Въпрос относно хернията

03.05.10
20:19

Здравейте!

Занимавам се с фитнес активно от 1 месец, но имам въпрос, на който се мъча да намеря отговор. Като малък (5-6 годишен) съм опериран от херния в ляво. Сега съм почти на 18, но се чудя дали този проблем може да се появи отново. Има ли някакъв начин да се предпазвам или да не правя някои упражнения ?

Чувал съм, че вдишването и издишването по време на упражнения също помага по някакъв начин като смъква напрежението от коремната област.

По-здрави!

04.05.10
05:39

Внимавай с тежките и базовите упражнения: клек, тяга, гребане, мечка и слагай колан. Ако ги изпълняваш правилно мисля че няма опасност.

04.05.10
12:35

Това с колана е пълна глупост ...колана е за дискова херния (поне аз така знам). С колана даже вероятността за херния е по-голяма !!! Мен ме оперираха от ингвинална херния преди 5 месеца и си права тяга ,клек и всяко друго упражнение без проблем със доста големи тежести за мен.
Моят съвет е да внимаваш само с тягата и клека първите няколко тренировки и ако усетиш дискомфорт или болка спри.Следващата тренировка пак пробваш и така.Внимавай и с упражненията за корем.Предполагам ,че за времето което е минало няма да имаш проблеми ;) . Успех !

04.05.10
12:39

Изгради здрава коремна мускулатура и ще намалиш риска от херния, както и нуждата от колан.

04.05.10
13:00

казано от inspect на 04.05.10, 12:39:

Изгради здрава коремна мускулатура и ще намалиш риска от херния, както и нуждата от колан.

Това не е напълно вярно.Зависи от каква херния са го оперирали.

04.05.10
16:57

казано от No_CoNnEcTiOn на 04.05.10, 13:00:

казано от inspect на 04.05.10, 12:39:

Това не е напълно вярно.Зависи от каква херния са го оперирали.

Мисля, че от ингвиална, ако така се пишеше. Като малък съм бил доста палав, скачал съм от дървета, беснял съм и съм се изсипал.

04.05.10
19:22

Не знам как е най-добре да се действа след операция, но въпреки това мисля, че коланът не е най-добрия вариант, защото увеличава напрежението в корема.

04.05.10
19:22

Упражнение за което да забравиш, ако се притесняваш да не се “обади” хернията - коремни преси! Аз имам ингвинална херния в дясно и съм получавал адски болки точно заради коремни преси. Лекар ми е казвал да не ги правя, ако не вярваш на мен. Има достатъчно статични упражнения за корем, все пак това е функцията на тези мускули.
  От баозвите упражнения абсолютно никога не съм имал проблем, въпреки че напоследък правя тежки 1ци. И все пак трябва да внимаваш доста и да започнеш леко. Също съм получавал болки и заради продължително тичане, което също не правя вече... тренирам интервално. :) Жив и здрав!

П.П.
И все пак е добре да кажеш от каква точно херния си опериран ? Да чуеш и други мнения...

Мнението беше редактирано от Madman_ на 04.05.10 19:24.

04.05.10
19:45

Според мен това с упражненията е индивидуално,защото аз за сега нямам проблеми с никое упражнение.

05.05.10
10:28

zdraveite,vidqh 4e ima tema za herniqta i re6ih da ve popitam.Az sa6to bqh operiran ot herniq-diskova.Be6e predi 2g i sega zapo4nah fitnes i mojeli da mi kajete koi yprajneniq da izbqgvama zada ne se poqvi otnovo.

казано от petyrcho на 03.05.10, 20:19:

Здравейте!

Занимавам се с фитнес активно от 1 месец, но имам въпрос, на който се мъча да намеря отговор. Като малък (5-6 годишен) съм опериран от херния в ляво. Сега съм почти на 18, но се чудя дали този проблем може да се появи отново. Има ли някакъв начин да се предпазвам или да не правя някои упражнения ?

Чувал съм, че вдишването и издишването по време на упражнения също помага по някакъв начин като смъква напрежението от коремната област.

По-здрави!

Най-добрата превенция е правилното трениране. Какво имам предвид :

- Трениране тялото в естествената позиция на гръбнака
- Увеличаване силата, издръжливостта на поясните мускули ( горен и долен слой), както и на гъза и задните бедра
- Трениране с анти-ротационни и стабилизиращи упражнения
- Избягване на тренировки с колан, тъй като с него напрежението при вдигане е навън ( към колана ) и по този начин вътрешният слой поясни мускули остава нетрениран ( трансверсус, вътрешни коси мускули, мускули на диафрагмата и тазовото дъно ), а именно този слой осигурява стабилност
- изчистването на основни движения като навеждане и клякане ( визирам не само тренировъчно, но и в ежедневието )

:)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1