Агресията?

19.04.10
07:54

Здравейте отново от мен!
Рядко пускам теми, но ще се радвам ако ви допадне и тази!
Та....! Все по-често сме свидетели на огромната доза агресия, която ни заобикаля - филми, музика, междуличностни отношения и т.н.!
Замислих се, че донякъде и нашия любим спорт участва в това, макар и не умишлено.  Дали е необходимо да превръщаме огромната мускулатура в продукт на агресията? Специалисти, професионалисти - всички говорят за положителна настройка, положителна мисъл, положителен начин на живот, хигиена на психиката. Но все по-често виждаме агресивни момчета в залите, които влизат да се надъхат, да изградят ОГРОМНО, а не хармонично тяло...! После стремежа е да се демонстрира тази мускулатура повъзможно най-агресивния и демонстативен начин.
Дали това е облика на спорта ни? Дали не е в ПОВЕЧЕ дозата агресия около нас? Дали не е необходимо да изградим ново лице на спорта?
Говорейки за хармонично тяло... дали и психиката ни не трябва да е в хармония с МУСКУЛЕСТАТА СТРУКТУРА?
Какво мислите за АГРЕСИЯТА и нейното място в НАШИЯ спорт?

19.04.10
10:21

От както тренирам съм по-неагресивен от всякога. Преди две години бях нещо страшно - агресията ми беше амплоато, докато сега е спокойствието и незаинтересоваността. Дали е пубертет, или спорта “ни” има пръст в това, не знам, но просто отбелязвам. Мисля, че медията и щангите просто могат да дадат някакво отражение на характера на зарибения по тях.

Мнението беше редактирано от ~ DN на 19.04.10 10:22.

20.04.10
09:12

Да, може би!

ПИ

20.04.10
09:49

Идва й самочуствието и си мислят, че са непобедими.

Като правило агресията е изразно средство на слабите. Да, при момчетата факторът ‘пубертет’ също е от значение, но като цяло мисля, че тя е отражение на обстановката, в която човек е израснал и е бил възпитан. Агресията не разрешава проблеми, а по-скоро създава такива и/или задълбочава вече съществуващи. Дълга е тази тема и паралелът й с културизма е доста интересен. Твърде много хора правят елементарната аналогия между агресивността и физическата сила (или габарит на тялото). Млади хора отиват в залата за фитнес, за да “подплътят” агресивността си. В моите очи това е следствие от изграждането на определена ценностна система и житейска незрялост.

20.04.10
17:23

Мисля,че постоянното “блъскане” в залата натрупва много злоба,нервност много малко хора са спокойни :Д

GO

20.04.10
18:43

Както казаха по-горе,човек може да е спокоен дори и да блъска като луд.
Агресията по-скоро идва от средата,в която си,и в която си израстнал.

20.04.10
18:48

казано от p17bull на 20.04.10, 09:49:

Идва й самочуствието и си мислят, че са непобедими.

Are you gonna pull those pistols or whistle Dixie?

20.04.10
19:21

Здрав дух в здраво тяло.
Абсолютно психиката трябва да е в хармония с тялото. На мен лично много успокояващо ми дейста тренировката. Забелязъл съм, че съм адски спокоен след нея през целия ден. Агресията е избиване на комплекси един вид. До възпитание е. Както за много други неща и тук за мен най-важна роля играят първите 7 години на човека както се казва. Най-важния период според мен.
Аз съм играл агресивни игри през цялото си детство, гледал съм филми какви ли не и винаги съм бил спокойно момче. Много рядко избухвам.

BU

20.04.10
19:35

Как да съм агресивен,като след всяка тренировка разбирам колко съм слаб?  :-)

Аз като цяло от както се помня съм спокоен тип и,ако мога избягвам физически сблъсък...което далеч не означава,че бих се оставил да бъде терорен :) Но при мен от както тренирам (2 години) някак си още от самото начало хората видяха,че съм как да кажа ...болен мозък на тема фитнес и се поуплашиха за каквито и да е “номера” и чалъми.Нищо,че съм си със скромните 174см и 72кг в 90% от аверите създава чувство на респект :)
То това си е българския манталитет като цялото и на пътя е същата работа..ако си със малолитражка всички свирят правят се на мъже..като се разходиш с един УАЗ и джаснеш 3-4 брони на някой свирчо нещата се променят коренно :)

23.04.10
16:47

Агресията според мен е характерна само за емоционални кретени. Ако ще да работиш най-изнервящата работа на света и да тренираш в залата, имаш ли емоционална интелигентност няма да си агресивен, така смятам аз. Не смятам, че този спорт е агресивен. Напротив, според мен води до уникално спокойствие и лежерност. А, това че повечето здравеняци са агресивни се обяснява донякъде с образование, манталитет, социална среда, отношения с другия пол и така нататък.
Това ми е мнението.

Мнението беше редактирано от Sincere на 23.04.10 16:48.

казано от РИК ВЕРКРЮГЕР на 23.04.10, 16:42:

Човешкия вид е един биологичен вид и като изключим предимствата с които разполагаме следствие на умственния си потенциал не се различаваме от останалите животински видове населяващи планетата ни. Нагонът и изобилието от храна(охолство) са водещи стремления на всяко живо същество включая и нас. Това са първични инстинкти които не могат да бъдат пренебрегвани и винаги се проявяват, въпросът е в това да можем да ги контролираме. Агресията е стимулант който ти дава сили, мотивация, желание за живот и прогрес, това чувство ни показва че сме живи и че се стремим към нещо, важното е да бъде насочвана правилно и на правилните места. Агресивността е необходим елемент от прогреса на бодибилдърите, тя е еквивалентна на мъжкия хормон тестостерон-извора на сила и растеж, а силата и растежа са ни необходими за да се преборим с другите самци за разгонените женски, които се нуждаят от силен и доминантен мъжки кайто да ги защитава и от който да създадат здраво и проспериращо поколение.

Сега остана дда обясниш и от гледна точка на еволюционните и поведенчески теории, каква е ролята на викането ,зъбенето на другите и скачането на бой в залата - в животинския свят - както си почнал.
Щото аз не я разбирам.
Слоновете озверяват, ама през размножителния период и се бият с други мъжки за слониците. Лъвовете си бранят семейството от други лъвове, а тапира, който реве в залата и скача на бой... Той...?
Ти сигурен ли си че се харесва на женските? Аз съм виждал таквиа кретени .Обикновено жените първи напускат залата където има такива.

Един тъп носорог или хипопотам е по - интелигентен, защото той си изявява агресията за да създаде потомство, за да извлече полза. Този само рискув да нарани другите, той да бъде наранен и да отврати всички. Определено са редк ив животинския свят случаи някой да напада всичко живо коеот го погледне и се касае за ментални отклонения.

GH

23.04.10
17:30

А мен ми е много интересно защо хората си мислят, че 120кг релефен и яко нацепен билдър е силен в бой.Откаде идва това винаги съм се чудил.Има агресивни 50кг клечки и 100кг дебелаци това си е до човека според мен, но защо свързват фитнеса с боя е мистерия. Двете неща нямат абсолютно нищо общо.

23.04.10
17:45

много често агресията е следствие на комплекс за малоценност. проблема е за психолог ... според мен.
лично на мен, тренировките ми действат успокояващо.

23.04.10
18:41

Абе вие кво очавкате да прочетете ново в тая тема? Още от заглавието ми стана ясно, кой ще е най-честият отговор “Ми тва са комплексари” , “Комплексите им идват в повече” - изобщо ключовата и любима дума на всички “Комплекс” - което означава съвсем друго, но разговорното значение е добило “гражданство”

Да, наистина- какво очаквате да прочетете? Освен ВЕРКЮГЕР( който не знам какво точно искаше да обясни) всички останали само ще плюят по тия дето крещят, хвърлят и търсят с кого да се сбият. Тук сме само примерните момчета :) Все едно да повдигнете дискусия за аналния секс пред монахини... Едно и също ще чуете.

Вие не се ли научихте, че хората които ненавиждате, изобщо няма как да им отправите критика чрез форума? Вашето послание няма да достигне до тях и няма как да ги оправим към по-добро. Няма лошо, че си коментираме, но като прочетох мненията и малко се подразних. Макар и ВЕРКЮГЕР да има леко малоумно становище, ми хареса, понеже каза нещо различно. Защо ли- защото както всяка тема за лошото в спорта и хората до които е адресирана, не знаят за най-голямата медия за културизъм и здравословен живот, а и да знаят, масово не могат да четат или ако могат, то по писането им разбираме кви са нещастници и ги игнорираме, с постове от типа на “Оправи си правописа и тогава се обяснявай”.

Набийте си го в главния, малкия и гръбначния мозък, че нещата нямат оправия. Агресията ще я има винаги и ще се изразява под най-различни форми. Даже сега ми дойде един интересен пример- тинейджърите със скъпите SLи, дето ме принуждават да се кръстя всеки ден на пътя и бруталната мръсна газ, с която ме изпреварват, веднага щом им направя път и се прибера в дясната лента. После като ги настигна на светофара и им махам одобрително, колко много постигнаха. Това също е агресия.

Поздравявам автора, че си е направил труда да вмъкне нещо за дискусия (че рядко има такова), към другите имам съвет просто да спрат да са наивни и да- всички вярваме, че тук четат и пишат разумни хора, които не биха посегнали на другарчето си. На тези, на които тренировките и храненето им са приоритет и водеща цел в живота, им пожелавам живи и здрави, защото за мое голямо съжаление, рядко кухи хора масово останаха да се занимават с това.
Viva la bodybuilding, но както почти всяко друго нещо в България- безпочвено и несериозно.

23.04.10
19:32

А защо намесихте агресията извън залата с крясъците под щангата? Двете нямат нищо общо. Има хора, които реват по време на еякулация. Плод на гняв ли е, или така може пича, така прави? Като крещи под щангата, да не е сърдит нещо?

казано от introducer на 23.04.10, 18:41:

Поздравявам автора, че си е направил труда да вмъкне нещо за дискусия (че рядко има такова), към другите имам съвет просто да спрат да са наивни и да- всички вярваме, че тук четат и пишат разумни хора, които не биха посегнали на другарчето си. На тези, на които тренировките и храненето им са приоритет и водеща цел в живота, им пожелавам живи и здрави, защото за мое голямо съжаление, рядко кухи хора масово останаха да се занимават с това.
Viva la bodybuilding, но както почти всяко друго нещо в България- безпочвено и несериозно.

Противоречиш си. Само два реда отгоре, и то правилно - си написал ,че в темата няма нищо за дискусия, не може да се прочете и напише нищо ново.

23.04.10
20:18

introducer, защо си мислиш, че искаме да отправяме критика или някакво послание към хората, които ненавиждаме. Как разбра дори, че ги ненавиждаме?! Всеки има правото да каже, дали нещо му харесва или не и дали го одобрява. Смятам, че за всички е ясно, че агресията не води до нищо добро.
Аз мога да говоря за себе си. Не ги ненавиждам. Естествено е, че може и да не одобрявам някои техни постъпки, но на кого му пука?! Аз съм в залата, за да тренирам и слабо ме интересуват останалите дали викат или блъскат или се бият. Всеки е свободен да тренира както си поиска.
Мен, честно казано, ме притеснява повече женската агресия.

Мнението беше редактирано от Sincere на 24.04.10 19:51.

23.04.10
20:47

Ако приемем обяснението на Веркрюгер значи положението е трагично. Не сме мръднали на йота от животните. И нищо добро не ни очаква занапред.

24.04.10
19:44

казано от D3BEP на 23.04.10, 19:47:

казано от introducer на 23.04.10, 18:41:

Противоречиш си. Само два реда отгоре, и то правилно - си написал ,че в темата няма нищо за дискусия, не може да се прочете и напише нищо ново.

Явно не ти допада темата! Според мен е нещо, което е редно да изкоментираме. Плод на лични наблюдения! Макар да не е задължително да е съгласен някой! :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1