Мюсли ... за вьглехидратите и протейните

21.04.10
09:13

Вече 1 седмица ям мюсли всяка сутрин , не е кой знае колко вкусно и го услаждам с банан (препорьчайте нещо друго?) .
Та както и да е ... Вьпроса ми е , гледам на хранителните стойности на повечето мюслита пише че на 100г сьдьржат -  9-11 г протейн , 50-70 г вьглехидрати . Което ще рече че трябва да ям минимум поне 200г сутрин , за да си взема поне някаква що годе добра доза протейн ... Това ок изяждам го , но ме притеснява многото вьглехидрати който поемам . В 200 грама мюсли има повече от 100 г вьглехидрати , и като сложим и банана ... Това проблем ли е че поемам толкова много вьглехидрати наведньж ? Може ли да ми препорьчате някое мюсли на що годе добра цена и що годе да става за ядене ?

Другия ми вьпрос ... Имам един приятел на скоро завьршил фармацевтика и преди няколко дена ми обяснява , как човешкото тяло не сьомява да обработи повече от 30г протейн на едно хранене . В смисьл всичко над тези 30 г протейн са излишни пари на вятьра , да го наречем . Ако можете да ми кажете дали има някаква истина в това , ще сьм ви благодарен !

30гр е относителна цифра. Един профи на стероиди и 120кг тегло усвоява повече от тийнка на 45кг, тъй че вдигни малко, да речем, на 40гр на хранене и гледай да не ги надвишаваш, ако те е страх да не си претовариш бъбреците и т.н.
По първия въпрос: протеините се състоят от аминокиселини, които биват заменими и незаменими. Вторите не могат да се синтезират от тялото. По-богатото съдържание на тях прави един протеин (независимо дали е храна или на прах) по-добър за целите ти. Най-общо протеините от растителен произход не съдържат всички, а само част от незаменимите аминокиселини. Затова много билдери смятат само протеина си от животински произход. Някои се опитват да увеличат ‘качеството’ на растителния като го комбинират с животински, а вегетарианците комбинират различни растителни източници в едно хранене, за да нагодят аминокиселините. Мюслито е от растителен произход.

21.04.10
09:32

В интерес на истината организмът е доста по- “умен” отколкото смятате и това за 30гр белтъчини на хранене не е съвсем вярно. Може и 100гр да усвои на хранене, ако примерно преди това е имал 7-8ч. без хранене. Има изследвания, които показват, че не се наблюдават сериозни различния в резултатите на усвояването на белтъчините от хора, които ядат 6-7 пъти по 30гр и такива които ядат 2 пъти по 100гр.

И в тях пише, че редовното хранене просто контролира по-добре глада, отколкото воинския маниер. Затова и съм му писал ‘ако те е страх да не си претовариш бъбреците и т.н.’, а не съм споменал колко от тях ще се усвоят. Един от поддръжниците на това изследване твърди, че няма нужда от спиране на креатина.
Изследвания много, а индивидуалности - още повече ;)

21.04.10
10:15

добре за протейна се разбрахме :)
само че не отговорихте на основния ми вьпрос , отностно вьглехидратите . Толкова много вьглехидрат на ведньж , лошо ли влие , претоварва ли организма ? То реално аз трябва да приемам на ден кьм 250 г вьглехидрати , и то идва че само сутрин си набавям 1/2 от тях ...

казано от r3s1s74nc3 на 21.04.10, 10:15:

добре за протейна се разбрахме :)
само че не отговорихте на основния ми вьпрос , отностно вьглехидратите . Толкова много вьглехидрат на ведньж , лошо ли влие , претоварва ли организма ? То реално аз трябва да приемам на ден кьм 250 г вьглехидрати , и то идва че само сутрин си набавям 1/2 от тях ...

Не, не се разбрахме. Пише се протеИн. Разбрахме ли се?
Най-добре е, ако след това хранене ти е тренировката. Но по принцип сутрин се приемат най-много въглехидрати, дори и да не тренираш след това. Внимаваш с тях и кога да ги приемаш само при чистене, но това зависи и от целите ти. Все пак, ако си разбрал за протеините, то ще намалиш поне наполовина ядките и ще вкараш източник на протеин, така че и въглехидратен проблем нямаш.
Също така зависи и от това колко от тези въглехидрати са бързи (много видове мюсли бъкат със захар).
Аз бих те посъветвал да преразгледаш закуската си и да я направиш по-вкусна и полезна.

21.04.10
10:31

Много обобщаваш мненията на хората. Има хора, които смятат, че Дюкан е бог и методите му са фантастични, различни хора, различни мнения. Не съм убеден обаче доколко се натоварват бъбреците при едно по- стабилно хранене с белтъчини?

21.04.10
10:41

Преди да почна да ям мюсли на закуска , си правих следния шейк за закуска : 150 г извара + 2 банана и мляко нужно да стане достатьчно рядко , за да се пие . Това добра система ли е за закуска ? Относно мюслито , 100 г от него + 2 яйца ли би ме посьветвал примерно ? Относно мюслито което взимам , не е от онези на нестле с заека , а от птичата храна .

Шейкът не е лош, но в закуската е добре да имаш твърда храна. Мюсли + шейк например е по-добре. По колко си зависи вече от цялостния ти прием за деня.
@Giovane: не само бъбреците работят при усвояването на протеина. Обобщих, че всички сме индивидуалности и усвояваме различно, а не мненията на хората. Иначе има изследвания, които се кълнат в 32гр, в 40гр...до лимита протеин за деня.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1