Фъстъчено масло Barney's Best

07.05.10
14:14

Преди няколко дни си взех въпросният продукт от карфур. Хамериканско е. Съдържание:
90% фъстъци;захар, раститетлно маслo, КОЕТО Е ЧАСТИЧНО ХИДРОГЕНИРАНО (на етикета пише на френски ‘partiellement hydrogenee’). За 100гр: калории - 624; протеин - 23; въгл - 26; мазнини - 48.

Въпросът ми е следния - какво означава ЧАСТИЧНО хидрогенирано? Използван е по-малко водород ли? Некадърниците, които са го превеждали на български, са написали на етикета “изцяло хидрогенирани”. Partiellement от френски обаче се превежда частично.
Принципно хидрогенирана мазнина я свързвам с вредните транс мазнини. А какво е частично хидрогенираната?

Темата беше редактирана от Стоянчо на 07.05.10 14:24.

07.05.10
17:20

...въпросът ми отпада. Явно нещо неправилно е преведено, защото има и състав на английски: “fully hydro..”, т.е. пълен шит!
Можете да пишете в тази тема от къде и какво фъстъчено масло може да се купи, което да е здравословно.

Въпросното “fully hydrogenated” се отнася до съдържащите се в продукта растителни масла, различни от фъстъченото - рапично, памуково и соево. Друг е въпросът, че не е ясно колко от тях има в единица от този продукт. Да, отбелязано е, че фъстъците са 90% от него, но не е достатъчно ясно какво и колко има в оставащите 10%.

07.05.10
18:50

Да, съдържанието на хидрогенираните мазнини е в останалото 10%-ово количество. Принципно съм си казал преди време прочета ли етикета, че има trans fat, не го купувам или ако съм пропуснал това при покупката, след това заминава в коша. Жалко, иначе бе едно от най-вкусните.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 07.05.10 18:51.

GoodBurry-от от МЕТРО как е,имате ли информация за какво става на въпрос,защото на етикета подробна информация няма...”фъстъци, захар, сол, растителна мазнина, растително масло”

Мнението беше редактирано от Костадин Христов на 08.05.10 21:11.

09.05.10
09:03

При пълно хидрогениране мазнината придобива консистенция на сапун т.е. с висока температура на топене, затова процеса се спира по-рано (неплъно, частично хидрогениране), за да се получи мазнина с по-мека консистенция и ниска темепратура на топене.
Т.нар. ‘транс мазнини’ се получават при частично хидрогениране.
Напълно хидрогенирана мазнина не съдържа транс изомери. На опаковките обаче, под “съдържа хидрогенирани мазнини” имат предвид частично хидрогеннирани.

10.05.10
08:19

казано от ivoivo на 09.05.10, 09:03:

При пълно хидрогениране мазнината придобива консистенция на сапун т.е. с висока температура на топене, затова процеса се спира по-рано (неплъно, частично хидрогениране), за да се получи мазнина с по-мека консистенция и ниска темепратура на топене.
Т.нар. ‘транс мазнини’ се получават при частично хидрогениране.
Напълно хидрогенирана мазнина не съдържа транс изомери. На опаковките обаче, под “съдържа хидрогенирани мазнини” имат предвид частично хидрогеннирани.

Благодаря за разяснението. Следователно основателни са ми опасенията.

10.05.10
09:45

Значи транс-мазнините са по-хубави от напълно хидрогенираните ? :)

10.05.10
10:52

Излиза, че пълното хидрогениране не създава транс мазнини. Любопитно е!

10.05.10
10:56

А не създава ли по-лоши от хидрогенираните ?

10.05.10
12:48

Уфф, обчам фъстъчено масло ама точно заради растителните мазнини не си купих последния път. Ще пробвам да си направя сам с блендера.

10.05.10
13:23

казано от inspect на 10.05.10, 12:48:

Уфф, обчам фъстъчено масло ама точно заради растителните мазнини не си купих последния път. Ще пробвам да си направя сам с блендера.

Тц, няма да стане. Трябва пресоване (май). Ако успееш, сподели ;)

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 10.05.10 13:23.

10.05.10
20:11

казано от tra^la^la на 10.05.10, 10:56:

А не създава ли по-лоши от хидрогенираните ?

Нищо лошо не се създава при пълно хидрогениране, но поради високата си температура на топене, тези мазнини трудно могат да се вложат в хранителен продукт.

11.05.10
09:47

А това не важи ли и за транс-мазнините?Топят се при висока температура каквато тялото не може да достигне и за това са лошо ?
Фактически продуктите и на двата вида хидрогениране са кофти работа,но едните не могат да се влагат в хранителни продукти.Нали? :)

11.05.10
13:00

казано от Стоянчо на 10.05.10, 13:23:

Стана! Получи се даже доста добре. Останаха миниатюрни парченца като в Chunky.

350 гр. печени фъстъци
1-2 лъжици зехтин
по желание сол и мед

В оригиналната рецепта, която намерих, беше със сурови фъстъци, но в магазина нямаше а и щеше да ме домързи да ги печа в тиган. Зехтинът дава малко силен привкус, по-добре е с фъстъчено олио, но на мен и така ми харесва. Като количество се получи една пълна малка купичка.
Препоръчвам да ползвате блендер, че моето пасаторче се поозори, а и в началото прехвръкнаха няколко шрапнела из кухнята  :lol:

11.05.10
13:57

хахаха, добре, ще се пробва! Пасаторът ми е 700W с метален накрайник и предполагам ще удържи на напъна.

11.05.10
16:07

казано от tra^la^la на 11.05.10, 09:47:

А това не важи ли и за транс-мазнините?Топят се при висока температура каквато тялото не може да достигне и за това са лошо ?
Фактически продуктите и на двата вида хидрогениране са кофти работа,но едните не могат да се влагат в хранителни продукти.Нали? :)

Не.
Транс мазнините не са вредни заради температурата си на топене, а заради неспособността на човешките храносмилателни ензими да ги смелят.

11.05.10
16:14

казано от inspect на 11.05.10, 13:00:

казано от Стоянчо на 10.05.10, 13:23:

Стана! Получи се даже доста добре

Ако не ти е проблем, качи 1-2 снимки да видим как е станало. ;) Аз също смятам да пробвам в скоро време и имам бая идеи.
Обожавам фъстъци!  :-P

11.05.10
16:34

Сложих му 2 лъжици мед и след престой от 2 часа в хладилника е станало по-твърдо, абе като купешкото.

Мнението беше редактирано от inspect на 11.05.10 16:52.

12.05.10
10:27

Супер, ще се пробва! Иначе ми се струва, че е станало малко едро, но едва ли може по-добре.

12.05.10
10:55

казано от VEGATA на 12.05.10, 10:27:

Супер, ще се пробва! Иначе ми се струва, че е станало малко едро, но едва ли може по-добре.

Сигурно може, ама на мен не ми се занимаваше повече. Пасаторчето се бори мъжки, но толкова са му силите. С един мощен блендер губиш грижи :-)

В такъв случай вместо да се мъчиш,защо направо не ядеш фъстъците,а ги мелиш?Според мен най-добре си яж сурови лешници,орехи,бадеми и ги за*би тия фъстъци.

13.05.10
16:53

Ето го първият ми опит! Броя го за неуспешен, тъйкато се получи прекалено гъсто, едро и мазно. Накрая се излигавих и сложих мощна лъжица медец + 1 банан.  :lol:

13.05.10
19:15

казано от IronFreak на 13.05.10, 11:34:

В такъв случай вместо да се мъчиш,защо направо не ядеш фъстъците,а ги мелиш?Според мен най-добре си яж сурови лешници,орехи,бадеми и ги за*би тия фъстъци.

Ами вкусно е :-) Много добре става ако го намажеш на пилешко. Експериментите продължават, следващият път ще сложа ядки, т.е. ясно ми е, че фъстъците не са.

13.05.10
21:23

казано от IronFreak на 13.05.10, 11:34:

защо направо не ядеш фъстъците,а ги мелиш?

За да може да се намажат. Аз пък редпочитам да хапна 2 лъжици и да приключа с приема на калории отколкото да хрупам 15 минути. Освен това ми е вкусно да ям ф.масло. :)

14.05.10
20:00

“Използван е по-малко водород ли?”

Това направо ме разби :D. Това показва, че не разбирате информацията на етикетите. Как се използва помалко водород в готвенето :D

14.05.10
21:15

казано от heimmy на 14.05.10, 20:00:

Това направо ме разби :D. Това показва, че не разбирате информацията на етикетите. Как се използва помалко водород в готвенето :D

Ако ти ми обясниш разликата между необходимо и обикновено другарство в граждаснкия процес, ще те призная! Защо си мислиш, че трябва да разбирам от всичко? Не може човек да е вещ във всичко! Вместо да се присмиваш тъпо, да беше дал компетентно мнение! Ако разбирах от химия, нямаше да съм юрист...

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 14.05.10 21:18.

казано от Стоянчо на 14.05.10, 21:15:

казано от heimmy на 14.05.10, 20:00:

Ако ти ми обясниш разликата между необходимо и обикновено другарство в граждаснкия процес, ще те призная! Защо си мислиш, че трябва да разбирам от всичко? Не може човек да е вещ във всичко! Вместо да се присмиваш тъпо, да беше дал компетентно мнение! Ако разбирах от химия, нямаше да съм юрист...

Е, Стоянчо, донякъде е прав. Малко лош избор на думи има само. Хидрогенирането значи насищане на химичните връзки на мастната молекула с въглерод. Частично хидрогениране значи, че не на всички връзки има допълнително водород. Хидрогенираните мазнини са по-твърди при стайна температура, не са в течна форма, имат по-висока температура на топене и имат мнооого по-дълъг живот на годност - затова и се използват в повечето продукти... те просто не се развалят както другите мазнини.

15.05.10
09:04

Мерси, Ради! Отговори като твоя и този на ivioivo са стойностните! Можеш ли да споделиш как се постига това хидрогениране, т.е.самия процес какво представлява. Как се постига ефекта на частично  (как става така, че не на всички връзки има допълнително водороед) и как се стига до пълно хидрогениране?

казано от Стоянчо на 15.05.10, 09:04:

Мерси, Ради! Отговори като твоя и този на ivioivo са стойностните! Можеш ли да споделиш как се постига това хидрогениране, т.е.самия процес какво представлява. Как се постига ефекта на частично  (как става така, че не на всички връзки има допълнително водороед) и как се стига до пълно хидрогениране?

Хидрогенирането става като се вземат ненаситени мазнини и чрез висока температура, присъствие на катализатор (примерно метал като никела) и водороден газ връзките се “насищат” на водород. Въглеродът загубва двойните си връзки. Разкъсват се на по две единични - едната си остава на старото място, а втората се свързва с водороден атом. Водородът създава много по-силна връзка - заради това маслата стават много по-твърди (на стайна темп), издръжливи и по-трудни за разграждане от организма. Частично хидрогенирани се получават когато процеса се прекъсне по-рано, преди още цялата верига да се насити. Тогава само част от мазнината остава твърда и затова може да се ползва в хранителни продукти с голяма годност.

15.05.10
12:14

Благодаря за отговора! Т.е. дали са напълно или частично хидрогенирани, все са вредни (може би едните в по-малка степен съдържат транс мазнини).

Мда. Пък и като се замисли човек ... пърженото (високо нагряване на олиото) всички знаем, че е вредно, както и нещо, което държи половин година и не се разваля.. и сами можем да си направим извода :) Малко като с прясното мляко - едното има трайност 10 дена, другото 3 месеца - по-здравословното е очевидно :)

Мнението беше редактирано от Ради Хаджирадев на 15.05.10 12:36.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1