Мускулен дисбаланс - как да го открием ?

12.05.10
19:08

Здравейте! Рядко създавам теми, но търсачката не ми даде задоволителен отговор та...
Въпроса ми е как може да открием един мускулен дисбаланс в себеси - не говоря за очевидно изкривяване, а за нещо по-дребно.
Било то откъм стойка на тялото, сила на различните крайници и така нататък. Знам за пистолетите(клека на 1 крак) примерно, че може да се открие силово как са двата крака...  Също ми е интересно доколко може един дисбаланс да се поправи с правилните упражнения, защото съм чувал доста интересни неща.
  Дано тук се включат повече хора и се получи интересна дискусия! А най-добре ще е ако скоро екипа на ББ-Тийм ни зарадва със статия по въпроса. :) Аз лично се притеснявам, защото прекарвам доста време пред компютъра(както и мн други хора тук) и се притеснявам да не получа гръбначно изкривяване... Стремя се да съм удобно седнал и изправен, но все пак от време на време се отпускам. Също се стремя да тренирам цялото тяло пропорционално и да не наблягам на 1 група, освен ако не е изоставаща... И така.
По-здрави и по-прави ... ;)

Темата беше редактирана от Madman_ на 12.05.10 19:13.

13.05.10
07:43

Всъщност това си е доста обширна тема :) Обикновено се правят определени движения и се търсят компенсации. Прост пример е повдигане на крак когато си легнал по корем. Движението трябва да се извършва от задника, но ако той е неактивен ще се видят компенсации: или ще се увелечи лордозата в кръста или ще се сгъне леко коляното. И двете компенсации говорят, че задника не работи добре и други мускули поемат неговата задача.

13.05.10
10:19

Ако е очевиден, добре, но ако е толкова дребен, че да не го виждаш веднага и да не ти се набива на очи, защо ти е да знаеш дали го има, или не? Това за силата, вече съвсем друго е за стойката и изкривяванията.

13.05.10
12:57

@usgsus Мерси за примера. И да... темата е обширна.

@Thrasmetal Разликата в силата е нещо нормално донякъде и не чак толкова обезпокояващо... но все пак е някаква индикация за нещо небалансирано нали ? А защо да чакам един проблем да стане очевиден... ? Като се обърне колата пътища много. ;)
Не говоря за вманиачаване, все пак, а за проста профилактика и самонаблюдение.

13.05.10
13:12

казано от Madman_ на 13.05.10, 12:57:

@usgsus Мерси за примера. И да... темата е обширна.

@Thrasmetal Разликата в силата е нещо нормално донякъде и не чак толкова обезпокояващо... но все пак е някаква индикация за нещо небалансирано нали ? А защо да чакам един проблем да стане очевиден... ? Като се обърне колата пътища много. ;)
Не говоря за вманиачаване, все пак, а за проста профилактика и самонаблюдение.

Повтарям - има нещо небалансирано. Няма човек, който да страда от липсата на такова, но на кое ти дреме, щом е толкова малко, че дори сам не можеш да го усетиш?

Дисбалансите ти няма да се влошат с времето, от което следва, че дори в момента няма нужда да изравняваш бицепсовите сгъвания с дъмбели до точен грам. От тук си правя извода, че нямаш за какво да се тревожиш.

14.05.10
20:39

@Thrashmetal Бицепсовото сгъване е последното нещо, което ме тревожи... Не гледам толкова повърхностно на нещата, че най-важното да са ми обиколките на бицепсите... Ръцете почти не ги тренирам всъщност. Няма как да знаеш нещо за дисбалансите ми, но все пак мерси за успокоението. ;) А и темата не я направих с идеята да се оплача от собствените си кусури, а за обща информация. 

Единствената по-интересна и синтезирана информация по въпроса открих тук :

Мускулен баланс.

Не виждам интерес към темата, но все пак може да е полезно за някой.

Мнението беше редактирано от Madman_ на 14.05.10 20:42.

14.05.10
21:19

казано от Madman_ на 14.05.10, 20:39:

@Thrashmetal Бицепсовото сгъване е последното нещо, което ме тревожи... Не гледам толкова повърхностно на нещата, че най-важното да са ми обиколките на бицепсите...

Нито пък гледаш особено широко скроено, защото това беше фундаментален пример за това колко глупаво звучат тези дреболии, които се въртят в главата ти. Ако имаш дисбаланс, достоен да те тревожи, ще го усетиш. Ако ли няма такъв, защо го търсиш?

14.05.10
21:26

Ами примерно, защото може да се появи в следствие на тренировките и съответно да се задълбочи и от дребен да стане голям.

Мнението беше редактирано от Петко К на 14.05.10 21:27.

15.05.10
05:58

казано от Thrashmetal на 14.05.10, 21:19:

Ако имаш дисбаланс, достоен да те тревожи, ще го усетиш. Ако ли няма такъв, защо го търсиш?

Дали ще го усети? Лошо работещи стабилизатори на рамото и плешката можеш да не ги усетиш дълго време, докато не направиш грешното движение. Можвш да правиш мъртва тяга и клек без да използваш задника и дори няма да го знаеш. Няма как да го усетиш докато не почнат да те болят я предната част на бедрената става, я нещо друго.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1