Съвет за тренировка - 5x5 и останалите упражнения 8-12

03.06.10
16:38

Здравейте момчета!Чудя се ако базовите упражнения като лег,клек,сгъване с щанга и т.н.,ги правя с по 5 упражнения и с по 5 повторенич с максимална тежест,а останалите 2,3 упражненич с по 8 до 12 повторения даже до 10 май най-добре,как ще е :? :) Това си го мисля в такъв смисъл,че хем да се покачва плътността и обема на мускула,хем да е релефен :)Например утре да направя така с бицепса 1 5х5 с щанга и 1 серия концентрирано с по 10 повторения,а за трицепса 1 5х5 лег и още 2 упражнениица с по 10 повторения.Какво ще кажете :)

Темата беше редактирана от Младен Марков на 03.06.10 17:48.

03.06.10
21:19

Пробвай, пробвай! Немога да ти дам никъв друг отговор като незнам храненето ти как е, годините, стажа, сплит. Ама, пробвай!

04.06.10
07:24

5x5 се прави за сила. Използват се само комплексни упражнения. Т.е. в движението участват 2 и повече стави. Тези, за които ти питаш са изолиращи упражнения (участва само една става) и те нямат място в системата 5x5. Ако искаш тя да заработи трябва да ги махнеш от програмата иначе ще се претренираш и няма да постигнеш никакъв ефект. Ако искаш плътност, обем и релеф прави нещо друго, но не и 5x5. Тя е за сила.

04.06.10
08:07

Баш за сила не е, по-скоро е за сила, маса и плътност (плътност се постига с големи тежести и малко повторения).
Няма проблеми да правиш 2-3 комплексни упражнения в 5х5 и после още няколко с повече повторения.
Релефа пък няма нищо общо с повторенията, така че може да си релефен независимо от програмата.

04.06.10
08:25

казано от Петко К на 04.06.10, 08:07:

Баш за сила не е, по-скоро е за сила, маса и плътност (плътност се постига с големи тежести и малко повторения).
Няма проблеми да правиш 2-3 комплексни упражнения в 5х5 и после още няколко с повече повторения.
Релефа пък няма нищо общо с повторенията, така че може да си релефен независимо от програмата.

Баш за сила си е. Масата и плътността идват от прогресивното покачване на тежестите, в което е и смисъла на 5x5. За да трупаш маса трябва прогресивно да покачваш сила и да слагаш със всяка тренировка повече кг на лоста при един и същ брой повторения. Ако се вкарат допълнителни изолиращи упражнения, те само ще забавят прогресирането в основните. Продължавам да твърдя, че те нямат място в системата, но това разбира се си е мое мнение.

04.06.10
08:38

Tц.

04.06.10
08:39

Абе остави, аз се отказвам да пиша вече в темите. 6 години безплатни съвети стигат ;)
П.П. В блога си съм писал достатъчно за тренировките, скоро ще имам и нови статии, ако не ме мързи :)

Мнението беше редактирано от Петко К на 04.06.10 08:48.

Отговарям направо тук колега.
По принцип не съм фен на 5х5, защото - споделям мнението на Петко - е ни риба, ни рак... Ни мустак.
Дава резултати в силата, ма не каквито трябва да бъдат.
Дава резултати в масата, ма пак не каквито трябва...
И прочие.

Но да кажем ,аз съм човек на крайностите, ти това си харесал, ок.
Приемам че е въпрос на вкус.

Отговорът на въпроса ти е прост.
Абсурдно е да правиш тая тренировка ако не правиш основните движения.
Това не е тренировка за машини и излолиращи упражнения, а напротив. За свободни тежести и многоставни упражнения.
Понеже си ме питал кои за гръб - ами основните за гръб са три, тяга, мечка - разбирай гребане с щанга, не уреда(или чукове) и набиранки.
Ти баш тях не искаш да правиш, ами какво да правиш тогава, 5х5 въртенета на раменете за трапец?

За тягата си покани наблюдател и почни с малки килограми. Не ти е приоритета да се покажеш колко си мъж на тягата, а да прецизираш техниката! С право те е страх, тя си е опасна, ама не ти трябва да си силен ако няма да си смел. Не ти трябва да си силен и ако няма да си умен, така че просто се концентрирай първо да я научиш и после да й подобряваш резултатите, а не обратното....

За набиранките и тежестите това ми звучи като оправдание от мързел.... Неприятно било.... Ми има 100 начина да си качиш тежест за набиранките, не е задължително с дъмбел между краката, може с тежест на колана или през раменете, може с раничка с тежест, може с ластик, даже може просто да помолиш някой леко да те дърпа ако с тежест е чак толкова неприемливо.

Кои да правиш...
Аз бих правил и трите.
Ако имаш слаб кръст или контузия, мечка и тяга заедно ще ти дойдат много, но можеш да замениш свободната мечка с гребане с дълбел на лежанка, където си подпрян и кръстът по - малко се натоварва.
Поздрави!

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 06.06.10 10:29.

Първо се извинявам че пиша на латница,но сам на училище и пиша от телефона.Благодаря ти за хубавия отговор и удобно,не удобно ще направя набирания с доп. тежест,много ми се хареса идеята да сложа килограми в раница.Не ме мързи иначе,правя,лишавам се от всичко когато би ми помогнало в развитието,не ме инт.трудността на упражненията важно е да работят.Гледам че си написал,че не е най-добрия метод,също мисълта за това 5х5 ми дойде от това че искам обем на мускулите,е и релеф,не искам да ставам едър голям,обемен с мазнини.Ако искаш сподели по добрия вариант за теб :) Иначе с краста нямам проблеми и днес мисля да правя-тяга.гребане.набиранки и мечка с лост от едната страна без а от другата страна със тежест и в-образната с ръкохуаткатата. Поздрави!

ДЗВЕР Едит: http://www.kredor.com/lat2bg/Default.aspx

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 07.06.10 08:30.

При мен за обем и оформяне по - добра работа вършат системите с повече повторения на пределена за повторенията тежест, и кръгова тренировка.
Ще ти кажа че - колкото и изненадващо да звучи, откакто правя 15-ки и 20-ки на лежанката, гърба , краката, мускулите ми растат повече. А преди съм тренирал именно с петички и не растат.
Но това си е индивидуално.

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 07.06.10 08:30.

07.06.10
09:15

Ами то 5-ките са за сила, издръжливост, маса. Много ясно, че с такава малка серия от 5 повторения няма да се напомпаш както с 15,20.

07.06.10
09:56

казано от fam0us на 07.06.10, 09:15:

Ами то 5-ките са за сила, издръжливост, маса. Много ясно, че с такава малка серия от 5 повторения няма да се напомпаш както с 15,20.

Айде бе ;) Пробвай петици на кофи с 20+ кила и после двайски без тежест да видим кое ще те напомпа повече ;)

07.06.10
10:00

Тези без тежест, защото аз и без това не мога да правя кофички.

казано от korpusito на 07.06.10, 09:56:

казано от fam0us на 07.06.10, 09:15:

Айде бе ;) Пробвай петици на кофи с 20+ кила и после двайски без тежест да видим кое ще те напомпа повече ;)

Кофите не са много верен измерител, защото както казах, гоним 15-20 повторения с ПРЕДЕЛНА тежест, а не както и да е. Т.е. близко до изтощение. Трябва ти регулирана тежест, а не 20 повторения, завършени както и да е.
Да не говорим, че според мен кофите като цяло не са правилното упражнение за силови изстъпления. Всеки избира сам как да се контузи.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1