10.06.10
09:59
Здравейте, претърпях операция от скъсан менискус. При последното посещение при доктора казва, че ставата е добре няма подуване няма възпаление но мускулатурата на крака съвсем се е стопила-оттам идват и болките когато ходя. Трябва да засиля мускулите на крака но това да бъде с максимално щадене на ставата. Кинезитерапевтката при която ходих след доктора показа упражнения които се състоят предимно от ходене напади тоест ползва се тежестта на тялото. Като ги започнах и на втория ден крака започва да ми пари в и около ставата и чувствам дискомфорт, ако продълга след ден болките се увеличават и трябва да зпочивам няколко дни, ако спра да ги правя мускула още повече спада и така се въртя в омагьосан кръг и няма измъкване. Препоръчайте ми някакви упражнения които максимално щадят ставата но да засилят мускулатурата на крака за да мога след това да започна другите които сега явно на този етап не са за мене. по принцип съм се занимавал с тежести и са ми ясни упражненията но важно е как да се видоизменят за да не се натоварва ставата. И накрая как да се дозира правилно тежестта, терапевта казва да няма болка е аз нямам болка докато изпълнявам даже и с по-голяма тежест въпроса е че след известно време се затопля ставата и я чувствам недобре.
Мъртва тяга за задната верига. Задното бедро и задника са важни за коляното. Бих препоръчал и мъртва тяга на един крак, но техниката е сравнително забутана и ако няма кой да те научи става рисково. Но иначе е превъзходно упражнение :)
Ако качването по стълби не е проблем пробвай го. Не нужно да бързаш или да го правиш за време, просто го практикувай :)
Можеш да пробваш частични клкове, ако не създават дискомфорт. Целта е разбира се да започнеш да ги правиш по-дълбоки с времето.
И прави goblet squat за малко повторения.
http://spearsfitness.com/wp-content/uploads/2010/01/goblet-squat.jpg
За тежест вземи малък 5кг диск, защото целта ти с това упражнение е да подържаш мобилност в краката и коляното, а не да натоварваш мускулите.
Лактите трябва да се спускат между колената и трябва така да раздалечиш колената, че да не докосват лактите (просто имитирай снимката).
Малко се повтарям, ама ако нещо боли не го правиш :)
14.06.10
07:39
казано от vippp на 10.06.10, 09:59:
Здравейте, претърпях операция от скъсан менискус. При последното посещение при доктора казва, че ставата е добре няма подуване няма възпаление но мускулатурата на крака съвсем се е стопила-оттам идват и болките когато ходя. Трябва да засиля мускулите на крака но това да бъде с максимално щадене на ставата. Кинезитерапевтката при която ходих след доктора показа упражнения които се състоят предимно от ходене напади тоест ползва се тежестта на тялото. Като ги започнах и на втория ден крака започва да ми пари в и около ставата и чувствам дискомфорт, ако продълга след ден болките се увеличават и трябва да зпочивам няколко дни, ако спра да ги правя мускула още повече спада и така се въртя в омагьосан кръг и няма измъкване. Препоръчайте ми някакви упражнения които максимално щадят ставата но да засилят мускулатурата на крака за да мога след това да започна другите които сега явно на този етап не са за мене. по принцип съм се занимавал с тежести и са ми ясни упражненията но важно е как да се видоизменят за да не се натоварва ставата. И накрая как да се дозира правилно тежестта, терапевта казва да няма болка е аз нямам болка докато изпълнявам даже и с по-голяма тежест въпроса е че след известно време се затопля ставата и я чувствам недобре.
Базови активиращи упражнения -
Глут бридж за задно бедро/гъз
Сгъване/разгъване с ластик
Аддуктори/Абдуктори с ластик
Сядане/ставане до пейка
Ходене с ластик
И пак - трябва да се прецени спрямо конкретния случай и конкретния крак :)
Пиши ми ЛС :)
Predi kolko vreme se e sustoqla operaciqta?Kakva e bila?Otvorena intervenciq ili artroskopiq?Kolko vreme si bil imibiliziran?Koi miniskys e operiran?Vasil krustev student po kineziterapiq.
Здравейте,
имам диагноза отлепен менискус ,в това състояние съм от 1 година и лекарите ми обясняват,че може да се възстанови коляното ми без интервенция.Така че точно това се опитвам да направя,като въртя колело и правя разгъвания за възстановяване на мускулатурата.(не правя клекове и сгъвания,защото усещам болка)
Като цяло почна да се усеща някакъв напредък,но почна да се появява болка в капачката пък и така въпросът ми е :
Какви добавки мога да използвам в моя случай ???
08.09.10
12:46
казано от Tigarq на 03.09.10, 19:05:
Здравейте,
Като цяло почна да се усеща някакъв напредък,но почна да се появява болка в капачката пък и така въпросът ми е :
Нещо с глюкозамин, това е градивния материал за хрущялите. Аз пия една добавка на Now, понеже е комбинирано glucosamine + chondroitin + MSM, но доколкото прочетох в нета - фирмите си хвалят продуктите, ама няма реални доказателства доколко това помага... :( но все пак пия и се надявам да спре да боли и щрака :)
Мнението беше редактирано от Giggerotta на 08.09.10 12:46.
12.09.10
06:56
казано от Tigarq на 03.09.10, 19:05:
Здравейте,
имам диагноза отлепен менискус ,в това състояние съм от 1 година и лекарите ми обясняват,че може да се възстанови коляното ми без интервенция.Така че точно това се опитвам да направя,като въртя колело и правя разгъвания за възстановяване на мускулатурата.(не правя клекове и сгъвания,защото усещам болка)
Здравей,
при клекове със собствено тегло боли ли те?
Естествено, важно е как точно ги правиш. Основните моменти, за които да внимаваш са:
- започваш движението с таза назад, все едно сядаш на стол
- тежестта на тялото ти е разпределена върху целите стъпала, може с акцент към петите. В никакъв случай не клякаш само на пръсти!
- ходилата да са успоредни на бедрата, т.е. да не оставяш коленете да се събират едно към друго
При колко градуса сгъване в коляното (на око) започва да те боли?