20.05.10
14:58
Според вас кой е по-добрия вариант за играждане на мускулатурата, силата, издъжливостта и здравето ?
Може би всичките не могат да се комбинират в едно, но все пак вашето мнение :)
Ами ако техниката ти куца след време може би и ти ще почнеш да куцаш, така че избирам правилно изпълнение.
Анкетата ми изглежда непълна... А защо не правилно изпълнение с много кг. Някои хора предпочитат по силови тренировки... ;)
При всички случай правилната техника е на първо място все пак.
20.05.10
16:14
казано от Julius на 20.05.10, 14:58:
Според вас кой е по-добрия вариант за играждане на мускулатурата, силата, издъжливостта и здравето ?
Може би всичките не могат да се комбинират в едно, но все пак вашето мнение :)
Силата и издържливостта са обратни посоки на графиката. Пределната сила води до намалена издържливост, а голямата издържливост - към намалена пределна сила. Най повърхностно бих го илюстрирал със сомалийските бегачи, които тренират повече от другите бегачи и са в пъти по - издържливи, но са по кекави. И американските силачи, повечето от които биха грохнали след няколко километра свински тръс. Разбира се примерът е условен.
ФОрмата и обема на мускула пък няма нищи общо нито със силата, нито с издържливостта.
А здравето пък може да е в противоречие и с трите дотук.
Така че, въпросът на анкетата ти е супер странен.
Отговорът, като елиминирам всичко след заглавиет на темата, по принцип зависи от целите, но е доста шашаво това дали да се тренира за сила , за обем ,за издържливост, за здраве ил иза някакъв междинен баланс по към едното или другото да се решава чрез анкета.... Всеки си знае за себе си....
Ако пък целта е да питаш ти как да тренираш... Дефинирай целите си.
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 20.05.10 16:15.
казано от D3BEP на 20.05.10, 16:14:
казано от Julius на 20.05.10, 14:58:
Може би всичките не могат да се комбинират в едно, но все пак вашето мнение :)Силата и издържливостта са обратни посоки на графиката. Пределната сила води до намалена издържливост, а голямата издържливост - към намалена пределна сила. Най повърхностно бих го илюстрирал със сомалийските бегачи, които тренират повече от другите бегачи и са в пъти по - издържливи, но са по кекави. И американските силачи, повечето от които биха грохнали след няколко километра свински тръс. Разбира се примерът е условен.
ФОрмата и обема на мускула пък няма нищи общо нито със силата, нито с издържливостта.
А здравето пък може да е в противоречие и с трите дотук.
Така че, въпросът на анкетата ти е супер странен.
Отговорът, като елиминирам всичко след заглавиет на темата, по принцип зависи от целите, но е доста шашаво това дали да се тренира за сила , за обем ,за издържливост, за здраве ил иза някакъв междинен баланс по към едното или другото да се решава чрез анкета.... Всеки си знае за себе си....
Ако пък целта е да питаш ти как да тренираш... Дефинирай целите си.
Ами целите са ми мускулна маса, но като използвам твърде големикг с по 5 повторения в серия много чиитинг правя :( ,затова реших да попитам.
Съжалявам, че не можах да се изразя точно и да ме разберете
Мнението беше редактирано от Julius на 20.05.10 16:54.
Ами намали ги и прави 5 повторения без чийтинг, какъв е проблема? Всъщност, малкото повторения изискват и предполагат по-добра техника.
казано от Julius на 20.05.10, 16:54:
Ами целите са ми мускулна маса, но като използвам твърде големикг с по 5 повторения в серия много чиитинг правя :( ,затова реших да попитам.
Съжалявам, че не можах да се изразя точно и да ме разберете
Абе ние те разбираме, ама и ти сигурно разбираш, че добрата техника е по - важна от големите кг. Остави си егото на входа на залата и тренирай разумно. Ще прогресираш по - бързо, ако не изпреварваш събитията, т.е кг...
20.05.10
17:45
На твоите години препоръчвам повече повторения(е не повече от 20 де, но в порядъка 10-15), с почти пределна тежест, т.е. да не можеш да правиш още много, и прецизна техника.
Въпрос на вкус е, може и с по - малки повторения на повече кила, н оза възрастта ти не са много подходящи килата, а и според мен за да се стигне до кила трябва да си минал през лекото с перфектна техника.
Ак ов момента заучиш техниката лошо, остава ти за цял живот.
казано от Петко К на 20.05.10, 17:05:
Ами намали ги и прави 5 повторения без чийтинг, какъв е проблема? Всъщност, малкото повторения изискват и предполагат по-добра техника.
При лега примерно издърпвах раменете към ушите и правех лег тип “Гилотина”, даже и той не е бил правилен.
При клека от тежките кг ме болят коленете и прочетох в списанието Олимп, че така се получава орторексия, а и на няколко пъти се накланях напред.
При мъртвата тяга неуспявах да задържам постоянно испънат гърба и правех лека дъга.
При гребането не се бях навел достатъчно и не съм го изпълнявал правилно.
За това сега мисля, че е по-правилно с повече повторения по-правилно, ти как мислиш ? :)
20.05.10
18:57
А правилно изпълнение с малки кг що нЕма бе?!
Малко повторения не налагат автоматично големи килограми. Можеш да правиш 5 повторения с тежест с която можеш 8. В такъв случай техниката ще е проблем само ако не я владееш.
20.05.10
19:42
В момента обаче костната система и хрущялите ти растат и не е правилно да ги натоварваш с пределни и близки тежести.
Отделно както казах, тежестта за 8 повторения вече изисква добра техника, дори и ако направиш само 5.
Прави повече повторения, време за тежести, има. Щом аз ти го казвам, считай че наистина го мисля, защото винаги съм предпочитал силата пред обема.