататък ти си правиш сметката и преценяш. Аз лично харесвам най-много малко популярната в България матрица на МАН.

Здравейте. Мина около месец откакто пуснах тази тема и реших, че сега е момента да започна с хранителните добавки. Мисля да си взема креатин и протеин ( за сега без витамин защото ще излезе скъпичко), само въпроса е към коя марка да се обърна. За креатина мисля да е Green Mag, но за протеина още не съм решил. Бих се радвал да ми препоръчате нещо : )

Мнението беше редактирано от Георги Ненчев на 25.04.10 04:24.

За този месец колко килограма качи?

Ми в момента съм 68,5, тоест около 2 кг и половина.

И мислиш, че с добавките ще качваш по 5? Че те и тея на стероиди не успяват даже :)
Аз бих изчакал докато усетя, че съм в застой и не мога да качвам вече. Тогава бих взел добавки, за да мога да извлека максимума от без и от със суплементи.
Креатинът се действа различно на различните индивиди. Затова и е по-добре матрица, защото в нея има няколко вида креатин и е по-голям шансът да уцелиш ‘твоя’. При наличие на време се започва с монохидрат. Някои подпухват, на други не им действа, но има и много, които си остават на монохидрат. Етил-естерът също действа не на всеки, но от него ще си вдигнеш силата, ако работи за теб, което не е задължително да е съпроводено с покачване на масата... Ти, вярвайки в Пророчеството на маите, нямаш време, бързаш много, затова - матрица.
Протеините на твоя етап няма какво да ги избираш. Вземаш някой, за който си сигурен,че отговаря на етикета, и пиеш. Щом си ограничен финансово може да помислиш дали те интересува да е най-вкусното нещо на света. Особено ако го пиеш за 2-3 секунди, а не вечеряш часове в ресторант и красива дама с него. Ако държиш да знаеш повече - виж кога ще го приемаш и в зависимост от това си избери типа:
-сутрин след ставане и след тренировка - суроватъчен;
-вечер преди сън - казеи;
-преди/по време на тренировка - хидролизиран;
-като междини хранения - матрица.
Ако разчиташ, че ще направиш мускули от протеина, а не го взимаш, за да допълниш добър хранителен режим - само си даваш парите. Аз учех заедно с една манекенка, която пиеше доста протеин. За съжаление не успях да проверя бицепсът ми по-голям ли е от обиколката на бедрото й...

Мнението беше редактирано от Юлиян Тодоров на 25.04.10 05:21.

Благодаря за изчерпателния отговор ;) Иначе за матрицата както споменах по-горе мисля да е Green Mag, а протеина предпочитам да е суроватъчен. Казваш, че няма значение от марката, но все пак препоръчай ми нещо ( бюджета ми е около 150 - 160 лв). А иначе тези два килограма, които съм качил ми се виждат нищожни на фона на храната, която поемам, пък и искам да видя как ще ми подействат добавките :)

Мнението беше редактирано от Георги Ненчев на 25.04.10 05:36.

казано от Георги Ненчев на 25.04.10, 05:34:

Благодаря за изчерпателния отговор ;) Иначе за матрицата както споменах по-горе мисля да е Green Mag, а протеина предпочитам да е суроватъчен. Казваш, че няма значение от марката, но все пак препоръчай ми нещо ( бюджета ми е около 150 - 160 лв). А иначе тези два килограма, които съм качил ми се виждат нищожни на фона на храната, която поемам, пък и искам да видя как ще ми подействат добавките :)

Колкото по-бързо метаболизъм имаш, толкова повече храна трябва да ядеш. Качествена храна, както казах вече. Затова не се учудвай, а продължавай да растеш ;)
Аз също съм с ограничен бюджет и затова основният ми критерий е къде ми излиза най-евтина дадената марка, която съм си избрал. Затова е по-добре да изчакаш другите да ти отговорят, а и има и много теми, където това е дискутирано.

Eми за протеин ми остават около 70-80 лв. , възможно ли е да се вземе нещо качествено за тези пари ?

JA

25.04.10
16:18

fitness1.bg/nutra-force-whey-blend/

Благодаря : ) Сега въпроса е само как да ги вземам. Протеина знам, че в тренировъчен ден след ставане и след тренировка, но в нетренировъчен ? За креатина има ли някаква приета дневна доза (както за протеина 2,2 гр. на килограм) ?

Дозата на креатина е написана на опаковката.
Тази на протеина зависи от храненето ти. Всъщност протеин се взема след като си отговориш на въпроса ‘Защо да го вземам?’ Ако отговорът е ‘защото културистите вземат протеин’, то не си губи времето. Ако отговорът е нещо от сорта ‘защото в двете ми междинни хранения липсва по още 30гр протеин’, то оттук е ясно, че вземаш протеин в междинните хранения така, че да ти пудрата даде 30гр протеин :)

Виждам, че си малко скептичен относно моята жажда за хранителни добавки :D, но все пак мислиш ли, че като цяло приемането на креатин и протеин едновременно е уместно ?

Мнението беше редактирано от Георги Ненчев на 28.04.10 10:21.

казано от Георги Ненчев на 28.04.10, 10:21:

Виждам, че си малко скептичен относно моята жажда за хранителни добавки :D, но все пак мислиш ли, че като цяло приемането на креатин и протеин едновременно е уместно ?

Няма проблем да ги приемаш заедно, дори и едновременно в шейка.
Скептицизмът ми идва от друго - достатъчно добър ли е хранителният режим, за да го допълниш с протеин? Защото приемът на протеин на прах не може да замести доброто хранене, той само го допълва.
Когато някой се допита до мен какво да направи, за да качи, аз се интересувам от 2 неща преди добавките - как тренира и как се храни. Често оправяйки двете споменати той постига много по-добри резултати дори и с по-малко добавки от преди. А когато са добре с правилен прием по точното време на подходящите добавки вече се виждат и чудеса.

Относно храненето мисля, че режима ми е много добър, като във никакъв случай няма да замествам храната със добавки. Просто със тях ще си допълвам хранителния режим, който явно не ми е достатъчен за да кача повечко килограми (въпреки, че се храня буквално през 2 часа, даже сега ръфам някаква пилешка пържола :D ).
За тренировките съм се съветвал с доста хора, като съм убеден, че правя упражненията правилно :)

Мнението беше редактирано от Георги Ненчев на 28.04.10 10:55.

казано от Георги Ненчев на 28.04.10, 10:55:

За тренировките съм се съветвал с доста хора, като съм убеден, че правя упражненията правилно :)

Това е предпоставка да не се контузиш, но съвсем не значи, че тренираш правилно.
Сравни го с яденето - ако държиш вилицата в лявата ръка, а ножа - в дясната и слагаш в устата си без да ти текат лиги - то се храниш правилно. Но хранителния ти режим дали е правилен? :)

Aко искаш мога да ти ги напиша ;), за да прецениш сам.

Мнението беше редактирано от Георги Ненчев на 28.04.10 11:22.

28.04.10
12:47

казано от Георги Ненчев на 28.04.10, 11:21:

Aко искаш мога да ти ги напиша ;), за да прецениш сам.

Айде напиши го тоя режим, да не спамиме излишно.

Хранителен режим :
6:30 редувам или 1 кофичка кис. мляко с овесени ядки / 2 филии пълнозърнест хляб с телешко и сирене и 1 филия с фъстъчено масло и мед
9 часа
11 часа - докато съм на училище си приготвям смес от 6-7 белтъка, 2 жълтъка, есктрдирана пшеница, ленено брашно, стафиди, ябълки, овесени ядки (под формата на бискивти) и ги разделям на три хранения
12 часа
12:30 -тренировка
13:30 -веднага след нея бърз въглехидат, най-често  банан
2 часа- пилешка пържола (около 400 гр), а в нетренировъчен ден добавям и въглехидрати
4 часа- тук отново редувам - 2 филии с телешко филе/ пилешка пържола/ печени картофи
6 часа - плодове
7 часа - пилешка пържола
9-10 часа - нещо готвено ( най-често телешко , пиле с ориз, карофи с пиле ...) - тук осъзнавам, че приемам въглехидрати доста късно, но все пак искам да качвам.

Тренировъчен режим :
—1 Ден - Гръб и трапец - 1 Придърпване на скрипец пред гърди 4х8 2 Мечка 4х8 3 Гребане с дъмбел 4х8 4 Мъртва тяга 4х8 5 Повдигане на дъмбели за трапец 4х10
—2 Ден - Рамо и крака - 1 Раменни преси с дъмбели 4х8 2 Изнасяне на ръце в страни 4х8 3 Вертолет 4х8 5 Клек 4х10 6 Екстензия за предни бедра 4х10 7 Екстензия за задно бедро / Римска тяга 4х10 8 Калф машина 4х15
—3 Ден - Гърди и корем - 1 Хоризонтална лежанка 3х8 2 Избутване на дъбмели от полулег3х8 3 Избутване на дъмбели от обратен лег 4х8 4 Флайс 3х8
—4 Ден - Ръце -  1 Изтласкване с тесен хват 4х8 2 Френска преса 4х8 3 Трицепсово разгъване на горен скрипец/ чукчета 3х8 1 Сгъване с щанга 3х8 (като през седмица редувам прав и крив лост) 2 Сгъване с дъмбели от полулег  3х8 Чуково (концентрично ) 3х8

Мнението беше редактирано от Георги Ненчев на 28.04.10 13:20.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1