18.03.05
20:28
сигурно ще ви прозвучи глупаво, но спорим с един авер за следното: той твърди, че докато в тялото имало мазнини, мускулна маса не се изгаряла (т.е. белтаците). и тъй като навсякаде съм чувал препоръки да не се прекалява с кардиото, за да се избегне “топенето” на мускулната маса споря, че е в грешка. хубаво реда на горене е въглехидрати, мазнини, белтъчини, но това не означава че трябва да се израсходват всичките запаси от мазнини че да прибегне до белтъчините, нали?
или съм в тотална грешка :)
моля за мнение.
Според мене чак щом свършат мазнините започва топенето на мускули. Поправете ме, ако греша.
спорът е малко опростено формулиран, но общо взето нещата са както следва:
ако натоварването е аеробно:
- в началото се горят основно много глюкоза и малко мазнини;
- в средата на тренировката, при изчерпване на кръвната захар и гликогена се горят основно мазнини;
- в края, примерно към 50-та, 60-та мин, зависи от размерна на гликогенните депа на конкретния човек, започват да се отделят катаболни хормони, които активизират и разпадането на мускулните протеини до аминокиселини;
ако натоварването е анаеробно:
- изгорените мазнини по време на цялата тренирвка са много малко, почти на нула;
- ако сме подходили правилно към тренировката и сме направили добро въглехидратно предтренировъчно зареждане, би трябвало основната енергия да идва от глюкозата (кръвната захар)
- ако позволим тренировката да са проточи много във времето, примерно над час и половина, пак зависи от конкретния човек, ще започне да се гори и мускул.
Парс, би ли споделил по-подробно за зареждането. Аз съм на нещо като НВД и зареждам час преди тренинг с 2*450гр кисели млека, което е 40-50гр въглехидрати, приблизително половината от дневната ми дажба. Така добре ли е?
леле човек ко направи бе 100гр вьглехидрати на ден не е ли малко даи ги поне двойно пьк загрявай повече ко искаш и от 1 кило кисело мляко не мисла че има баш 50 гр вьглехидрати
80гр е стандартното количество на въглехидратите при НВД за чистене. И експериментираш. В деня за зареждане ги вдигаш до към 400 и спираш мазнините. Тези работи от тук съм ги научил.
На опаковката на Даним, което е най-доброто кисело мляко според мен пише: В-5,4% М-2% Б-3,7% - 9*5,4=48,6гр въглехидрати.
Това, което правиш не е много добре с двете млека. Основния въглехидрат в млякото е лактозата, тя е бърз въглехидрат, а освен това почти всеки човек има по-малко или повече лактозна нетолерантност.
Да се зарежда с бързи въглехидрати преди тренировка е доста погрешно, защото бързите въглехидрати вдигат инсулина, който след това “обира” кръвната захар и оставаш без енергия.
По-добре зареди с овесени ядки, може и малко кисело мляко, но млякото само ако ти е първо ядене за деня това зареждане /с други думи ако тренираш сутрин/. Опитай, според мен би трябвало да усетиш разликата.
В зареждащия ден не трябва да спреш мазнините тотално а само да ги намалиш.
Евалас, Парси. Но колко време преди тренинг да зареждам и кажи още някоя подходяща храна за консумиране на работното място, защото след работа отивам направо в залата в 18,00 часа.
Въглехидратното зареждане се прави най-сполучливо между 60 и 90 минути преди силова трен., може и малко по-малко стига да не ти е тежко.
Предтренировъчното хранене трябва да включва:
- източник на протеин 20-50 гр. - почти всеки ще ти свърши работа в случая, може и суроватъчен шейк, ако имаш парички може и АК;
- източник на въглехидрати 40-80 гр. - всяка зърнена култура е ОК, хляб Бонус също според мен става, част от въглехидратите да дойдат от плодове също е подходящо за случая за да ти попълнят чернодробния гликоген, де факто храни с гликемичен индекс под 70 стават.
- ако добавиш малко зеленчуци, чиито фибри да позабавят усвояването ще е още по-добре.
Последните изследвания в спортната медицина общо взето издигат ролята на предтренировъчното хранене едва ли не по-високо от тази на следтренировъчното, така че не подценявай въпроса.
Бай дъ уей, надявам се че си се излекувал от лошото настроение, дето някой ти бил казал че си дебел. Те хората такива работи си говорят, че ако вземеш да им се вързваш... :D
Ами, бро, направих си изчисления за процента на мазнинитев в една страничка дето някой беше дал линк тук. 18% на 90кг - това означава, че имам да свалям около 10кг мазнинки. Липсата на въглехидрати ме съсипва, факта, че дитетата ми не е много правилна също ме притеснява. Сега работя по оптимизирането й. Четох, че НВД никого не е направила щастлив, а точно обратното.
Скоро ще пусна режима си за да го коригирате.
Таблицата не можеш да я вземаш за чиста монета, въпреки че е учудващо точна за мен, не съм сигурен че работи достоверно при всички, все пак това е приближена методика, която едва ли може да обхване всички фактори.
Дам, липсата на въглехидрати е кофти работа, но се свиква. Гледай по-оптимистично на нещата, сега идва топлото време и то има силно термогенен ефект върху теглото, метаболизма също се забързва от повече ходене и т.н., ако ти е толкова тежко увеличи въглехидратите на 150 гр, пак ще имаш резултати, ще отнеме малко повече време, но важното е да не се чувстваш подтиснат нали /въглехидратите активизират производството на серотонин, хормона на щастието/.
Айде със здраве :D