Кафе от автомат

13.05.10
07:44

Някой може ли да предположи, колко кофеин има в едно кафе от автоматите ?

Предполагам това зависи пряко от материалите (кафе на зърна или нес), с които е зареден конкретният автомат.
Някаква средна стойност върши ли ти работа?

14.05.10
05:47

Да, средна стойност, за еспресо.

Хммм... сега разбрах защо питаш - твърде разнопосочни са данните за съдържанието на кофеин в едно кафе. Никога не съм се замислял и се оказа, че много трудно може да се прецени. Според това, което прочетох, в еспресото варира от 30-40 до 80-100 mg.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 14.05.10 06:15.

HE

14.05.10
08:10

Значи е по-скоро 30-40 мг. - просто в кафе автоматите слагат гадно кафе, а и настройват машините в “икономичен” режим.
Имаме кафе автомат на етажа, но кафето е толкова слабо и отвратително на вкус, че предпочитам да изляза навън и за си взема нормално кафе.

14.05.10
08:34

Щото като ида да си взема кафе, си пускам 2 къси винаги, а колегите нещо взеха да ми разправят, че много кофеин съм пиел :lol:

p.s. нали знаете, че късото е за предпочитане пред дългото ? Наскоро даже имаш предаване по телевизията.

Мнението беше редактирано от emzo на 14.05.10 08:35.

14.05.10
09:05

Не, точно за предпочитане - зависи, дали искаш да усетиш екстракта от кафето - аромата и вкуса или го пиеш за да се стимулираш с кофеина съдържащ се в напитката. Кофеинът е водно разтворим - това е и причината “дългото” кафе да съдържа повече кофеин - за екстракцията е нужна повече вода, много разпространено е да се мисли че дългото кафе е по-слабо не знам защо. Няма такова животно като дълго кафе както го сервираме в БГ - понеже кофеинът освен полезни имаи доста негативни измерения на ефекта. За това хората по света са или с в процес на сервиране на кафе американо - нормално кафе - наистина нормално със досипана гореща вода, така хем клиента е доволен, хем кафето не е толкова вредно.
Интересно е как талкова разпространена напитка остава неразбрана

14.05.10
10:19

Под американо, какво разбираш ? Шварц ли ? Защото май там нямат еспресо.

Накратко:
Сестра ми разправя, че е учила още навремето, че от зърното кафе трябва да се отдели само горния слой, без токсините в долния.
Нещо такова ми обяснява, а предаването така и не можах да го гледам.

Добре де, интересно как на нито една опаковка няма описание на количеството кофеин.

Колко кофеин има в 1 чаена лъжичка нес кафе ?

Мнението беше редактирано от emzo на 14.05.10 10:19.

14.05.10
12:47

http://www.zdravoslovno.com/Advices/7Kofein.html - най-долу в линка има таблица със съдържанието накофеин в различни напитки -
Извинявам се, че не съм уточнил американото е нормално еспресо кафе 20 -25 мл. в което се долива гореща вода за да стане дълго(както си го знаем ние) просто гореща вода от кафе-машината в екстракта от кафе - иначе шварц кафето е най-силно - То си е цяла наука има си и такава професия - бариста. Много е интересно преди време заведението в което работя ни уреди едноседмичен курс в Нестле водеше го грък и е много полезно - но е много трудно приложимо в нашата родина, поради ред причини. А нес кафето е кафе на зърна, което в най общи линии е смляно извлечен е екстракта и после изсушен има различни методи и става изсушен гранулиран екстракт. А за уличните кафе машини само сервиза им си знае какво попада в чашката, която толкова бленуваме сутрин.

14.05.10
17:27

Преди години бях писала доклад за кофеина. Намерих го и тъкмо щях да постна разни данни, но видях че F.A’U е дал много хубава информация.

Само като допълнение по темата да кажа, че аз правих анализ на зелен чай и точно на еспресо от машина, и излезна, че в зеления чай има повече кофеин (30 мг за 1 чаша) :D
И гледам сега в докладчето, че максималната допустима дневна доза кофеин за жени е 300 мг, а за мъже 400мг.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1