07.06.10
11:48
Здравейте!
От няколко дни издирвам Холин-а като добавка на Българския пазар... но неуспешно. Появява се тук-там като допълнение към комплексни витамини, но в малки дози. Това което се доближи най-много до търсеното от мен е тук : http://png-06-body-byilding.hit.bg/Produkti/Amino2.html - чист холин битрат, доза от 8 грама дневно. Но не мога да намеря нито цена, нито как да го закупя. По чуждите сайтове има много различни видове, на различни марки, но в България, не знам защо не се внасят.
Ще съм благодарен на всеки, който може да ми помогне в търсенето! :)
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 07.06.10 12:50.
Прегледах продукта на NOW, даже ходих в HealthStore в студентски град, но са е доста ниска дозата на Холин-а(250mg). Тогава си взех DMAE, като частична алтернатива. Но ми се иска да приемам Холин поне по 4-5 грама дневно.
Мнението беше редактирано от NightElf на 07.06.10 14:02.
http://www.doctorbg.com/page.php?id=1020 - Най-добри източници на холин са бирената мая, яйцата и черния дроб
http://www.fitnes-bg.com/%D4%E8%F2%ED%E5%F1/%D5%F0%E0%ED%E8%F2%E5%EB%ED%E8_%C4%EE%E1%E0%E2%EA%E8/%D5%EE%EB%E8%ED_%28%C2%E8%F2._%C24__,_%F2%F0%E8%EC%E5%F2%E8%EB%E0%EC%E8%ED%EE%E5%F2%E0%ED%EE%EB%29_2006092813/ - Не вярвам да не похапваш дроб и яйчица
Мнението беше редактирано от F.A'U на 07.06.10 14:53.
Наясно съм с богатите на Холин храни, благодаря все пак :)
Но в момента, поради други медикаменти имам завишена нужда от неговото приемане.
За какво точно ти трябва? Може подобен като действие продукт да ти свърши работа?
08.06.10
03:46
Този който е написал 8гр/дневно, явно няма много връзка с главния мозък - имам предвид, че връзката му е с портфейла. Самият холин е емулгатор (Е 1001) и ако го приемеш в доза 4гр еднократно нищо чудно да ти се появят киселини или стомашни проблеми. По-рано, когато имаше само един липотропен препарат в аптеките (Lipovitan), много хора се оплакваха от стомашни проблеми при прием на 3х2 табл., а дозата на холин в 1табл. е 170мг. Дневната доза холин е 550мг за мъжете и 425мг за жените. Самият холин е липотропно средство и не знам какво се очаква от тези 8гр. Ако очакваш да се “свръх-орелефиш” - няма да стане. Някакви “свръх” протективни действия по отношение на черния дроб - също. Даже ако не спазваш добра диета може и да се омазниш, защото холина само подпомага транспорта на мастни киселини през черния дроб. При големи дози (10-16гр/дневно) се наблюдава “fishy body odor”, което се дължи на разпадането му до триметиламин. Същото го има и при приема на L-карнитин и то в значително по-малки дози. Моя съвет е да не се хвърляш на всичко което прочетеш. Да не говорим, че лецитина е много по-полезен и с по-комплексно действие.
Мнението беше редактирано от Krasimir Yolov на 08.06.10 03:56.
Да, разглгледал съм и лeцитинa и се чудех дали ще може ефективно да го замести. Самият холин не искам да ползвам нито за разграждане на мазнини, нито като протектор за черния дроб. Насочил съм се към него, защото влиза в състава на ацетилхолин-а.
В момента приемам Пирацетам, а поради неговото действие запасите на ацетилхолин в мозъка много по-бързо се изчерпват. На повечето места ми преподъчват на всеки грам Пирацетам, да се вземат 1,5 - 2 грама допълнително холин. Приемам между 2,4 - 3,2 грама Пирацетам на ден.
И аз щях да ти препоръчам лецитина, а в крайна сметка можеш да го вземаш и в по-големи дози от нормалните... не е скъп суплемент. NOW имат на гранули, който е доста изгоден.
09.06.10
14:18
Погледни ето тази тема: http://www.bb-team.org/forums/viewthread/44224/ . Става въпрос за Super fat burner на American muscle. Състава му за 2 таблетки е следния:
Cholin Complex 2000mg
Inositol 1000mg
Methionine 400mg
Vitamin B6 0,50mg
Betaine 400mg
L-Carnitine Complex 50mg
L-Lysine 200mg
Lecithin 200mg
Iron 2mg
Linoleic Acid 200mg
Oleic Acid 100mg
Той най-много ми напомня за “Lipovitan” и даже имаше и същия неприятен мирис. Преди десетина години помня, че някои познати го ползваха. А MUSASHI винаги са ме радвали как продават насипни пудри на каквото се сетят. Нали разликата между химията и фармацията е именно да се дозира точно, да се направи във форма позволяваща добра бионаличност и да се избегнат неприятните усещания при директен прием. Аз лично бих си закупил холин битартрат от магазин за химикали, ако ще е в насипно състояние - със сигурност ще е по чист от USP. Прегледах повечето магазини за химикали - НЕ се предлага. Предполагам какъв кисел (от двете молекули остатъци от винена киселина) и “тежък” вкус има. В лецитина холина е в състава на фосфолипиден комплекс който участва в изграждането на клетъчните мембрани. Не знам кое е по-добро за умствена дейност холина или лецитина.
Навремето освен “Пирамем”, продаваха и “Phezam” (http://www.bgstuff.net/zdrave/lekarstven-spravo4nik-menu/1923-phezam), който съдържа и цинаризин, който подобрява мозъчното кръвообръщение.
Krasi, много ти благодаря, че си проучил. И на мен ми се въртеше в главата да проверя магазини за химикали, но щом си прегледал... Явно изходът е да си поръчам от чужбина, Primaforce, NutraPlanet предлагат холин битрат, както и още доста марки, не толкова известни в БГ. Не знам кой е официален вносител на Primaforce, може би ще бъде подходящо да се обърна към него. А за MUSASHI си прав... :)
Иначе в момента съм на “Пирамем”, не можах да разуча в кой продукт е по-качествен пирацетама и си взех първия който намерих :)
20.08.10
18:59
Все пак, доволен ли си от “Пирамем”?