С какво да намазваме филииките хляб ?

26.03.10
12:41

Здравейте. Искам да попитам с какво можем да си мажем филиите което да не е вредно и да става примерно за рбд ?
Примерно майонезата и маргарина са много вредни и ги избягвам, защото съдържат транс мазнини, в краве маслото, топеното сирене,крема сиренето пък имало наситени мазнини, в лютеницата имало олио и захар и в фъстъченото масло, хляб и сирене или кашкавал пък не се комбинирало, защото било въглех. + мазнини. Е кажете някоя споучлива комбиняция моля ви, ще съм благодарен :)

26.03.10
12:55

казано от Julius на 26.03.10, 12:41:

Здравейте. Искам да попитам с какво можем да си мажем филиите което да не е вредно и да става примерно за рбд ?
Примерно майонезата и маргарина са много вредни и ги избягвам, защото съдържат транс мазнини, в краве маслото, топеното сирене,крема сиренето пък имало наситени мазнини, в лютеницата имало олио и захар и в фъстъченото масло, хляб и сирене или кашкавал пък не се комбинирало, защото било въглех. + мазнини. Е кажете някоя споучлива комбиняция моля ви, ще съм благодарен :)

Майонеза, маргарин - правилно избягваш (с уговорката, че майонеза от жълтъци и зехтин направена в домашни условия е нещо вълшебно (и хранително, и полезно, макар че тая последната дума малко не обичам да я ползвам), но ме съмнява да имаш възможност да си правиш, още повече, че изтрайва най-много 2 дена в хладилник). Също както и лютеницата и другите мазила по магазините - гадна работа, то и на вкус за нищо не става.
Обаче има един пропуск - топеното и крема сиренето е добре да ги избягваш, докато кравето масло си е качествена храна. Не можеш да ги поставяш в една категория, мазнините от маслото са си хранителни и “полезни” (”наситени” не значи “вредни”; вредни са яко преработваните мазнини, в кравето масло са си напълно ок). Доколкото ги разбирам тия съкращенията (рбд = равномерно балансирана диета?) малко мазнини не би трябвало да те притесняват (особено щом мааш филии хляб, ама това е друга тема  :lol: ).

26.03.10
14:22

Тази майонеза със зехтин направо към луксозен продукт отива.По добре замени зехтина с нерафинирано слънчогледово олио си я прави сам.Наскоро погледнах етикета на “Домашна майонеза Олинеза”,над 80% беше растителното олио и около 10-15% яйчен прах.
С тези съставки пре спокойно си мажи филия с олио няма разлика.:)
Маслото също както споменаха е добър продукт,не се притеснявай толкова от мазнините все пак.Ти не изяждаш килограм масло 100гр за 3-4 филий е добре.

26.03.10
18:46

казано от Biad__ на 26.03.10, 14:22:

Тази майонеза със зехтин направо към луксозен продукт отива.По добре замени зехтина с нерафинирано слънчогледово олио си я прави сам.Наскоро погледнах етикета на “Домашна майонеза Олинеза”,над 80% беше растителното олио и около 10-15% яйчен прах.
С тези съставки пре спокойно си мажи филия с олио няма разлика.:)
Маслото също както споменаха е добър продукт,не се притеснявай толкова от мазнините все пак.Ти не изяждаш килограм масло 100гр за 3-4 филий е добре.

1.На тази “Домашна майонеза Олинеза” както каза 80% разтително олио, може ли да им се вярва, защото доста продукти са с какви ли не заблуди ?
2. И значи разтителното масло или олио едно и също ли е и то полезно ли е ?
3. А как по- точно се прави домашна майонеза можеш ли да ми обясниш ?
100гр масло на 3-4 филии, леле аз до сега нямах сиг и 50гр на 3-4 филии щом казваш че може по 100гр наистина много ме успокояваш :)
Благодаря предварително :)

Мнението беше редактирано от Julius на 26.03.10 18:47.

26.03.10
21:20

1. Не
2. Не
3. За какво ти е майонеза? И толкова ли не можеш да ядеш хляб без да го мажеш? И още повече, толкова ли не можеш без хляб?
100 грама масло са ти 700-900 калории, ти си прецени дали може или не.

26.03.10
21:27

казано от Петко К на 26.03.10, 21:20:

1. Не
2. Не
3. За какво ти е майонеза? И толкова ли не можеш да ядеш хляб без да го мажеш? И още повече, толкова ли не можеш без хляб?
100 грама масло са ти 700-900 калории, ти си прецени дали може или не.

Ами липсата на финанси ми е проблема затова ям хляб. И в училище не мога да си нося ориз или картофи. И ми омръзна всеки път да ям сварени яйца и филии хляб много е сухо. И като гледам другите деца какви банички, сладоледи, пици и т.н ядат и са с хубави тела а спортуват по-малко от мене поне се надявах да мога да си мажа филиите с здравословни неща. :)

Мнението беше редактирано от Julius на 26.03.10 21:27.

26.03.10
22:15

Хранителните навици са за цял живот,а метаболизма се забавя с времето.
Сега може да няма ефект,понеже в твоята възраст се движат доста повече,но след 25-30 година.Когато им се наложи да вършат работа без движение,тези пици и разни други неща,които са свикнали да ядат си казват думата.

А за сандвичите яж,както ти е добре щом спортуваш,не толкова страшно стига да не прекалваш и маслото да е по дебело от филията.
Виж в нета за рецепти за домашна майонеза.Всичко което ти трябва е миксер,някаква мазнина,яйца и подправки става доста вкусно,а и знаеш какво си сложил вътре.

27.03.10
16:49

Да изядеш 1 сандвич с филе не е толкова фатално...

28.03.10
20:11

казано от Biad__ на 26.03.10, 22:15:

Хранителните навици са за цял живот,а метаболизма се забавя с времето.
Сега може да няма ефект,понеже в твоята възраст се движат доста повече,но след 25-30 година.Когато им се наложи да вършат работа без движение,тези пици и разни други неща,които са свикнали да ядат си казват думата.

А за сандвичите яж,както ти е добре щом спортуваш,не толкова страшно стига да не прекалваш и маслото да е по дебело от филията.
Виж в нета за рецепти за домашна майонеза.Всичко което ти трябва е миксер,някаква мазнина,яйца и подправки става доста вкусно,а и знаеш какво си сложил вътре.

Опитах да направя домашната майонеза но нещо не се получи,много рядка стана и като чели беше много тежка.Не бих пробвал отново.
А какво ще кажете за доматено пюре с него става ли да си ги намазвам ?? Или с истински кашкавал, но разтопен на микровълнова ?

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1