Свръхвъзстановяването

PS

19.03.05
09:55

В брой1 на бюлетина на Нутрим пише статия за мускулната маса като цяло. Там е обяснено, че ако се тренира днес и също така последните най-тежки серии са до отказ се случват следните неща:
1.Изчерпват се АТФ, КФ и гликоген.
2.Организма започва да възстановява АТФ,КФ и гликогена и други такива вещества, посредством храненето и добавките.
3.После настъпва процес, наречен свръхвъзстановяване-споменатите вещества се връщат на ниво както отпреди да сме тренирали, че и доста отгоре за да може да посрещне нов тренировъчен стрес. Беше упоменато, че гликогена може да надхвърли 60% отгоре.

Сега това, което ме озадачи, беше че Свръхвъзстановяването настъпва 48 до 72 часа след тежката интензивна тренировка. Препоръчваха трипъл сплит. Правиш три дена подред, повтаряш и почиваш само в неделя. Ако пък оставиш мускула да почива повече от 72часа ефекта се губел. :shock:

Та въпроса ми е понеже 4ден=1ден, то и в него ли трябва тежк и пак до отказ. Та въобще възможно ли е да се възстановиш?

Всички познават Цветко Цветков. Той тренира 3дена подред, 1почива и завърта цикъла, и то все тежко и интензивно тренира.

Кой е прав, кой крив.
Целата мускулатура да се извърти по веднъж седмично или през 72часа, аре да кажем и през96, както прави Цветко :?:

19.03.05
10:18

Има и истини в това, което са писали има и неща които се въртят около истината.
Свръхвъзстановителният процес започва в момента в които си изпиеш следтренировъчния шеик и стартираш възстановяването на гликогена и продължава от 48 до 72 часа след това ако не ме лъже паметта, в зависимост от конкретния мускул и конкретния човек. А не че започва от 48-ия и продължава до 72-ия час както си написал, може да им е неточен превода.
Това което са писали с трипъл сплита може да е вярно само за профита, които могат да издържат шестдневна тренировъчна програма. Освен това не забравяй, че много от правилата в бодибилдинга са ЗА ОПТИМАЛНИЯ ефект, а предполагам че ти би се задоволил и с деведесет и няколко процента от оптималния ефект. В едно съм абсолютно сигурен - по-добре е да не тренираш тогава когато не си добре възстановен, отколкото да ходиш да се мъчиш да изпълняващ някакви механични правила и да претренираш - ефекта ще е по-лош, както за здравето и самочувствието ти, така и за постиженията ти в залата.

19.03.05
14:42

Гликогена може и да се възстановява за 72 - 96 часа, но ако има микроразкъсвания на мускулните влакна (а ако тренировката е тежка, то ще има), на тях им трябва повече време за възстановяване - до седмица и повече. Не забравяй и нервната система - тя се възстановява даже по - трудно от мускулите. Освен отделните мускули и цялото тяло има нужда от възстановяване - хормоналната система, нервната система и т.н. Та, ако ползваш сплит програма, 3 тренировки седмично са оптимални според мен. Ако искаш да тренираш мускулите по - често, вместо на три, раздели ги на две и върти тренировките. Така ще ти се пада на всеки 4 - 5 ден една мускулна група. Но това 3 + 1 е непосилно за повечето хора, освен ако не са на химия. Трябва да си чувстваш как се възстановяваш.
Аз едно време (като бях млад ;) ) тренирах така: 1+1+1+2 - тренировка 1, почивка, тренировка 2 - два дни почивка, тоест, на всеки 5 дена мускулна група и имаше добър ефект.

21.03.05
09:46

Абе аз затова избягвам да чета списания, ама.... :lol:  щото после ме навеждат на едни размисли.... :lol:

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1