17.03.05
09:08
:oops: срамно е,ама не знам,имам си някаква представа,ама не знам дали съм прав,моля за обяснение :wink:
Хипертрофия е нарастване на възможносите и обема (най-общо казано). Можеш да прочетеш статията ”Мускулна хипетрофия” ако желаеш.
ами прочетох я ама само се обърках повече,там пише че тренировките от 1 до 3 серии са повече за сила и тонус,а из форума чета,че например за да расте например бицепса са достатъчни и 2 упражнения х 3 серии.това е доста противоречиво.
Хм. Няма да разнищваме статията отново (има отделна тема за нея даже). Накратко, хипертрофия се нарича растежът на мускулите. Уф...добре де.. :) Това, към което се стремят голяма част от нас. Все още не е абсолютно твърдо доказано какво представлява хипертрофията и какво я предизвиква. Има няколко (по-скоро две) теории по въпроса. Едната е, че вследствие на тренировките с тежести, мускулните влакна се удебеляват и по този начин увеличават размера си. Другата, че вследствие на тренировките, в мускулите се складират все повече вещества, за има достатъчно енергия за извършването на изиканото от тях количество (и качество) работа. Допуска се, че и в двете теории има доза истина.....май е достатаъчно :roll:
От друга страна, аз предпочитам да проверявам как работят за мен различните видове трениране и да използвам това, което ми носи искания резултат. С други думи, предпочитам практиката, а не теорията.
Поздрави!
И двете са вярни ;). Удебеляването на мускулните влакна е миофибриална хипертрофия, а увеличаването на обема на саркоплазмата (натрупването на гликоген и др. вещества в мускула) се нарича саркоплазмена хипертрофия. И двата вида хипертрофия са свързани - увеличения обем на миофибрилите изисква увеличаване на обема на саркоплазмата, за да се обезпечи нуждата им от повече енергия (саркоплазмата е тази, която осигурява енергия за съкращаването на миофибрилите). За обратното обаче не съм сигурен - че обема на саркоплазмата води след себе си увеличаване на миофибрилите.
Както и да е, това май не е толкова важно, мисля, че стана ясно, че под хипертрофия се разбира увеличаването на обема на мускулите :)