11.04.10
10:41
На 15 съм. Ходя на лека атлетика от 2 месеца. Преди това си правех доста дълги бягания без паузи, по едно време най-редовно си тичах 6 км. Не бях тренирала спринтове на къси отсечки и т.н., но когато почнаха да ми засичат изненадващо кратки времена по нормативите, близките ми казаха, че определено има връзка дългото бягане, което съм правила.
Не съм бягала толкова дълго отпреди 5 месеца. Онзи ден бягах 4 километра на трева, без да спра. Момичетата, които бяха с мен, ги издухах ей така, много бързо каталясаха. Но на тия пусти тренировки всички ме минават на къси разстояния. Баща ми ми каза, “Твоята структура е по-подходяща за маратонни бягания, няма да станеш спринтьорка.” Но аз искам.
Купих си тежести за крака - по около 1.5 кг на крак. Засега предимно съм правила упражнения с тях. Мислех да почна да правя спринтове с тях, когато не ходя при треньора, но в един форум изчетох няколко мнения ПРОТИВ тежестите... Още раста и ме е страх да не се контузя нещо; онзи ден потичах с тях около километър, за известно време ме боля някакво сухожилие отзад коляното, после само малко мускулна треска на прасеца и ми мина за ден.
В същия форум предлагаха на един човек вместо да тича с тежестите, да прави подскоци и да скача със силиконово въже. Споменаха нещо и за някакви ластици.
Какво значение има от какво е въжето? Принципно на мен с тънко и леко въже ми е много трудно и се спъвам; сега ще си търся някое по-плътно. Каква е връзката със силикона?
Ами ластиците? Да не би да става въпрос за прословутите ластици във фитнес залата, където дърпаш за сила в ръце, гърди и т.н.?
Бих искала да имам спортни успехи и най-вече да поддържам слабо и красиво тяло, но отвсякъде срещам противоречиви мнения. Едни ми казват да не се пренатоварвам; но аз познавам една почти наборка, която е като дракон по отношение на тренирането и си е добре...
Имай предвид, че тренираш само от два месеца. Щом искаш да тренираш за спринт не е нужно да бягаш на големи разстояния.
Трябва да изградиш правилна техника за спринт, за това може да ти помогне треньор по лека атлетика. В този ред на мисли тежести за крака могат да са само противопоказни - ненужно натоварват ставите, а и пречат на правилната спринтова техника.
Принципно тежестите помагат, макар че сигурно не са ти нужни още. Ивет Лалова например има клек над 200кг, но ако искаш да тренираш с тежести трябва да работиш с наистина опитен треньор. Техниката на изпълнение на упражнения с тежести трябва да е безупречна, а повечето тренерчета по фитнес залите са боси в това отношение.
^ Благодаря.
Нека още хора отговарят, моля!!
Мнението беше редактирано от shoshity на 17.04.10 12:50.
спринтьорите тренират с тежести и то доста. цялото тяло. техниката също е много важна, но на нея трябва треньор да те научи. идеята на силиконовите въжета и ластици е да те дърпат назад, докато със всички сили се опитваш да спринтираш. преди време бях гледал тренировки на Бен Джонсън - спринтираше с една количка, на която беше седнал треньора му + доста допълнителни тежести.
^ Уха, адското ще да е. Ще се консултирам с треньора тогава за методиката. Благодаря за отговора.