31.03.10
09:28
Здравейте , от известно време се чудя дали да не тренирам гърба по следния начин - набиране 5х5 , мечка 5х5 , тяга 5х5. Дали това е достатъчно? Тренирам от около 4г. , с две много сериозни прекъсвания поради травми и още няколко по-кратки. 180см. , 82 кг. 20 г.
П.С. Гърба го тренирам заедно с трицепс.
Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 18.04.11 17:04.
31.03.10
11:37
5x5 се използва при силови режими. Пробвал съм да имам упражнение в стил 5х5 в програма за маса. Просто нестава според мен.
Избери класическото 3х10/4х8/ пирамиди ала бала..
Аз изобщо не харесвам сeрии от сорта 5х5…Независимо дали ка4ваш или сваляш за мен е най-добре 4х8-12… Но според мен и с 5х5 и с 5х10 пак може да се ка4ва,особенно с добро въстановяване и хранене.И мисля,4е 3 упражнения за гръб са....малко...1 за долната и 2 за горната...на мен поне не ми харесва. :)
Мнението беше редактирано от Николаи на 31.03.10 13:28.
Мерси за отговорите. В добавка ще кажа , че ако се абстрахираме от това че упражненията са 3 , то като обем на сериите почти няма разлика дали е 4 упражнения по 4 серии = 16 серии или 3 упражнения по 5 серии = 15 серии. Все пак отново благодаря за помощта :)
[quote author=“_AdReNaLiN” date=“1270034856”
“то като обем на сериите почти няма разлика дали е 4 упражнения по 4 серии = 16 серии 3 упражнения по 5 серии = 15 серии”
По-скоро на 15 повторения,но не е едно и също.Колкото и да си загрял,каквото и да си правил една подобна серия от 4х4 предразполага толкова травми,че на 30 години ще заприличаш на дядо.На мен серията от 5-6 повторения ми е последна (по-принцип).Още си млад за да се оскатяваш толкова рано.Според мен ще я объркаш.За тягата си блъскай по 10 повторения може и 12 - там прецака ли се нещо после цял живот страдание,независимо от стажа в залата ти. За гърба под 6 повторения гледай да непадаш.
Поздрави.
Травмите стават като правите простотии в залата, а не от това дали правиш 4 или 5 повторения. И с 15 повторения ще се контузиш също толкова лесно, колкото и с 5.
Аз цял живот правя по 3-6 повторения, вече минах 30-те и в по-добра форма не съм бил през живота си.
П.П. Специално пък за тягата, бих препоръчал само нисък брой повторения - максимум 5. С цел да се спазва перфектна техника и да се избягват травмите.
Мнението беше редактирано от Петко К на 07.04.10 07:37.
казано от Петко К на 07.04.10, 07:34:
Травмите стават като правите простотии в залата, а не от това дали правиш 4 или 5 повторения. И с 15 повторения ще се контузиш също толкова лесно, колкото и с 5.
Аз цял живот правя по 3-6 повторения, вече минах 30-те и в по-добра форма не съм бил през живота си.
П.П. Специално пък за тягата, бих препоръчал само нисък брой повторения - максимум 5. С цел да се спазва перфектна техника и да се избягват травмите.
Да не се готвиш за състезание по силов трибой, колега.Тя белата веднъж става.3 повторения разбирам ако тези 3 са били за сила, след което пирамидално започваме да махаме тежестите и вдигаме повторенията.Схемата 4х4 или 5х5 е най-тежкия вид тренировка,независимо от вида упражнение.В крайна сметка съм сигурен че младежа ще тръгне по една от тази схема (ние обичаме да се доказваме все пак) и само ще му пожелая без аварийни упражнения.Ще вдигнеш килограми,ще вдигнеш сила но дали ще е целесъобразно ?
П.П Не е важно колко вдигаме а как изглеждаме.
За теб може би да, за други е важно да могат да правят нещо с тия мускули. А и без сила ще направиш мускули точно никога.
Травмите при такъв тип тренировка са малко вероятни, ако всяка повторение ти е перфектно. Иначе белята става и с 15 повторения, ако се кълчиш и нарушаваш добрата техника.
Не става дума за техника а за “амортизация” или кръста излиза с гаранционна карта - доживот.Доказано е че при тежки (интензивни) тренировки сърцето на човек остарява с незнам си колко..... в сравнение с човек който само си тича от време на време.Колегата вече е имал травми и явно знае за какво става дума,а те са или при неправилно използвана “ТЕХНИКА”,не добра загрявка или прекомерна тежест.На мен ми се е случвало да имам сила за още поне 1 повторение на лежанката но незнам как се случи - просто едната ръка изтърва тежеста на гърдите ми.....как се случи НЕЗНАМ - може би от техниката на изпълнението ще е,стара травма или доста тежко е било.....забравил съм !Мъртва тяга много хора я препоръчват с големи тежести и малко повторения,тук там някой каже нещо разумно.По малко от 6 повторения просто невиждам никакъв смисъл да се прави,само се мъчиш...току виж дискова херния или се изсипиш (ако се чувстваш изморен и онемощял,преценяваш че може да направиш още 1-но и да не стане изсипване,като моя случай с лежанката и Аз можех но тялото нещеше).
Тренирай си както щеш : тежко,нормално,слабо. И аз тренирам тежко но чак пък толкоз 3-4 повторения и то не за последна серия,просто не го проумявам.С повторения от 8-6 ще е по-добре.Това е мойто мнение. КРАЙ!
казано от Tyrant на 07.04.10, 11:52:
Не става дума за техника а за “амортизация” или кръста излиза с гаранционна карта - доживот.Доказано е че при тежки (интензивни) тренировки сърцето на човек остарява с незнам си колко..... в сравнение с човек който само си тича от време на време.
Може ли линк да прочета къде е ДОКАЗАНО ;) Също така няма да е зле да дефинираш какво разбираш под тежки и интензивни тренировки, защото професионални спортисти си тренират по 8 часа на ден и са си живи и здрави.
П.П. Между другото, никъде не препоръчвам на никого да тренира свръх възможностите си.
Мнението беше редактирано от Петко К на 07.04.10 12:21.
Moито мнение е че ако нямаш перфектна техника на тягата по добре прави друго упражнение.Аз тяга не правя искам ама не правя :roll:
Ами нормално е като не правиш тяга, да нямаш техника :lol: Почни да я правиш и техниката ще я отработиш. Всичко става с практика, никой не се е родил научен.
Интересно обсъждане се получи , но май сте ме разбрали грешно :) . По-горе споменах само броя на сериите - дали ще е 4упр.х4серии=16 серии или 3упр.х5серии=15 серии :) .Инчаче лично аз се стрме да тренирам в диапазона 6-8 повторения за базовите упражнения и по 10 - 12 повторения когато включвам оформящи такива .
Не е съвсем същото, защото при 4 упражнения удряш мускула под 4 различни ъгъла, което за голяма група като гърба е в плюс, ако целта ти е основно хипертрофия.
П.П. Между другото, отдавна трябваше да преместя темата в правилния раздел.
Мнението беше редактирано от Петко К на 07.04.10 14:21.
3х5 става, но трябва да си подбереш внимателно упражненията за да успееш да натовариш гърба както трябва. 15 серии, тежко (с по 6, мах 8 повторения) е достатъчно в период за маса и основни упражнения (набиране с тежест, тяга, гребане). ако ще е за обработка и изчистване, бих правил повече упражнения с по-малко серии (нещо като 6х3) за да “ударя” гърба отвсякъде.