Енергитична стратегия и биохимизъм на мускулите -коментар

26.01.05
20:08

Енергитична стратегия и биохимизъм на мускулите
[list]Най важните горивни материяли на мускулите са: [/list:u]
1. Глюкоза от храната и от складирания в мускулите и черния дроб гликоген;
2. Мастните киселини от мазнините и тялото и храната;
3.Кетонните тела- молекули, които се образуват от Ацетил-коензимА.
Кетонните тела: По време на продължително гладуване кетонните тела стават основен горивен източник. Това се случва тогава, когато резервите от глюкоза в организма са се свършили,а възможностите за образуването и от мускулните протеини са изчерпани. От този момент нататък основен енергоизточник са мазнините (именно при разграждането им в митохондриите на мускулните клетки се получава най-много Ацетил-коензимА-предшественик на кетонните тела). При дишане и изпотяване кетонните тела влизат в кантакт с атмосферния въздух и се разпадат, образувайки ацетон и въгледроден двуокис. Затова дъхът на продалжително гладуващи хора и диабетици има мирис на ацетон. А диабетат е заболяване при, което поради ред причини клектите на организма не могат да използуват наличната в кръвта глюкоза и затова използуват мазнините респективно- кетонните тела.
Но да се върнем на въпроса. Почиващият си добре хранен мускул за разлика например от мозъка е способен да синтезира и складира гликоген от излишната глюкоза в количество 1-2%от маста си. Гликогенът е нужен на мускулите, тъй като може изключително бързо да бъде превърнат в глюкоза. Той(респективно глюкозата) се използва за гориво от мускулите при краткотрайни силови движения или упражнения. Мускулите не могат да извеждат собствените си запаси от глюкоза извън клетките си и не са директен доставчик на гориво за другите органи. Въпреки това по време на гладуване или при крайно и продължително изтощение мускулните протеини се разграждат до образуващите ги аминокиселини, които от своя страна се разграждат до пируват. От пирувата се образува лактат (млечна киселина), която за разлика от глюкозата може да напусне мускулните клетки и чрез кръвта  да достигне черния дроб. В него лактата отново се образува пируват, а от пирувата- глюкоза. Така получената глюкоза се извежда от чернодробните клетки и отново чрез кръвта  достига всички нуждаещи се от нея клетки.
Знаейки това, можем да направим извод, че при определени условия (изтощителните тренировки “претренирането”), мускулът освен главното си свойство- съкращението, е и “горивен резервоар”. Всички процеси на енергообмен в мускулите се контролират от хормони.
[list]Основни регулаторни функции за енергообмяната в мускулите упражняват: [/list:u]
1.Глюкагонът и епинефринът (адреналинът)- катболни хормони;
2.Инсулинът- анаболен хормон
Глюкагонът и инсолинът се отделят от специални островчета от клетки, расположени в панкреаса и имат противоположни функции. Адреналина се отделя от надбъбречната жлеза и има функция подобна на тази на глюкагона. Мускулните клетки  не реагират на действието на глюкагона, който играе роля в поддържането на нормалното ниво на кръвната захар. Глюкагонът повишава нивото и чрез стимулиране разпадането на гликогена в черния дроб. Това е възможно, защото ернодробните клетки за разлика от мускулните реагират на действието на глюкагона, изхвърляйки получената глюкоза в кръвта. Тъка се покачва кръвната захар, без да се засягат енергитичните (гликогените) запаси на мускулите. Друг хормон- адреналинът, влияе на мускулите по същия начин както глюкагонът на черният дроб. Получената чрез неговото действие глюкоза обаче се използува само за нуждите на самите мускулни клетки и не се изхвърля в кръвта. Продукцията на тези два мощни катаболни хормона се увеличава многократно при тренировка (тогава като следствие от действието им се увеличава нивото на кръвната захар и мастните киселини от мазнините, които се използуват от мускулите за съкращение). Подобна е и картината при стрес. След като спрете тренировката или стресовото състояние отмине, нивото на кръвната захар и на мастните киселини под действието на иснулина спада. Чрез действието му мускулните клетки получават цирколиращата в кръвта глюкоза и започват да синтезират гликоген. Пак под негово влияние глюкозата и мастните киселини навлизат от кръвта в мастните клетки и там от тях се образуват мазнини. Нивото на инсулина се подкачва значително когато се нахраним, тъй като тогава се покачва и концетрацията на  кръвната захар. Така повишените инсолинови нива блокират разграждането на гликогена в мускулите и черния дроб и обратно засилват образуването му. Точно поради тази причина е добре да не се консумират храни(особено въглехидрати 1-2часа преди тренировка).
[list]Както виждате, познаването на биохимизма на мускулите и тяхната енергитична страгегия може да ви предпази от грешки, които да провалят къртовския труд в залата. То е и предпоставка за добри резултати.[/list:u]
Д-р Владимир Нейчев

чувствайте се свободни да коментирате! Виждам, че във форума се коментира тази тема, но като че ли ви липсват знания. Реших да ви помогна и да ви постна тази статия. Ще се радвам да вида коментари.

26.01.05
22:44

Мерси за инфото братле и за труда по постването на статията и на този доктор, който я е писал. Едната част покрива темата, която засегнахме за след и преди тренировачното хранене. И се покрива моето мнение, че не бива преди тренировачното хранене да е въглехидратно.
по-здрави

27.01.05
10:51

С две думи (винаги съм казвал): Да не се тренира на пълен стомах :lol:

ВН

27.01.05
18:38

Някои от изложените твърдения ме навеждат на съмнения. Ще проверя обстойно материалите! Намеря ли каквото търся в продкрепа на съмненията си, ще излезе че в статията има няколко основни грешки или недоразумения. Незная дали е преписана 1 към 1, понеже не ми се вярва доктора да бърка. Дано грешката да е моя, както казах скоро ще знам.

28.01.05
10:22

Image кажи плс като имаш инфо. Защото ще ми е интересно дали найстина има несъответствия с истината в тази статия.
по-здрави

28.01.05
16:15

И аз открих несъответствия между другото, но не съм специалист, а и извода е правилен :D

28.01.05
16:16

Е какви са несъответствията?
по-здрави

28.01.05
16:21

Ми не ми се задълбава сега. Вече достатъчно се измъчих днеска, за да посочиш пропуски в едн асериозна статия трябва да се аргументираш също тилкова сероизно, просто няма смисъл.

18.03.05
01:05

Специялно въглехидратното зареждане което трябва да се избягва преди тренировка ме учуди. Въпреки това, нискогликемични въглехидрати 1:30-2 часа рпеди тренировка ми се струват като удачна идея, там се споменават негативните последници заради повишения инсулин.

18.03.05
09:15

Пример:
цитат:
Нивото на инсулина се подкачва значително когато се нахраним

С какво? Вафли, сирене, марули или свинска мас  :?:  :D

18.03.05
09:35

[quote author=“NoDude!”]Специялно въглехидратното зареждане което трябва да се избягва преди тренировка ме учуди. Въпреки това, нискогликемични въглехидрати 1:30-2 часа рпеди тренировка ми се струват като удачна идея, там се споменават негативните последници заради повишения инсулин.

То за това е цялата статия, че е кофти това зареждане!

Марто сигорно с марула е имал предвит човечеца

18.03.05
11:16

[quote author=“emil_mlo”][quote author=“NoDude!”]Специялно въглехидратното зареждане което трябва да се избягва преди тренировка ме учуди. Въпреки това, нискогликемични въглехидрати 1:30-2 часа рпеди тренировка ми се струват като удачна идея, там се споменават негативните последници заради повишения инсулин.

То за това е цялата статия, че е кофти това зареждане!

Марто сигорно с марула е имал предвит човечеца

Е да де, аам той човека заради инсулина го писа това, защото пречи на глюкагона и адреналина. Или аз съм недоразбрал нещо :lol:

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1