12.05.10
08:52
Здравейте всички! Казвам се Калина на 24 години. Доста неща прочетох в сайта но както може да се досетите голяма част останаха неразбрани затова реших да направя дневник в който очаквам да се включите и да помагате със съвети :) Преди година поддържах тегло от 47 кг. на 163 см. височина без диета и без спорт. След много стресови ситуации и проблеми покачих теглото си до 60 кг. и на 17.02.2010г. започнах диетата на Дюкан ( много протеини малко зеленчици никакви плодове) За 2 месеца свалих 7 кг. и я прекъснах. Започнах да хапвам повече зеленчуци плодове но имаше моменти в които отново се тъпчех буквално с храна най вече тестени изделия и сладко. Килограмите ми дори паднаха с още един но определено не се чувствам комфортно в тялото си. Купих си велоергометър и степер с идеята че само с кардио тренировки ще постигна понижаване на теглото и по стегната фигура. Не ми е достатъчно. Усещам че тялото ми иска още натоварване... Доста дълго стана затова направо ще напиша какво искам да постигна :) Още 2-3 кг. спад в теглото и стегната фигура.
Храната се състои в следното:
8.00-10-10.30ч. - прясно мляко 0.1% 200мл. с нес кафе без захар и подсладител
10.30-11.00 - 3л. овесени трици с кисело мляко 0.1%
12.00-13.00 - пилешка пържола или риба
13.00-17.00 - кисело мляко 400гр. 0.1%
17.00-18.00 отново месо или риба + салата без мазнина
Понякога си позволявам сирене и кашкавал. Хапвам и 2-3 яйца седмично.
Общо взето това хапвам всекидневно ако не се изкуша да се натъпча пак с хляб и сладко.
Тренировката се състоеше от 30-60 мин велоергометър и 2 пъти седмично по 1 час народни танци.
От съвсем скоро започнах да правя плие с 6л. бидонче пълно с вода 3 х 15 повторения ( не се смейте исках да пробвам с каква тежест ще ми е добре да тренирам и тогава да си закупя дъмбел или гирички :) )
Извивки в страни пак с бидончето 3 х 15 повторения
Повдигане на краката 3 х 15 повторения
Предна (централна) опора 3 по 1 мин :)
30 мин велоергометър преди упражненията и след тях около 40 мин отново велоергометър.
Това от мен за сега :) Моля за съвети и критики :)
Пропуснах да добавя че тренирам в различно време от деня обикновено вечер и след тренировка се старая да хапвам месо или риба. Също така ежедневието ми е изключително обездвижено - от автомобила в офиса и обратно.
Добавям още :) - 2.5 - 3л. вода дневно. Зелен чай неподсладен понякога. Алкохол цигари газирани напитки и сокчета - никога :)
Темата беше редактирана от Калина на 12.05.10 10:11.
Здравей Калина добре дошла! Казвам се Силвия. Хубаво е човек да има цели :))Пожелавам ти успех в постигането им!
Сега за храната: замени овесените трици с овесени ядки,с пилешкото или рибата си прави и салата с мазнина,не изключвай мазнините. От 18ч до 8ч сутринта нямаш никаква храна. Яж преди лягане извара с мазнина.
Цитит на Стоянчо:
‘Белтъчините ги започваш в много късен момент. Погледнах последния ти храноден, описан в дневника и се вижда, че последния прием на храна е в 19.30. От тогава, до първия прием на каквото и да било, което в случая е нескафе в 9.30, са минали 14 часа! Това са 14 часа без мускулите да се подхранват с аминокиселини. Не можеш да очакваш добри резултати, ако белтъчините отсъстват половин ден Идеята е следната - опитай се последното ти ядене да е извара с някаква мазнина (сметана ии зехтин, а ако искаш може и само извара разбита в блендер на айрян) и това последно хранене да е половин час преди лягане (незнам в колко лягаш, но примерно ок.23ч). Изварата е казеин, т.е. най-бавната форма на белтъчините и образно казано се скашква в стомаха и бавно освобождава аминокиселини за по-дълъг период от време докато спиш (някой казват до 6 часа, но това сигурно важи за прием на по-голямо количество).След като станеш, добре е първото ядене също да е с добро съдържание на белтъчини, защото така се пресичат катаболни процеси (мускулен разпад), които са текли през нощта. Т.е. една добра закуска е примерно 2 цели яйца, 50гр сирене, 1 с.л. сметана (отделно си я хапвай, не ги смесвай) и 50-ина грама царевица от консерва (примерно на Бондюел).”
Погледни другите дневници има доста информация и съвети. ” Хапвам и 2-3 яйца седмично” Хапвай всеки ден яйца.
” Общо взето това хапвам всекидневно ако не се изкуша да се натъпча пак с хляб и сладко.” Тук ако ти сама не се възпреш и Господ да слезе няма да ти помогне. Наложи си го да не ядеш хляб и сладки простотии. Като си толкова загоряла за хляб можеш да хапнеш пълнозърнест 1,2филийки, за сладкото мед,но не прекалявай. Виж из дневниците има доста рецепти.
Разгледай този блог има и хубави рецепти за сладки http://mimka-limka.blogspot.com/
За тренировките не мога да ти дам съвет,защото съм първолак в тази област.
Успех
Здравей Силвия! :) Благодаря ти че се включи в дневника ми и благодаря за съветите :) Точно това което е написал Стоянчо прочетох преди да ми отговориш :) Това което ме притеснява е по скоро след този унищожителен режим на хранене който имах ако започна да включвам повече мазнини в храненето да не си върна няколко кг. Иначе това че не хапвам след определен час е малко общо казано но понякога наистина се случва. Снощи например хапвах през около час по малка пилешка пържола със сирене и така до 23.00 часа. Просто ми се ядеше :). Сладкото мога да го пренебрегна хляба също но трябва да хапвам много други неща. И пак ще се повторя притеснява ме режима ми досега. Много ограничено хранене имах и не знам как би ми се отразило като започна да включвам повече неща в храненето.
Относно тренировките искам да включа още упражнения за гърди ръце и гръб. Както споменах вече искам да си купя гирички или дъмбели но не мога все още да се ориентирам в тежината.
Вчера храненето беше следното:
Киселото мляко + триците + мляко с нес - всяка сутрин
400гр. кисело мляко
2 варени айца
Не успях да хапна нищо повече през деня
Следобяд хапнах пилешка пържола 3 домата и сирене
След това както споменах вече ядох отново пилешка пържола със сирене на няколко порции до късно вечерта.
Не съм тренирала.
Да споделя :)
Закуската днес беше стандартна кисело мляко + овесени трици и мляко с нес кафе
Обяд - 150 гр. пилешка пържола 1 домат половин краставица + много сирене и 0.5л. вода. (пържолката и салатката без мазнина)
Съжалявам че темата ми става обширна и пиша мнение след мнение просто имам нужда от съвети и насоки :)
Здравей и от мен и добре дошла! :) Забелязвам, че все още режима на Дюкан те държи, т.е наблягаш на месото със зеленчуци и тук там нещо по-различно! Нещата не стават изведнъж, започни малко по-малко да добавяш продукти, които до момента не си консумирала. Този страх, че ще напълнееш се опитай да го изкорениш от съзнанието си, мисля че всичко при нас е на психична основа. Заложи на месо (всякакво), риба, яйца (няма никакъв проблем на ден да изяждаш по 2-3, а не на седмица, както пишеш), сирене, извара, кисело мляко, ядки, семена, маслини, зехтин, зеленчуци и т.н..Разгледай повечето дневници, има такова разнообразие в храненето и продуктите и се опитай самичка да си съставиш един режим, който да ти стане като навик, но в никакъв случай да не гладуваш, с глад резултати няма да постигнеш, само биха те накарали после да преядеш, ако има такива моменти в които искаш да направиш това - се замисли дали даваш достатъчно на организма си или той се опитва да си навакса?
Относно тренировките - аз се убедих, че тежките тренировки са най-добрите и дават най-добрите резултати! Но това не важи за всички, има хора тук във форума на които такъв тип тренировки не се отразяват добре, за това ти сама трябва да прецениш как да подходиш и защо не да експериментираш? Успех с целите ти пожелавам! :)
Здравей S_L :) Месо по принцип и преди и сега наблягам на пилешко защото ми е най вкусно. Може би за напред по скоро трябва да започна да го приготвям с мазнина. Риби също ям всякакви и по много. Започнах да включвам вече сирене и кашкавал по достатъчни количества. Киселото мляко го хапвам ежедневно. Задължително ще включа и другите неща които си изброила защото аз така се хранех преди да напълнея толкова много. Да гладувам не гладувам в никакъв случай. Лошото е че каквото и да консумирам корема ми се надува много. От обяд например успях да хапна чак сега и то салата с доста сирене и шунка. Исках и риба да хапна но не мога да поема повече храна. Може би трябва да започна да хапвам по често и по малко ама как да стане като съм свикнала да се храня 3 пъти дневно не знам... Ще измисля ще пробвам и ще споделям резултати :)
За тренировките и аз се чувствам много добре когато тренирам с тежко но все още съм в чуденка за тежината на гирите/дъмбелите които да закупя. Приемам предложения :)
Тренирах така:
30мин вело
Плие 3х15
Извивки в страни3 х 15 повторения
Повдигане на краката 3 х 15 повторения
Предна (централна) опора 3 повторения общо 4 мин.
35 мин вело
3 яйца след тренировка и един зелен чай :)
Мнението беше редактирано от Калина на 12.05.10 20:27.
Добър ден :) Четох цяла сутрин форума и реших в крайна сметка да започна НВД. Чуденето ми се състои в следното: тренирам 6 дни седмично но от скоро и не толкова интензивно според мен и не знам кой индекс на активност да използвам 1.375 или 1.55. Смятах и при двата случая и разликата е огромна при 1.375 ОКБ е 836 калории а при 1.55 - 1569 калории.
Закуска - 200мл. прясно мляко с нес кафе + Освесени трици с канела
Обяд - домати краставици 50гр. сирене 50гр. кашкавал 250 гр. риба - лаврак
Знам че закуската не е подходяща но следобяд ще си набавя всичко необходимо за режима и започвам стриктно да го спазвам :)
казано от Калина на 13.05.10, 09:35:
Добър ден :) Четох цяла сутрин форума и реших в крайна сметка да започна НВД. Чуденето ми се състои в следното: тренирам 6 дни седмично но от скоро и не толкова интензивно според мен и не знам кой индекс на активност да използвам 1.375 или 1.55. Смятах и при двата случая и разликата е огромна при 1.375 ОКБ е 836 калории а при 1.55 - 1569 калории.
Закуска - 200мл. прясно мляко с нес кафе + Освесени трици с канела
Обяд - домати краставици 50гр. сирене 50гр. кашкавал 250 гр. риба - лаврак
Знам че закуската не е подходяща но следобяд ще си набавя всичко необходимо за режима и започвам стриктно да го спазвам :)
Калина яж сутринта! За следобяд да си набавиш всичко необходимо не е правилно. Не се страхувай от храната. Няма нищо по хубаво от обилна и качествена закуска даваща ти енергия за целият ден. Вземи си овесени ядки,триците ги остави за екстремни ситуации или за по специални рецепти. Коремът ти може би се надува от млечните,поне при мен е така. И аз се старая да се храня по НВД. Успех
“Обяд - 150 гр. пилешка пържола 1 домат половин краставица + много сирене и 0.5л. вода. (пържолката и салатката без мазнина)”
Увеличи салатите,сложи мазнина,маслини каквото на теб ти се иска. + Многото сирене пиши долу горе какво количество :) Или най-добре замени сириниту с извара. Поне според мен е по-добре. Незнам другите на какво мнение са.
Hiya здравей :) Закуската беше такава защото реших че ще минавам на НВД сутринта след като прочетох доста неща из форума :) А като имах предвид че ще набавя всичко необходимо следобяд исках да кажа че ще отида да пазарувам :)но не съм се изразила съвсем правилно така е :) Просто както казах съвсем до скоро бях на Дюкан и такива продукти не присъстват в хладилника ми :) За вчерашния ден не съм мерила храната но днес се постарах и всичко премерих както съм написала ;)
След работа мисля да хапна кисело мляко с мед и орехи и след това да тренирам. За вечеря още не съм решила какво ще хапвам. По късно ще допълвам :)
Мнението беше редактирано от Калина на 13.05.10 12:20.
Ей този Дюкан ви изпили мозъците :lol: Един ден не можах да изкарам на този режим.
И аз съм малко пряма за което да ме извиниш все бързам. Напазари си всичко необходимо и всичко ще си дойде на мястото. И яж “мисо” ,риба,зеленчуци, това к.мляко с мед и орехи за следобедна закуска ли е?
Здравей и от меннн :) Добре дошла!
Относно кис.мляко...това 0,1 направо се откажи да го ядеш. Хапвай си мляко с 2% масленост, другото си е айрян :D
Подуваш се, защото нищо мазничко не ти влиза в корема...започни да си слагаш зехтин в салатите, яж сурови ядки. Отделно можеш да си вземеш сусамов тахан и да хапваш по 1-2 лъжици на ден, действа много добре при гастрит/колит - от личен опит ти го казвам и моя корем се подува страшно много!
От този Дюкан направо не знам как си имала енергия за каквото и да било..никакви въглехидрати, никакви мазнини = на никаква енергия! Разбиващо за организма!
Тренировките ти:
-няма смисъл от толкова много кардио преди започване на тренировката ти /може да загрееш 5-10мин/
-щом тренираш 6 пъти седмично не прави кръгови тренировки, ами правилно си разграничи работата за отделните мускулни групи
през дните от седмицата например:
http://www.bb-team.org/workout/3353/#axzz0noolBPJK
http://www.bb-team.org/workout/1284/
и т.н и т.н
Ще помагам с каквото мога :) Поздрави!
Мнението беше редактирано от libra на 13.05.10 14:20.
Hiya изобщо не се притеснявай за това че си пряма! Напротив оценявам го и съм ти благодарна за насоките които ми даваш :)
Здравей libra :) Млякото го смених днес взех пълномаслено :) По повод Дюкан на мен лично енергийно ми действаше чудесно не съм се чувствала зле изобщо докато правех режима а бях много стриктна и не съм си позволявала никакви прегрешения 2 месеца. Но това между другото ;) Забравен е вече този режим :)
Така да се отчета сега :) Купих зехтин пълномаслено прясно мляко краве масло извара овесени ядки сметана....
Хапнах 50гр. бадем и една пълнозърнеста филийка с масло и домат и 10 маслинки :) Това може би като следобедна закуска...(трябва още да чета за режима че доста неща не са ми ясни :) )
По повод тренировките и на мен не ми допадат така а и са ми малко :) Набелязала съм още известен брой упражнения и точно така ще ги разделя за отделните мускулни групи през различните дни :) Благодаря ти че ме насочваш точно в тази посока :)
Пак моля много настойчиво дайте съвет за тежината на дъмбелите. Искам вече да отида и да си купя...дори и за щанга се замислям но за момента ще се въздържа докато заякна малко :)
Мнението беше редактирано от Калина на 13.05.10 15:14.
Помагайте :) Побърках се :) Ако правилно съм разбрала и правилно съм смятала:
ОКБ = 1569 калории
Протеини - 114.4 - 135.2гр = 457.6кал.
Въглехидрати - 52 - 78 гр = 208 кал
Мазнини - 100гр. = 900 кал.
Смятах си примерна закуска - овесени ядки + прясно мляко
белтъчини - 10.7гр.
мазнини - 6.7гр.
въглехидрати - 37.2 гр.
Така ли трябва да смятам за всяко хапване? И подходяща ли е изобщо подобна закуска? Може би трябва да добавя и 2 яйца към нея..
Изобщо не успях да тренирам :( Никаква енергия :(
15 мин вело
Задна опора 3 х 1 мин
Глутеус мост 3 х 15 мин
Изядох 2 цели яйца след “тренировката”
Вечеря: около 100 гр. пилешко месо домат и половина половин краставица 50 гр. извара 10 маслини и зехтин.
Не успях да изям нито пържолата нито салатата.
За по - късно хапване - сметана + извара съвсем няма да мога да хапна. Лягам и заспивам ако успея още сега.
Чувствам се като пребита.
Хубава вечер!
Мнението беше редактирано от Калина на 13.05.10 18:22.
Добро утро :) Днес се чувствам чудесно! Сутринта си измерих мерките със сантименът и мисля само така да следя какво свалям :)
7.00 - 2 яйца цели
7.30 - филия пълнозърнест хляб с кашкавал
8.00 - пълномаслено мляко с нес кафе
За по късна закуска съм приготвила овесени ядки с прясно мляко :)
Много съм ентусиазирана и за тренировките и за режима на хранене :) Надявам се да имам успех благодарение и на вас :)
Хубав и усмихнат ден!
казано от Калина на 13.05.10, 15:13:
По повод тренировките и на мен не ми допадат така а и са ми малко :) Набелязала съм още известен брой упражнения и точно така ще ги разделя за отделните мускулни групи през различните дни :) Благодаря ти че ме насочваш точно в тази посока :)
Пак моля много настойчиво дайте съвет за тежината на дъмбелите. Искам вече да отида и да си купя...дори и за щанга се замислям но за момента ще се въздържа докато заякна малко :)
Установих от личен опит, че е доста обезкуражаващо, когато питаш настойчиво и никой не ти отговаря. Това в случая е породено от спецификата на въпроса....зависи какво ще правиш с дъмбелите, ако тренираш както трябва, едни 5-кг. дъмбели ще ти станат леки твърде бързо. Вариант е да си купиш разглобяеми, които да можеш да напасваш - по-леки или по - тежки в зависимост от възможностите, прграмата и тренираните с тях мускулни групи. А за щангата - именно с нея ще заякнеш...има лостове по 8-10 кг. и дъмбели със същото фи, където дисковете пасват и на дъмбелите и на лоста. Вероятно и като комплект излиза по-изгодно.
Вариант винаги е фитнес залата, която някой е оборудвал за трениращите хора :)
казано от Калина на 13.05.10, 16:08:
Помагайте :) Побърках се :) Ако правилно съм разбрала и правилно съм смятала:
ОКБ = 1569 калории
Протеини - 114.4 - 135.2гр = 457.6кал.
Въглехидрати - 52 - 78 гр = 208 кал
Мазнини - 100гр. = 900 кал.Смятах си примерна закуска - овесени ядки + прясно мляко
белтъчини - 10.7гр.
мазнини - 6.7гр.
въглехидрати - 37.2 гр.Така ли трябва да смятам за всяко хапване? И подходяща ли е изобщо подобна закуска? Може би трябва да добавя и 2 яйца към нея..
Той принципът на смятане е такъв, друг е въпросът, че прецизното изчисляване на някои хора носи само негативи. Закуската е подходяща, аз лично увеличавам белтъка, като слагам сирене/извара (Миши, знам, че изварата е казеин) + мед. В закуската можеш да си позволиш най - много въглехидрати, а медът е чудесен. :) Разбира се, можеш да сложиш 2 яйца.
Преди използвах този сайт. Някои стойности се разминават, но все пак е удобен. Това, ако държиш да изчисляваш...или има и доста други, от сорта на фитдей.
Хубаво е да ядеш омеги.
inis9 безкрайно благодаря и за 2-та отговора. За дъмбелите точно това ми беше идеята че малките килограми бързо ще ми станат леки. Насочила си ме абсолютно точно разглобяеми дъмбели и щанга на които да пасват еднакви тежести :) Искам да правя мъртва тяга упражнения за гърди ръце гръб... :) За залата...по принцип го мислех но за момента предпочитам тренировките у дома. Имам възможност да си набавя уреди и тежести и ще пробвам за известен период от време този начин да тренирам. Ако не се справям или не виждам резултат отивам в залата :)
А за храненето.... Изобщо не ми се смята ако трябва да съм честна и мисля поне в началото да хапвам на око. Ако видя че не вървят нещата ще започна да смятам може би...
Закуската със сигурност ще я разнообразявам въпреки че ми идва много хапването...
След сутрешните яйца и филийка сега в 11.00 хапвам овесения ядки с прясно мляко.
За омегите може би имаш предвид риба? Ако е така риба хапвам много - обожавам я. :)
Ще следвам напътствията и се надявам да имам успех :)
Днес ми се струва че прекалих с въглехидратите. Ще трябва да я редуцирам тази закуска...
Обяд - риба - лаврак + домати краставици маслини зехтин и сирене.
казано от Калина на 14.05.10, 11:00:
Днес ми се струва че прекалих с въглехидратите. Ще трябва да я редуцирам тази закуска...
Обяд - риба - лаврак + домати краставици маслини зехтин и сирене.
Прекалила, прекалила....колко да си прекалила? :) Пък и овесените ядки са си полезни, не им се притеснявай, рано през деня са били все пак...
Колкото прекалила толкова :)
17.30 - домат със сирене и масло
18.30 - тренировка - 20 мин вело
Предна опора - 3 х 1.20 мин
Задна опора 3 х 1 мин
Глутеус мост - 3 х 15
Странично извиване от стоеж - 3 х 15
Повдигане на краката - 3 х 15
40 мин вело
2 яйца след тренировката
Пак тренирах много хаотично но утре отивам за тежести и всичко ще си дойде на мястото :)
Вечеря:
Пъстърва във фолио със зехтин и подправки
Салата с маслини и зехтин
Хубава вечер :)
Мнението беше редактирано от Калина на 14.05.10 19:12.
Привет :)
07.30 - 2 яйца
09.30 - овесени ядки с прясно мляко
11.30 - кашкавал с масло и домат
16.30 - пилешка пържола с масло и сметана
21.30 - омлет с 2 яйца и сирене
Искам да кажа че съм изключително доволна! Купих си 2 дъмбела с разглобяеми тежести обща тежест на единия 15 кг.
Днес не съм тренирала че обикалях за тежести но сега изпробвам всевъзможни упражнения които да правя вкъщи с тях :)
Очаквам съвети и насоки :) Благодаря ви :)
Мнението беше редактирано от Калина на 15.05.10 19:44.