Границата????

16.03.05
22:50

Къде според вас е границата между една качествена и напомпваща тренировка и претренирането???

17.03.05
00:24

Почивката между две тренировки за една група бих казал е по-голям фактор от интензитета на единичната тренировка. Продължителността обаче, мисля че би имала много по-фатални последици ако се прекали с нея.

17.03.05
06:46

е лично аз мисля че за една малка мускулна група като бицепс и трицепс например 72 часа(пълна почивка) са достатъчни за въстановяване?

17.03.05
09:19

Не и ако тренираш гръб 2 пъти през тези 72 часа :D
А сериозно, въпросът е много интересен и по него може да се пише много. Аз смятам, че грешките относно претренирането са в генералната линия, която повечето трениращи следват. А това за съжаление : “колко точно мога да се напраскам (натренирам), без да претренирам?”. И индивидът си мисли, че може още и още, и мислите му се подкрепят от поредното прочетено списание и интернет сайт, поредния съвет, даден от някой “умник”, който зоби или е с отлична генетика (а такива в БГ има немалко) и човека попада в омагьосан кръг. Ако е достатъчно упорит, продължава да тренира, увеличавайки натоварването, докато не изгуби и малкото, което е постигнал. (Дотук, пътя и аз съм го минавал!). Следва крайно разочарование и отказване от този велик спорт (в добрия случай), в лошия - хлапето (в повечето случаи) прибягва до употребата на забранени стимуланти. Нататък няма да описвам, че и без това се отплеснах....  Фразата “колкото повече, толкова по-добре” е заела здраво своето място в умовете на толкова много трениращи, че връщане назад едва ли ще има. Мисълта ми е, че докато се подхожда към тренировката с мисълта: да тренирам колкото се може повече, претренирането ще бъде постоянен спътник.
Без да съм многословен, според мен правилният начин на мислене е всеки да си зададе въпросите: първо: какво мога да постигна и за колко време? И след това: от колко тренировки имам нужда, за да постигна желаното? И повярвайте, имате нужда от няколко пъти по-малко тренировки отколкото изпълняват повечето от вас.
Ясно е, че на горните въпроси един начинаещ не е в състояние да си отговори адекватно. Затова има програми за начинаещи, по които се работи около 1 година, а през това време, даденият индивид се образова в сферата на спорта, следи как му се отразяват тренировките и си прави съответните изводи.

Та да отговоря на въпроса: няма точна граница на претрениране, всеки път тя е различна. Но ако подхождаш към тренировките, задавайки си въпроса: колко ми трябва, за да стимулирам развитието си в желаната посока, няма нужда да се опасяваш от претрениране.
Поздрави!

17.03.05
12:51

Добре казано :)!!!

24.03.05
21:27

Еми наистина принципа колкото повече толкова по-добре е МНОГО грешен
Но не е никак лесно да се определи тази граница, дори и да следваш методиката на Мартин. Сега ще обясня и защо:
мислите ли че всеки знае какво може да постигне и за колко време може да го постигне? Аз например като почвах да се занимавам с фитнес очаквах че ръка 37 няма да постигна и за 2 години, а за по-малко от една успях, очаквах че ще кача повече сила отколкото маса а стана обратното (и като усетих че е така реших да се концентрирам на масата, пък после да правя цикъл за сила)
А на въпроса колко ми трябва за да стимулирам мускула би трябвало всеки да може да си отговори на 5-6 месец някъде, след като вече е имал възможност да експериментира с тялото си, упражненията, програми и ефекта на последните върху първото
И нека за пореден път кажа: “Колкото по-малко натоварване води до резултатите (били те сила, издържливост, маса,...), толкова по-малко трябва да е натоварването, и толкова по-щастливи трябва да сме! Не помня кой го беше казал ама е много вярно, че когато тренировката не върви не трябва да се чудим какво да прибавим а какво да махнем”

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1