13.04.10
19:22
Пускам тази тема за да ви запитам следното: Според тази ГИ таблица “http://www.gitesting.com/index.php?page=gitable” Дългозърнестия бял ориз има ГИ 58….
Според таблицата на ББ-тийм всички видове бял ориз имат ГИ 92….
Е кое какво е ? И има ли такова животно, както се вика ? Нека най- после хвърлим малко светлинка заедно....
По - здрави !
17.04.10
16:59
Вярвай на ББ-тийм :) (миясля че там е най-достоверна информацията)
Мнението беше редактирано от NeverBeckDown на 17.04.10 17:01.
Ориза е много добър източник на карбс,както се казва от ориз не се пълнее,дори диабетиците си го позволяват,тъй като не покачва кръвната захар.Заложи на кафявия ориз не на белия.В САЩ оризовите кремчета ,направени от кафяв ориз и декстроза са много популярни във фитнес залите...
17.04.10
20:11
казано от NeverBeckDown на 17.04.10, 16:59:
Вярвай на ББ-тийм :) (миясля че там е най-достоверна информацията)
Всичко ОК, но това е сайт създаден само за това чудо наречено ГИ... А и като погледна почти всичко останало съвпада с таблицата в ББ-Тийм, но има малка разлика във видовере ориз. ББ-Тийм не споменава сорта, а онзи сайт ти показва какъв вид бял ориз има нисък ГИ.Може ли да се вярва ? Или пак да спирам ориза и да си карам само на овесени ядки и макарони за источници на Карб ?
борислав васков - до колкото знам ГИ си е степента с кочто кравната захар се наддига след хапването на дадена храна, а след като Ориза има ГИ 92 няма как да не покачва кръвната захар...
Имах предвид ,че не покачва рязко захарта.Всеки като хапне,захарта му се покачва.Въпроса е това да става плавно и захарта да не стига до високи стойности.Ако толкова ти се яде бял ориз хапвай.На някои хора кафявия ориз не им е вкусен.Просто ти казвам,че във фитнес средите на почит е кафявия ориз.Друго много важно нещо за ГИ и за глутена в ориза е колко е варен.Всички диетилози в САЩ/може би и в Бг/казват,че оризът променя своята гликемична стойност. Това може да бъде продължителност на варене или дори съотношение ориз – вода в съда, в който го приготвяме . Това желиране, което се получава при варенето е лош признак за висок ГИ и затова трябва да се внимава много. Затова аз винаги съм около печката ми и наблюдавам моята храна. Оризът, който аз консумирам има среден гликемичен индекс (ГИ)- около 50. В зависимост от целите ми, подръжка на килограми или релеф, аз определям в буквалният смисъл на думата с какъв ГИ ще ям същият този ориз. Колкото по-високо съдържание на глутен има в самия ориз, толкова по-висок е неговият ГИ. Такъв е примера с предварително термично обработения (бланширан) ориз – ГИ 90.Всяка промишлена преработка на ориза, както и всяко продължително и като цяло неправилно готвене, водят до увеличаване гликемичната стойност на ориза. Ако готвите набързо ориза, с традиционните дори подправки, не се чудете ако ГИ стане и 85. В оризовите сладки например той е 85, а в палачинките за бързо приготвяне – 88.Ако си във фаза релеф Единственото, което можеш да си позволиш като подправки, в ориза е куркума,черен пипер,кора от лимон.Успех
*
26.04.10
13:55
Добре но от къде знаеш Гликемичният индекс на ориза, който ядеш. Правил ли си му нчкакви проби или съдиш по това кога огладняваш, след като го хапнеш, защото ако е така не може да си много сигурен за какъв ГИ става дума...
Мнението беше редактирано от Miroslav92 на 26.04.10 13:55.