19.06.10
15:28
Здравейте всички!
От много време посещавам сайта и с голям интерес следя всяка нова статия, но чак сега се реших да пиша и да задам няколко въпроса, на които не можах да намеря отговор. Всичко започна преди два месеца, когато започнах да ходя в близката фитнес зала. През тези два месеца правих кръгова тренировка и кардио 4 пъти седмично, които имаха доста сериозен ефект върху тялото ми - свалих около 10 килограма. В момента съм 180 см, 68 кг, а след няколко дена ставам на 16 години. Все още съм така мотивиран, както в началото и мисля да продължа да посещавам фитнес залата. Но ме мъчат следните въпроси - нужно ли ми е да си купя някакви хранителни добавки и какви по-точно? Дали ми е малък стажа, за да започна да приемам суплементи? Може би ще ме попитате каква ми е целта, а тя е покачване на мускулната маса. Едва ли може да се нарече стриктна диета, но от месеци пия само вода, не ям пържено, хляб - най-много по една филия на ден, а вместо сладко ям плодове. Почти всеки ден си хапвам извара, ядки, яйца и месо. Може би бъркам, че храненията ми са доста малко, а с по-голям прием на храна - по 3-4 пъти през деня, но през лятото това ще се постарая да не е така, още повече, че идва ваканция и ще имам цялото време на света. Както разбрахте, досега съм правил кардио и искам да попитам дали трябва да го спра, след като целта ми е покачване на мускулната маса? Програмата ми бе за начинаещи и всички упражнения съм ги правил по схемата 3x15 - “по-малко килограми, повече повторения”. На места четох, че трябва да правя точно обратното, за постигане на моята цел. Ще го потвърдите ли? И не на последно място - все още се чудя, дали да включа мъртвата тяга, мечката, чукчетата, гребането с дъмбел? Питам Ви конкретно за тях, защото ми се струват доста сложни за изпълнение, а и в залата не съм виждал някой на моята възраст да ги прави. Намерих няколко програми в сайта, които бяха за начинаещи и имаха за цел покачване на мускулната маса, но не знам коя точно да избера. Ако някой ми прати линк с подходяща програма за стажа/годините ми, ще съм му благодарен.
Благодаря предварително на всички, отделили време да прочетат изписаното от мен, и на тези, които биха желали да ми помогнат, като отговорят на зададените от мен въпроси.
Поздрави
Според мен нямаш нужда още от хранителни добавки.За упражненията не мисля, че щом искаш да качваш ММ ти трябват повече от 8-10 повторения и естествено трябва повечко килограми да слагаш ;) За мъртвата тяга по-хубаво да помолиш някой по-опитен да ти покаже как става, защото може много лоша контузия да си направиш. А за храната мисля,че по-добре по-често да ядеш, отколкото както казваш ти 3-4 пъти ама по-много.
Здравей! Мога да те посъветвам в сайта да разгледаш програми да прецениш според опита си и възможностите ти, после да споделиш тук и хората, по-компетентните да си кажат мнението. Разбира се трябва да сложиш в темата в Тренировъчни програми. Успех и по-здрави ;)
Благодаря Ви за отговорите, надявам се още хора да си кажат мнението и да ми отговорят на останалите въпроси преди да предприема каквото и да било...
Или отиди в зала с читав инструктор да ти покаже и обясни правилното изпълнение на упражненията, или се захвашай да четеш и гледаш клипчета в Youtube. 15 повторения е абсурд, увеличи работните тежести и се придържай към 6-8 повторения максимално тежко. Хранене- 5 пъти на ден, 150 гр. протеин е минимума. В сайта има отговори на всичките ти въпроси, почни да четеш. Успех
Да, определено ще увелича тежестта и ще правя по-малко повторения от преди. По въпроса за храненето - смятам да го подобря, но все още не съм намерил отговор по въпроса за добавките... ще се радвам някой да ме посъветва дали изобщо да си купувам.
Докато не си създадеш добра хранителна култура и не научиш правилното изпълнение на упражненията, задръж. Ако не смогваш да се храниш по ред причини можеш да си вземеш един матричен протеин- Myofusion/Matrix/ Syntha 6
Благодаря ти много за съветите, korpusito, ако някой има да допълни нещо или пък е на друго мнение нека пише.