25.04.10
19:56
Четох статията за аминокиселините и на базата на информацията във нея и тази която успях да намеря в нета и от приятели казаха,че е доста добар начин за покачване на ММ
Обаче основно това което разбрах е:Аминокиселините във прахообразна форма се възприемат по лесно от тялото защото не трябва да се разграждат а се използват моментално от организма за “строежа” на мускулите.
Гледах няколко теми и в статията пишеше ,че се приемат по 1-2 грама дневно но не разбрах точно май ,защото ми казаха ,че не е 1-2 дневно а по 1-2 гр на телесно тегло о.О което е УАУ аз съм 92кг по 1 грам това са 92грама дневно ???
За цените които видях 25-55лв 800грама = по 80грама дневно (по логиката) 10дни макс ...
Айде малко помощ да ме светнете за какво става дума точно някой които ги е ползвал/ползва от дълго време да сподели впечатлени за цените/марката която трябва да търся .Съжелявам ако се повтаря някоя тема но просто старите бяха доста стари и не ми изглеждат надеждни (като срок на годност :) )
Темата беше редактирана от Excess на 25.04.10 20:00.
Амм...ли4и ти,4е си се потрудил,но осн.работи ти се губят.Зна4и Аминокиселините изграждат белтъците(протеина).Най-подходящи са сутрин и след трен.,но може и по всяко др време като допълнение към храненето.Дозата е колкото на протеин на прах-35гр.(грубо казано).Освен ако не са БЦАА-амино. с разклонена верига,при тях дозата е 20-30гр,преди и веднага след трен.
Препоръ4вам ти да си вземеш протеин на прах!Излиза по-изгодно в пъти!Освен ако не искаш БЦАА.Но дали ще е протеин или аминота и дали ще ка4ваш или свяляш,те са задължителни и няма да са решаващи при целта ти. :)
казано от Николаи на 25.04.10, 20:59:
Амм...ли4и ти,4е си се потрудил,но осн.работи ти се губят.Зна4и Аминокиселините изграждат белтъците(протеина).Най-подходящи са сутрин и след трен.,но може и по всяко др време като допълнение към храненето.Дозата е колкото на протеин на прах-35гр.(грубо казано).Освен ако не са БЦАА-амино. с разклонена верига,при тях дозата е 20-30гр,преди и веднага след трен.
Препоръ4вам ти да си вземеш протеин на прах!Излиза по-изгодно в пъти!Освен ако не искаш БЦАА.Но дали ще е протеин или аминота и дали ще ка4ваш или свяляш,те са задължителни и няма да са решаващи при целта ти. :)
За целта ми е решаващо храненето 90% и 10% тренировките на тази oснова (говоря от своя гледна точка)
За протеина,да ти кажа взимах около 3-4 месеца преди време,преди и след тренировка доазата ми беше казана от инструктора и не видях особен резултат, за това искам да пробвам аминокиселините (не знам защо ти казваш ,че протеина е по-добрия вариянт заради цената може би?) защото в статията пишеше “Ефектът от приема на свободни аминокиселини е по-голям в сравнение с приемането на протеинови концентрати.” и искам да пробвам но тази дозировка 35гр дневно ще рече че ми трябват 350 гр за 10 дни или 1100гр за месец от тук не разбрах каква е разликата между БЦАА и другите ?Малко инфо за цените на някой дори производители?
Благодаря предварително.
26.04.10
08:29
казано от Hous4o на 26.04.10, 08:04:
...не разбрах каква е разликата между БЦАА и другите?
ВСАА (Branched chain amino acids) е комплекс от 3 аминокиселини - левцин, изолевцин и валин.
казано от Hous4o на 26.04.10, 08:04:
Малко инфо за цените на някой дори производители?
Чудесно се справяш с търсенето на информация... разгледай поне on-line-магазините...
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 26.04.10 08:30.
Разликата е че BCAA аминокиселините се усвояват много по-бързо, за това се препоръчва да се пият преди или след тренировка, а някой хора дори ги пият по време на тренировка.
26.04.10
12:11
казано от DaMp370 на 26.04.10, 11:57:
Разликата е че BCAA аминокиселините се усвояват много по-бързо...
Спрямо кое? Не ми казвай ‘комплексни аминокиселини’, моля те...
26.04.10
12:23
Ако се опитваш да замениш притеина с аминокиселини излиза доста по-скъпо. Пример: 3 дози суроватъчен протеин ще ти доставят повече хранителни вещества отколкото 30 г. АК на горе-долу същата цена. Ефекта откъм хипертрофия също е различен: аминокиселините на таблетки и в течна форма доставят специален късоверижен азот, който предимно се използва за изграждане на ензими, хормони, протеини на имунната система и други подвижни ендогенни протеини, т.е. те обезпечават възстановяването, но няма да доведат до осезаема тренировъчна хипертрофия.
казано от Кольо Пияндето на 26.04.10, 12:11:
казано от DaMp370 на 26.04.10, 11:57:
Разликата е че BCAA аминокиселините се усвояват много по-бързо...
Спрямо кое? Не ми казвай ‘комплексни аминокиселини’, моля те...
Не е ли така?
Аминокиселините с разклонена верига са част от група, състояща се от осем особено важни аминокиселини, които не могат да се произвеждат в човешкия организъм и поради това трябва да бъдат вкарвани в него от вън. Съществуват три аминокиселини с разклонена верига – L-левцин, L-изолевцин и L-валин. Терминът “разклонена верига” произлиза от характера на тяхната структура, която наподобява странично разположени “клончета” и е типична за тези три аминокиселини. Около 30-35% от мускула се състоят от аминокиселини с разклонена верига. Според Т. Суини за разлика от останалите аминокиселини, те се метаболизират в мускула, а не в черния дроб.
Препоръките за правилното поемането на трите аминокиселини, са свързани с факта, че не винаги могат да се набавят необходимите запаси от тях чрез диетично хранене. Доказано е, че поемането на 35-40% повече левцин от препоръчителната хранителна дажба не е достатъчно. По отношение на валина, дори 40 мг/кг дневно, което е четири пъти повече от препоръчителната хранителна дажба, е недостатъчно.
Количествата, необходими за 75-килограмов спортист са 3.00 г левцин и 3.0 г валин на ден. Трябва освен това да се отбележи, че поемането на изолевцин трябва също да се разглежда като недостатъчно. Нивото от 1.1 г е с 50% повече от препоръчителната хранителна дажба! Според изчисленията 1.1 г изолевцин съответства по стойност на 3.0 г левцин и валин.
Физическите упражнения изгарят по-бързо BCAA’S
Нивата на BCAA’S още повече намаляват под необходимите по време на физически упражнения, тъй като тогава те изгарят много бързо. По време на изследвано, продължило два час с 55% VO2 max. със стационарна тренировка на велоергометър, е отчетена оксидация на цели 90% на левцина, препоръчан според препоръчителната хранителна дажба. Освен това, в друго изследване на жени по време на субмаксимални физически упражнения, е измерено повишаване на оксидацията с 200%. В друго изследвано, включващо мъже, трениращи на тредмил при 50%, повишаването на левциновата оксидация достига 300%.
Функцията на аминокиселините с разклонена верига1.а. Аминокиселините с разклонена верига се използват за производство на протеин в организма.
1.б. В мускулната тъкан BCAA’S изпълняват голям брой други функции, освен тази, свързана с протеините. Те са източник на метаболна енергия под формата на аденозин трифосфат /АТФ/, който изгаря в мускулните клетки.
2. Аминокиселините с разклонена верига служат за производството на аминокиселината аланин, която е най-важното вещество за поддържане на нивото на необходимото ниво на гликозата. /При обясненията, свързани с гликозно-аланиновия цикъл, ще се спрем по-подробно на този въпроси/.
3. BCAA’S левцинът стимулира активирането на растежния хормон и инсулина и по този начин внася анаболни хормони в хормоналната система.
4. BCAA’S не само предизвикват синтезиране на протеина, но и намаляват неговото разграждане. По този начин те едновременно предизвикват и анаболна и анти-катаболна реакция на мускула!
5. Освен това, BCAA’S действат като преносители на азота и спомагат за синтезирането на други аминокиселини, необходими за извършване на анаболна работа.
Идеалният момент за поемане на BCAA’S
Идеалният момент за вкарване на аминокиселини с разклонена верига е непосредствено след хранене и непосредствено след тренировка. Макар че, трябва да се подчертае, че не трябва да се поемат BCAA’S на гладен стомах. За да се използват ефективно, след тренировка трябва да поемате сложни, а не прости, въглехидрати, и след това да поемате протеин чрез BCAA’S. Точното определяне на момента, в който те трябва да се поемат е ключов и по отношение на изискването за отделяне на високо ниво на инсулин.
Мнението беше редактирано от DaMp370 на 26.04.10 14:30.
26.04.10
13:42
казано от DaMp370 на 26.04.10, 13:07:
Не е ли така?
Според информацията, която предоставяш, е видно следното:
- ВСАА се метаболизират в мускулатурата, а не в черния дроб
- при физическо натоварване нивата на ВСАА в организма намаляват много бързо
Не оспорвам тези твърдения (както и останалите в твоя материал).
Къде тук се говори за скоростта на усвояване на въпросните ВСАА?
Посочено е мястото на усвояване и скоростта на изчерпване при тренировка.
Знае ли се дали скоростта на изчерпване е пропорционална на скоростта на усвояване?
Между другото... струва ми се редно когато човек цитира информация - да посочва нейния източник.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 26.04.10 13:52.
казано от Кольо Пияндето на 26.04.10, 13:42:
казано от DaMp370 на 26.04.10, 13:07:
Не е ли така?
Според информацията, която предоставяш, е видно следното:
- ВСАА се метаболизират в мускулатурата, а не в черния дроб
- при физическо натоварване нивата на ВСАА в организма намаляват много бързоНе оспорвам тези твърдения (както и останалите в твоя материал).
Къде тук се говори за скоростта на усвояване на въпросните ВСАА?
Посочено е мястото на усвояване и скоростта на изчерпване при тренировка.
Знае ли се дали скоростта на изчерпване е пропорционална на скоростта на усвояване?Между другото... струва ми се редно когато човек цитира информация - да посочва нейния източник.
Ами не знам дали е възможно дали може да изчисли скоростта на усвояване, но ако не беше така едва ли хората щяха да пият BCAA по време на тренировка (примерно). Дори в първите ми стъпки във фитнеса говорих с инструктора, защото имах BCAA и го питах кога да ги пия, и той ми каза че те се по-подходящи да се пият по време на тренировка и т.н. (и ме посъветва, че за мен е по-добре да пия аминокиселини а не BCAA).
И относно източника - много си прав! Авторските права трябва да се запазват!
П.П. Редактирах предишния си коментар
Мнението беше редактирано от DaMp370 на 26.04.10 14:35.
26.04.10
16:08
казано от DaMp370 на 26.04.10, 14:30:
Ами не знам дали е възможно дали може да изчисли скоростта на усвояване, но ако не беше така едва ли хората щяха да пият BCAA по време на тренировка (примерно). Дори в първите ми стъпки във фитнеса говорих с инструктора, защото имах BCAA и го питах кога да ги пия, и той ми каза че те се по-подходящи да се пият по време на тренировка и т.н. (и ме посъветва, че за мен е по-добре да пия аминокиселини а не BCAA).
Последно - какво те е посъветвал да пиеш по време на тренировка? :)
В материала, който си цитирал, хубавко са посочени функциите на ВСАА. До колкото знам, в случая става въпрос на степен на важност по отношение на мускулната дейност. Именно заради това е препоръчително да се приемат по време на тренировка - защото значението на тези три аминокиселини е относително много по-голямо от това на останалите аминокиселини. Точно ВСАА се изчерпват бързо по време на тренировка, а имат по-голямо значение за мускулната работа. Да, комплексните аминокиселини съдържат ВСАА, но в доста по-малки количества. Затова, предвид на цитираното от теб, по-ефективно е по време на тренировка да се приемат ВСАА. Надявам се, че ме разбираш. Не съм срещал данни, посочващи значително по-висока скорост на усвояване на ВСАА спрямо комплексните аминокиселини.
От чисто практична гледна точка също смятам, че приемането им по време на тренировка е по-добрата идея.
Аз също ги приемам по този начин.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 26.04.10 16:10.
@автора - аминикиселините под формата на прах са най-изгодни. Не спорете излишно за бързината на усвояване на комплексните амини и ВСАА. Фактът, че са в готова форма за усвояване е достатъчно предимство пред протеиновата пудра от гледна точка на бързинана усвояване. Както знаем протеинът тепърва трябва да се разпадне след ензимна обработка до аминокиселини (изключвам хидролизираните изолати). Принципно доза протеин съдържа средно ок.25гр белтък, но колко от него ще се обработи ензимно, респективно усвои, е въпрос на ... ензими :) Т.е. ако се приемат по-големи дози протеинова пудра е добре да се пият и допълнително ензими.