Правилно хранене

18.03.05
18:07

Здравейте :)
Имам молба кам някой които разбра да ми каже нещо повече за здравословното хранене при един спортист. Тренирам футбол в клуб (в кои няма значение) и мисля че клубът се отнася крайно пренебрежително кам юношите си за това търся помощ тук. Възнамерявам да се занимавам сериозно с футбол и ако ям сандвичи и пържени картофи трудно ще става...
трябва ми някой да ми каже какво трябва и какво не трябва да се яде кое кога и т.н. на 17г. съм 193 съм висок 85кг. ако някой може да ми направи нещо като програма имам възможност да спазвам програмата 2 пъти дневно защото съм ученик и от училище отивам направо на тренировка и няма каде да обядвам като хората (това значи че ям или пица или сандвич на обед :( )
Предварително благодаря на всички които ще се отзоват на молбата ми :)

18.03.05
18:25

Хапвай овесени ядки - ще те подсигурят с белтъчини и въглехидрати. Засищат за дълго време, а и са полезни.

18.03.05
19:50

Много добре е че си разбрал, че храните които консумираме оказват ОГРОМНО влияние върху формата на всеки човек, а при занимаващите се активно със спорт, ролята на храната е просто фундаментална.
Значи много дълго ще е да ти се изработи конкретен режим, а и нямам достатъчно данни. Просто ще те ориентирам за няколко основни правила:
- предвид характера на спортните ти занимания ти трябват МНОГО въглехидрати, при това комплексни. Освен овесените ядки, добри източници на въглехидрати са още всички зърнени култури, пълнозърнест хляб, кафяв ориз, картофи, пълнозърнести макаронени изделия;
- за да предпазиш мускулите си, ти трябват 100-150 гр. протеини дневно, много по-малко отколкото на човек занимаващ се с фитнес, но и за теб протеините са много важни. Като източник на протеини се ориентирай към пилешко /бялото месо е за предпочитане/, риба, извара, мляко, белтъците на яйцата /може и жълтъци, но 2, максимум 3 дневно/, соя и др.;
- трябват ти известно количество добри мазнини, които можеш да си осигуриш от риба, зехтин/други студено пресовани оливии, маслини ядки и семена, ленено семе и т.н., не мога да ти изброя всички добри храни.
- много плодове и зеленчуци, тях просто не ги брой
Това което трябва да избягваш са пържените храни, белия хляб, всички храни, които са силно обработени и не си сигурен какви субстанции има в тях - примери - кренвирши, кайма /купешка/, сладки изделия /ако са домашно приготвени, може без да прекаляваш/.
Препоръчвам ти да суплементираш със спортни мултивитамини - Daily One на Universal, които за мен са номер едно ми се струва че са малко силни за футболист, ако искаш пробвай да вземаш по половинка дневно или се ориентирай към Opti Vite на Оптумим, те също са добри.
Другия “суплемент”, който ти препоръчвам от общоздравословни съображения е рибеното масло.
Храни се колкото може по-често, 4-5 пъти дневно примерно за теб е добре, преди и след тренировка в менюто ти трябва да има много комплексни въглехидрати. Експирементирай докато откриеш това което за теб работи най-добре.
Пожелавам ти успех и да влезеш в националния отбор на България по футбол  :D

18.03.05
19:58

Много мерси за съветите и пожеланията Pars :D
П.П. черен хляб ли да ям вече защото просто не мога да се храня без хляб

18.03.05
20:17

не черен, пълнозърнест е много по-добре, ще те зареди с повече и по-дългосрочна енергия, хлябът на Бонус е наистина с много висока биологична стойност, така че ти препоръчвам него /ако си от София, в страната не знам дали го има/

20.03.05
17:55

[quote author=“Pars”]Opti Vite на Оптумим

каде мога да ги намеря тия витамини щото тука в кварталните аптеки ги няма и в на фантастико аптеката също иначе съм от София намерих пълнозърнест хляб на ЗЛАТНА ДОБРУДЖА некав важи ли ? :)

20.03.05
18:20

Този Златна Добруджа не го знам дали наистина е пълнозърнест /то от пълнозърнест до пълнозърнест има разлика/, не казвам че е лош, просто не го знам.
За Бонуса мога да ти гарантирам, тъй като го ползвам от много време, технологията по която се прави е много добра, а показателите са му отлични.
Opti Vite на Optimum Nutrition не ги продават в аптеките, можеш да ги намериш в магазините за спортни суплементи, примерно този на Пиротска /не му знам номера, казва се SNC/, в Студентски град също има магазин.

20.03.05
18:57

къде по точно на Пиротска ? щото тя е доста дългичка зех си рибено масло пише 3пъти дневно по 1-2 перли по колко да взимам?

20.03.05
19:35

Не знам как точно да ти обясня, от страната на Халите, на около 100-200 метра, обикновено вън има изкаран хартиен манекен на културист /но това да не те плаши :D /. Някой ако знае точния номер да му каже на момчето.
Рибеното масло - 2-3 гр. за теб ще са добре.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1