29.05.10
09:20
От доста време си тьрся соя по магазините , но не мога да си намеря , такава за готвене . Както и да е , онзи ден си намерих в рафта за диетични храни . На опаковката пише печена соя , готова за консумиране демек . До колкото знам соята е една от храните сьдьржаща най-много белтьк , но в сьщото време сьдьржа и добро количество мазнини . Та вьпроса ми е кога е най-добре да е ям . На закуска например ? Някой пробвал ли е да е яде с мляко и какао ?
Има достатъчно теми за соята, в които се крият всички отговори на въпросите ти. Аз бих ти препоръчал, ако смяташ да я похапваш да не го правиш повече от 1-2 пъти в седмица.
казано от r3s1s74nc3 на 29.05.10, 09:20:
От доста време си тьрся соя по магазините , но не мога да си намеря , такава за готвене . Както и да е , онзи ден си намерих в рафта за диетични храни . На опаковката пише печена соя , готова за консумиране демек . До колкото знам соята е една от храните сьдьржаща най-много белтьк , но в сьщото време сьдьржа и добро количество мазнини . Та вьпроса ми е кога е най-добре да е ям . На закуска например ? Някой пробвал ли е да е яде с мляко и какао ?
Наистина има писано доста по темата. Накратко:
- съдържанието на белтък, мазнини и въглехидрати НЕ Е най-важната характеристика на една храна; тя според таблиците има колкото месото, ама дали е същото .. не баш :)
- няма най-добро време .. когато и да я ядеш все е шит, така че голямо значение няма
- соята не става
29.05.10
19:17
Аз не знам защо си се насочил точно към соята. Освен много протеини в нея има и протеиназни инхибитори (вещества блокиращи белтъкразлагащите ензими до аминокиселини). Аз ти предлагам от бобовите храни да използваш грах. Вярно, че белтъка му е около 20-23%, но е с по-финна структура и по-лесно усвоим. Всички протеини на храни от семейство бобови (bean), съдържат по-голямо количество L-аргинин. Характерно за тях е и “музикалният” им и “ароматният” им ефект (газообразуване) , дължащ се на някои несмилаеми за организма вещества, като рафиноза, стахиоза, вербаскоза и сисеритол. Както вече казах от соята, боба, граха, лещата и баклата най-добре усвоими са протеините на граха.