Глюкоза и диабет

26.05.10
21:55

Може ли някой да ми каже има ли опасност, ако приемам 2 супени лъжици с връх и една без ( около 60-70 гр. би трябвало да е ) да развия диабет ?  Приемам тази доза само след тренировка т.е. 4 пъти седмично.
Имаше една подобна тема тук във форума, но мненията бяха противоречиви  и се надявах някой, който знае да ми отговори най-точно.

26.05.10
23:20

Конкретно на въпроса ти, НЕ едва ли ще развиеш диабет при 60-70 гр глюкоза след тренировка, не се притеснявай !
А принципно да, системните злоупотреби със захарни изделия, в комбинация с редица други фактори могат да доведат до диабет. Учените все още(без да претендирам, че следя най-новите изследвания в тази област :) ) не са категорично обединени около общо мнение до каква степен генетичните фактори влиаят на процеса.Основно важи това, че повишената консумация на (най-вече бързи) въглехидрати, както и завишен прием на мазнини (наличието на прекалено много мастна тъкан-хора с наднормено тегло или затлъстяване ) намаляват чувствителността на клетките към инсулина. Оттам впоследствие се развива едно непрекъснато завишено отделяне на инсулин(когато е необходим,т.е. при хранения), което в крайна сметка с времето довежда до “изчерпване” на клетките, произвеждащи инсулин в панкреаса. Последното резултира в занижено или липсващо производство на инсулин, оттам повишена кръвна захар и така наречения диабет от тип 2.
А при тип 1 диабет нещата стоят по малко по-различен начин(ключовите думи при него са генетична предразположеност и автоимунно заболяване), не засягат конкретно твоя въпрос.Поздрави!

27.05.10
07:15

Благодаря ти много за добрия отговор :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1