06.04.10
12:40
Пак ще влизам във фитнеса и искам този път да пробвам да спазвам някакъв хранителен режим. До сега “режима” ми беше, че сутрин ядях 2 яйца с кисело мляко и ядки, на обяд ориз или някакво пиле, а след тренировка, 5-6 яйца, ориз или пиле, риба и хляб + кисело мляко с ядки. В не тренировъчни дни пробвах пак да ям същото, ама ми беше малко трудно, защото бързо се наяждам, а ако не тренирам нямам толкова апетит.
Трябва ми някакъв режим с повече въглехидрати. Мазнини почти не качвам, имам бърз метаболизъм и добре изразена преса и целта на тренировките ми е да си запазя пропорциите, но да увелича размерите. По принцип качвам трудно, но “качествено”, т.е. без нужда да чистя. Имам изискване само да няма неща, които трябва да готвя или приготвям :) Това не включва пиле, ориз и т.н. Става дума за неща, които не мога да си ги купя готови от магазина.
На снимката съм аз. Искам да увелича размерите, но да запазя “релефа”. По принцип при мен става така по принцип де, но все пак...
Ето данни за мен, според изискванията:
-ръст 183
-тегло 80
-възраст 26
-гръдна обиколка (жени могат да не отговарят) тези ще ги измеря по-късно и ще ги попълня.
-талия
-ханш
-обиколки на китка и глезен
-Занимавам се с “интелектуален” труд
-Сумата за храната няма толкова значение, само да не се “изхвърлите” много :)
-Стероиди не съм приемал и няма и да приемам
И от къде да разбера кое колко гр. тежи, като нямам как да го измеря :)
Благодаря на тези, които ще се занимаят да напишат нещо тук :)
Темата беше редактирана от Lexx на 06.04.10 12:51.
В добра форма си, явно имаш ген, ако спазваш добър режим резултатите ще се чудесни. Мога да ти препоръчам да разгледаш дневниците из форума, както и статията за ВВД. Ако си напишеш примерното дневно меню, ще получиш и по-конкретни предложения. Поздрави :)
Прочетох статията за ВВД, но там само е описано кои храни могат да се приемат, но коя кога и по колко...
Моето дневно меню е - всеки ден по принцип ям яйца, кисело и прясно мляко, банани, ябълки, мюсли с 6 вида ядки (както ги продават в магазина:) картофи на фурна, риба но в консерва, а понякога (ако се намери кой да ми я приготви) и печена рибка :), пилешко месо средно 3-4 пъти седмично, защото пак някой трябва да ми го приготви:) Общо взето мога да ям почти всичко... до мен има както китайски ресторант (за ориз и спагети) така и магазин където продават готови дробчета, картофи и т.н. Така че предложете нещо.
Давам ти нещо съвсем примерно :
1. 4 яйца + 150 гр. мюсли/овес
2. 200 гр. риба/пиле/свинско + ориз/картофи/пълнозърнест хляб/спагети
3. Като 2
4. Яйца/200 гр. месо/риба/дробчета + салата + някакъв въглехидрат
5.200 гр. извара + ядки/маслини/ зехтин
Това е в голяма степен, което ядат повечето хора във форума :)
Може и да имаш бърз метаболизъм,но това не означава,че трябва да ядеш некачествена храна,макар и да можеш да си я позволиш без да натрупаш мазнини.В този ред на мисли аз не бих прибегнал до варианта с китайския или готовите кебапчета.Ти сам каза,че искаш да увеличиш въглехидратите.Какъв е проблемът ? :) Яж повече картофи,ориз,макарони,овесени ядки.В картофите на 100 грама има до колкото знам 20 грама въглехидрати, в ориза - 70,както и в овесените ядки и макароните.Дори и да не е точно така,това може да се провери.Приемай примерно по 3 - 3.2 грама въглехидрати на килограм телесна маса.Това ще рече,че ако си 80 килограма,трябва да приемаш 240.Разделяш си ги на няколко приема и готово.Все пак да не забравяме,че протеините (белтъчините) изграждат мускулите,та те са не по-малко важни.Млечни продукти виждам,че си хапваш стабилно.Увеличи месото.
казано от korpusito на 07.04.10, 10:25:
Давам ти нещо съвсем примерно :
3. Като 2
5.200 гр. извара + ядки/маслини/ зехтинТова е в голяма степен, което ядат повечето хора във форума :)
Ок, мерси. А кога трябва да ги ям през деня или това трябва да изям през деня, а кога си е моя работа? :)
казано от =HENRY= на 07.04.10, 14:14:
Може и да имаш бърз метаболизъм,но това не означава,че трябва да ядеш некачествена храна,макар и да можеш да си я позволиш без да натрупаш мазнини.В този ред на мисли аз не бих прибегнал до варианта с китайския или готовите кебапчета.Ти сам каза,че искаш да увеличиш въглехидратите.Какъв е проблемът ? :) Яж повече картофи,ориз,макарони,овесени ядки.В картофите на 100 грама има до колкото знам 20 грама въглехидрати, в ориза - 70,както и в овесените ядки и макароните.Дори и да не е точно така,това може да се провери.Приемай примерно по 3 - 3.2 грама въглехидрати на килограм телесна маса.Това ще рече,че ако си 80 килограма,трябва да приемаш 240.Разделяш си ги на няколко приема и готово.Все пак да не забравяме,че протеините (белтъчините) изграждат мускулите,та те са не по-малко важни.Млечни продукти виждам,че си хапваш стабилно.Увеличи месото.
Ориз по принцип мога да си набавям предимно от китайския. Кебапчетата ги казах образно, скоро не съм си хапвал :)
А има ли предпочитания за това какво трябва да ям 40-60 мин след тренировка? Също така и на закуска?
И знаете ли колко жълтъка максимум е добре да ям на ден?
Гледай да имаш 5 стабилни хранения, разпределени през 2-3 часа. Преди и след тренировка са едни от най-важните хранения, гледай да имаш протеин + комплексен въглехидрат (яйца + овес, месо с кафяв ориз и т.н). Китайския ориз не е много подходящ защото се прави с палмова мазнина и се пържи, което е неприятно за стомаха, но ако го държиш на него, най-добре да е след тренировка. Щом те ни се занимава да готвиш, най-лесния начин да набяваш въглехидрати е овес-с прясно, кисело мляко или вода, ако ти понася. Ако имаш възможност вземи и един хубав протеин и си готов :)
казано от korpusito на 08.04.10, 07:00:
Гледай да имаш 5 стабилни хранения, разпределени през 2-3 часа. Преди и след тренировка са едни от най-важните хранения, гледай да имаш протеин + комплексен въглехидрат (яйца + овес, месо с кафяв ориз и т.н). Китайския ориз не е много подходящ защото се прави с палмова мазнина и се пържи, което е неприятно за стомаха, но ако го държиш на него, най-добре да е след тренировка. Щом те ни се занимава да готвиш, най-лесния начин да набяваш въглехидрати е овес-с прясно, кисело мляко или вода, ако ти понася. Ако имаш възможност вземи и един хубав протеин и си готов :)
Мисля да си взема гейнър, не протеин. При мен няма ли да е по добрия вариант?
казано от Lexx на 08.04.10, 07:24:
казано от korpusito на 08.04.10, 07:00:
Мисля да си взема гейнър, не протеин. При мен няма ли да е по добрия вариант?
Щом искаш максимално чиста ММ протеина е за теб! Ако искаш да качваш чисто изобщо не трябва да ти минава през акъла да взимаш гейнър :D
Гейнърите са супер неизгодни продукти, вземи си една протеинова матрица (Myofusio, Syntha 6, Matrix). За под сто лева, супер протеини.
И протеинови матрици ли има? :) Какво значи това? Че комбинират различни видове протеин?
казано от Lexx на 08.04.10, 13:35:
И протеинови матрици ли има? :) Какво значи това? Че комбинират различни видове протеин?
Именно Цък
x2 за протеинова матрица - Gaspari Myofusion, BSN Syntha-6, Syntrax Matrix ... :) Гейнъра е та*ак работа :D
Ок, благодаря за отговорите, особено на korpusito :). Сигурно ще си взема Syntha-6.
А 30-40 минути след тренировка каква храна от изброените трябва да ям:
Цитирам:
3. Като 2
5.200 гр. извара + ядки/маслини/ зехтин
08.04.10
23:29
Да се включа и аз:
За предпочитане 200гр. пилешки гърди и да кажем 50-100гр. (сурово състояние) ориз :)
А веднага след тренировка е добре да хапнеш малко бързи въглени от рода на стафидите и 1 протеин (суроватачен) ;)
казано от Lexx на 09.04.10, 06:24:
Веднага след тренировка ям банан и мед или някаква вафла. Става ли?
Идеалният вариант е :
Тренировка-веднага банан/мед - след 15 мин. протеин - след час месо/яйца + въглехидрати
Ако нямаш протеин : банан/мед - след 20-30 минути месо/яйца + въглени