31.05.10
12:43
Тежа 80 кг, правя мъртва тяга със 140-150 кг по 6 повторения, без колан и доста често във фитнеса ме питат не ме ли боли кръста от това.
Мен не само, че не ме боли, но и усещам приятно натоварване на мускулите в зоната на кръста и ми е едно от най-приятните упражнения.
Може ли да има някакъв отрицателен ефект върху кръста ми, било то сега или след време, това, че правя мъртва тяга с толкова килограми, без значение, че не ме боли и ми харесва?
отрицателен ефект върху кръста ми, било то сега или след време
и с 20 кила пак ако се сецнеш става страшно .. за цял живот ти остава.... носи колана и не му мисли ;)
Ако техниката ти е правилна и не претренираш, можеш да очакваш все по-здрав и силен кръст. Бяха ми казали на времето, че тягата може да контузи, може и да лекува. И двете са верни.
При изпълнение с колан, кръста и корема са изолирани и не участват толкова много в движението, съответно не стават кой знае колко по-силни. Ако някой има проблем с кръста, то е или защото е слаб, или защото му е лоша техниката, или травма от преди, но в никакъв случай самото упражнение не може да навреди ако всичко е като по учебник.
Щом не те боли,значи изпълняваш движението правилно,но наистина и с малко килограми можеш да се сецнеш.Слагай колана при по тежките серии :),защото иначе мускулатурата не участва толкова,както са ти казали и привиква към колана.
Мнението беше редактирано от D3Co на 31.05.10 12:59.
ОК, благодаря за отговорите.
Аз мъртвата тяга заедно с хиперекстензиите започнах да ги правя в началото точно защото ми беше слаб кръста и исках да го подсиля. Колан не искам да ползвам, поради същата причина - искам кръста да участва.
Мнението беше редактирано от Lexx на 31.05.10 13:41.
казано от D3Co на 31.05.10, 14:20:
Колан ползвай,когато слагаш много килограми за 1-2 повторения.
Абсолютно ,лично аз винаги помощните средства като колан фитили понякога ластични налакътници ги слагам към края когато съм много изморен или при най-тежките серии,но не трябва да е навик като правиш някое упражнение особено с малко килограми да чиитваш с тях =)
Колана се слага повече заради корема, как си го представяте, колана да вдигне щангата ?! Няма как да стане.
С колана просто се чувстваш малко по-сигурен, и вероятността да се “надцениш” е по-голяма.
При правилна техника + правилна техника на дишане не е проблем и единици да правиш без колан.
В някои случаи, дори не добре поставен колан може да доведе до контузия.
Мнението беше редактирано от Madboy на 31.05.10 17:29.
Ако техниката ти е перфектна и не изпитваш болка различна от мускулна треска, значи няма проблем. Според мен щом правиш 2х лично тегло тяга без колан и не изпитваш дискомфорт по време или след трен, значи само може да се гордееш с резултатите си... Няма защо да се филмираш и да слушаш всички знайни и незнайни “капацитети” по залите... Не искам да обидя никой де... Ако не си сигурен в техниката си постни 1 видео - има мн хора, които могат да ти дадът наистина добри съвети и да ти кажат, ако бъркаш някъде.
Лично мнение - тренирай без да се надценяш, с добра форма и колан не ти трябва. ;)
казано от Madboy на 31.05.10, 17:29:
Колана се слага повече заради корема, как си го представяте, колана да вдигне щангата ?! Няма как да стане.
С колана просто се чувстваш малко по-сигурен, и вероятността да се “надцениш” е по-голяма.
При правилна техника + правилна техника на дишане не е проблем и единици да правиш без колан.
В някои случаи, дори не добре поставен колан може да доведе до контузия.
Това не е индиански тотем на древен бог. Не вярвам колана да е създаден с цел плацебо ефект, да подхрани егото.
казано от Thrashmetal на 31.05.10, 18:35:
казано от Madboy на 31.05.10, 17:29:
В някои случаи, дори не добре поставен колан може да доведе до контузия.Това не е индиански тотем на древен бог. Не вярвам колана да е създаден с цел плацебо ефект, да подхрани егото.
Той просто те стабилизира в някаква степен, нищо повече.
Не е създаден с плацебо ефект, никой не казва това, но при грешна техника, не колан, ми и космодиск няма да ти помогне.
техника, реална самооценка на възможностите, търпение...е това Ви трябва в лифтовете като лег, клек, тяга...няма как да дърпаш 150..слагаш колана и 200…
По-добре бавно да си изчистиш техниката на макс и постепенно ще си дойдат килата на лоста, но ще бъдеш много по-уверен в себе си и ще знаеш, че се натоварваш качествено, правилно и БЕЗОПАСНО...
Виждал съм много гадни контузии от скапана техника при клякане и тяга...пращят колене, кръстове...
А и човешкия торс си има колан, даден му със появяването ни на бял свят...коремна муслукатура му се вика-тренирайте я по правилния начин и тя ще почне да работи за Вас.
УМНАТА!!!!!