Един въпрос

CA

29.05.10
19:18

Здравейте,на 16 години съм, почти 17 и тежа 47, при положение ,че съм висока 1,70-1,71 см.Ясно е ,че килограмите са ми малко.Разговарях с лекари и те ми казаха,че трябва да кача килограми.Въпросът е ,че те трябва да са мазнини,а не маса, тъй като нивото на мазнините в организма ми е прекалено ниско и от тово може да доведе до сериозни проблеми.Изчетох какво ли не, но каквото и да прилагам, не дава особен резултат.Явно, че някъде греша.По-долу ще опиша  хрателният си режим.
Тренирам от 1 година във фитнес , 3 пъти седмично , като от половин година не правя кардио.Тренировката ми е с продължителност 45-50 мин.Първите десет загрявам на крос тренажора, а осталите минути правя упражнения с тежести.
Хранителният ми режим:
Закуска-овесени ядки и мляко(прясно или кисело)
10.00-филия пълнозърнест хляб със сирене
12.00 същото
1.30-Обядът ми се състои от най-често от омлет,направен от 2 яйца като вътре слагам сирене,кашкавал,гъби и каквото друго ми дойде наум.Винаги употребявам зехтин или масло като източник на мазнини.Отделно към това изяждам поне 100-200 грама сирене, половин кофичка кисело мляко и салата.Напоследък омлета го заменям с печени или варени картофи.
4.30-5.00-банан и фреш от портокал
7.00-Най-често риба,пилешко или омлет,отново със салата, пак същото количество сирене и отново половин кофичка кисело мляко.

Ще съм ви много благодарна, ако ми кажете къде бъркам или кое не е точно.И още един въпрос...Предполагам,че при човек, който тренира, натрупването на мазнини би трябвало да е по-равномерно, от този, който не тренира.Притеснявам се да не кача там, където най-малко искам.

29.05.10
19:54

Прекаляваш със сиренето,ако не е домашно можеш даже да го изключиш от режима си .Това което се продава няма нищо общо с този
наистина ценен млечен продукт.
Омлета не може да се замени с картофи,съвсем различни са по структура,двете храни.
С качването на кг се качват и мазнини така че не се старай да качваш само мазно.

Мнението беше редактирано от Biad__ на 29.05.10 20:13.

30.05.10
04:03

‘’филия пълнозърнест хляб със сирене’‘- тук ти е грешката сам показваш каде грешиш(имам впредвид количествата храна) това може да е хранене за 5-6 годишно но не и за тийн трениращ с тежести.
Яж, яж и така иначе няма да стане.

30.05.10
04:27

Добави сурови ядки, мед, ...къде са ти зеленчуците?

CA

30.05.10
11:07

За съжаление сиренето не е домашно, а купешко, но все се надявам,че не е чак такъв боклук.Възможно ли е да го заменя с нещо по-добро?Доста четох за изварата, но като се замисля и нейният произход и качество не е гарантиран.

За ядките-успях да намеря сурови бадеми и от половин година ям всеки ден от тях, кагато  огладнея между храненията ,като гледам за деня поне да ми се събират 30-40 гр.

Мед слагам  в овесените ядки.Да си призная количеството е малко-една лъжичка, но иначе ми става много сладко

За зеленчуците-спанак,моркови,краставици, зеле ,брокили, грах- правя ги на салата или ги добавям към омлета.

31.05.10
21:32

Още един пациент с диагноза страх от храната ! Не само, че няма да качваш ами най много и да заслабнеш още с толкова малко храна.
Имаш ли възможност да си купиш един протеин поне, защото съм сигурен, че няма да можеш да се справиш с нужното количество храна която трябва да изядеш. Сутринта с овеса изяш и една филия бял хляб със сладко или един банан или друг плод и една доза протеин или няколко белтъка и едно цяло яйце. След това вместо филия пълнозърнест хляб (ако си мислиш, че ядеш пълнозърнест хляб ако е купен много се лъжеш), изяш филия бял хляб с фъстъчнео масло и чаша мляко, един банан ама да не е от малките :-)  млекцето също е добре, киселото мляко също е добър избор. На обяд яж някво месо и ориз или картови и за десерт една купичка кисело мляко с една лъжичка мед и става Данонино :-) Преди тренировка 15-20 мин. един банан с 20гр. протеин и след тренировката 2 филии бял хляб със сладко и протеинец ! Не само мазнинки а и мсукулчета трябва малко да качиш и ще видиш как ще почнеш да се въртиш покрай огледалото и да се усмихваш. Твоите лекари явно са пропуснали да ти кажат, че човек не е изграден само от кокали и сланина, там някъде по средата има и мускули. То ако работата е да качиш само мазнини въобще няма смисъл да тренираш това само ще ти попречи.
Във всяко едно хранене трябва да имаш въглехидрати, яж и сладки неща и плодове. Ако последното ядене ти е в 19:00 часа вечерта в което дори няма и достатъчно въглехидрати и закуската тие в 7:30 примерно, това са 12 часа и половина без храна, знаеш ли какво означава това ? Означава, че всичките ти усиляи отиват на вятъра, особенно ако и тренировката е в следобедните часове само с едно хранене след нея и 12-13 часа празен стомах става иделано ако целта ти е да приличаш на ходещ скелет ! Нещата всъщност не са толкова сложни стига да няма някаква здравословна причина за ниското теглото, просто отваряш хладилника и го омиташ. Трябва да станеш като прахосмукачка за храна :-), не знма как по друг начин да ти го кажа.
Успех !

CA

01.06.10
14:48

Твоето мнение много ме изкефи!!!:)))))))))
Благодаря ти много за съветите...ще се опитам да ги спазвам доколкото ми е възможно.
И аз съм си мислила за варианта протеин, но майка ми е против.В момента,който и заговорих и тя веднага се ядоса.Аз принципно нямам нищо против, но родителите...понякога са консервативни повече от необходимото.Знам, че е невъзможно да го заместя с храна, но дали има някакъв компромисно решение?Яйца?
Тъй като аз съм ученичка и нямам възможност да се храня с нищо нормално в даскало, какво би ме посъветвал дя ям докато съм там.Досега си носех сандвичи, но ако това не е достатъчно добър варинат веднага бих го сменила.
Чета изключително противоречиви мнения относно въглехидратите преди и след тренировка.Тотално се обърках.Видях,че си ме посъветлвал да ги консумират и преди и следи ...явно там е разковничето!!! :)))))))
Прав си и по отношение на последното хранене, но за момента вечерята ми е предостатъчна.Дори като си легна все още ми е тежко.Обаче за сметка на това на другата сутрин умирам от глад.Едвам изкачвам да си направя закуската.

01.06.10
22:06

Първо нека изясним някои неща ! Твоя хранителен режим по нищо не трябва да се различава от този на едно момче, което тренира за мускулна маса и покачване на теглото, единствената разлика ще е в количеството на храната ! Протеина като суплемент съм го дал за да можеш да постигнеш и най добри резултати и това, което казваш - че е невъзможно да го заместиш с храна, не е вярно ! Просто има периоди в които той би бил по полезен от храната примерно и един от тези периоди е именно след тренировка, където аминикиселините от протеина, като суплемент (особенно съвременните суроватъчни протеини) ще достигнат много по бързо до мускулните клетки от колкото ако консумираш протеин от храна, а това е много важно когато човек иска да покачи мускули. Разбира се това е за най добри резултати, плюс това е много тежко за стомаха когато се приема твърда храна веднага след тренировка, особенно ако е била по сериозна. При теб в случая калориите са на първо място, протеина ако ти е поне 2 - 2.5гр. на кг. при твоите килограми ще трябва да приемеш около 100гр, протеин на ден, но дори да е по малко ако приемаш нужното количество въглехидрати ти ще покачваш теглото си.

Другото нещо за храната, което е може би ключовото, за да постигнеш резултат е видът на въглехидратите и най вече тяхният гликемичен индекс. Може би много хора ще ти кажат, трябва да ядеш пълнозърнест хляб, ядки, зеленчуци, нискомалени продукти, да не ядеш сладко и т.н. все здраволсловни храни, при теб обаче случая е съвсем друг, ти не тренираш за поддържане на фигурата, ти не трнеираш за да отслабнеш, ти имаш една цел и тя е да покачиш теглото си, а това става само ако ядеш достатъчно количество калории и протеин.
За да консумираш достатъчно храна ти е нужен какво ? АПЕТИТ разбира се. Ако консумираш храни с нисък гликемичен индекс те ще се усвояват по бавно от организма и следователно ще те държат сита по дълго време. Фибрите са важни за храносмилането, но ако приемеш повече те пречат страшно много на апетита; мазнините ако са в по големи количества забавят храносмилането и ще трябва да мине повече време докато огладнееш, а целта е тоно обратната, но това не значи че няма да ядеш мазнини напротив просто трябва да не се прекалява; кислеите храни навлизайки в червата създават един рефлекс, който пречи на останалата храна да напусне стомаха ако има такава; богатите на натрий храни също могат да имат ефекта като при киселите. Тези неща ги споменавам, за да знаеш кое подтикса апетита, а той е ключът за успеха в твоя случай. Сега може би разбираш защо вместо пълнозърнест хляб, аз ти предложих да ядеш бял, той ще се усвои по бързо и следователно ти ще огладнееш по бързо и ще можеш да ядеш по често и в по големи количества. Ако ядеш овесене ядки нека те да са от финните, а не от едрите пак поради същата причина.

Винаги преди тренировка трябва да имаш хранене около от 2- 2:30ч. преди нея, а 15-20мин. преди да тренираш може да изядеш някакъв плод, фруктозата е много добър въглехидрат приет преди тренировка. Веднага след тренирова трябва да ядеш прости въглехидрати, тъй като няма да пиеш протеин на прах може да изядеш няколко белтъка и изтегли тренировката по рано за да можеш да имаш повече хранения след нея. Не забравяй, че трябва да повишаваш постепенно количеството храна защото ораганизма не може да се адаптира изведнъж, трябва му малко време но той ще свикне особенно ако храненията се приемат по едно и също време.
Намери из сайта стаии за храните, въглехидратите, гликемичния индекс, фибрите за които споменах и всичко друго защото то всичко е важно само ще ти помогне да се ориентираш по лесно и най важното да разбираш нещата, а не просто да караш чувайки от някой нещо, това трябва да правиш, онова трябва да ядеш, но в същото верме да не знаеш ЗАЩО !
Разбира се за един ден няма да научиш всичко, но трябва да четеш има много информация и за храненето и за тренировките и т.н., която ще ти помогне много във практиката и за постигане на резултат.

Моите коментари са малко дълги и подробни, но това не е случайно, аз добре преценявам този който задава въпрос до колко е запознат с тази материя и според това преценявам какво тоно да напиша и колко да е подробно и разяснено и за това някой отговори са ми малко по подробни.
Доста неща написах, а в същото време много малко от това което трябва да знаеш !
Ако след време след като имаш вече повишен калориен прием, нямаш промяна в теглото може да се консултираш с лекар, НО имай впредвид, че джипитата те винаги разбират от всичко и то много :( (и най добре е да отидеш при друг) и много верояно е да не получиш направление и да ти изпишат някви витамини, да ти кажат разни бла бла бла за успокоение, а в същото време може да имаш проблем - хормонален, проблем с щитовидна жлеза или нещо друго. Аз лично не вярвам, според мен това бързо израстване на височина е повлиало защото не винаги при подрасващите килограмите и нараствнето на височина вървят заедно. Все пак имай впредвид, че ако занапред не постигнеш покачане на теглото, може да опиташ следното да спреш да тренираш и да запазиш същото количество на храната за един период от месец примерно и тогава ако не покачиш малко значи нещо не е наред. Да знеш, че винаги можеш да отидеш на диетолог, а те знаят много повече и ще ти дадът още по точни съвети, все пак те са специялисти и имат много дълбоки познания в тази област.
Това е засега от мен !

Мнението беше редактирано от Хри$то® на 01.06.10 22:08.

CA

02.06.10
17:10

Благодаря ти много за изчерпателния отговор!!!!! :))))))))))))))))))))))))
Извинявай за невежеството ми по отношение на протеините, но наистина не знаех много на тази тема...никога не съм се интересувала толкова сериозно.
Прочетох нялколко статии по темите,които ми посочи  и сега ми е доста по-ясно.Най-сетне си обясних защо се приемат въглехидрати след тренировка и чак тогава протеини.
За фибрите....дам,чувала съм, но не знаех,че играят толкова важна роля.При мен като че ли не действа,огладнявам много бързо  и при въглехидрати с нисък, и тези с висок глитемичен индекс.
Но за мазнините, храните,богати на натрий и киселите храни не се бях замисляла.Макар че има резон...особено за киселите храни.Чудех се защо препоръчват толкова много грейпфрута...ами, той е много кисел и след това нищо не ти се яде.

Ще се старая постепенно да включвам все повече от храните,които ми препоръча,макар на този етап да правя ми е малко трудно.

За джипитата си прав, аз вече напълно се отказах от тях.Какъвто и проблем да имам проверявам в интернет,обаждам се и отивам частно,защото отношението е различно.
На еднокринолог ще ходя съвсем скоро, сигурно следващата седмица,тъй като се притеснявам дя нямам някакви проблеми на хормонална основа.
За израстване...то стана изключително бързо.За едно лято порастнах с 2-3 сантиметра, а същевременно съм с 10 килогорама по-слаба от миналата година по това време.Бая стрес съм си причинила на организма и сега много съжалявам,но поне грешките ми са поправими( надявам се :) )

Мнението беше редактирано от Candice на 02.06.10 17:11.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1