08.04.10
13:05
Здравейте аз съм момче на 15 години,165 см висок и 61-62 кг.Ходя на фитнес от 1 месец и съм решил да вземам някфи хранителни добавки,но не съм сигурен дали протеин или гийнър.Мисля че не съм гърчав,но не съм и пълен.Страх ме е от гейнера да не надебелея без да кача ММ.Дайте съвет какво да взема и конкретно продукт.Мерси предварително.
08.04.10
13:08
На тази възраст и този тренировъчен стаж съвсем не е наложително да приемаш хранителни добавки, независимо от целите, които преследваш. Изгради си един подходящ хранителен режим, тренирай правилно и резултатите няма да закъснеят.
казано от Кольо Пияндето на 08.04.10, 13:08:
На тази възраст и този тренировъчен стаж съвсем не е наложително да приемаш хранителни добавки, независимо от целите, които преследваш. Изгради си един подходящ хранителен режим, тренирай правилно и резултатите няма да закъснеят.
Дай обосновка, искам да чуя причините !
09.04.10
03:57
казано от Христо на 08.04.10, 20:13:
Дай обосновка, искам да чуя причините!
Когато човек влиза за първи път в залата, тялото реагира много по-бързо и забележимо на натоварването. При едно подходящо хранене резултатите ще са сравнително бързи и видими, включително и без хранителни добавки. На такъв етап не е наличен необходимият опит за извличане на ползата от добавките, тъй като човек не познава тялото си (това се вижда ЯСНО в случая!). От друга страна добавките са своеобразен надграждащ етап, следващ изграждането на подходящ хранителен и тренировъчен режим. За да работят ефективно, трябва човек да е намерил подходящия начин за хранене и трениране за самия него. Затова парите за хранителни добавки в такъв момент е по-добре да се вложат в храна - КПД ще бъде в пъти по-висок, а ползата - много по-голяма. Дори не ми се иска да навлизам в материята до колко подходящо е организъм на 15-годишна възраст да получава относително голяма част от храната си от хранителни добавки. Бях ли ясен?
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 09.04.10 05:18.
x2 за горния пост :)
Не ти трябват на тези години добавки. Ако си мислиш че по бързо ще станеш як с тях, лъжеш се. Купи си храна. Чети за правилно хранене, и ще видиш че за 3-6 месеца ще имаш супер резултати.
казано от Кольо Пияндето на 09.04.10, 03:57:
казано от Христо на 08.04.10, 20:13:
Дай обосновка, искам да чуя причините!
Когато човек влиза за първи път в залата, тялото реагира много по-бързо и забележимо на натоварването. При едно подходящо хранене резултатите ще са сравнително бързи и видими, включително и без хранителни добавки. На такъв етап не е наличен необходимият опит за извличане на ползата от добавките, тъй като човек не познава тялото си (това се вижда ЯСНО в случая!). От друга страна добавките са своеобразен надграждащ етап, следващ изграждането на подходящ хранителен и тренировъчен режим. За да работят ефективно, трябва човек да е намерил подходящия начин за хранене и трениране за самия него. Затова парите за хранителни добавки в такъв момент е по-добре да се вложат в храна - КПД ще бъде в пъти по-висок, а ползата - много по-голяма. Дори не ми се иска да навлизам в материята до колко подходящо е организъм на 15-годишна възраст да получава относително голяма част от храната си от хранителни добавки. Бях ли ясен?
Пиша това специялано за Любо и в отоговор на цитата!
”Когато човек влиза за първи път в залата, тялото реагира много по-бързо и забележимо на натоварването” - точно така, това е период на адаптация в които тялото реагира даори и всичко да правим грешно ! Какво би се случило ако в този период не приемаме нужното количество въглехидрати и протеин ?
1. Ще пропуснем изключителна възможност да постигнем много добри резултати, които после ще е по трудно да се постигнат след като този период на адаптация свърши и ще изисква повече време. Най малкото ще пропуснем една изключителна възможност, която ни се отдава само веднъж !
2. Даваш ли си сметка колко е трудно на един тинейджър или хардгейнер да приеме нужното количество и въглехидрати и протеин само от храна и при положение, че няма и нужното време за това, тъй като трябва да ходи на училище или на работа !?
3. Знаеш ли за какво служат хранителните добавки с каква цел са измислени, за какво са протеините на прах, гейнерите, протеиновите вафли, заместителите на хранa и т.н. ?
4. Знаеш ли, че дори лекарите изписват хранителни добавки на подрастващи, които имат проблем с физиката, които са много слаби, след тежки боледувания и различни заболявания за по бързо възтановяване и т.н. . Защо според теб вместо да ги карат само да ядът повече им дават и хранителни добавки ?
5. Естествено, че храната е на първо място, та нали именно за това суплементите се наричат - Хранителни добавки ! От хранителните добавки единствената загуба може да е финансовата ако не ги използва правилно защото ако си купи един протеин на прах и не приема нужното количество калории, то тази скъпа добавка вместо да отиде за изграждане на мускули тялото ще използва тези аминокиселини за енергия.
6. Естествено, че има суплементи, които не са за начинаещи и са именно за този надграждащ ефект за който говориш, но той тук дори не пита за такива суплементи така, че тях няма какво да коментираме !
7. Когато си отговориш на горните въпроси тогава може и да навлезеш навътре в материята и да я разбереш, но до тогава не е добре да заблуждаваш незнаещите.
Толкова ли е трудно да се обясни на момчето, че ако приема добавки и не се храни оптимално ще изгори иначе ефективните добавки не по предназначение. Той може и да не е наясно с тренировките и хранителният режим, но не тъп и ако му с обясни ще разбере. Но тъй като вие не може да обясните и когато някой начинаещ пита за добавки и първият отговор който получава е - “не се занимавай с добавки яж там повече и тва е” лол или другата причина е, че не ви са навлиза навътре в материята да обеснявате кое, защо и как !
09.04.10
20:51
Високомерният тон става неадекватен, когато не се използва разумно.
казано от Христо на 09.04.10, 19:34:
1. Ще пропуснем изключителна възможност да постигнем много добри резултати, които после ще е по трудно да се постигнат след като този период на адаптация свърши и ще изисква повече време. Най малкото ще пропуснем една изключителна възможност, която ни се отдава само веднъж!
Принципно - да, така е. Когато човек не познава тялото си, обаче, е почти невъзможно да подбере и приема добавките така, че да ги използва ефективно в този първоначален момент. С препоръки от приятели, форуми и четене на етикети няма как да стане бързо. Правилният метод се нарича “Проба - грешка” и по отношение на тази материя - отнема относително доста време.
2. Даваш ли си сметка колко е трудно на един тинейджър или хардгейнер да приеме нужното количество и въглехидрати и протеин само от храна и при положение, че няма и нужното време за това, тъй като трябва да ходи на училище или на работа !?
Давам си сметка. Това не е така и ти прекрасно знаеш, че съм прав. Аз мога да ходя на училище и на работа, и въпреки това да се храня подходящо - правил съм го, правя го и днес. Не съм единствен, бъди уверен. Който иска да постигне нещо - намира начин... останалите си намират извинения. От друга страна даваш ли си сметка, че приемането на хранителна добавка в училище не е свързано с кой знае колко по-малко неудобства от носенето на подходящ сандвич?
3. Знаеш ли за какво служат хранителните добавки с каква цел са измислени, за какво са протеините на прах, гейнерите, протеиновите вафли, заместителите на хранa и т.н.?
Знам, да, имай ми доверие.
Ти сигурен ли си, че знаеш как да коригираш адекватно храненето си, в зависимост от поставените цели?
4. Знаеш ли, че дори лекарите изписват хранителни добавки на подрастващи, които имат проблем с физиката, които са много слаби, след тежки боледувания и различни заболявания за по бързо възтановяване и т.н. . Защо според теб вместо да ги карат само да ядът повече им дават и хранителни добавки ?
Нека оставим болестните състояния настрани. Този случай не е такъв.
5. Естествено, че храната е на първо място, та нали именно за това суплементите се наричат - Хранителни добавки! От хранителните добавки единствената загуба може да е финансовата ако не ги използва правилно защото ако си купи един протеин на прах и не приема нужното количество калории, то тази скъпа добавка вместо да отиде за изграждане на мускули тялото ще използва тези аминокиселини за енергия.
Хранителните добавки не са еквивалент на храна. Ако ще спорим - ОК, но нека да е в отделна тема.
Финансовата загуба малка ли е? Неуспехът дали е добър стимул?
6. Естествено, че има суплементи, които не са за начинаещи и са именно за този надграждащ ефект за който говориш, но той тук дори не пита за такива суплементи така, че тях няма какво да коментираме !
Не го и правим - не коментираме такива добавки.
7. Когато си отговориш на горните въпроси тогава може и да навлезеш навътре в материята и да я разбереш, но до тогава не е добре да заблуждаваш незнаещите.
Кой и в какво съм заблудил? Бъди по-конкретен, моля. Цитирам думите си:
...не е наложително да приемаш хранителни добавки...
Думата ’наложително’ трябва ли да я тълкувам в този контекст?
Толкова ли е трудно да се обясни на момчето, че ако приема добавки и не се храни оптимално ще изгори иначе ефективните добавки не по предназначение.
Точно така... затова му казах, че добавките не са му наложителни и преди тях трябва да оптимизира други неща.
Той може и да не е наясно с тренировките и хранителният режим, но не тъп и ако му с обясни ще разбере. Но тъй като вие не може да обясните и когато някой начинаещ пита за добавки и първият отговор който получава е - “не се занимавай с добавки яж там повече и тва е” лол или другата причина е, че не ви са навлиза навътре в материята да обеснявате кое, защо и как !
Следя форума сравнително редовно. С интерес ще наблюдавам как ти, като компетентен по тези въпроси (в което не се съмнявам, наистина), ще разясняваш ситуацията на всеки ентусиазиран човек тук, влизащ в залата с въпроса “Какви добавки да пия?”. Надявам се, че всичките ти отговори ще бъдат така подробни, както този. Каузата си струва със сигурност... приемаш ли я или е по-лесничко да стоиш отстрани?
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 09.04.10 20:58.
Знаеш ли с кое заблуждаваш човека, в товав че според теб няма нужда от хранителни добавки може и само с храна !
Естествено, че може и без добавки, но с добавките ще постгине още по добри резултати, а нали това е целта !
Не добра идея да казваш, че щом ти като ученик можеш да спазващ хранителен режим това значи, че всички ще могат. Това момче е зависимо и от това какво ще му сготви майка му, той не може просто да и каже искам да ям на всяко хранен пържоли, риба, белтъци и т.н. и нали не трябва да ти казвам какви са причините най вероятно, за да не може да яде това което той иска и когато поиска !
Според теб има ли разлика в това да приемаш преди и след тренирова суроватъчен протеин с това да приемаш твърда храна за източник на протеин. Трябва ли да ти казвам, че повечето от трудно качващите имат и много лош апетит и за тях е много трудно да приемат нужното им количество калории и протеин от твърда храна. Сигурен съм, че няма как да приема храна през 3 часа да не говорим, че ако е само твърда храна това затруднява храносмилането, особенно за един подрастващ които трябва да приема доста калории за да качва маса.
Това което си написал цитирам: ”Дори не ми се иска да навлизам в материята до колко подходящо е организъм на 15-годишна възраст да получава относително голяма част от храната си от хранителни добавки” е голяма грешка защото с подобни твърдения само се излагаш ! Нали знаеш, че протеините се правят от мляко, яйца, соя и т.н. и подобни твърдения са меко казани несериозни !
Спора идва от това, че ти отхвърляш хранителните добавки за начинаещи и то за какви добавки - протини и гейнери лол, това е абсурдно и по никакъв начин не можеш да си защитиш тезата.
Аз съм сигурен, че ти си умен и ги разбираш тези неща, просто си предубеден и не се опитваш да вникнеш тях !
Няма смисъл да продължавам сигурен съм, че и сам ще стигнеш до истината след време !
Аз искам единствено да помогна, но тъй като в доста такива запитвания начинаещите получават отговор да не се занимават с добавки реших да напиша тези неща. Аз със сигурност не съм проф. Вучков който знае всичко, но по тази тема която пишем тук я разбирам и затова пиша, за да могат и други да я разберат !
10.04.10
18:02
казано от Христо на 10.04.10, 14:32:
Знаеш ли с кое заблуждаваш човека, в товав че според теб няма нужда от хранителни добавки може и само с храна!
Кой се заблуждава в това отношение - не е много ясно.
Не добра идея да казваш, че щом ти като ученик можеш да спазващ хранителен режим това значи, че всички ще могат. Това момче е зависимо и от това какво ще му сготви майка му, той не може просто да и каже искам да ям на всяко хранен пържоли, риба, белтъци и т.н. и нали не трябва да ти казвам какви са причините най вероятно, за да не може да яде това което той иска и когато поиска!
Значи може да каже “Дайте ми пари за протеин”, но не може да поиска месо и яйца? Хайде да не спорим за това, искаш ли?
Според теб има ли разлика в това да приемаш преди и след тренирова суроватъчен протеин с това да приемаш твърда храна за източник на протеин.
Има разлика, разбира се. С подходящо разпределение на храната във времето може и да не се налага приемането на протеин от хранително добавка в този начален период.
Това което си написал цитирам: ”Дори не ми се иска да навлизам в материята до колко подходящо е организъм на 15-годишна възраст да получава относително голяма част от храната си от хранителни добавки” е голяма грешка защото с подобни твърдения само се излагаш! Нали знаеш, че протеините се правят от мляко, яйца, соя и т.н. и подобни твърдения са меко казани несериозни!
Не съм уверен кой точно се излага... Човешкият организъм е пригоден да усвоява нужните му хранителни вещества от ХРАНА, а не от протеинов прах, разтворен в малко водичка. Тогава той работи ефективно, здрав е и се развива. Това важи с особена сила за един 15-годишен организъм, който в този период расте особено интензивно. Хранителните добавки не са еквивалент на храната - от там идва разликата в гледните ни точки. Отново заставам зад думите си. Ако имаш знания - моля - демонстрирай ги, за да обориш твърдението ми. Чакам аргументи на ниво физиология, а не на ниво какво може да поиска едно момче от мама и тати. Ако не можеш, ще те помоля да се въздържаш от подобни изказвания, защото младите хора не винаги могат да отсяват плявата.
Спора идва от това, че ти отхвърляш хранителните добавки за начинаещи и то за какви добавки - протини и гейнери лол, това е абсурдно и по никакъв начин не можеш да си защитиш тезата.
Както и ти не можеш да защитиш твоята адекватно. лол (каква хубава българска думичка!).
Аз със сигурност не съм проф. Вучков който знае всичко, но по тази тема която пишем тук я разбирам и затова пиша, за да могат и други да я разберат!
За втори и последен път ти пиша, че ще следя подобните теми за твои мнения в тях. Какво има за разбиране тук? Че човек може да се изхранва с протеин на прах и гейнери ли? Тъп съм и това не го разбирам. Виждам колко активно участваш в дискусиите тук за своите повече от 2 години от както си регистриран. Похвално за един знаещ човек, който иска да помага...
Аз с радиото няма да споря. Приемаме, че си прав и толкова. Който чете и може да осмисля - сам ще прецени.
Нека младите хора се прехранват с протеин и гейнери - съветвай ги смело да го правят.
Не обичам да водя спорове просто така, за тръпката. Не ми е на нивото. Аз бях до тук в тази тема.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 10.04.10 18:03.
Най добре а де спреш да пишеш наистина, защото е ясно, че ти не знеаеш какво е хранителна добавка, каква им е целта и защо са създадени. Ти не отговори на този въпрос което е достатъчно за мен !
Хубаво е човек, когато пише и да мисли, къде видя и кой говори за заместването на храната с добавки и за какъв еквивалент ми говориш. Ние говорим за хранителни добавки, които и по смисъла на думата (не случайно се казват добавки, но ти явно не можеш да го проумееш) са именно за добавяне към хранта за задоволяване на високата потребност от тези вещеста за хора, които имат нужда от тях и това са най вече спортистите. КЪДЕ ВИДЯ НЯКЪДЕ ДА СЕ ГОВОРИ, ДА КАЗВАМ, ЧЕ ВМЕСТО ДА ЯДЕ ТРЯБВА ДА ПИЕ ДОБАВКИ ВМЕСТО ХРАНА ???
Това е тема за хранителни добавки за покачване на ММ и човека е задал конкретен въпрос и твоят отговор е далеч от неговият въпрос !
От 14 години съм в този спорт и попивам всичката информация свързана с хранене, тренировки, суплементи и т.н която ми е попадала през тези години и най важното е, че винаги съм се стремял да я осмисля да разбера причините, а не просто като прочета нещо и да го наизустя без да го осмисля !
С подобни изказвания, като това цитирам: ”Човешкият организъм е пригоден да усвоява нужните му хранителни вещества от ХРАНА, а не от протеинов прах, разтворен в малко водичка.” само се излагаш най малкото пред хора, които са наясно с тези неща !
11.04.10
04:49
казано от Христо на 10.04.10, 22:40:
Най добре а де спреш да пишеш...
Приемаме, не знам какво е хранителна добавка.
Видях достатъчно и от твоите “знанията”, които ти така услужливо демонстрира.
На човек, който не знае как да се храни и как да тренира, хранителните добавки не му трябват.
Да кажем, че съм неопитен и знанията ми са на елементарно ниво, но това е мнението ми. Оставам си невежа, харесва ми.
За какви спортисти говориш - не знам... тук става въпрос за човек с няколко тренировки опит.
Виждам за какво е темата, но не намирам твоите конкретни препоръки към питащия.
Вероятно модератор е забърсал мнението ти, в което го съветваш какъв протеин или гейнър да си купи и как да го приема.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 11.04.10 05:00.
Виш всички по горе са по големи от нас е аз съм на 14 и тренирам от две години 183 см 75-76 кг доста съм доволен аз взимам и ти препоръчвам SUPER PRO 91% и Creatine и тва все пак натрупай малко опит аз почнах да пия добавки след 1-та година
11.04.10
07:51
1 креатин монохидрат хем по евтино хем и по ефективно още отначало не мисли за протеин все пак тялото ти произвежда най-добрия протеин набивай яко въглехидрати креатин и ако ти позволяват финансите белтъчини и ще си бомба