Негативна адаптация?

LE

23.04.04
23:27

Както всички много добре знаем мускулите ни привикват към честото изпълняване на едни и същи упражнения.Затова е нужно редовно да сменяме движенията които използваме,за да имаме постоянен прогрес.
Интересното за мене в случая е че примерно културисти като Дориян,Колман,Ли Хеини правят едни и същи движения с години и продължават да растат!Както сте забелязали примерно Колман и Хеини за гърди от базовите движения използват само хоризонтален лег и наклонен лег и то  в една тренировка,никои от тях не използва примерно обратен наклон които да прибави в следващата тренировка за да няма привикване.Аз лично не мога да разбера как точно продължават своя растеж с придържане към едни и същи движения с години,ако някои има идея да обясни!
Друго нещо което ми идва на ум по пътя на логиката е че и редовното сменяне на упражнения е негативно,защото се получава още по лошото-привикване към всички ползвани движения,защото не сме дали на мускула време да отвикне от дадено движение,прекалено бързо сме извъртяли всички други възможни негови заместители и пак сме се върнали на него а мускулът още не е отвикнал от него,тоест няма да има растеж от него,а в същото време сме го пригодили и към много други движения и съответно му трябва време за да отвикне и от тях!

Аиде вземете отношение!

23.04.04
23:59

Кой ги знае... Може да въртят повторенията, сериите, почивките... Но не ми се вярва, и аз неедин път съм се питал, специално за Дориан, как го избягва това привикване на мускулите, след като се говори, че той НИКОГА не сменял тренировките си?!
Знам ли, може и за това да са измислили медикамент :) , въпреки че не ми се вярва.

GR

24.04.04
10:23

според мен дориан нема ‘кво да го мислим. той си е идивидуална специфика, нещо като бил гейтс, само че в друго направление ... всеки развива това което има. по-важно е как тези неща ни се отразяват на нас “по-малко надарените”. а за тази адаптация, не знам, как може да се получи това за което говориш, то не че не може, но смятам че не е много трудно да се избегне. някой упражнения си остават незаменими, макар да им се намира някакъв аналог. според вас, за колко време даден муску/група се адаптира към съответно упражнение? а както казва еклипс, разнообразието може да се постигне и само с ротацията на използваните упражнения. аз така ги виждам нещата :)  темата е доста ползотворна, взимайте отношение, поздрави Лесно НЕма и на всички :))

26.04.04
10:04

lesno nema,и аз сьм се замислял над това ,тьй като сменям упражненията вьв всяка тренировка.Даже се чудя дали е нужно.Все пак вьрвам ,че постоянната смяна на упр. или тяхната ротация поне на седмица имат много добьр ефект и продьлжавам да го правя :wink:

26.04.04
13:46

Spored mene Dorian Yeits si e prosto s dobra genetica. :roll:  Zatova i bez da smenq uprazneniqta stiga do rastez na musculite. Za da ne privikva muscula spored mene triabva postoqnno rabotnata tezest da se v uveli4ava i ako i tova ne pomogne da se mine kam super serii za opredelena musculna grupa ili trenirane do otkaz. A tova, 4e muscula svikva e neizbezno. Samoto ni tqlo e ustroeno taka, 4e da privikva kam vsi4ko stiga da ima dostata4no vreme…

EN

27.04.04
18:14

Абе хора, кво ги гледате “големите” кво правят, ние не сме профита, или поне не повечето, тия хора хвърлят луди пари за медикаменти и т.н.
Пък и никой не може да ти гарантира, че не си сменят тренировката, а да трърдят така само за да объркат конкуренцията, все пак там е състезание доста пари се въртят, все едно Ферари да си даде на всички тимове от Ф1 конструкцията , характеристиките и изпълнението на двигателя... Не мислите ли???

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1