Повече повторения, по- малки тежести или по- големи тежести, по- малко повторения??

30.04.10
10:22

Ами това ми е въпроса.
Дали да намаля повторенията за сметка на тежестите или да продължа с повече повторения, но по- малки тежести.

EK

30.04.10
10:28

Трудно някой ще ти отговори.

Когато е необходимо - повече повторения с малки тежести.
Във всички останали случаи - малко повторения с по-големи тежести.

На този въпрос - това е отговорът. Огледай втория линк в подписа ми...

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 30.04.10 10:57.

30.04.10
11:02

Какво целиш - силова издръжливост, сила, хипертрофия?

30.04.10
18:22

Цел: на първо място намаляне още малко на обиколките на бедрата и ханша (нали е ясно, че щом е в този подфорум темата съм жена?)
Конкретните ми питания са за мъртва тяга- в момента правя 4х12 с 10 кг.;
клек напред с топка- 2х50 правя;
клек настрани пак с топка, пак 2х50;
както и дърпане на тежест с крак 3х3(във всяка посока) х 20 с 15кг(не знам как се казва машината- крос оувър или нещо подобно е).
И чудинга ми е дали да увелича тежестите или да продължа така.

30.04.10
21:53

Това, че си жена не променя нещата.
За намаляване на мазнините по бедрата и ханша, няма голямо значение колко повторения правиш, тъй като мазнини се губят общо от тялото и това зависи от храненето и общия енергиен баланс (като и хормоналния баланс играе голяма роля).
Аз бих ти препоръчал малко повторения и тренировки са сила и стягане, т.е., с малко обем.
Освен ако не гониш силова издръжливост или хипертрофия.

01.05.10
08:28

Благодаря за насоките.

01.05.10
14:47

много би помогнал;о ако дадеш:
килограми
ръст
обиколки в см
начин на хранене
ниво на физическа активност
честота и продължителност на тренировките
стаж в залата
нещо такова освен че си жена което не е критерии да не пробваш да направиш мъъъничко мускули които да  дооформят тялото и стимулират метаболизма и т.н както много се е изписало във форума
личният ми съвет като жена:
свали повторенията под 20 и увеличи тежестта ако ползваш такава
ако не ползваш-включи тежести
50 повтор са просто загуба на време(каквото и да казват някои инструктури в залата)
лично аз “признавам”повторения 6-10 но може би това не ти пасва на тренировъчния план
ако си повече от 50кг можеш да си позволи малко повече тежест за тягата от 10кг
може да сваляш мазнинки с силова тренировка заедно с кардио вместо безкрай изтощителни и според мен не много ефективни тренировки

03.05.10
11:01

казано от Queen Kobra на 01.05.10, 14:47:

много би помогнал;о ако дадеш:
килограми
ръст
обиколки в см
начин на хранене
ниво на физическа активност
честота и продължителност на тренировките
стаж в залата
нещо такова освен че си жена което не е критерии да не пробваш да направиш мъъъничко мускули които да  дооформят тялото и стимулират метаболизма и т.н както много се е изписало във форума
личният ми съвет като жена:
свали повторенията под 20 и увеличи тежестта ако ползваш такава
ако не ползваш-включи тежести
50 повтор са просто загуба на време(каквото и да казват някои инструктури в залата)
лично аз “признавам”повторения 6-10 но може би това не ти пасва на тренировъчния план
ако си повече от 50кг можеш да си позволи малко повече тежест за тягата от 10кг
може да сваляш мазнинки с силова тренировка заедно с кардио вместо безкрай изтощителни и според мен не много ефективни тренировки

Описвам се:
килограми -57-58
ръст-168
обиколки в см - коляно- 38, бедро- 52, талия- 72
начин на хранене- храня се предимно със зеленчуци, риба и други морски дарове, яйца, мноого рядко черен хляб, млечните също съм намалила до минимум.Не ям месо. Не пия газирано, не ям сладко -освен в ПМС дни. Пия вода и чай- около 2-3 литра на ден.
ниво на физическа активност- бих го определила над средното,
честота и продължителност на тренировките - в залата съм 3 пъти седмично, като едната тренировка е кардио и 2 пъти йога в седмицата. Ако не сколасам да отида до залата, у дома клякам, ставам, разтягам се и т.н.
стаж в залата- от 8 месеца.

Благодаря предварително

03.05.10
15:51

Напоследък гледам много момичета отбягват месото, от него не се качват килограми. Каква е причината ?

03.05.10
19:11

казано от Vlado89 на 03.05.10, 15:51:

Напоследък гледам много момичета отбягват месото, от него не се качват килограми. Каква е причината ?

Преди година започнах да ходя на йога и някак естествено спрях да ям месо. Единствено рибата оставих.  Това е моята причина.
Просто така се чувствам добре.
Но и преди съм имала периоди, в които съм била дори пълна вегетарианка.

казано от TAISa на 30.04.10, 10:22:

Ами това ми е въпроса.
Дали да намаля повторенията за сметка на тежестите или да продължа с повече повторения, но по- малки тежести.

За сила, тонус на мускулите, стабилност, база - малко повторения, тежко ( разбира се, с правилна техника, затова по-добре работа с тренер ! )

Обаче за да си по-добре в ежедневието си - варираш бройките. Истината е, че силовите упражнения са основни и база. Но не са достатъчни, що се отнася до нещата, които правим през деня. Например постуралните мускули имат нужда от издръжливост, за да могат дълго време да държат тялото изправено. Затова - в началото сила и база, след това с времето добавяме спрямо нуждите различни бройки ;)

И все пак нещата са индивидуални ;)

10.05.10
06:21

да го кажем по-просто-първите наколко месеца или годинка-по-малко повторения-6-10,най-добре 8, колкото може по-тежко така че да ги изпълняваш правилно
50 повторения не са ми много по вкуса
затова ти препоръчвам все базови неща-клек, лежанка, раменни преси, бицепсово сгъване,трицепс на скрипеца,френско, скрипец за гърба и др такива
тоест да не се изгърбваш, клатиш,накланяш излишно или др такива опасни странични ефекти
според мен за крака не ти трябват повече от 3 упражнения
да речем 1.клек или лег преса,2.сгъване за задното бедро-което да редуваш с римска тяга,3-за вътрешното бедро-на машина или плиета
корема може да го тренираш 2 пъти в седм
все пак йогата също има голям ефект за тази област
а ако схванеш кое как се прави, може и без тренер
излиза скъпо, а и не всички са професионалисти:(
пък и много се надявам освен крака да правиш и горна част на тялото защото иначе голяма част от усилията ти се обезсмислят
успех

10.05.10
10:40

Сърдечно благодаря.
Да, правя и горна част на тялото.

10.05.10
11:55

Колкото може по-тежки 8 повторения аз бих правила с цел хипертрофия, иначе казано - увеличаване на обиколките. Наистина повечето момичета правят по 8-10 повторения, но с тежест за 15-20 и не хипертрофират - то и особен ефект от тренировките им няма....но осмици с адекватна тежест е редно точно до там да доведат. Та аз бих заложила пак на тежки повторения, но с макс. 6 повторения в серия и по-големи почивки. И по - малко машини - клекове всякакви, напади, тяги всякакви, плиета, суинг, добро утро/хиперекстензии. Естествено с тежест. На първо място - добра техника.

Мнението беше редактирано от Инис на 10.05.10 12:35.

11.05.10
06:16

нищо не пречи да правиш осмици с тежест за осмици и да има ефект
наистина се възхищавам на Инис за релефа и плътността на мускулите но -повярвай ми-не на всеки хипертрофията се отдава така лесно и това го знам от упорити тренировки
при правилно хранене може да градиш мускули и да топиш мазнинки едновременно и промяната да е видима
а обиколките в см не са единствения критерии
58см бедро сланина и целулит не изглеждат като 58см бедро здрави мускули
важното е да си упорита и постоянна
успех

14.05.10
21:39

@Queen Kobra,
1. Благодаря за хубавото мнение;
2. Хипертрофията - за това, че не при всички темпото е еднакво, съм съгласна. Но все пак при равни други условия ще хипертрофираш по - лесно с 3 х 8, отколкото с 3 х 5, да кажем. И поради факта, че такава вероятност съществува, пък авторката иска да намалява обиколки, не е ли по - добре да тренира за сила и да намалява % мазнини, без да рискува?

15.05.10
18:08

всъщност не съм сигурна за ефекта на 3х5,признавам си
тренирам си класически “културистични” упражнения,наблягам на базовите
и се придържам към 6-8-10-12 повторения при различните групи
или редувам примерно едно “силово”  упражнение с 5-6 и второ” напомпващо”с 8-10
силата се качва, мускулчетата се оформят малко по малко ;-P и съм доволна от себе си
но качването на маса става толкова трудно мъчитвлно болезнено и БАВНО че ми се плаче :down:
така че много се възхищавам на мацките като ИНИС които постигат такива резултати
като се има предвид че хапвам и се възстановявам добре,май естрогена ми е в повече :-/
но авторката по-добре да не рискува
пък и винаги има време да се хареса по-мускулеста

31.05.10
20:56

Мисля и аз зда си постна мойто скромно мнение ако е възможно
Според мене повечето повторения с по-малко килограми са за оформяне (поне така съм чувал) и за издръжливост
А с по малко повторения и с повече килограми са за сила и обем :) По-здрави :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1