25.11.09
15:29
Аsystolette,По-сигурно е да си купуваш по-ниския процент мляко. Все може наистина да налучкаш нисък процент. :-) А това колко е истинско млякото, може да съдиш по трайността му - колкото е по-малко като дни, толкова по-истинско. В миналото киселото мляко беше с трайност 3 дни, тогава се продаваше в стъклени буркани с метални (фолио) капачки.Сега е с трайност 10 дни. хахахахахаха
25.11.09
16:47
Ужас, явно здравословното хранене е в ръцете на веганите и на фермерите..
Ще направя една статистика на масовите млека-фаворити на форума :D Конформизмът понякога не е излишен..
Аз хапвам само Елена,само то ме кефи на вкус.От време на време взимам и Добруджанско,не е лошо и то.А що се отнася до пресните млека най-често Лактеа 0,1 %,ама колко е качествено това е друг въпрос.
25.11.09
20:15
Еми сравни го с фитнеса и другите мой-твой ден и ще разбереш ;-) .
26.11.09
10:16
Тъкмо обратното. Мандрите са много и почти всяка мандра разработва своя марка мляко.Колко са качествени - остава под въпрос.
16.02.10
17:34
Верея, нискомаслена 0.1% и прясно, и кисело
В къщи ядем Елена или Боженци, заради малката ми дъщеря купуваме пълномаслено. Изпробвала съм да заквасявам с тях дом. прясно мляко и с двете се получава добре, което ме навежда на мисълта, че са истински.
Прясно мляко, консумираме само домашно. Наскоро чух, че стените на кутийте, в които се продава пр. мляко са напоени с антибиотик, който попада и в млякото. На това се дължи дългият срок за консумация, ето защо се отказах от пр. мляко от магазина...
14.03.10
16:22
казано от mariav на 14.03.10, 14:54:
Прясно мляко, консумираме само домашно. Наскоро чух, че стените на кутийте, в които се продава пр. мляко са напоени с антибиотик, който попада и в млякото. На това се дължи дългият срок за консумация, ето защо се отказах от пр. мляко от магазина...
Между “чух, че...” и истината понякога има цяла пропаст...
Да, възможно е, но все пак е редно да се вземат предвид и особеностите на технологиите UHT и Tetra Pak.
При употреба на домашно мляко, продавано от чичковци и лелки на улицата, стои много по-сериозен проблем с хигиената. Прав ли съм?
P.S. Какво е ‘кутий’? Да не би да е нещо подобно на ‘батерий’?
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 14.03.10 16:24.
Мда, мен това е ме възпира да си купувам домашно мляко от бабите по улиците.
25.03.10
18:11
President 0,3! Мляко да видите ;) Ама е 4.30 ако не се лъжа литъра...
25.03.10
19:14
на 8 декември 2009 взехме Верея 2% - 6 бройки стекче от метро.Изядоха се 2, като другите бяха забравени в хладилника за около 1 месецец.След въпросният месец отворихме 1 кофичка ,която беше с НЕпроменен вкус :) и затова решихме да оставим останалите ,за да видим ефекта след време.Отваряхме по 1-на на месец и вчера отворяме поредната и я сравнихме със същото само ,че в срок на годност.Резултата бешееее....НИКАКВА промяна във вкуса на нашето естествено българско кисело мляко за 4 месеца :D .Така ,че по-добре от лелките,отколкото от завода :)
25.03.10
19:27
казано от immortal88 на 25.03.10, 19:14:
Така, че по-добре от лелките, отколкото от завода :)
Подценяваш хигиената като фактор. Да, може млякото от лелката да се разваля в очакваните срокове, но... до колко уверен можеш да бъдеш, че шишето е чисто от инфекции? Къде е било това шише, кой го е употребявал, как е почиствано и с какво - все въпроси, чиито отговори са по-скоро предположения и надежди. Умишлено няма да изброявам опасностите, които крие ниската хигиена. Тях ги знаеш добре, предполагам (или лесно можеш да ги научиш). Ако млякото на Верея съдържа консерванти, сухо мляко и други не особено желани съставки, то поне вероятността да навреди на здравето ти не е особено голяма, дори и извън срока на годност. Консумацията на мляко от лелките и чичковците е много по-рискована.
26.03.10
04:25
Аз пък също съм от отбора на лелките.. Никой от нас не живее стерилен, трябва да строим естествен имунитет. :D
26.03.10
04:33
Не говоря за стерилност, естествено, че няма как да се постигне пълна изолация от инфекции.
Въпросът е в големината на риска при двата варианта.
Бачо Кольо, по скоро трябва да се плашиш от промишлените храните и доводи много, но за тях трябва да отворя нова тема !
Домашното мляко, както всички знаете, задължително се вари до кипване и това елиминира всички бактерии в него.
Аз цял живот ям само домашно прясно и кисело мялко, тъй като близко до нас гледат крави и също така познавам много хора, които цял живот са само на домашно мляко и не знам някой от тях да е имал здраволсловни проблеми от млякото ! Понякога много завиждам на хората по селата, които всичко си отглеждат сами и като сравнявам тяхното здравословно състояние със хората на тяхната възраст, които живеят в града виждам каква огромна разлика има.
Това което се произвежда в заводите е с една единствена цел - печлаба, а това което се произвежда в домашните стопанства за собствени нужди и всички знаем на какво са способни хората, когато става въпрос за пари те биха стигнали много далече, а да не говорим за липсата на котрол на храните в България. Няма контрол за мен на храните в България, толкова смешна държава и си спомням дори, когато даваха по новините за сиренето, че почти няма сирена в България без растителни мазнини и това става защото някой журналист беше решил да напави изледване на тези продукти и след, като това стана обществено достояние, чак след това някой се сети, че трябвало на етикетите производителите да пишат дали продукта съдържа раст. мазнини или не. Е Бога му за какво говорим а, ами точно преди 2 една си говоря с майка ми за месата и тя вика, че една позната и е казала, че нейния син работи в София в някъв завод за меса, където РАБОТАТА МУ Е БИЛА ДА ВКАРВА ВОДА СЪС СПРИНЦОВКа ВЪВ МЕСАТА , да това му е точната длъжност, но мен тези неща въобще не могат да ме шокира защото знам за какво става на въпрос.
Целия проблем идва от ниския стандарт на живот в България, във момента в който българите започнат да имат достатъчно пари, за да могат да избират спрямо качеството, а не спрямо цената тогава може би лека по лека производителите ще бдат принудени да произвеждат качествени храни, но дори и тогава без сериозен контрол това няма да стане !
Според мен трябва да почнат да ги вкарват в затвора такива боклуци, които печелят за сметка на здравето на хората защото повярвайте почти всички здраволсовни проблеми на човек идват именно от храната, стреса и околната среда.
Преди няколко дена гледат по телевизията за една ферма за бизони в България и там казах, че индианците, които се хранели предимно с бизони не страдали от болести на кръвоносната система и казаха, че бизоните, тъй като те се отглеждат в резерват на свобода и при тях няма стрес това се отразява на местото в което няма адреналин за разлика от другите животни, които се отглеждат в затворени пространсва и в неестесвтвена среда за тях което води до стрес.
Какво е това издребняване?Лелката иска да си продаде млякото,не да те отрови.И наистина по-добре се притеснявай от това което бълва от заводите,не от лелките.
13.04.10
10:15
казано от Андриан К на 13.04.10, 10:10:
Какво е това издребняване? Лелката иска да си продаде млякото, не да те отрови. И наистина по-добре се притеснявай от това което бълва от заводите,не от лелките.
Логиката за заводите е същата - те могат да бъдат съдени, създават и пазят име на търговска марка, стремят се да увеличат дяловете си на пазара... все неща, които биха ги накарали да се замислят преди да допуснат нередности. Правилно ли разсъждавам? Когато си купиш мляко от лелка и то се окаже проблемно, дали можеш да потърсиш правата си по някакъв начин (освен физическа саморазправа)? Дали тя ще си признае, че си купил млякото от нея? Спорен въпрос, нали?
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 13.04.10 10:17.
13.04.10
13:12
казано от Кольо Пияндето на 13.04.10, 10:15:
казано от Андриан К на 13.04.10, 10:10:
Какво е това издребняване? Лелката иска да си продаде млякото, не да те отрови. И наистина по-добре се притеснявай от това което бълва от заводите,не от лелките.
Логиката за заводите е същата - те могат да бъдат съдени, създават и пазят име на търговска марка, стремят се да увеличат дяловете си на пазара... все неща, които биха ги накарали да се замислят преди да допуснат нередности. Правилно ли разсъждавам? Когато си купиш мляко от лелка и то се окаже проблемно, дали можеш да потърсиш правата си по някакъв начин (освен физическа саморазправа)? Дали тя ще си признае, че си купил млякото от нея? Спорен въпрос, нали?
Да ти имам нервите да се разправяш :). Повечето тук са на принципа “назад към природата” и са перфектен протребител на всичко от село, а на по-заможните - на всичко био. Сещам се каква “дискусия” се сформира за ГМО..., за огромното мнозинство обаче най-добър е доматът от село, нищо, че там пестицидите се хвърлят с шепи и никой не следи какво се случва. А и да не забравим, развалянето на киселото мляко за два дни е просто признак за качество, големи мускули и здраво поколение....
13.04.10
14:07
казано от soul rebel на 13.04.10, 13:12:
Да ти имам нервите да се разправяш...
Не влагам много от нервите си за подобни безкрайно относителни дискусии. :coolsmile: Просто медалът винаги има и обратна страна - това искам да покажа. Специално пък за ГМО нещата са толкова сложни, че трудно могат да бъдат обхванати категорично. Казвам го като дипломиран агроном, магистър по растителна защита. Много хора спорят за ГМО без да имат реална представа за нещата и се водят спорове “на сляпо”. Абсолютно съгласен съм, че храните от село също могат да бъдат опасни - бай Кире трактористО си дозира “на око” от както се помни, дреме му на него за карантинни срокове и подобни щуротии...
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 13.04.10 14:15.
13.04.10
19:15
Аз също за “лелките”, щом е прясно мляко. Просто идва и по-изгодно, и си е истинско мляко...В най-лошия случай ше се паднеш на млекце с малко вода, ама това лесно се оправя - сменяш “лелката”.Но няма да е с разрушена структура, както са тея от магазина (в повечето случаи 51% Пермеат, или там както се казваше...). Кисели млека ям на Елена и Верея - те най-много ми харесват. Елена според мен е най-добре,след това Верея. Нашите си купуват за тях най-евтиното макар, че са наясно какво всъщност е....
15.04.10
10:54
никой ли не чувал за килео мляко на ЕЛБИ попринцип се прави за износ де но съм сигурен че е истинско ..
Забравете за туй мляко! Нито прясно, нито кисело... Храна, която има еднакво к-во въглехидрати,мазнини и белтъчини... Да не говорим, че е почти не може да се намери истинско мляко!
казано от Владимир92 на 16.04.10, 13:46:
Забравете за туй мляко! Нито прясно, нито кисело... Храна, която има еднакво к-во въглехидрати,мазнини и белтъчини... Да не говорим, че е почти не може да се намери истинско мляко!
Какъв е проблемът на това, че белтъчините,мазнините и въглехидратите са в еднакво количество и защо да го забравим ?
16.04.10
14:19
казано от Владимир92 на 16.04.10, 13:46:
Забравете за туй мляко!
Ще поспоря малко... ей така, от келешлък! :lol:
Зависи от целите, които се преследват. Когато не се преследват спортни резултати близки до върховите и млякото се дозира правилно, не виждам с какво би могло да попречи. Млякото не е просто набор от белтъци, мазнини и въглехидрати... и ти добре знаеш това.
Някой ще обясни ли защо млякото не е добро при преследване на върховите резултати и постижения? :)
17.04.10
09:42
казано от Андриан К на 17.04.10, 08:37:
Някой ще обясни ли защо млякото не е добро при преследване на върховите резултати и постижения? :)
Не знам какво точно има предвид Владимир92. Предполагам, че става въпрос за комбинацията от казеин и лактоза, която представлява млякото. Казеинът, разбира се, е желан белтък, но лактозата - не особено желан въглехидрат покрай него...
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 17.04.10 09:45.
17.04.10
09:51
Млякото е пъвичната храна!
Когато се роди бебе да не би да се храни с пържоли?!? Храни се с мляко!
Мен ме устройва като храна млякото. :)
17.04.10
10:26
Малко по различна насока, но все пак по темата. Понеже съм виждал как печатат кофичките за кисели млека, и от тогава ядем в нас само такива които нямат печат. На баба примерно. Не толкова колко е добро самото мляко колкото да няма мастило, понеже още преди да е засъхнало мастилото ги слагат една в друга и познайте какво си хапвате.
Мнението беше редактирано от staykovche на 17.04.10 11:00.
казано от Андриан К на 17.04.10, 08:37:
Никой няма да ти обясни, защото просто не е вярно ;-)
казано от staykovche на 17.04.10, 10:26:
Малко по различна насока, но все пак по темата. Понеже съм виждал как печатат кофичките за кисели млека, и от тогава ядем в нас само такива които нямат печат. На баба примерно. Не толкова колко е добро самото мляко колкото да няма мастило, понеже още преди да е засъхнало мастилото ги слагат една в друга и познайте какво си хапвате.
А дали знаеш как се прави прегето, за да пише на кофичките “На баба” ?
Боядисаните яйца ядеш ли ги ?
17.04.10
12:44
Имам перфектен и гарантиран източник на домашно прясно и кисело мляко - който се интересува, да ми пише на лични :)
а вижте и това:
http://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/Istinskata-hrana/105828999454714?ref=ts
Едно време поне ми беше вкусно млякото, сега ми е даже гадно..... Не става за нищо - мое мнение.
Ох, като ви чета постовете... хубавото е, че поне си намирам домашно мляко от крава. :)
26.04.10
14:11
В най-големият сайт и форум на САЩ - Testosterone muscle, има една тема, която много добре показва полужителните черти на киселото мляко или йогурта, както му казват те. Eто ви и статията да прочетете сами. Казва се 8 храни за повече сила : http://www.tmuscle.com/free_online_article/sports_body_training_performance_nutrition/8_more_power_foods
Верея- сухо мляко и вода
Яжте Бор Чвор, Герма, На дядо от село, които са проверено най-качествените на пазара. А най-добре взимайте от хората които сутрин са пред блоковете ви и продават. Това за космите от коза, салмонела и други такива как ги измисляте-хем искате качествена храна, хем да не е от коза, защото е гнусно?! Все пак млякото задължително се вари след това, значи опасността е сведена до нормалните си стойности, все пак в днешно време всичко е опасно...
Поздрави кости! ;)
19.05.10
13:00
казано от DragonGod на 07.05.09, 11:23:
Правя тази тема с цел да поразпитам какви пресни и кисели млека предпочитате, тъй като съм пил мляко от крава, правил съм си и кисело с него и сега нямам възможност да си взимам истинско мляко(от крава) а на пазара всичко ми се струва сухо мляко и боклук.Аз ли съм параноик или в действителност в 90% от млеката няма мляко?
.... а сухото мляко се прави от ... ?
Подсказка - прави се от истинско мляко (от крава).
Това, че в едно кисело мляко има сухо мляко, не го прави “боклук”.
В арабските страни ОАЕ и Саудитска арабия голяма част от киселото мляко се прави от разтворено сухо мляко, и уверявам те, вкуса и качеството са много добри, в сравнение с някои наши “истинки” (от крава) кисели млека.
Единственото, по което се различава сухото мляко от прясното, е количеството вода.
Сухото се произвежда с разпрашителното сушене на прясното мляко. Количеството на белтъци и лактоза е същото, няма загуби.
В много случаи да си направиш кисело мляко от сухо мляко е в пъти по-безопасно отколкото да си го направиш от “истинско” мляко от крава , тъй като сухото мляко е минало няколко стъпки на окачествяване - първо на суровината (прясно мляко) и после на продукта (сухо мляко). От друга страна, “истинското” прясно мляко, което бабите на женския пазар продават в пластмасови бутилки от Кока-Кола е много вероятно да е заразено с разни микроби, да не говорим пък за разреденост.
казано от Петър Петров на 19.05.10, 13:00:
... а сухото мляко се прави от ... ?
Подсказка - прави се от истинско мляко (от крава)..
Добре де, защо тогава е толкова евтино?
23.05.10
18:11
казано от to4ka на 19.05.10, 18:23:
казано от Петър Петров на 19.05.10, 13:00:
... а сухото мляко се прави от ... ?
Подсказка - прави се от истинско мляко (от крава)..
Добре де, защо тогава е толкова евтино?
Причините да се се използва сухо мляко в млечните продукти в България са две - икономическа и в по-мака степен - технологична.
Представи си, че ти произвеждаш кисело мляко. Какво ти е нужно за това - прясно мляко, разбира се.
Откъде се взима прясното мляко ? От крави. Къде живеят кравите - във ферми.
Колко ферми има в България - около 2000-3000, но все малки стопанства.
Изкупната цена на прясното мляко сега е около 20-30 стотинки за литър - парите, които се плащат на стопанина.
Докато стигне това прясно мляко във фабриката обаче има още съпътстващи разходи
- транспорт с хладилен камион
- заплата на шофьорите, амортизация на цистерните
- стойност на качествения контрол за всяка получена партида мляко/цистерна
- заплата на персонала, който прави качествения контрол
- стойност на охлаждане на суровината, която е в режим “изчакване”, преди качествения контрол да я освободи като годна, за да се използва за кисело мляко
Така, сега си представи две ситуации - А. твоята фабрика е разположена в държава, в която има големи кравеферми, сравнително малко на брой, Б. си в държава, в която има много на брой, но малки ферми. В коя от двете ситуации ще похарчиш много пари за съпътстващи разходи при една и съща изкупна цена на млякото? Точно така, в ситуация Б. Изненадващо или не, България е в ситуация Б.
За разлика от нас, в Нова Зеландия, Германия и САЩ имат големи животновъдни ферми, които ежедневно произвеждат стотици хиляди литри мляко. Това от една страна улеснява транспорта на прясно мляко до мандрите, а от друга - дава възможност да се направят сушилни за мляко, за които постоянно да има суровина и да използват т.нар. ефект на мащаба.
Произведеното по този начин сухо мляко е с отлично качество, а цената му е такава, че ако един български производител купи един тон сухо мляко от Нова Зеландия (около 2000 лева на тон) и го разтвори във вода (общо 10 тона мляко), цената на тeзи 10т разтворено мляко ще е много по-ниска от тази на 10 тона българско прясно мляко, събрано от примерно 6-8 фермички от селата и карано с камиони до фабриката (общо около 3000 лева на тон), тъй като няма да плаща всички съпътстващи разходи.
Другата причина както споменах е технологична. Всеки може да прецени кое е по-лесно - да се занимаваш с организация от камиони, която всяка сутрин да обикаля хиляди малки фермички и да събира нискокачествено прясно мляко (ДА, това е така защото повечето български фермери не са професионалисти и млякото, което произвеждат кравите им, не е с нужното високо качество), или да купиш суровина, която си стои в сухо състояние на склад и не изисква нищо, освен един проветрив склад.
Всички, които мрънкат срещу “некачествените боклуци” и “сухото мляко” трябва да осъзнаят, че българското земеделие не е конкурентноспособно. Нашите фермери - както в животновъдството, така и в растениевъдството, в масовата си част не са професионалисти и това много им оскъпява продукцията. От друга страна, държавната политика по земеделие на последните няколко правителство, както и на настоящето, също не помага особено много младите ентусиасти, които нямат пари, но имат желание да се занимават с производство на качествено прясно мляко например.
Така че, при следващи избори не ходете за гъби, ами се запознайте с програмата на партиите мераклии за парламента в областта на земеделието и като искате качествена храна - гласувайте за тези, които предлагат ясни и точни мерки за да се модернизира отчайващо изостаналото ни земеделие и да се пресече пладнешката кражба на труда на земеделските производители, от които мутрите купуват за стотинки, а после Ви продават същото за левове.
В заключение - нещо много практично - който иска да си направи хубаво кисело мляко - да си купи прясно и да си закваси сам.
Майка Ви или баба Ви с удоволствие ще демонстрира как се прави. Изобщо не е сложно.
Т.нар. подсладени йогурти, които се продават тук, в Майорка, изобщо не ми харесват, поради което си взех преди 3 месеца една кофичка кисело мляко от българския магазин тук и си заквасих първите 3 литра, които ми стигат кажи-речи за седмица.
Оттогава насам постоянно имам хубаво кисело мляко, което не само че ми е вкусно, ми излиза и по-евтино. И да, ако го искам по-гъсто, си добавям сухо мляко :)