22.04.10
15:19
Здравейте , искам да ви попитам за някакъв ефективен метод за покачване на килограмите . Първо да ви кажа ,че съм на 18 години ,висок съм 168 см и тежа 55 кг . От доста време ме притеснява факта , че не мога да кача и 1 килограм , а след един месец имам бал и не ми се ще костюма ми да седи , като на манекен . Всеки ми казва , че съм бил доста отслабнал , а аз всъщност дръпнах на височина , но не и на килограми и затова се получи този ефект . Ходих на фитнес 1-2 месеца и в момента продължавам да си тренирам във вкъщи , но без значим ефект (явно метаболизмът ми е много бърз) . Та има ли някакъв начин да кача нещо от сорта на 4-5 кг за 1 месец ? Дали приема на гейнер в моя случай ще има доволен резултат ?
22.04.10
17:25
“Ходих на фитнес 1-2 месеца и в момента продължавам да си тренирам във вкъщи , но без значим ефект”
Тренировките вкъщи аз лично не ги уважавам въобще.Друго си е на фитнеса да се изпоти човек да вкара малко спортна злоба и да се напъне както трябва.Сам си си отговорил на въпроса!По въпроса за гейнера също съм песимистично настроен!На теб ти трябват тежки тренировки от които да ти се отвори апетита ама както трябва!Да не смогваш да прибираш порциите с ориз и пилешко е тогава вече като искаш вкарвай гейнъри и протеини и прочие ама това ще е поне след 5 месеца на това ниво на което си сега не ти трябва!Освен това 4-5кг за 1 месец ги виждам ВЪЗМОЖНИ,но ти трябват 3 неща:
1)ТЕЖКИ ТРЕНИРОВКИ
2)МНОГО,ама МНОГО качествена храна!
3)много сън и възстановяване!
Хапвай мноого и често. Гледай да имаш поне 3 основни хранения и 2-3 междинни. На тези килограми можеш да си позволиш да ядеш от всичко. Щом не качваш кила значи не ядеш достатъчно. Аз бях същия и постоянно се оплаквах че не мога да качвам и т.н. но с 3-4 месеца в залалата със здрави тренировки и добро хранене и възстановяване съм 6-7 кила нагоре (е появи се и мазничко по корема но за сега това не ме притеснява) и като цяло визията ми се промени. Ако ядеш както трябва ще качваш - може да не са мускули (може да е сланина), но пак ще качваш! Не качваш ли значи храната не ти е достатъчна!
П.П. Аз лично бих те подкрепил за гейнъра.
22.04.10
21:16
казано от DaMp370 на 22.04.10, 20:32:
може да не са мускули (може да е сланина), но пак ще качваш! Не качваш ли значи храната не ти е достатъчна!
Би ли ми обеснил каква е далаверата от тази схема ?
Ами и аз предположих , че ще е има далавера от това да си взема гейнер.. Мисля , че в диетата ми по-тръдно си набавям въглехидрати отколкото протеини.
23.04.10
08:24
казано от JoshMan на 23.04.10, 08:20:
Мисля , че в диетата ми по-трудно си набавям въглехидрати отколкото протеини.
Хммм... трудно ти е да хапваш картофи, ориз, овесени ядки, боб, грах, леща, нахут, паста?
Не , че ми е трудно , но в момента , ако ме питаш нито едно от тях не присъстват в хладилника . В повечето случаи разполагам с яйца , кисело мляко, сирене , кашкавал , прясно мляко , зеленчуци , плодове .. :)
23.04.10
08:43
От една страна ще ти е доста скъпо да компенсираш изброените от мен храни с гейнър. От друга страна не намирам за особено здравословно да заместваш основен хранителен компонент и енергиен източник с хранителна добавка. Интересно... готов си да дадеш пари за гейнър, но се колебаеш да си подсигуриш качествени въглехидратни храни...
23.04.10
13:18
казано от РИК ВЕРКРЮГЕР на 23.04.10, 13:00:
Щом бързаш за бала взимай омнадрен веднъш седмично в продължение на пет седмици и гледай да се напомпваш в залата в къщи няма да стане.
Не очаквах подобен съвет в този форум...
23.04.10
14:11
Аз бях 52 килограма с твоята височина преди 2-3 месеца. Сега съм 56 и продължавам да качвам по около килограм на 3 седмици като не съм напълно стриктен с хранителния режим. Ключа е в яденето на качествена храна по много. Гледай да приемаш много въглехидрати сутрин (мюсли, овес) + белтъчини примерно яйца. Във втората половина на деня яж много ориз месо и други храни богати на протеини и белтъчини. Вечер преди лягане 150-200 грама извара. Стреми се да ядеш на 2 часа. Така дори и да изпуснеш половин час примерно няма да е фатално. И естествено трябват здрави тренировки по 3-4 пъти в седмицата, и нещата ще се получат. За един месец нищо няма да направиш казвам ти за в бъдеще какво да правиш. Като понатрупаш стаж можеш да направиш някоя специализация за маса и сила и за около година според мен ще имаш задоволителни резултати, и ще изглеждаш много добре. Пожелавам ти успех и това е начина много ядене, тренировки и най-вече търпение. И нямаш нужда от никакви добавки може би суроватъчен протеин веднага след тренировка за да може организма ти да се възстановява докато се прибираш във вас :)
Мнението беше редактирано от vlado_89:P на 23.04.10 14:37.
Радвай се, че имаш бърз метаболиъм, след време ще си благодарен на това.
Задължително ти трябва положителен калориен баланс - минимум 2500 ккал дневно. Възможно най-чести хранения и тежки и интензивни тренировки. Резултатът няма да закъснее.
Благодаря за бързите отговори . Искам да ви попитам , ако можете в цифри да ми кажете какъв трябва да е дневния прием на въглехидрати , протеини , мазнини ..
23.04.10
21:09
Мазнини-не по-малко от 0.5гр/кг от теглото ти и не повече от 1гр/кг!
Белтъчини-около 2-3 грама/кг като на ядене не трябва да приемаш повече от 30 грама (просто няма да го усвоиш и ще натовариш бъбреците си излишно)
Въглехидрати- 4гр/кг е оптимума до колкото знам,но не съм 100% сигурен!
казано от BlackraveN на 23.04.10, 21:09:
Мазнини-не по-малко от 0.5гр/кг от теглото ти и не повече от 1гр/кг!
Белтъчини-около 2-3 грама/кг като на ядене не трябва да приемаш повече от 30 грама (просто няма да го усвоиш и ще натовариш бъбреците си излишно)
Въглехидрати- 4гр/кг е оптимума до колкото знам,но не съм 100% сигурен!
Подкрепям казаното+ едно малко уточнение за въглехидратите.Как се смятат?Имаме 2 константи(лесно се изчисляват по съответното тегло),т.е. протеин(3 гр/кг) и мазнини(0,8гр/кг),имаме и общ енергиен баланс( независимо дали е в условия на калориен дефицит(сваляне)или излишък(качване)който също е известен, изчислява се по електронни калкулатори в нета.От този общ енергиен баланс за деня(напр 3000 ккал) изваждаме калориите получени от протеина(протеина за деня x 4)+калориите получени от мазнините(мазнините за деня x 9).Всичките калории,които останат в излишък ги доставяме с въглехидрати(всичките останали калории разделени на 4 са въглехидратите).Това е схемата по която се смята.От общата енергия се вади тази,получена от протеин и мазнини и така се получават въглехидратите.Поздрави!
Още едно малко уточнение ,за да стане по-универсална схемата.Дали протеина ще е 2 или 3 гр/кг за човек на ден и мазнините 0,5 или 1гр/кг зависи от бързината на метаболизма на конкретния индивид.Т.е. ако той е склонен да омазнява бързо и има по-скоро бавен метаболизъм,тогава вдигаме стойностите на протеина и мазнините за деня,за сметка на намалените карбс(т.е. отиваме на 1 гр/кг мазнини и 3гр/кг протеин).Ако имаме обратната ситуация,т.е. бърз метаболизъм и трудно се качват килограми,тогава следваме обратната схема(0,5 гр/кг мазнини и 2 гр/кг протеин) за сметка на увеличени карбс.Така схемата се настройва за всеки един по отделно,на базата на конкретния метаболизъм.
24.04.10
22:54
@Малкия 113 това беше много полезна информация и за мен.Не се бях замислял,че може да се “играе” така според индивида.
Винаги има какво да се научи...
malkiq113 bi li obqsnil zashto v slu4ai na individ s burz metabolizum trqbva da se vzimat po-malko maznini ? Izvinqvam se , 4e pi6a na latinica , no v momenta ne razpolagam s latinski bukvi . :(
Модерация: нарушена точка 1.0 от условията за ползване.
Мнението беше редактирано от Димитър Михайлов на 26.04.10 04:00.
Повече от 2 г/кг протеин на ден е разхищение на храната. Мускулната маса се качва физиологично много бавно, независимо какво правиш. Няма как да качиш 4-5 кила мускул за месец. Обаче има нещо друго - не е нужно да качваш 5 кила мускули, за да изглежда, че си качил 5 кила мускули :)
Говоря за саркоплазмена хипертрофия. Демек класически културистичен метод. За мене голяма простотия, но ти искаш да изглеждаш по-добре за бала, а той е скоро, пък и не си казал, че искаш трайни резултати. Прави тренировки с много помпане и повторения, тоест високообемни, но наблягай на базовите упражнения. Храненето е обаче много по-важно. В твоя случай трябва да ядеш по 5 пъти на ден ориз с месо/ паста с месо / цели яйца. Това е най-важното. Не ти трябва много протеин. Идеята е да вкараш максимално вода и въглехидрати в мускула и да му повишиш обема. След трен мед и банани. Добавки не ти трябват, на този стаж няма да ги усетиш. Просто наблягай много много на ориза!
27.04.10
09:40
казано от JoshMan на 25.04.10, 23:17:
malkiq113 bi li obqsnil zashto v slu4ai na individ s burz metabolizum trqbva da se vzimat po-malko maznini ? Izvinqvam se , 4e pi6a na latinica , no v momenta ne razpolagam s latinski bukvi . :(
Модерация: нарушена точка 1.0 от условията за ползване.
Хайде пак погледни мнението на малкия...то не става без да се помисли преди да се задават въпроси.
Мнението беше редактирано от Симеон Михайлов на 27.04.10 09:46.