Правилно хранене

09.06.10
19:13

Така, питам тук, защото искам да съм сигурна, че съм на прав път.

Менюто ми изглежда горе-долу по следния начин:
- 45-50 процента протеин;
- 10 процента въглехидрати;
- останалото са мазнини, до 40 процента.

Не ям полуготови храни, бърза храна, алкохол пия много рядко, за удоволствие. От време на време, най-вече в дните, в които тренирам, пия протеинови шейкове. Общият ми калориен прием е около 2000 калории дневно. Метаболизмът ми е адски бърз, следователно много трудно качвам килограми. Висока съм 1,75 метра, тежа 62 килограма. Целта ми е да кача мускулна маса. Тренирам от година и половина, два пъти седмично.

Да продължавам ли в същия дух или трябва да променя нещо?

ПП: Пропуснах да отбележа, че имам малко мазно за чистене, затова процентът белтъци е толкова висок. Всъщност, достатъчно висок ли е?! Въгледхидратите съм снижила до минимум и ги замествам с мазнини. Предполагам, че няма как да махам мазно и да качвам мускулна маса едновременно. Така ли е?

Темата беше редактирана от fourlearybiscuits на 09.06.10 19:43.

10.06.10
10:24

казано от fourlearybiscuits на 09.06.10, 19:13:

Така, питам тук, защото искам да съм сигурна, че съм на прав път.

Менюто ми изглежда горе-долу по следния начин:
- 45-50 процента протеин;
- 10 процента въглехидрати;
- останалото са мазнини, до 40 процента.

Не ям полуготови храни, бърза храна, алкохол пия много рядко, за удоволствие. От време на време, най-вече в дните, в които тренирам, пия протеинови шейкове. Общият ми калориен прием е около 2000 калории дневно. Метаболизмът ми е адски бърз, следователно много трудно качвам килограми. Висока съм 1,75 метра, тежа 62 килограма. Целта ми е да кача мускулна маса. Тренирам от година и половина, два пъти седмично.

Да продължавам ли в същия дух или трябва да променя нещо?

ПП: Пропуснах да отбележа, че имам малко мазно за чистене, затова процентът белтъци е толкова висок. Всъщност, достатъчно висок ли е?! Въгледхидратите съм снижила до минимум и ги замествам с мазнини. Предполагам, че няма как да махам мазно и да качвам мускулна маса едновременно. Така ли е?

Еми нещо не схващам:
1.Уж ти е бърз метаболизма пък приемаш 2000к
2.Уж ти е бърз метаболизма пък си мазен
3.Уж ти е бърз метаболизма пък не ядеш въглехидрати
.......
Я почети малко и тогава пиши/питай

10.06.10
11:25

Чета, де, чета. Само че не мога да знам всичко и затова не е зле да питам от време на време. Имам (само) 2000 калории, защото ми е трудно да изям повече от това. Окей, може би трябва да кача храната. Ето нещо, над което да работя.

Не ям въглехидрати, защото ги замествам с мазнини, както обясних по-горе.

Мазнината беше повече преди, но я свалих. Никога не съм имала много, в интерес на истината, но бързият метаболизъм определено помогна. На това му казвате ектоморф, мисля.

Мнението беше редактирано от fourlearybiscuits на 10.06.10 11:32.

10.06.10
11:46

Между другото... ВМ-НВД. В самото начало ми беше трудно да мина на мазнини, но като цяло се чувствам перфектно с този режим на хранене. Не се силя да ям мазно, умирам за месо, млечни продукти и яйца. Не виждам къде е проблемът с въглехидратите...

Според мен трудничко ще качиш мускулатура при условие, че въглехидратите са ти 10%... защо толкова малко? Не мисля, че трите основни групи хранителни вещества (белтъци, мазнини, въглехидрати) за взаимно заменяеми по между си. От кога си на този режим и какво си постигнала до тук?

10.06.10
12:11

Храня се по този начин от около половин година. Дотогава не следях какво точно ям, само се стараех да е чиста храна. В началото теглото ми спадна от 62 на 58 килограма. Сега пак съм 62, само че мазното по корема, краката и задника почти изчезна. Имам повече сила, защото продължавам постепенно да качвам тежестта, с която правя упражненията. Издържливостта ми също е повече. Преди месец реших да разделя частите на тялото, а не да тренирам всичко наведнъж и в един ден. Тренировъчния ми план сигурно също трябва да се доизпипа, но реших първо да се заема с храненето.

А защо толкова малко... Защото прочетох, че това е абсолютният минимум, тъй като съвсем без въглехидрати не може. Затова свалих до него, с идеята да е по ефективна диетата. Все пак, правя по един разтоварващ ден седмично, в който ям повече въглехидрати и по-малко мазнини и белтъци.

Мнението беше редактирано от fourlearybiscuits на 10.06.10 13:53.

10.06.10
13:00

казано от Кольо Пияндето на 10.06.10, 11:58:

Не мисля, че трите основни групи хранителни вещества (белтъци, мазнини, въглехидрати) за взаимно заменяеми по между си.

Трите не, но въглехидратите и мазнините - да, почти на 100%.
10% вългехидрати са перфектни за човек, който цели нисък процент подкожни мазнини и здравословен живот.
Мускулатурата при ВМ-НВД също расте, но темпото и размерите са по-различини от тези при захранването с овес, ориз и промишлени количества пиле.

Резултатите ти сами говорят - увеличила си мускулната маса за сметка на мазнините, силата също нараства.

Miro Gi4ev -
1. 2000 kkal за жена не са никак малко. Похвално е, че дори има желание за още. ;-)
2. При жените подкожните мазнини са значително повече в сравнение с мъжете.
3. Бързият метаболизъм не изисква хранене с въглехидрати.

Мнението беше редактирано от Ensiferum на 10.06.10 13:00.

14.06.10
08:04

А имаш ли представа каква част от диетата трябва да са белтъци? Петдесет процента окей са е или е желателно да са повече?

От няколко дни съм на 2500 калории дневно. Става бавно, но мисля, че мога и още. Май и яденето е навик, както доста други неща.

Мнението беше редактирано от fourlearybiscuits на 14.06.10 08:06.

14.06.10
08:13

Много са 50%. За 62 кг, 120-130 грама са ти предостатъчно. В калории това са около 500, или около 20% от 2500.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1