18.05.10
15:54
Здравейте ;) Наскоро си купих велоергометър и целта ми е изчистване на ненужните мазнини и най-вече постигане на хубава коремна преса, но ако е възможно без да изгубя мускулната си маса ... по принцип ям разнообразна храна, но ще дам примерно меню -
7ч. - 2 варени яйца
12ч. - 4 пържени яйца + пилешка пържола или някаква наденичка
15ч. - 1 сандвич от пълнозърнест хляб с варено яйце и шпеков салам
18:30ч. - 3 кюфтета + пълнозърнест хляб
20:30ч. - варени картофи + пилешко/телешко
За велоергометъра ми казаха да въртя всеки ден по 40 мин, на не много висока степен/2-3/ и да не падам под 30км.
Трябва да се има предвид, че ходя на работа и нямам много време за хапване, какво трябва да променя в режима си ? Какво трябва да премахна добавя или сменя ? Нужно ли е да спирам протеините ?
Мъж на 22 години - 171см, 74кг.
Ще ви бъда безкрайно признателен, ако ми дадете нужните препоръки и съвети ;)
18.05.10
18:41
амиии гледаи сега зависи колко мазнини имаш по тялото кат ти гледам ръста и теглото невервам да са чак толкова много парво моя савет е по яка закуска ако разбира се не правиш кардиото на гладно принципно ако ще го правиш на пълен стомах тоз велоаргометър бая зор ще видиш докат изкараш добра преса по добре прави интензивно кардио като си хапнал примерно 1 консерва риба тон в вода или изпии един протеин които да е нещо от рода на 90% ,също така си изкараи хляба и картофите от диетата тва е противопоказно ако искаш да се изчистиш.Другия ми савет е ако ще правиш кардио от рода на велоаргометър или лек крос да е на гладно.А и още нещо забравих не яж пържено за другите неща незнам дали знаеш освен хляба и картофите ориз ,бобени, сладко ,газирано :) ,също така и сладките плодове като диня грозде портокали тряя се избягват за най-бърз желан резултат
Мнението беше редактирано от Филип Буцев на 18.05.10 18:45.
казано от .... на 18.05.10, 18:41:
амиии гледаи сега зависи колко мазнини имаш по тялото кат ти гледам ръста и теглото невервам да са чак толкова много парво моя савет е по яка закуска ако разбира се не правиш кардиото на гладно принципно ако ще го правиш на пълен стомах тоз велоаргометър бая зор ще видиш докат изкараш добра преса по добре прави интензивно кардио като си хапнал примерно 1 консерва риба тон в вода или изпии един протеин които да е нещо от рода на 90% ,също така си изкараи хляба и картофите от диетата тва е противопоказно ако искаш да се изчистиш.Другия ми савет е ако ще правиш кардио от рода на велоаргометър или лек крос да е на гладно.А и още нещо забравих не яж пържено за другите неща незнам дали знаеш освен хляба и картофите ориз ,бобени, сладко ,газирано :) ,също така и сладките плодове като диня грозде портокали тряя се избягват за най-бърз желан резултат
Благодаря много за съветите :) Наистина нямам много мазнини по тялото, но все пак имам и то най-вече около пъпа и гадните паласки :( Велоергометъра го въртя след работа на гладно, но едвам въртя с 30км - 30 мин. А може ли ориза да присъства но обяд в менюто или не е за предпочитане ? А това, което ми писа значи мога да взимам протеин и то дори преди да почна кардиото ... а само да попитам колко време след кардиото е добре да ям ? Като цяло добре разделено ли ми е храненето и в колко часа да е последното ми ядене ? Отново благодаря ;)
Мнението беше редактирано от radical на 18.05.10 19:21.
18.05.10
19:15
казано от radical на 18.05.10, 15:54:
...целта ми е изчистване на ненужните мазнини и най-вече постигане на хубава коремна преса, но ако е възможно без да изгубя мускулната си маса...
Това е наистина много трудно. Относително по-лесно го постигат 2 групи спортуващи - начинаещи и доста опитни спортуващи.
7ч. - 2 варени яйца
12ч. - 4 пържени яйца + пилешка пържола или някаква наденичка
15ч. - 1 сандвич от пълнозърнест хляб с варено яйце и шпеков салам
18:30ч. - 3 кюфтета + пълнозърнест хляб
20:30ч. - варени картофи + пилешко/телешко
Ще коментирам всяко твое хранене поотделно:
7:00 - това е абсурдна закуска, крайно недостатъчна
12:00 - приемливо (наденичката не е особено препоръчителна)
15:00 - приемливо, но може и доста по-добре
18:30 - като цяло - слабичко ядене (надявам се, че кюфтетата не са пържени)
20:30 - мястото на картофите хич не е тук
...какво трябва да променя в режима си ? Какво трябва да премахна добавя или сменя?
Накратко моето виждане:
- закуската трябва да ти бъде доста по-солидна. Това е първото ти хранене за деня и при него имаш относително най-голяма свобода при избора на храни, а и нужда да дадеш на тялото си необходимото. Закусвай стабилно и балансирано.
- намери начин да организираш втора закуска между 7 и 12 часа, твърде много време има между закуската и обяда ти.
- не бягай от салатите (краставици, домати, репички, марули, лук, чесън) при което и да е ядене.
- къде са ти мазнините?
- изтегли храненията по-напред във времето - ориентировъчно в 7:00 - 10:00 - 13:00 - 16:00 - 20:00 - 22:00 часа.
- вечеряй балансирано, но по възможност избягвай картофи и ориз. Оправдани са само ако това е следтренировъчното ти хранене. Бобовите храни са доста по-подходящи за този момент.
- преди лягане хапни извара. Тук можеш да добавиш и малко мазнини (подходящи).
Нужно ли е да спирам протеините?
Не, не е нужно.
казано от radical на 18.05.10, 19:13:
...може ли ориза да присъства но обяд в менюто или не е за предпочитане?
Да, може. Мястото на ориза е по-скоро на обяд. Ако имаш възможност - предпочитай кафяв ориз.
казано от radical на 18.05.10, 19:13:
...колко време след кардиото е добре да ям?
Около 15-20 минути след кардио изпий доза протеин. Около час - час и половина след кардиото хапни с спокойно с нормална храна.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 18.05.10 19:19.
Благодаря много за изчерпателния отговор :) Ще се постарая да приложа съветите ;)
А ако не е много нахално ще може ли да ми препоръчате някакво примерно меню, подходящо за моя случай ...
п.п. Сега видях, че си ме попитал къде са ми мазнините ... ами предимно в долната част на корема и паласките ...
Мнението беше редактирано от radical на 18.05.10 19:31.
18.05.10
19:28
казано от radical на 18.05.10, 19:24:
Ще се постарая да приложа съветите ;)
Намери временце и разгледай по-подробно форума, а и сайта.
Дадох ти нещата в резюме, за да напипаш точната рецепта, която ще работи лично при теб, ще ти трябва още информация.
18.05.10
22:09
смятам че ти отговориха моя личен савет е изобщо да не ядеш ориз и картофи просто ще ти е по - трудно да изчистиш като ги ядеш колкото до протеина можеш да пиеш стига да е без захар демек както сам написал поне 90%-тов
казано от .... на 18.05.10, 22:09:
смятам че ти отговориха моя личен савет е изобщо да не ядеш ориз и картофи просто ще ти е по - трудно да изчистиш като ги ядеш колкото до протеина можеш да пиеш стига да е без захар демек както сам написал поне 90%-тов
Здравей, аз не съм съгласна, че трябва да маха ориза изцяло от менюто си, то ако го махне ще си гладува човека.
Ето ти идея как да го приготвяш и дори и когато си в режим на чистене да си го хапваш и да не се страхуваш от него и пак да имаш резултати:
1. Бял ориз - приготвяш го в съотношение 1:2 ориз : вода, на бавен огън, а за да намалиш ГИ, може да си изяждаш ориза с канела или зеленчуци и след това месото.
2. Кафяв ориз - 1:3, на бавен огън за 40 - 45 мин. + зеленчуци.
А преди кардио може да хапваш 2 белтъка и 1/2 грейпфрут, действа много добре поне при мен.
/ Споделеното от мен е на база личен опит и определено работи. /
Не махай бавните въглехдрати от менюто си, защото те са важен източник на енергия.
Добър източник на мазнини са - орехови ядки, бадеми, ленено олио, зехтин, някои от по мазните риби и др.
19.05.10
09:24
казано от karpi на 19.05.10, 05:03:
казано от .... на 18.05.10, 22:09:
Здравей, аз не съм съгласна, че трябва да маха ориза изцяло от менюто си, то ако го махне ще си гладува човека.
Ето ти идея как да го приготвяш и дори и когато си в режим на чистене да си го хапваш и да не се страхуваш от него и пак да имаш резултати:
1. Бял ориз - приготвяш го в съотношение 1:2 ориз : вода, на бавен огън, а за да намалиш ГИ, може да си изяждаш ориза с канела или зеленчуци и след това месото.
2. Кафяв ориз - 1:3, на бавен огън за 40 - 45 мин. + зеленчуци.
А преди кардио може да хапваш 2 белтъка и 1/2 грейпфрут, действа много добре поне при мен.
/ Споделеното от мен е на база личен опит и определено работи. /
Не махай бавните въглехдрати от менюто си, защото те са важен източник на енергия.
Добър източник на мазнини са - орехови ядки, бадеми, ленено олио, зехтин, някои от по мазните риби и др.
X2
19.05.10
09:24
Ами зависи относително е можеш да махнеш ориза и да не гладуваш 1 седмица ще си отпаднал обаче после метаболизма ти се обръща и използва само мазнини за енергия , когато това стане ще си набавя бавни въглехидрати от плодове все пак фруктозата е с нисък ГИ .
А трябва ли да премахна хляба /пълнозърнест/ от менюто си или може да остане, но в минимални количества ?
19.05.10
17:09
ми според мен трябва да го махнеш напълно някои могат да кажат да го оставиш но за максимален резултат особено ако кардиото ти е само велоаргометър трябва да го махнеш под каквато и форма да е хляба бял пълнозърнест сякав