06.04.10
15:26
В колко часа може да ни е последното хранене, и да не вреди на хора спазващи диети?
Както си прецениш, но аз знам, че трябва да е поне 2-3, че и 4 часа преди лягане.
06.04.10
16:24
В крайна сметка зависи каква храна съдържа последното хранене.
Какво по-точно имаш предвид? Вечеря или междинно хранене?
Ами не знам, попитах защото един приятел е чел, че след 19:00ч. не трябва да се поема храна, даже и вода.Аз му казах, че може спокойно да си яде и след 23:00ч, стига да заспи в 02-03:00ч.Ама той не, пък не, та за това питам.
06.04.10
17:39
Според личните ми виждания и опит, няма проблем да се храниш и след 19:00 часа.
Ако последното ти хранене за деня е в 19:00, следващото ще ти е около или след повече от 12 часа (на другата сутрин), което е един прекалено дълъг период от време. Виждам нещата така - при такъв режим ще е меко казано трудно да държа метаболизма си на достатъчно високо ниво. Това ще затрудни постигането на целите, които съм си поставил (регулиране на количеството телесни мазнини или мускулна маса) - около 12 часа без хранене означава относително дълъг период на катаболизъм, напълно ненужен при това.
Когато тренирам, в моя хранителен режим нещата се случват приблизително така - около 21:00 - 21:30 вечерям (основно хранене), след което около 22:30 - 23:00 хапвам отново, като храната е в подходящо количество и съдържа бавен протеин + малко мазнини (извара и ядки, класически пример). Лягам 20-30 минути след това хранене, но се е случвало и почти веднага след него (5-10 минути). Когато не тренирам нещата стоят по подобен начин, но малко по-рано - вечеря към 20:00 - 20:30 и последно хранене около 22:00 часа. Определено не ми е никак приятно да заспивам гладен, а ако вечерям в 19:00 и легна след 21:30 това непременно се случва.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 06.04.10 17:40.
06.04.10
18:01
Изрично напомням, че в случая говоря за система на хранене за дълъг период от време.
Ако в единични изолирани случаи (по някакви причини) не успееш да ядеш в определения момент - със сигурност не е фатално.
Понякога ми се случва да съм пребит от умора и да заспивам прав...
В такъв случай гарантирано не чакам 1-2 часа след вечеря, само и само за да ям още веднъж... вечерям, лягам и се наспивам!
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 06.04.10 18:01.
казано от Кольо Пияндето на 06.04.10, 18:01:
Изрично напомням, че в случая говоря за система на хранене за дълъг период от време.
Ако в единични изолирани случаи (по някакви причини) не успееш да ядеш в определения момент - със сигурност не е фатално.Понякога ми се случва да съм пребит от умора и да заспивам прав...
В такъв случай гарантирано не чакам 1-2 часа след вечеря, само и само за да ям още веднъж... вечерям, лягам и се наспивам!
Беше повече от ясен, помогна ми повече от колкото очаквах.
06.04.10
19:46
Няма значение в колко часа ти е последното хранене. Важното е общото количество калории за деня.