Лаф моабет - том първи

Темата е заключена.
Прескочи до:

16.06.10
19:35

Спор няма, че някой би могъл да се демотивира...да пише във форума.
И аз съм от тези, на които всяка правописна и/или пунктуационна грешка им прави впечатление.
Не е необходимо да си специален или зубрач, за да пишеш правилно.
Обикновено правописът свидетелства и за общата култура и начетеността на притежателя си.
Аз лично изпадам в транс, когато видя писмо от някой инженер (т.е. висшист), който пише “найстина” и “уважаема, г-жо Иванова” (т.е. със запетая преди ” г-жо Иванова”).
Езикът и историята на една нация са нейното основание да се определи като такава. Затова е редно да ги познаваме.

П.П.
Вихреше се една тема за ниски мъже и високи жени - няма по - забавна картинка от това :lol:

Мнението беше редактирано от Инис на 16.06.10 19:36.

ПИ

16.06.10
19:37

Все още настръхвам от това. :)
http://www.vbox7.com/play:9ae2eb62

16.06.10
19:56

казано от Кольо Пияндето на 16.06.10, 19:06:

Няколко неща - грамотността и културата може би са рядкост, но това ги прави изключения, а не специални.
Ако искаш да си специалното като снежинка уникално изключение сред стадото, бъди - твоя воля, но не налагай мнение, макар и индиректно чрез сарказъм, нападки, демонстрации и прочее. Никой не е длъжен да има твоите разбирания, идеали, ценности и манталитет. Акъл не ми побира какво е, но макар и лишено от физични обяснения, човешкото съзнание е факт. Сега, не мога да кажа има или няма причина за това, че при различните хора въпросното съзнание е различно. Сложният процес на насилствено нефизическо упражняване на натиск върху човек с цел възприемане на становища от другата страна е наречено най-просто промиване на мозъци - това означава не манипулативно предаване на невярна информация, а означава живот под натиск от такива като теб, които лишават хората от способността им да разсъждават самостоятелно. (прочети отново примера на junkhead за неговия приятел)

Не виждам причина неграмотността на лицето Х да бъде директна обида към интелект от твоето ниво, Ваше Величество.
Все едно синята тениска да бъде обида към хулиган от сектор Г, при все, че човекът, който я носи просто да харесва синьо. Ако иска, ще се промени, ако ли не - неморално е да се опитваш да му трошиш главата. Той сам може да свърши тази работа.

http://www.youtube.com/watch?v=M_bvT-DGcWw
http://www.youtube.com/watch?v=M_bvT-DGcWw

За линковете - ако не се вслушаш в първото, ще се превърнеш във второто.

п.п. Надявам се не приемаш буквално посланията на горните песни, защото наскоро водих спор за това с твое подобие в училището ми.

Мнението беше редактирано от ~ DN на 16.06.10 20:04.

Истината е, че е било приоритет на бибитийм и вече не е ... И що се отнася до личното ми мнение, няма пак да бъде... Няма вече да банваме за правописни грешки.
И крайните мнения в полза на правописа, провокиращи към постоянни противоречия, нерви ,саморазправи и банове са една от причините вече да не следим далеч толкова строго кой как пише. Вместо да допринася на форумния мир, това му пречи.
И аз не харесвам лошият правопис но все си мисля че има и по човешки начини да се прави забележка понякога, от това да се отваря кръстоносен поход за всяка буква...
Най сладко е да се победи без бой.
Понякога крайната ти решителност да се наложиш капсулира врага. Не помага за победата.

Но като цяло и в офтопик темата ми се струва че се опитвате да вкарвате тема!
Това е грубо нарушение на правилата!
Ше са банираме.!

казано от junkhead на 16.06.10, 19:34:

Не бе, пич, нищо против теб лично.

Тогава, пич, обръщай се към мен в такива случаи. Недей да се спотайваш зад принципни приказки.

Човекът, който ме закара във фитнеса, ми беше колега известно време - шпакловчик. Доста неграмотен, ако трябва да бъда искрен, но адски свестен и човек с много големи резултати в залата. На него не му е попречил правописът. Той няма да попречи на човек,който има желание и амбиция да работи върху тялото си. Но ще му попречат хората като теб.

Познанията по български език не са само следствие от обучението в училище. Те се добиват и развиват когато човек чете, възпроизвежда и създава информация на български език в достатъчен обем. Всеки може да ходи на фитнес и да постига резултати. За да постигнеш наистина високо ниво, обаче, ти трябват знания, при това не само основни. Сериозни знания се получават с четене, а с тях - и езиковата култура. Човекът, за който ми разказваш, вероятно има своите качества и знания. Смяташ ли, че ако беше грамотен може да постигне повече? Аз мисля, че може. В този смисъл - аз ли му преча? Ако той е достатъчно интелигентен, ще се замисли над думите ми и ще ги осмисли. В противен случай ще започне да говори наизуст като теб.

Аз също съм бил начинаещ, но не смея да подложа на съмнение фактът, че ти не си - дори напротив, почнал си от върховете в спорта.

Започнал съм от нулата, както всички. До къде съм стигнал - това мисля, че не е важно в момента. Разликата е в това, че съм възпитан да уважавам. Нищо не съм получил даром или в следствие на арогантност. С удоволствие помагам според силите си. Има хора тук, които имат впечатления от това. Показали са уважение, получи ли са двойно такова. Сарказмът ти е.... меко казано забавен и неуместен.

Ще ми покажеш ли основанията на твърдението, че познанията ми по български език са съмнителни?
Ако ще го правиш - хайде да разговаряме. Ако не - смятам, че обърнах достатъчно внимание на празните приказки за днес.

16.06.10
20:11

Писане се учи на 7 години. Повечето хора, които пишат неграмотно са на 2-3 пъти по толкова. Щом досега не са се научили да пишат грамотно, защо очаквате да почнат след вашата забележка? ;)
Аз разбира се повечето такива ги игнорирам, примерно на повечето ЛС, написани на латиница или неграмотно, не отговарям. Същото е и при темите и постовете. Разбира се, да не издребняваме до запетайки и точки, но ако в една дума човек има 2 грешки и ми трябва половин час да разшифровам какво е искал да каже, защо да си правя труда да го чета и отговарям?

Мнението беше редактирано от Петко К на 16.06.10 20:12.

16.06.10
20:11

Траш,Дзвер-искам просто хората да не бъдат посрещани така грубо.Не е човешко.Не е човешко някой капо ди кацо само да зее тука...

Ноо за ниските и високите жени-на мен всички ми харесват :) Най-много чуждите :)

п.п. Кольо,
някъде из някой подфорум,някой беше задал въпрос за някакви витамини.Много смътно си спомням за какво ставаше въпрос,май за опит мастноразтворими да се разтварят във вода,но сигурно бъркам.Както и да е.
Ти,дарлинг,беше написал,че еди-какъв си фактор променя тяхната Природа.Да Го Еба,Ама Природа Не Е Редно Да Я Изтипосваме С Главна Буква,Защото Някой Тъпанар Ще Ни Се Смее :)

Сигурен съм,че много хора ще ме подкрепят тук.Лайте се един друг във форум за литература,не тук.И за да даваме съвети,трябва да сме постигнали нещо наистина сериозно,мисля аз.

Айде стига от мен,че прекрачвам пределите на добрия тон и ще ме баннат,усещам :)

Мнението беше редактирано от junkhead на 16.06.10 20:17.

http://www.vbox7.com/play:9653c6de много добра песен този път от Килата..

Thrashmetal, принципно бих ти отговорил, винаги ми е било приятно да дискутираме с теб. Този път ще си замълча.

Имам и други неща за казване, но не му е нито времето, нито мястото.

16.06.10
20:31

Ти си многословен - очаквах километричен пост, но изглежда просто те мързи. :lol:

16.06.10
20:38

@junkhead,
Много непретенциозни сте мъжете....щом се води жена, всичко под ножа - аман! :lol:

16.06.10
20:40

Нещо ме прихвана хип хоп носталгия:

казано от Thrashmetal на 16.06.10, 20:31:

Ти си многословен - очаквах километричен пост, но изглежда просто те мързи. :lol:

Причината не е мързел.

junkhead, когато опознаеш Природата, може би и ти ще започнеш да пишеш тази дума с главна буква.
Не очаквам разбиране по този въпрос.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 16.06.10 20:44.

16.06.10
21:04

казано от emzo на 16.06.10, 20:40:

Нещо ме прихвана хип хоп носталгия:

Ето ти тогава един чук от мен:

Мнението беше редактирано от VEGATA на 16.06.10 21:06.

16.06.10
21:06

Специален поздрав от 0.48мин. :lol:

Тая вечер само ви едитвам таговете :lol:
emzo

Мнението беше редактирано от emzo на 16.06.10 21:10.

16.06.10
21:26

казано от Кольо Пияндето на 16.06.10, 20:26:

Thrashmetal, принципно бих ти отговорил, винаги ми е било приятно да дискутираме с теб. Този път ще си замълча.

Имам и други неща за казване, но не му е нито времето, нито мястото.

Докъде я докарахме за 20 години преход.Невежеството да бъде повод за гордост.Слабият успех-също,бягствата от часовете-тоже.А грамотните хора да речем като Кольо,като онова момче от форума Калоян Янкулов трябва да се срамуват,че пишат правилно на собствения си език.Стана срамно да се пиша на български,на кирилица.И гордост да драскаш на нечетливата маймуница,латиница.Стана срамно да се слуша хубавата българска естрадна и попмузика,а е гордост да гърми чалгата и всякакви простотии.Стана срамно в тая държава да си честен и почтен човек.О времена! О нрави! Днес ще ме принуждават да им чета неграмотните драсканици.Утре ще ме карат да ги чета на маймуницата,а в други ден вече на китайски йероглифи.Щото някой иска да ни прави на маймуни.И опитва дали ще мине номера.Много интересно! А когато се оплакват безработни роми,какво им казвате,а?
Ти си неграмотен,ти не знаеш да четеш,ТИ НЕ ЗНАЕШ ДА ПИШЕШ! КАКВА РАБОТА ИСКАШ ДА ТИ ДАДЕМ? Е що така с тия двойни стандарти? В единия случай невежеството е невежество,сериозна пречка за всякаква дейност.В другия случай е повод за гордост.Ами да вземем тогава и по един орден “Стара планина” да им окачим ли? Що ли? На тия юнаци и народни герои.Сбъднаха се най-съкровените мечти на някогашните двойкаджии и оставачи.Като видеха отличници им се подиграваха “отличник-уличник, отличник-уличник!” Нито един от тях не стана свястен човек,но дойде тяхното време.На простотията.И на невежеството.Когато да си прост е гордост,а ние училите граматика трябва да се срамуваме.И пак,о времена,о нрави!

Мнението беше редактирано от Миро на 16.06.10 21:29.

16.06.10
21:33

Хахаха!

4е преземем балгаря по барзо от пабло ескобар колумбия

16.06.10
22:40

На 2 пъти тръгвам да пиша коментар и се отказвам... няма никакво значение, какво аз или който и да било ще напише... та в този ред на мисли май и малкият спор, който водите.

едит

Мнението беше редактирано от Бойко на 16.06.10 22:52.

17.06.10
04:33

Поздрав за всички :) Абе как да пусна клип от вбокс тук ? Извинявам се,нооо съм лееееко на Вие с тези неща :)
http://vbox7.com/play:d0c9b58a
Днес ще бъде един много,много хубав слънчев ден :)

GO

17.06.10
04:43

Айде бе,Пусик!Направи най-новия кючек..КОРАБАААААААААААААА! (2006-2008) :lol:

——————- или пък——————-

Татееейй?!Ъррр?Изтървах прасието,уееее!Къде го изтърва,уее?Ауе не знам,’чупи довара на хората...Еййй!.. :lol:

За 500години чуждо присъствие българите са успели да съхранят българщината с помощта на две оръжия - знанието и вярата. Местни големци са ходили до Високата порта и молели султаните да разрешават построяване на църкви и училища. Хората се скъсвали на къра, за да може да платят поне едното дете да се изучи. Мнозина намерили смъртта си само защото не искали да си сменят вярата и т.н. и т.н.
Какво имаме днес? Масова неграмотност, тотално незачитане на българщината, до вечерта псуваме малцинствата и скачаме за привличането на Македония в българските предели (щото сме патриоти), а след това се напиваме и качваме на масата под звуците на маанета и т.н. малцинствени ‘музики’ (щото сме патриоти?!?). Грамотните българи в рамките на България стават все по-малко, но “Идиокрация” е тъп американски филм и не се отнася за нас сигурно.
Правописът се учи в училище. Ок, така е. Но аз не мога да повярвам, че някой, който не се е научил да пише, след това е изучил по-старателно материята, в която претендира да е добър специалист. Не бих наел адвокат, който първите три курса не е влизал на лекция, или лекар, пропуснал общите курсове по анатомия, физиология и т.н. Човек, прескочил основите, е кула, построена на пясък. Независимо дали говорим за правопис, тренировки за начинаещи или купена шофьорска книжка.
Впрочем вижте в коя държава от ЕС минималната надница не е 5 евро на час, погледнете колко малко от управляващите я са били образовани и ще ви светне :)
Та Кольо е напълно прав да се дразни, но будителите днес не се тачат, освен на празника на Народните Будители :)

Мнението беше редактирано от Юлиян Тодоров на 17.06.10 06:48.

За съжаление между грамотност, ум и образование обикновено, поне у нас, има голяяяяма разлика, да не говорим, че и грамотността на българите е относително понятие дори за тея, що четат и пишат без правоговорни, правописни и пунктуационни грешки, но това е друга тема.

Както каза Петко, щом стилът на някой не ви харесва, просто го игнорирайте. Ако почне да става досаден, се вземат мерки. Но защо трябва да караме някой още от входа да се чувства не на мястото си? Да му покажем колко го превъзхождаме ли? Да се изявим като ... неприветливо, затворено общество...?
Нали правите разлика между това нещо да не ви харесва и това да го обръщате в саморазправа и разчистване на пътя? Или второто е позволимо, от гледна точка на правописа...?

Странно е знаете ли кое... Повече логика има хората с лош правопис да упорстват. Те първо дълго са писали така и е много трудно от следващия пост да станат отличници. Второ, те идват тук защото имат нужда да пишат и да питат за нещо, въобще не им е до правописа. Трето, някои от тях се случва да имат и проблеми - късогледство, проблеми с пръстите и прочие... И вие това не го знаете, а и да го знаехте... ????

Вместо това непримиримост проявявате вие, като според мен нерядк оим пречите да се поправят, озлобявате ги и вече не може да се стигне до разбирателство... Еми... Първо дайте шанс на някой да се оправи, не осъждайте веднага всеки който не ви се види идеален.
Българизма спасил правописът. Бе да ви кажа, зле се е справил, при турците и при византия май сме били по - българи от днес, макар че днес грамотните са 10 пъти повече.

17.06.10
07:31

Ще се включа и аз. Ето тема от вчера :

“Здравейте.
Значи искам да почвам фитнес без никакви медикаменти ., само със наторални храни и такива неща.Висок съм около 1,8М и тежа 65кг ., Въпроса ми е какви храни да консомирам преди фитнеса ? Чувал съм че някой ядът сурови яйца преди тренировка.Също съм чувал ,че някой и ориз коносомират повече?Та някой би ли ми разяснил по подробно на какви храни да наблягам.И целта ми е не да ставам някаква мечка ми просто да кача некое килце и да си пооформя тялото. “

Ето го и моя отговор :

“Всеки ден има по няколко такива теми, използвай търсачката на сайта. Обаче ако напишеш в нея консОмирам и натОрални храни няма да излязат много резултати.

П.П Или пък ще излязат много подобни теми :D “

Държа да отбележа  че в повечето (да не кажа всички) случаи на човека се отговаря и СЛЕД това му се прави забележка за правописа.
Все пак мисля , че е по-добре от игнорирането, което чух по-горе като решение. Да не продължаваме спора, ами да отидем да изкривим железата в залата. Лек ден на всички :)

17.06.10
07:33

Бях свидетел как в един друг форум направиха от една неграмотна чалгаджийка изискана дама, която много се постара, макар и на над 25 години, да научи българския правопис. Евала на жената, наистина положи усилия и успя. Но предполагам правописът в този форум е далеч от приоритет и съм съгласна, че може да игнорираме само най-фрапиращите случаи на неграмотност. Тогава, когато е трудно да се прочете и разбере написаното. Отдавна спрях да се дразня на правописните грешки, въпреки че съм преподавател и това трябва да ми е професионално изкривяване и да вървя с червения химикал.
Само думата мускОл ме дразни във форума за мускули  :lol:

17.06.10
08:04

казано от korpusito на 17.06.10, 07:31:

П.П Или пък ще излязат много подобни теми :D “

:lol:

Да, принципно грамотен, неграмотен, в повечето случаи получава отговор.

казано от Oranje на 17.06.10, 06:47:

...аз не мога да повярвам, че някой, който не се е научил да пише, след това е изучил по-старателно материята, в която претендира да е добър специалист...

Трудно ми е да добавя нещо към мнението ти (както обикновено), то съдържа есенцията на нещата.
Дано повече хора го прочетат, да вникнат в смисъла му и да се замислят за тези неща.

Държа да отбележа  че в повечето (да не кажа всички) случаи на човека се отговаря и СЛЕД това му се прави забележка за правописа.

Факт! Разбира се, това остава малко “в сянка”, защото не на всеки му изнася да си сложи ръката на сърцето и да го признае.

Както и да е, темата е прекалено субективна и обширна.
Аз направих съответните изводи за себе си. Всеки сам си носи кръста.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 17.06.10 08:42.

Гледам я точно тая тема сега.
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/45793/
Верно ли смяташ, че в темата се съдържа някакъв отговор към човека???
За мен тя е по скоро пример какво НЕ БИВА да става, макар че имам и по-фрапиращи примери. Не е тя най - най от най, но определено не схващам с какво ми я хвалиш?
Аз имам чувството че това да на*ерем новите се превръща в някакво изтънчено удоволствие.

МНого съм съгласен с принципните изводи на повечето, ама практиката не сочи точно така да се действа или пък ние да ги заслепяваме с култура и разбиране.
Който претендира за култура, първо я показва, а който я използва предимно за да стъпи над другия, всъщност я няма. Има доста глупаци, дето са чели много книги, както има и много грамотни, които не знаят как да се държат .Същността на културата и грамотността е хармонично общество, а не самоцел, в каквато я превръщате.
Стига по темата, молим да възстановим общите приказки.

17.06.10
09:16

казано от D3BEP на 17.06.10, 09:03:

Верно ли смяташ, че в темата се съдържа някакъв отговор към човека???

Не, тук нямаше отговор, но ни става ясно, че авторът е проС ГалоШ!

Ако ич не им се прави забележка, преглъщаме простотията.
Аз имам една философия и ще я развия с пример. Използвам много често клаксона на колата! Ама не си поплювам. Е, разбира се не е з кеф, а защото някой прави мизерии. Целта ми НЕ е да го превъзпитам, защото това така не става, но просто да го подтикна в тази ситуация да се задейства мозъка му и да се усети какво да направи правилно. И свиря докато не се усети! Ако ли пък не се усети, нека поне се подразни от продължителния блажен звук (с надежда да се корегира като му писне да ми свиря).

П.П. Знам, че по правилника клаксонът се натиска за предотвратяване на ПТП, но в тая джунгла много от правилата не се спазват и свирката е просто коректив.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 17.06.10 09:21.

А знаеш ли че клаксона на колата се чува, стряска и дразни всички останали на 50 метра наоколо?
И ти за какво го ползваш каза? Превъзпитание? На всички, или?
А че може да е точно толкова причина, колкото и предотвратяване на ПТП например? Да стреснеш някое дете, куче или котка и готово. Не случайно е забранен.
Всъщност примерът ти е илюстративен. Да ти кажа и аз така си мисля.
Точно като номера с клаксона е. Да ни забележат всички, да направим впечатление и да вдигнем пушилка - основни цели. Превъзпитаниеот не е толкоз важно, колкото да покажем кой командва и кви са правилата.

Именно, и аз нещо такова виждам в “правописното поведение” и точно това ме дразни. И не е от вчера, нито е от сегашното поколение посетители, откак го има форума забележките все са за това, а нерядко са и от хора, които по принцип рядко помагат на някого да постигне нещо...
Ако помагахте на човека, правехте му забележка по нормалния начин, а той не се поправяше и следваше наказание, НЯМАШЕ ДА МЕ ДРАЗНИ.

17.06.10
09:29

казано от junkhead на 17.06.10, 04:33:

Днес ще бъде един много,много хубав слънчев ден :)

Това беше първата ми мисъл, когато се събудих. Станах, вдигнах щорите и отворих прозореца - цъфнах от кеф. :)

17.06.10
09:40

казано от Стоянчо на 17.06.10, 09:16:

Аз имам една философия и ще я развия с пример. Използвам много често клаксона на колата! Ама не си поплювам. Е, разбира се не е з кеф, а защото някой прави мизерии. Целта ми НЕ е да го превъзпитам, защото това така не става, но просто да го подтикна в тази ситуация да се задейства мозъка му и да се усети какво да направи правилно. И свиря докато не се усети! Ако ли пък не се усети, нека поне се подразни от продължителния блажен звук (с надежда да се корегира като му писне да ми свиря).

Да, наистина се получава ефект. Дразнещ ефект. Особено ако се свири продължително.
Добре, че не съм по-импулсивен и нервен, иначе като нищо някой такъв, дето ми свирка, щеше да си отнесе боя :lol:

17.06.10
09:49

Авторът на тая тема си позволява с ехиден тон да се гаври с korpusito: “вместУ да ми се правИше на високУ интелЕгенИн можеше да ми напишеш каквото исках ., но както и да е .,” .Това е писал.Значи много добре знае как се пише.Но иска просто да провокира и обижда.За такова нагло поведение би трябвало администраторите и модераторите да вземат съответните мерки.
Не би трябвало да толерираме агресивната войнстваща простотия и войнстващото невежество.Ако наистина искаме нещо да се промени към добро в тая страна.Без умерен натиск никога и нищо няма се промени.Напълно съм съгласен с Колю.И въпросът не е само до правописа.Това е само върхът на айсберга.Какво толерираме ний? Някакви добри постижения или недостатъци и пороци? Кое трябва да бъде толерирано? Етнически и религиозни различия,цвят на кожата,физически недъзи? Или пиянството,наркоманията,неграмотността,простотията? Ще бъде много жалко,ако тоя сайт който има голяма популярност поощрява подобни неща.Проблемът ни е,че толерираме лошото и по това се различаваме от белите хора в белите държави. Насърчаваме и поощряваме пиенето,пушенето,кражбите и злоупотребите,далаверите,корупцията,абсурдното каране по пътищата(в нетрезво състояние или неправилното изпреварване,засичане и отнемане на предимство),лошата дисциплина в училищата и пр.
Забелязах тия дни,че разни хора се опитват да провокират пишещите тук.100 пъти се повтори,че анаболи не се обсъждат.Това дори слепите са го прочели и глухите са го чули.И пак се намира някой да пусне подобна тема.Очевидно за да провокира другите.
А за правописа.Във всеки език си има стандарт.В немския доколкото си спомням това е Дуден,в английския може би Оксфорд или не знам точно. Това са едни стандарти на езика,които би трябвало да бъдат спазвани.Както изобщо по принцип в обществото трябва да има някакви правила,които се налага да бъдат спазвани.И не може някой да каже “Аз пък не искам.И няма да спазвам правилата”

Мнението беше редактирано от Миро на 17.06.10 10:04.

17.06.10
09:50

казано от D3BEP на 17.06.10, 09:28:

А знаеш ли че клаксона на колата се чува, стряска и дразни всички останали на 50 метра наоколо?
И ти за какво го ползваш каза? Превъзпитание? На всички, или?
А че може да е точно толкова причина, колкото и предотвратяване на ПТП например? Да стреснеш някое дете, куче или котка и готово. Не случайно е забранен.

Ти явно живееш НЕ в България, а някъде на запад. Или, ако живееш в Бургас, там явно е станало доста цивилизовано! Точно това казах, че НЕ превъзпитавам никого (явно не четеш внимателно!). Казах, че е джунгла по пътищата (и не само) и забраненият клаксон се превръща в необходимост у нас. Запознат съм с правилника - неправомерното използване е включено в хипотезата на правна норма и съответно има и санкция.
Какво дете да стресна на Цариградско например или при паркиране (където се движиш с 0 км/ч). Не приемай така изложените от мен факти все едно аз си свиркам през 2 минути. Както и във форума правя забележка на някой, който безобразно се е омазал, така и не свия на абсолютно всеки, а на тези, които правят мизерии (които често СА предпоставка за ПТП - ех.:внезапно спиране на маршрутки и мн др).

17.06.10
09:52

казано от Петко К на 17.06.10, 09:40:

Да, наистина се получава ефект. Дразнещ ефект. Особено ако се свири продължително.
Добре, че не съм по-импулсивен и нервен, иначе като нищо някой такъв, дето ми свирка, щеше да си отнесе боя :lol:

Хубаво де, нека да се дразни, белким спре да цапа!!! Имам пособия за самозащита в колата, ако някой налети на саморазправа. Добре съм запознат с Наказателния кодекс за да знам до каква степен мога да нараня някого за да не превиша пределите на неизбежна отбрана ;)

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 17.06.10 09:54.

17.06.10
09:59

Aбе, тука по всички теми - бой. К’во става с тоя тестостерон....:lol:
За случаите със саморазправата на пътя аз си имам решение - задна и газ няколко пъти, докато предницата не стане на хармоника :lol:
Не е изпитано още на практика и се надявам да не се наложи.
Другият вариант е да си нося един по - тежичък дъмбел.

Виждала съм такава саморазправа по нашите родни пътища и гледката е грозна. Щото обикновено единият отнася боя и то не непременно провинилият се. А околните - пас, да не би и те да си го отнесат.

Мнението беше редактирано от Инис на 17.06.10 10:00.

казано от Стоянчо на 17.06.10, 09:50:

Ти явно живееш НЕ в България, а някъде на запад. Или, ако живееш в Бургас, там явно е станало доста цивилизовано! Точно това казах, че НЕ превъзпитавам никого (явно не четеш внимателно!). Казах, че е джунгла по пътищата (и не само) и забраненият клаксон се превръща в необходимост у нас.

То цивилизовано по принцип никъде не става, ние го правим цивилизовано или нецивилизовано. От нас зависи!
Ако се държим като маймуни, определено е джунгла.
В т.ч. клаксони, псувни, пилене на гуми,,,... забележки по форумите.

Що се отнася до клаксона твърде вероятно да въртя повече от доста хора във всички посоки на българия. Всекакви разстояния. Бургас - София и обратно м ие обичайното разстояние да тръгна сутринта и да се върна вечерта. Емен емен на месец - два м исе случва. Бургас Видин също го кръстосвам ,а до Ахтопол или Балчик съм ходел на плаж или кафенце. Така че ак оне друго, виждал съм я България...
Не съм усетил необходимост от клаксон. Ползвам го предимно късичко за чао. Последно го ползвах по предназначение преди окол оседмица, когато един млад гларус беше кацнал на шосето и явно не знаеше какво да прави. За да го разкарам към банкета , и то за да не слизам от колата. Подкарах я леко към него и му свирнах и той избяга.
За гларуса бих използвал и фаровете.
Обикновено при опасност от произшествие клаксонът по скоро ми забавя реакцията и разконцентрира, отколкото да ми помага.
От десетки случаи на опасност да има 1-2 в които клаксонът ми е свършил работа.
Не знам каква е тая твойта необходимост от клаксон, не можеш да ме убедиш в нея.

Също и от форумен клаксон няма необходимост, не мисля че във форума се толерира неграмотност или пък тъпизми. Но и заяжданици и мачкане на потребители не би следвало да се толерира, та е нож с две остриета. И ако го правите без клаксон, ще е п о- добре за всички.
В смисъл като искате култура, правете го културно.

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 17.06.10 10:20.

17.06.10
10:32

казано от D3BEP на 17.06.10, 10:17:

В смисъл като искате култура, правете го културно.

Не се заблуждавай, че дивият българин като подходиш културно и го отчита с примитивния си мозък (не всеки българин, но масата!!!). Народът е много малък, но за сметка на това изключително прост, див, с изкривени представи, че всеки му е длъжен за нещо и че разбира от всичко (най-вече от футбол и политика). Докато това не се промени (мишън импосъбъл), по джентълменската няма смисъл да се кара.
П.П. Аз съм живял 11 години в Унгария, през които съм щъкал из цяла Европа. Повярвай ми там не съм използвал клаксон (може би в редки случаи и само маркиращо). В Германия, Франция, Англия, Австрия и т.н. е коренно различно от нас!!!

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 17.06.10 10:32.

17.06.10
10:35

казано от Стоянчо на 17.06.10, 10:32:

Народът .... разбира от всичко (най-вече от футбол и политика).

И от коли и шофьорлък :lol:

17.06.10
11:11

казано от Стоянчо на 17.06.10, 09:52:

казано от Петко К на 17.06.10, 09:40:

Хубаво де, нека да се дразни, белким спре да цапа!!! Имам пособия за самозащита в колата, ако някой налети на саморазправа. Добре съм запознат с Наказателния кодекс за да знам до каква степен мога да нараня някого за да не превиша пределите на неизбежна отбрана ;)

Е, ти не си дребничък, така че най-вероятно ако те бият ще е с пособия за сериозни наранявания.
НК грамотността е много от полза, докато ти налагат тиквата с крик.
Не знам, хич не ме кефиш с тези си изказване.
Пътищата са пълни с разни нервни бабаити, които си дават смелост с някое “средство за самозащита” и
си избиват нервността и комплексите, тормозейки и правейки се на велики на някого с причина или без.
Обикновено са абсолютни мишоци, които в момента, в който стане спечено, заебават и кола и жена и хукват на стратегически спринт по пътното платно.

Надявам се, че не си от тях. И все пак, помисли ...дали и само по няколкото общи черти с гореописаните, не си
правиш кофти услуга.

17.06.10
11:16

Значи,до голяма степен съм съгласен с Кольо.Смятам,че трябва да има умерен натиск.Иначе нещата очевидно не вървят.И никой и нищо няма се промени.Но съм съгласен и с Дзвер.Едва ли правописът точно в тоя форум е най-тежкия проблем.При положение,че лошият пример се дава от националните медии.Спомнете си за ПАРНАДЖИЯТА (в новините на БеНеТе от тая зима),който дал противотанкова мина на две момчета като играчка.Имаме си общоприетата българска дума ОГНЯР за тая цел.Национални медии и дори министри ми говорят за КЪСА ЦИГАРИ. Кольо,дай ми ако имаш ЕДИН КЪС ЦИГАРА,а може и ДВА КЪСА ЦИГАРИ! Че съм непушач,ама май ще пропуша накрая. През 90-те години на миналия век, националните медии съобщаваха за открити наркотици по следния странен начин: “При проведеният ПОЛЕВИ наркотест,веществото е РЕАГИРАЛО КАТО НА хероин.” Тоест тестът е проведен някъде на полето,на нивата.Като са провеждали теста,веществото е подскочило.ТО РЕАГИРАЛО.То и камъните реагират така. И реагирало КАТО НА ХЕРОИН.Тоест може да е хероин,а може и да не е. Доста разтеглива и обтекаема формулировка. Един господин (Божан Петров) всяка събота по “Хоризонт” между 12 и 14 часа ни залива с канонада срещу премиера.Шедьовърът му,който ме изправя на нокти е “генерал-лейтенантът премиер”
Човече божи! Имай милост към родния си език! На първо място винаги се слага най-високата титла на някого.И после останалите. Премиерът генерал-лейтенант,а не обратното. Казва се академикът професор Съботинов примерно,а не професор академика или професорът академик Съботинов.В един вестник четох,че някой търси ФРЕЗЬОР. Тъй и не разбрах бизнесмена какво търси? ФРЕЗИСТ или ФРИЗЬОР. Щото професия ФРЕЗЬОР все още няма,но невежеството и неграмотността вече я изковаха.Тъй че,Дзвер е до голяма степен прав.Такъв варваризъм към родния език не съм очаквал от национални медии. Те дават лошия пример. Рибата се вмирисва от главата,както казват.На тоя фон неграмотното писане в бибитайма е бели кахъри :)

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1