02.06.10
15:02
Здравейте!
На 17 и половина съм,64-65кг и 178см висок.Тренирам по кръгова програма 3 пъти в седмицата.Когато почнах да тренирам за пръв път преди няколко месеца,тренирах 2-3месеца и през това време не можах да покача работната тежест с повече от 5кг,но не на всички упражнения.После китката ме беше заболяла и спрях за известно време и сега пак като започнах пак съм си на същите килограми и не усещам,че мога да дигна повече.След като направя тренировката съм напълно изтощен,но мисля,че така трябва?Въпроса ми е защо не мога да покача работната тежест?На какво може да се дължи?Ако имате въпроси към мен с удоволствие ще ви отговоря.
Благодаря!
02.06.10
15:37
Хм, В същият дух и аз бих казал, ако имаш въпроси към нас, с удоволствие ще ти отговорим.
Постът ти нищо не казва.
Чакай да дам примери:
Застоят в тежестта може да се дължи на:
- физическо неразположение;
- хронична умора;
- липса на психическа настройка и вътрешен страх, може поради травмата;
- грешки в програмата;
- грешки в храненето;
- доближаване на силовия предел;
- небалансирано развитие на мускулите, да кажем слаб кръст събаря силните крака при клек, системата се движи според най - слабата мускулна група, не според най силната...
Дори може да изпускам нещо.
Хайде сега, ти ни насочи...
Насочи ни къде да търсим грешката, най вече разправи за себе си повече - години, възраст, тренировка и после може и да ти отговорим. Така и да ти отговорим ,все едно играем на тото.
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 02.06.10 15:39.
02.06.10
16:10
казано от D3BEP на 02.06.10, 15:37:
Насочи ни къде да търсим грешката, най вече разправи за себе си повече - години, възраст, тренировка и после може и да ти отговорим. Така и да ти отговорим ,все едно играем на тото.
казано от person на 02.06.10, 15:02:
На 17 и половина съм,64-65кг и 178см висок.
Тренировката ми е 2 упражнения за гърди(лежанки),гръб(скрипци),1 за бицепс(с дъмбели),крака(лег преса) и корем.Правя по 3 серии с 6-8-10 повторения!
Мисля,че някой неща ги бях казал и в първия пост.
02.06.10
16:31
Казал си ги, но и сега нищо по същество не каза, както ти казах пък аз, информацията, която даваш е крайно недостатъчна, прочети възможните причини и помисли каква информация ни трябва за да ги отхвърлим или потвърдим, а не да се хващаш за случайно подхвърлените няколко неща, които ясно съм ти писал, не са цялата информация а просто ти давам насока...
Нещата при теб са горе долу в следната схема на размисъл:
1. Всъщност си на кръгова тренировка... Изкарай си началния адаптационен период и после мисли за проблеми. На практика си начинаещ. За втори път. Не си напреднал културист без развитие. Ти ТРЯБВА ДА СЕ КОНЦЕНТИРАШ НА ПРАВИЛНОТО ИЗПЪЛНЕНИЕ. Хеле пък с един месец тренировка и два месеца травма.... Въобще не знам къде одиш с тая сила, вероятно към втора травма.
2. Всъщност се преуморяваш(по собствените ти думи), а това е противопоказно за силата.
3. Всъщност тренираш 3 пъти седмично, а това е малко за реален ръст на силата. Тя иска адаптация. Ти комбинираш това с преумора. Пак се получава ръст, но естествено - по бавен.
4. Всъщност убеден ли си, че си наистина мотивиран да вдигнеш повече? Какво точно значи изречението “не усещам да мога повече”.... Ами ако искаш, просот опитваш с повече. Първи, втори, трети път... На петия ак ооще не става ,значи наистина не е наред. Твоето изречение е един от показателите за мен че или си притеснен, или недостатъчно мотивиран. Ти ако чакаш да усетиш че можеш повече, или някой ангел да слезе и да тиго каже, никога няма да дочакаш.
Като цяло проблемът ти е че търсиш много бързи резултати и изпревварваш май малко естествения ход на нещата. Не само че трудно ще качиш сила така, но е възможно и точно това бързане да е причина за светкавичната ти травма.
Моят съвет е : зарежи мисълта за килограмите. Мисли да оправиш техниката, дишането. Това са приоритетите на анчинаещия. Мисли да няма повече травми. Не се преуморявай излишно, тренирай за да се чувстваш добре, а не зле.
А после, като се оправиш там и спреш с началната тренировка, ела, силата най лесно ще ти я вдигнем. Лично поемам ангажимента колегите ако не искат, просто ми напомни. Но така както си тръгнал според мен... Може да получим неочаквани ефекти, ама не положителни.
02.06.10
18:00
казано от D3BEP на 02.06.10, 15:37:
Чакай да дам примери:
Застоят в тежестта може да се дължи на:
- физическо неразположение;-Това не знам какво точно трябва да значи.
- хронична умора;-Не мисля,гледам повече да спа,не се преуморявам и гледам да не ходя на тренировка уморен.
- липса на психическа настройка и вътрешен страх, може поради травмата;-Загрявам добре,слагам си бинт на китката,а упражненията си ги правя,както преди само гледам да няма болка в китката.
- грешки в програмата;-Програмата е добре,не е прекалено дълга.
- грешки в храненето;-Гледам да ям по 4-пъти на ден.Яйца,ориз,картофи,месо,сирене,плодове.
- доближаване на силовия предел;-Гледам да правя с такива килограма,с които да мога да изпълнявам сериите и повторенията,затова може малко повече да се изморявам.
- небалансирано развитие на мускулите, да кажем слаб кръст събаря силните крака при клек, системата се движи според най - слабата мускулна група, не според най силната...-Мисля,че това е причината за контузията,защото предмишницата ми е слаба и натоварването падна повече на китката.
03.06.10
19:40
казано от D3BEP на 02.06.10, 16:31:
1.Ти ТРЯБВА ДА СЕ КОНЦЕНТИРАШ НА ПРАВИЛНОТО ИЗПЪЛНЕНИЕ.-Мисля,че сега вече правя упражненията правилно,защото викнах треньора на няколко пъти да го питам дали упражненията,които правя ги изпълнявам правилно.Той каза,че ги правя супер имаше само някой дребни уточнения.
4. Всъщност убеден ли си, че си наистина мотивиран да вдигнеш повече? Какво точно значи изречението “не усещам да мога повече”.... Ами ако искаш, просот опитваш с повече. Първи, втори, трети път... На петия ако още не става ,значи наистина не е наред. Твоето изречение е един от показателите за мен че или си притеснен, или недостатъчно мотивиран.-Мотивиран съм си достатъчно,че когато отида в залата да си направя тренировката и после да съм доволен от нея.Еми това изречение точно това значи,че опитвам с повече килограми,от колкото обикновените серии,но с тях не мога да направя всичките повторения,защото ми натежава(затова правя по една такава серии,колкото мога и така малко по-малко ще кача килограмите и на другите).Моят съвет е : зарежи мисълта за килограмите. Мисли да оправиш техниката, дишането. Това са приоритетите на начинаещия. Мисли да няма повече травми.-Както казах треньора ми обясни и дишането при първото обяснение на упражненията.За травмите вече гледам добре да съм загрял и когато усетя болка да спирам.
А после, като се оправиш там и спреш с началната тренировка, ела, силата най лесно ще ти я вдигнем. Лично поемам ангажимента колегите ако не искат, просто ми напомни. Но така както си тръгнал според мен... Може да получим неочаквани ефекти, ама не положителни.-Благодаря за съдействието!