12.12.09
21:58
Добър вечер! =)
Имам въпрос свързан с кръводаряването.В началото на следващата седмица трябва да дарявам кръв.Колко време след това мога да започна тренировки(или дейност свързана с физическо натоварване) и въобще има ли някакво ограничение?Някои от Вас бил ли е в подобна ситуация и как е излязъл от нея =)? Честно казано силно се съмнявам, че ще намеря отговор на този въпрос в болницата, а и едва ли хората ще имат време да ми обеснят.Надявам се, че ще получа отговор много скоро, за което съм Ви страшно благодарен ;)
*Съжалявам ако съм объркал раздела, но този ми се стори най-подходящ :<
12.12.09
23:07
Препоръчвам ти да почиваш седмицата в която ще даряваш кръв /т.е. да не тренираш/.
Гледай да се храниш стабилно през това време.
Ръката ще те боли известно време, но е относително - зависи от това как сестрата ще постави иглата.
Поздравления за това което ще правиш - наистина уважавам такива постъпки!
12.12.09
23:51
Благодаря за отговора!Честно казано смятам, че кръводаряването трябва да стане ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за всички граждани(естествено без тези, които страдат от заболявания,които не позволяват вземане на кръв).Много хора не осъзнават, че този акт може да спаси не един, а няколко човешки живота.Всички сме хора, на всички нас или на наши близки може да се случи нещо(Бог да не дава,както се казва) и да се наложи преливане на кръв.Докато четох теми за кръвопреливането попаднах на едно мнение на Иван Шишманов, който казва, че болката от иглата е по-малка от болката на човека, който има нужда от кръв.Съжалявам, ако не съм цитирал точно думите, но бяха подобни.
Благодаря за отговора отново =)
12.12.09
23:55
Мнението на Шишманов по въпроса бе ясно изразено в тема от преди години, можеш да я видиш на
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/4152/
13.12.09
00:01
Още веднъж извинения за не точния цитат.Относно мнението...фактът, че има хора като теб може само да ме радва.Поздравления!Надявам се да е послужил за пример на много хора !
За последните 10 години съм кръводарявал 11 пъти.Лошото е че има хора които спекулират с това,и взимат пари.Чувал съм за суми до 600лв. за един кръводарител...за мене са нечовеци.
Лично аз нямам проблем със възстановяването,на другия ден си тренирам и сичко там по план-график:)
много хубаво че даряваш кръв това нещо всеки трябва да го направи поне 1 пат в живота си ако не и повече
Мнението беше редактирано от ufsata на 12.01.10 16:26.
Само аз ли съм с различно мнение по въпросааа?? Помисли над това ако ти се нуждаеш от кръв дали някой би ти помогнал освен близки и роднини...всеки би поискал пари в замяна.Не от скоро сме се обедили, че в България направиш ли добро никой нищо не отразява...и въпреки това, ако всички бяха като теб света определено щеше да е по-добър..НО НЕ Е.
Много ми е криво,ама си ПРАВ!Направи добро-изяш лайно!Е все пак трябва да вярваме в доброто,и да му помагаме да оцелее.
29.01.10
20:20
Само да вметна, мисля че трябва да имаш навършени 18 години, за да може да даряваш кръв.
Аз да дарявам кръв като най-големия глупак.И най - накрая даже с един бонбон да не ме почерпят.За да направиш нещо, първо трябва да знаеш за какво го правиш и има ли смисъл от цялата работа..не, че ми е за глупавия бонбон,понякога само една усмивка е достатъчна.Но в такива времена още повече държава живеем, но казвам лично за себе си, че не бих дарил кръв ако не ми заплатят вече.А още повече, че някой беше написал, че е задължително един път поне в живота си да дариш кръв коет е глупаво..А тия реклами по които едно време даваха снимки на болно дете,изпратете СМС на незнам си какъв номер за да помогнете.Един път ще изпратиш СМС с мисълта, че ще помогнеш, а определено ако не изпратят повечето хора се чустват виновни.На другия ден гледаш си ТВ пак и хоп още една подобна реклама..ми дай пък да пращаме СМСи..то може да има 15000 такива реклами...така че въобще не ми дреме вече
За рекламите не можеш да бъдеш сигурен каде отиват парите,с това съм съгласен.Мене ме дразни че пред болниците висят миризливи мангали,и изнудват хората за по 600/700лв. за един кръводарител.Нормално е да даряваш 2 пъти годишно,ама тея талибани дават по “Х” пъти,и нестига че зимат пари ами дават и некачествена кръв.
Затова аз си давам веднъж годишно безвъзмездно,с мисълта че помагам на някой в нужда.
Скапаната държава не се грижи за нас,и според мен затова нямаме мотивация да сме съвестни поданици.
И все пак се радвам, че има хора като теб.Просто аз мисля, че достатъчно съм видял и разбрал и направил изводите си, прекалено малко са хората на които си струва да помогнеш. :)
30.01.10
14:42
Жалко, типичното българо селско мислене тип “Аз защо да дам кръв като не ми дават бонбон, не ми я плащат и после на мен няма да има кой да даде”
казано от bodyburst на 30.01.10, 05:41:
.Мене ме дразни че пред болниците висят миризливи мангали,и изнудват хората за по 600/700лв. за един кръводарител
Такъв мангал бих го направил кръводарител, директно пред болницата! Щедро ще блика поне от няколко места :cheese:
Право казваш.Ама не са само там.Няма да обръщам темата на расизъм,но на там ме избива.
Иван Шишманов разбрах, че съм селянин..ако мислиш, че кръводаряването те прави добър човек..дарявай си..всеки има право на мнение, но и ти не се прави на Майка Тереза..умолявам те да ми дадеш единия си бъбрек понеже имам нужда ^^
Мнението беше редактирано от rrrrMD на 30.01.10 17:23.
казано от to4ka на 30.01.10, 16:51:
казано от bodyburst на 30.01.10, 05:41:
.Мене ме дразни че пред болниците висят миризливи мангали,и изнудват хората за по 600/700лв. за един кръводарител
Такъв мангал бих го направил кръводарител, директно пред болницата! Щедро ще блика поне от няколко места :cheese:
Даряването на кръв, би следвало да е безвъздмездно. Дори и законово е регламентирано по този начин.
От друга страна, докато преди операция, могат да ти поискат да покажеш бележка, че някой е дарил кръв, ще ги има и ромите, които продават своята кръв. Досещаш се, че това е възможно, защото очевидно има някакъв дефицит на кръводарители.
Търсенето определя предлагането,това е ясно.Нека си дават кръвта тяхна си е,ама да не изнудват хората.Не стигат докторите дето дерат по две кожи.
То се е видяло, че в България още бая време ще се оправя кой както може,така че да предлагат... Дано не ни се пресекат пътищата. Или още по зле - имах един съученик дето си мислеше, че има пластина в главата, с дядо си гледали филми за Аушвиц като бил дете, той с цигани в един автобус не пътуваше.
31.01.10
08:29
Ами докато има хора разсъждаващи като rrrrMD, циганите ще си продават кръвта на закъсали хора за стотици левове. А тези които нямат тия стотици левове ще теглят кредити от мастити банки само и само да дадат някакъв шанс на роднината си. Ако имаше повече хора които просто я даряваха безвъзмездно нямаше да има стойност и съответно братятя роми нямаше да я продават. Недай се боже rrrrMD да се окаже от другата страна, да му трябва мнооого кръв, а да няма достатъчно приятели, тогава ще се моли да има повече хора които просто да му дадат безвъзмездно, но няма да обяснява как безвъзмездното било идиотско.
Молиш ме:
казано от rrrrMD на 30.01.10, 17:22:
умолявам те да ми дадеш единия си бъбрек понеже имам нужда ^^
Да ще ти го дам, ако умирам и просто роднините ми ще го хвърлят на боклука, дори на човек с типично българско мислене бих го дал, и окото ми няма да мигне. Ако знам, че тялото ми само за няколко дни ще възпроизведе нов бъбрек, както в случай, че не знаеш се случва с кръвта, ще ти го дам веднага.
Мнението беше редактирано от Иван Шишманов на 31.01.10 09:38.
Иванчо моля те говори малко по темата...при кръводаряване умираш ли, къде ми бъркаш 2та полюса.Говориш за 2 корено различни неща.
31.01.10
11:37
Нали това ти обяснявам, но явно ти не можеш да схванеш. Защо аз да бъркам полюсите темата си е за кръводаряването, а ти ме молиш за бъбрек тоест да ти даря орган, кой бърка темите ?!?!!
Кръводаряването не ти застрашава живота, ако си нормален здрав млад човек. Ако си с един бъбрек може да ти се застраши, но кръводаряването не.
Кръвта ти на теб нищо не ти струва даваш я и след няколко дни си като нов, но ако дадеш бъбрек не е така, може в даден момент това, че си с един бъбрек да се окаже фатално, докато това, че някога си дал кръв неможе.
Изобщо как ти може да сравняваш даряването на кръв с даряването на орган !?!!
И да ако умра, държа органите ми да бъдат използвани както е редно, а не просто да се хвърлят на боклука, за храна на червеите. Нищо не ми пречи преди да умра да дам малко от безплатна си ненужна ми кръв, на хора които наистина имат нужда от тази животоспасяваща течност.
Първо си малко прав 2ро си малко грешен...виждам, че не си запознат много с биологията.Ест аз също ако умирам бих си дал всичките добре функциониращи органи, не предпочитам да станат на прах за нищо..както и да е имай си своето мнение, но да знаеш, че някой ден имаш ли нужда от нещо подобно без пари в родната ни България умираш.
31.01.10
13:03
Разбира се, че не съм запознат с биологията, затова си има други хора които да са запознати.
Със сигурност от личния ми опит състоящ се от десетина дарявания на кръв, мога да кажа, че след даряване на кръв не съм усетил да ми е порастнал трети крак, нито съм бил неработоспособен и т.н.. Просто дарявам кръв и след законово установеното време съм готов пак да го направя.
казано от rrrrMD на 31.01.10, 12:40:
някой ден имаш ли нужда от нещо подобно без пари в родната ни България умираш.
Това е вярно и то е валидно не само за БГ, а и в много други страни. Въпреки всичко, не ме спира да даравям кръв, ако повече хора го правеха, човек щеше да има по голям шанс да живее. Дарявал съм веднъж на позната, която имаше нужда от кръвопреливане, нямаш си представа какво е да видиш очите на двете и дъщери след като си го направил това нещо, ей така за нищо, от обикновенна човечност.
Естествено в която и държава да си, е ясно, че по добре да не ти се налага да разчиташ на подобни неща, но така или иначе се случва, когато можем да помогнем хора сме все пак.
Е, няма угодия. Един се ядосва, че ромите давали с пари, друг е против, Ванката да е безвъздмезден кръводарител...
rrrrMD - хич и не мога да те разбера, човек.
Ядосваш се, че ако стане, няма да има кой да даде кръв. В същото време, опонираш на Иван, който твърди че няма задръжки и дарява кръв.
То е като да навали сняг и да се ядосваш, че никой не чисти пред жилищната ти кооперация. Когато комшията започне да чисти пред входа, ти да излезнеш за да му обясниш, че е тъпак - защото чисти. Що първо, не се изясниш със себе си, преди да се увличаш в безсмислени спорове?
Никой не те обвинява, че не си кръводарител, така че дишай спокойно.
03.04.10
06:41
Включвам се със закъснение, но какво да се прави... На 21 години съм и до момента 3 пъти съм дарявал кръв.
казано от rrrrMD на 29.01.10, 23:42:
Аз да дарявам кръв като най-големия глупак.И най - накрая даже с един бонбон да не ме почерпят.
@rrrMD - дават бонбончета, не се притеснявай... че даже не едно и две.
При всяко едно кръводарение, независимо доброволно или за някого конкретно, получаваш пакет с храни, който да хапнеш след процедурата, за да се възстановиш по-бързо. Обикновено включва кофичка течен шоколад, няколко вафли, консерви с риба и телешко варено, тонизираща напитка и т.н. При доброволно кръводаряване получаваш и предмет (портмоне, чанта, чадър, малка топка) с надпис:
”Капка по капка, живот!”
Живот, живот, живот ... разбирате ли ??? Давате живот на някого! Спрете да мислите поне за един ден как и с какво да се натъпчете, за да ви порасне с един см. бицепса, майка му стара, и направете нещо хуманно. Поздрави на всички, които са се престрашили и са дарили кръв.
08.04.10
08:51
На 22 години съм и съм дарявала 3 пъти кръв. Срам за всички мъже, които не са.:) Шегувам се...
На всички, които се страхуват, мога да кажа, че при мен нито веднъж не е имало сериозни проблеми. Естествено, че поне в деня трябва да се почива, веднъж ми се случи и да ми се завие свят, но като цяло нищо особено. Храна и течности - хубава храна и много вода!
Моето мнение е, че кръводаряването не е за всеки, и от тук - няма как да бъде задължително. Като за начало трябва да сте абсолютно здрави, и все пак.
Чувството - страхотно - помагаш на някого. Без значение на кой - жив и здрав да е!
Ще продължавам да го правя!
25.04.10
10:33
Отдавна си мислех да дам кръв защото скоро не съм го правил, но ме беше страх, че в даден момент може да потрябва на мой близък и аз да нямам право да дам. Това ме спираше знаейки колко трудно се намират безвъзмездни кръводарители, но ето, че страховете ми се оправдаха, в четвъртък баба ми влезе в болница и преди малко ми звъннаха да ми кажат, че утре сутрин трябва да и намеря кръв.
26.04.10
05:51
За съжаление чак сега виждам поста ти. Ако не е късно вече, мога да помогна с една банка кръв - търси ме на 0883 463 177 - Симо.
Мнението беше редактирано от simonkazakov на 26.04.10 05:57.
26.04.10
07:52
Ами на нашата вече й намерихме Ванка.
ЦИганите пред болницата. Тва е.
не им давай повече от 50 кинти на човек.
И по един шоколад, тва е.
Имат си “дилъри”, с тях говори...
Нема друг начин. Щото като ти кажат 5-6 литра за операцията, а от един кръводарител земат по 400 грама и искат поне три месеца мисля че беше да не е дарявал кръв, нема къде да ходиш.
Казвам го, щото в някаква степен разбирам тея които осъждат практката, ама в друга си мисля, ако вземат та я забранят какво ще правим... Нема начин просто. А ако недай си боже се наложи второ преливане? Дават да се дарява само по веднъж на човек, дарявал ли си не ти вземат кръв....
26.04.10
10:58
simonnn, благодаря ти за желанието да съдействаш, рядко се срещат хора готови да помогнат на някой изпаднал в нужда особенно, ако е непознат. За щастие не се налага, операция няма да има просто и бил нисък хемоглобина и трябвало да прелеят, иначе е в болницата за изследвания. Засега и намериха камъни в жлъчката и бъбреците, но търсят причината за това да е анемична.
Стефане циганите си бяха отпред, изведнъж дойде една тарпана роми да дават кръв за някой роднина бяха 9 човека.
пази боже да се налага да купувам кръв, но никой не е застрахован от подобно нещо.
26.04.10
11:32
Стефане циганите си бяха отпред, изведнъж дойде една тарпана роми да дават кръв за някой роднина бяха 9 човека.
пази боже да се налага да купувам кръв, но никой не е застрахован от подобно нещо.
Ми то отстрани погледнато лесно се осъжда, ама истината е че системата е много по жестока отколкото изглежда отвън и даже ромите са некви гладни хора дето си дават кръвта за пари и всъщност също не са нещо кой знае какво,а има много по страшни далавери...
На мойта баба брат й правеха операция. Тя е на 90 години ,в семейството имаме двама действащи лекари дошли и те да даат кръв за нея, единият е кардиолог, нейна фъщеря, т.е. точн ос кръв трудно ще я изплашиш.
И знаеш ли какво казаха лекарите на колежката си с 30 години стаж?
10+ литра кръв трябвало за бабата. Не помня вее точната цифра, ма май беше 13 литра!
Бабта е на 90 години, обезводнена, 60-70 кила, можете да си представите, сигурно я има 5 литра кръв, я няма. Лелята вика, при пълна диализа хората на таква възраст получават някакъв шок, според тях тя трябва да го е минала три пъти заедно с операцията. Не, казаха те, 13 литра. Толкоз. Ко искаш, ходи й точи кръвта и мери. Рекаха и отсекаха.
И какво да направиш кажи?
Естествено дадоха на циганите и спасихме положението.. и бабата.
Обаче се сещам, онея тъй наречени медици в Либия дето целокупния народ ги спасявахме, на тях нали им бяха намерили домашния хладилник тъпкан с банки човешка кръв?
Е там е отговора брат. Търговията с кръв е нещо като търговията с органи, в която ромите барем собствената си кръв продават, а някои продават чужда и изнудват болните...
И като ти кажат една цифра от ен литра... На човек вземат по 500 грама, от които 400 отиват в банката, 100 за изследвания. Не взимат на такива дето вече са дарявали няколко месеца назад - по закон. В сума случаи и намират по некое заразно заболяване или следи от минало такова, и оп - няма кръводаряване. Сега ко дадеш за бабата уте жена ти ко получи кръвоизлив, не можеш да дадеш... И де ше одиш? Ти за да изкараш със сигурност 15 банки кръв ти трябват 30 човека по спешност пред болницата...
Напрайха сума филми за циганите и цените на кръвта... Бе че не е морално, не е.
Ама истинската мафия май е във болниците, не извън тях.
А неморална.. е самата система. Не са я направили циганите.
26.04.10
12:59
казано от D3BEP на 26.04.10, 11:32:
пази боже да се налага да купувам кръв, но никой не е застрахован от подобно нещо.Ми то отстрани погледнато лесно се осъжда
Стефане, че къде в поста ми видя да осъждам някой ?!?!
Прочети:
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/4152/
дори ти може да научиш нещо ново и полезно.