20.06.10
11:17
Интересно ми е дали има запалени фотографи във форума? Какво мислите за тази комбинация Nikon D90 + 18-200mm Tamron /3,5-6,3 XR Di II за абсолютен профан в областа на фотографията. Много искам да си взема хубав апарат и съм се спрял на този, а и го вземам на добра (за България) цена... Нямам почти никакъв опит, ако не броя снимките, които съм правил с на брат ми апарата Sigma dp1
Не знам, аз си купих преди 2 години на Practica 8 мегапиксела и беше 200лв - сега трябва да е под 150лв и е много добър, нямам забележки никакви.
20.06.10
11:59
Търси Yoda от форума, той е професионален фотограф. По-активен е в gohard.org. Успех.
20.06.10
18:32
И по принцип за професионален фотограф е добре освен да се похвалиш с модела на фотоапарата да поясниш за какво всъщност ще го ползваш.
Щото е безумие за туристически фотоапарат да вземеш точно тоя че и с обектив допълнително. И като цяло инвестицията си струва само ако ще я избиваш някак, примерно сватби или журналистика, нещо такова....
Не съм професионален фотограф и сигурно никога няма да бъда. Снимал съм единствено със ДП1. Но това не ми пречи, като си правя снимки, да искам, да са хубави. Искам да започна да снимам за кеф и после ако е писано да се занимавам с това, здраве да е... Преди години бях в чужбина и много ме е яд, че нямах хубав апарат, какви снимки щях да направя.... пепел! Този апарат е полупрофесионален и нямам никакъв проблем с големината, както и с цялата сватба покрай него. Още повече като знам какви баби туристки във Варна (в хотела на приятелката ми) с какви обективи и апарати се сурнат, не мисля, че е проблем за над 90 кг мъж да носи по-голям апарат! Пък и инвестицията не е кой знае колко голяма, все едно в Техномаркет да си 2 броя от по-скъпите сапунерки.
Аз апарата знам, че е хубав! Повече ме интересува, като за пълен аматьор тоя обектив бива ли го, като се има предвид, че го вземам за 100лв. , а в България е 500.
Писах на Йода ама да видим :)
21.06.10
06:44
Ако ще правиш снимки за себе си, апаратът ти е излишно голям и излишно скъпо удоволствие. Че и с обектив отгоре... Закво ти е и това на обикновен любителски апарат? Освен ако няма да правиш снимка на мравки за корицата на списание.
един читав апарат, компактен, с 12+ мегапиксела и ХД видео и 10+ оптичн зум ти е напълно достатъчен. И ше го носиш у джоба, ше събира примерно 8 или 16 гига снимки и ше се включва на всеки компютър и всек ище може да го ползва ...
Този апарат въобще не е от типа “там където бех ме беше яд че нямах”, той иска и стативи, и чудеса. Той върви сам по себе си с раница: статива, кабела, батерията, зарядното, обектива и апарата - тва минимум... Баси туризма. То и 50 кила жена може да го носи(с раницата на гърба), ама въпроса е дали иска, тва е по голямо от лаптоп. Абсолютно безмислено според мен и колкото непрофесионалисти с такъв апарат знам , предимн осе занимават с пъчене, ама ти си знаеш.
Би ти пречел на хубавите преживявания, н ое въпрос дали разбираш под преживяване да преживееш нещо или да стоиш край нещо.
Както и да е.
Какво да му е на обектива? ГОлямо увеличение, широк, асферичен.... Професионален.... Със съмнителна цена....
Ако действително го вземеш, мисля че при чак такова увеличение ти трябва и филтър, УВ лъчи ...
Излишна мания развиваш според мен щом не те влече фотографията, ама както и да е....
Съгласен съм, че отстрани може и така да изглежда. Ама как да ти го обясня.... като видя такива снимки ми се пълни душата
http://www.flickr.com/photos/jailbreaker/2537560433/sizes/o/
http://www.flickr.com/photos/jailbreaker/2528359063/sizes/o/
http://www.flickr.com/photos/jailbreaker/3266632406/sizes/o/
http://www.flickr.com/photos/jailbreaker/2900960599/sizes/l/
http://static.photo.net/attachments/bboard/00Q/00Qhru-68629584.jpg
http://imaging.nikon.com/products/imaging/lineup/digitalcamera/slr/d90/img/sample/pic_005b.jpg
Нали гледах Sample Images на този апарат http://www.technomarket.bg/product_detail.php?product_id=09056971 Разликата е от земята до небето и то на номинирания за най-добър за 2009 (nbye) .... пълен фъш!!! На всичкото отгоре Никона даже не е 2 пъти по-скъп. Стативи имам, даже 2 броя (nhappy2) и както казах по-горе, проблем с цялата сватба покрай апарата нямам!
21.06.10
11:02
Моя е туристически - някъква 7 мп. Практика, настроена е на автоматичен режим и прави страшни снимки. На жената обаче е Канон 400 D и последния път като се опитвах да правя снимки с него се почувствах полу-идиот (dull) .
Ако ще си взимаш такава играчка, то определено трябва да можеш да боравиш с нея, а иначе е почти безполезна.
Като гледам запален си по фотографията, а “кеф цена няма” - така, че вземай го.
21.06.10
11:50
казано от to4ka на 21.06.10, 10:28:
Нали гледах Sample Images на този апарат http://www.technomarket.bg/product_detail.php?product_id=09056971 Разликата е от земята до небето и то на номинирания за най-добър за 2009 (nbye) .... пълен фъш!!! На всичкото отгоре Никона даже не е 2 пъти по-скъп. Стативи имам, даже 2 броя (nhappy2) и както казах по-горе, проблем с цялата сватба покрай апарата нямам!
Ам аз имам точн отози апарат.
Да ти кажа, глупости говориш, ела да ти покажа снимки с него.
И с никон, без обектив.
Разлика няма.
Семпъл имиджис представялва рекламни снимки при симулирани обстоятелства, не в реална среда.
Без да говорим че нимката е 90% кой сед изад обектива, не фотоапарата. Никой професионален фотограф не си сменя апаратите всяка година, даже напротив, специализират с един и го надграждат докато могат.
Въпросният апарат дето си го оплюл отгоре всъщност е супер, носи се в джоба ,прави 10 пъти увеличение и видео, с което ми прегрява процесора на почти новия лаптоп...
Влязох с него на басейнче с делфини и понеже нямаше кой, връчих го персонлаа. Имам 30 минути клип ХД видео. Ае връчи никона на някой па да ти направи видеото, да не говорим дали и колко по качествено ще бъде, то след 5 минути с него който и да е пе се чувства като мъченик. Ше те гони с еднометровия обектив и ше прай видео на фокус, вервай ми!
Ти решавай, но тая разлика от земята до небето е предимно във фантазиите ти. Братовчедите имат никон ,даже май точн отвоя модел. Купиха го мисля от тайван ли, корея ли... Нека пък да са толкоз хубави снимките. Нямат обектив, но обективът е увеличение,не качество на снимките - той качеството само може да го развали евентуално.
Не го сменям моя за никон, посмъртно. Има доста по ценна техника която мога да добия за тея пари. Предпочитам видеокамерата на канона даже ... пред видеокамерата ми с 50+ увеличение. Че и е по - компактен от нея.
Надъхан си нещо от някой или от картинки, ела в реалността. На никона надали и 1-2% по - добро качество ще има ,абсолютно незабележимо е при нормални снимки, а иска раница. Въобще не е за туризъм, на братчедите им седя вкъщи на втората екскурзия още...
И да, ако не си фотограф, снимките дори могат да са по - лоши.
Въобще разликата е предимно КОЙ борави с него.
Но добрия фотограф прави хубави снимки и с еднократен апарат с лента.
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 21.06.10 11:55.
21.06.10
16:27
То фотографията може би си е донякъде и изкуство макар и непрофесионалист да си. Трябва да имаш подход и чувство към една снимка.
Да помоля освен за няколко снимки които си правил!?! Защото човек може да бъде подведен от противоречивото инфо в нета. Аз гледах тези снимки, ако мислиш, че са преекспонирани, покажи, пък да видим за какво иде реч! Но дано да са много по-хубави, защото тези са ужасни! Пусни ги на 100% и виж само за какъв шум става въпрос! ЦЪК
Аз имам в пъти по-добри снимки със Сигмата и то на авто (ndolars) И стига с тия размери бре! Гледай какъв човек си. Изкара обектива един метър :) пък той е 8 на 7 см. Братовчедите ти, като са толкова недоволни, да вземат да го продадат. Даже ако го дават тънко, ще им намеря купувач!
казано от head_hunter на 21.06.10, 11:02:
“кеф цена няма” - така, че вземай го.
Май така ще стане, пък и Йода го похвали...
казано от Георги Гайдов на 21.06.10, 16:27:
Трябва да имаш подход и чувство ....
Във всяко отношение май човек трябва да е така, пък даже и във фитнес залата :) иначе се губи целия смисъл!
21.06.10
16:54
казано от to4ka на 20.06.10, 11:17:
Интересно ми е дали има запалени фотографи във форума? Какво мислите за тази комбинация Nikon D90 + 18-200mm Tamron /3,5-6,3 XR Di II за абсолютен профан в областа на фотографията. Много искам да си взема хубав апарат и съм се спрял на този, а и го вземам на добра (за България) цена... Нямам почти никакъв опит, ако не броя снимките, които съм правил с на брат ми апарата Sigma dp1
Спрял си се на много добър огледалорефлексорен апарат. Дотук добре, но стъклото ти е малко кофти. Nikkor AF-S DX 18-105mm е обектива за този апарат. По натам, ако ти се стори къс, може да си вземеш един Тамрон 70-200/2.8. И двата обектива са правени за фулфрейм, така че няма да ти се налага да ги сменяш ако смениш тялото ;)
Ааа за обектива е ясно, че ще се сменя. Идеята на този е да се науча да снимам, пък и за 100 кинта... Иначе другите ми обективи, смятам да са втора употреба, от един приятел който е болен на тази тема, даде 15 000 за обективи, сега само чакам да му омръзне някой или да реши да го сменя и така (nhappy2)
21.06.10
17:27
казано от to4ka на 21.06.10, 16:53:
Да помоля освен за няколко снимки които си правил!?! Защото човек може да бъде подведен от противоречивото инфо в нета. Аз гледах тези снимки, ако мислиш, че са преекспонирани, покажи, пък да видим за какво иде реч! Но дано да са много по-хубави, защото тези са ужасни! Пусни ги на 100% и виж само за какъв шум става въпрос! ЦЪК
Доколкото виждам ,ти направо си си взел решение и напразно ме питаш... Освен да си похваля апарата.
Честно казано никога не съм ги пускал на 4000 на 3000 резолюция моите за да гледам шума, гледам си ги на монитор и в албумче, но не мисля че са толкова зле...
Ако държиш и има смисъл да се занимавам ,ми дай мейл и ще ти пратя някоя и друга снимка от авторежима.
Но ако не ти трябват, са ми на другия компютър...
Аз решение почти съм взел, защото питах на много места, правя представителна извадка (nhappy2) Но винаги ще ми е интересно да видя снимки тва-онова, ако направиш някакви на най-голямата резолюция dimoescom@escom.bg
Благодаря ! ;)
21.06.10
19:19
Хубаво, утре ще ти пратя снимки.
Ако си питал по фотофоруми, да ти кажа общо взето със същия успех можеш да влезеш в БМВ форума и да ги убедиш че с колело ше им излиза по - евтино за да ходят до кварталното кафе... Там(по фотодискусиите) по принцип има и фотографи, ама повечето са манЯци.
А за тоя никон хвалбите съм ги чувал.
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 21.06.10 19:22.
DЗВЕР, малко пресилени мнения. Не виждам проблем да си любител и с полупрофесионална техника, а и още повече ако това ти е страст/хоби. И да разликата е от земята до небето между коя да е сапунерка и кой да е DSLR. И повечето DSLR-и не снимат видео.
По темата:
Никона не е зле. Старичък е малко, но си е добър модел. Далеч по-добър избор е Canon 550D. Но ако имаш познат с богат набор Никон обективи, с които можеш да експеремнтираш, а и както спомена можеш да го вземеш на добра цена - по-добре Никон. Иначе какви обективи ще си вземеш зависи от това и какво ще искаш да снимаш - портрети ли, на партита, пейзажи, макрота или някакви животни изпод храстите:). Лично аз освен варио задължително бих си взел и един твърд обектив с добра бленда. (1.4, 1.8), за да можеш да щракаш без светкавица, когато се наложи.
Понеже съвети за Никонски обективи не мога да дам ти препоръчвам това сайтче - www.dpreview.com , може и да го знаеш..:).
Там всичко си е много точно и ясно описано.
Мнението беше редактирано от velislavs на 22.06.10 07:26.
Обективът не е добър избор, тялото бива, но все пак кажи каква е цената на двете, за да ти кажа дали няма по-удачен избор за подобни пари. И тяло, и обектив е по-добре да си вземеш на старо, това е техника, която ако се ползва човешки изкарва цял живот (Д90 сигурно издържа над 50’000 кадъра, така че ако предния собственик не е бил сватбен фотограф си е над 10 години активно ползване, а после - смяна на затвор, предполагам за 200лв и следват още 15 години снимане). По-голям кеф ще имаш от светъл обектив - 35/1,4, 50/1,4, ако предпочиташ портрети - 85/1,4. С тамрона кадрите ти ще изглеждат за лаиците по-близо до правени с джобен апарат за 300лв., докато с препоръчаните обективи разликата е фрапантна най-малкото заради силно размазания фон. Ако мога с нещо друго да помогна - питай!
22.06.10
10:30
Жив да си колега.
Макар че страдам от убеждението че просто ми губиш времето, към пощата ти пътуват 5 снимки, дано си ми дал правилна поща за да поеме атачмънтите.
Само една мисля - тази през нощта - е правена без зуум.
Не съм сигурен на какви настройки са снимани, н овсичк иса по - големи от нормалното. Повече отколкоото монитора ми побира, а монитора ми е голям.
Подбрал съм ти снимки със силна насрещна светлина, движение или пък различни светлини... Снимки, които по моя преценка биха затруднили нормален апарат. Снимката с морския пейзаж например е от един т.нар. кораб към брега. т.е. клатенето там не е от нас.
Виж ги и кажи къде да си изхвърля сапунерката.
Хем имай предвид, те са правени от непрофесионалисти, без подготовка, без изчакване, щракаш и продължаваш.... ТО не са ръце, клатеници, пръсти, некой без да иска натиснал светкавицата. Щракането ти е само част от удоволствието.
И все пак....
В тоя контекст ме и изуми колегата, дето обещаваше доживот работа на апарат с 50 000 снимки, май почнах да хващам разликата, аз с 50 000 снимки бих се справил и за 20 екскурзии а апарата се влачи, снимат се с него книги, обекти, за работа, за друго... та може би е нормално да не искам кинокамера, но... Действително, ако имаше 5 неща които искам да снимам може би бих си взел и пикап...
Като гледам изискванията и мечтите ти, не вярвам да ти харесат снимките, но аз си оставам на меннието ми за апарата.
да разликата е от земята до небето между коя да е сапунерка и кой да е DSLR. И повечето DSLR-и не снимат видео.
Това трябв да е сериозна препоръка колега. Не правят видео... Макар че за никона съм почти сигурен че прави и че моите хора и с такава цел го взеха! Но признанието че прави калпаво видео е нещо в което искрено вярвам...
Друго, коеот съм убеден че прехваленият апарат едва ли прави, е да сканира, а “сапуна” го прави. Снима от много близо.
Всъщност знаеш ли колега Точка, как се разубедих за Никон? И на мен ми го пробутваха нещо подобно, хипер екстри, ола - бола... Носи се с двете ръце...
Одих в техномаркета мисля. И ми дадоха мисля тоя канон(може и друг да е бил, но факт че ми дадоха такъв, уж “престижена сапунерка и никон, за да ме убедят) и един никон с по - голем зум. Не помня с делим обектив л ибеше или що, но имаше уж по голем зум.
Застанах. Увеличих оптиката до максимум и гледам една табелка от малките им.
Канона с по - малкия зум вади по - голема табелка.
Бре викам, тва ше е от кофти дисплей, сигурно никона са пестили, макар че уж еднакви.
Снимам, свалихме ги на компа... Ми Канона с по - голема табелка.
Така че кво пише, па кой кво чел... Па за кво... Па я не знам.
Знам само че имаше, я си го земайте тоя Никон....
И така.
Иначе аз уважавам фотографията.
Но , както виждаш, фен си, ама не достатъчно, не си избрал най истинския апарат. Има и по - пооо-!
Е аз не мога те уча как да живееш, ти си решаваш. Аз лично съм бесен турист, хич не ме свърта и често като хвана апарата, му свършва лентата, нищо че е на батерии :) . Ако ти трябва апарат за да хваща моментите - щото така се изрази в началото - мисля да съм прав и всъщност атаката ти да е излишна. Ако ти трябва апарат за фотография или поне за да се учиш на професионална фотография - е, не знам. Вероятно трябва да се вслушаш в колегите.
D3BEP получих ти снимките :) готини са. Но в реален размер имат много шум. Ако не ги гледаш на 100%, си прав, че изглеждат добре. Има една където е много яка, ( с извинение за невежеството ;) ) искам да знам къде е това място с големи колони, надписи и туристи... Съжелявам, че си мислиш, че съм ти загубил времето и още един път благодаря!
Sheriff ако вземам само тялото идва 1290лв. ,а с обектива става 1400. Идеята е да започна да снимам с него и после да го разкарам! 110лв. идва обектива, винаги ще мога да го продам, пък било то и за 70-80лв. Гледах за втора употреба нещо ...Никон д 90 ,Канон 40д ама не ме грабва...
ДЗВЕР, има разлика между снимки и фотографии. Определено, ако искаш да щракаш - сапунерката е идеална за целта - компактна, удобна без да му мислиш. Но когато искаш да правиш фотографии ти трябва подходяща техника и сапунерката определено не става.
точка, Не знам. За мен това е нормална цена по магазините на този апарат. Далавера не виждам:)
http://photo-cult.com/forum.php?c=3&t=113959&p=115084#115084 - Това според мен е добра цена. Можеш да се попазариш и да намалиш още ;) Взимаш готова система.
Дзвер - като нащракаш 2-3000 кадъра на една екскурзия колко от тях после те кефят истински??? Че то само да ги обработиш ще ти отидат няколко седмици, или за какво да ги обработваш??? Нейсе...
Точка - между Д90 и 40Д изборът е кристално ясен освен за заклетите фенове на Никон. Ако не съм ги изхвърлил мога да ти пратя един и същ кадър с двата апарата, като никона е с по-хубав обектив и пак разликата е очеизвадна.
Тези 1400лв. дето ще ги дадеш ще са с 500 по-малко в момента, в който излезеш от магазина, а след една година ще са на половина, но ти си знаеш. Просто средния и висок клас ДСЛР-и и обективи все още не се правят като домашната електроника, а толкова сериозно като качество, че снимат не по-зле от чисто нови много-много години (ако не си ги блъскал, наводнявал и т.н. де, но това обикновенно си личи). Ти всъщност какво обичаш или какво се каниш най-вече да снимаш, защото това е ключов въпрос при избор на обектив.
P.S. Точка, сега погледнах примерите, които си дал - всичките снимки могат да се направят и с онзи апарат от техномаркет, дето струвал на пловина на никоня. Ако си мислиш, че ще си вземеш д90 с тамрон, тъмен като смъртта и снимките ти ще станат такива - помисли и погледни пак. Примерите ти с колите са с голяма обработка - трябват ти идеи и познания по фотошоп, има едно макро на някаква калинка май беше - сапунерките за 7-800лв имат много, ама много по-добро макро от този тамрон, който иначе всъщност не е чак толкова лош обектив за туристически зум, но само толкова. Единствено снимката с катериците може би няма да стане със сапунерка заради плиткия ДОФ. Гледам, че си от Варна, обади се да пощракаш с обектив за 4000лв да видиш, че пак снимките няма да са като твоите примерни.
Мнението беше редактирано от Sheriff на 22.06.10 21:10.
23.06.10
06:40
казано от Sheriff на 22.06.10, 20:56:
Дзвер - като нащракаш 2-3000 кадъра на една екскурзия колко от тях после те кефят истински??? Че то само да ги обработиш ще ти отидат няколко седмици, или за какво да ги обработваш??? Нейсе...
Обяснението трябва да започне от това, какво представлява екскурзия колега. Щото аз се стремя да видя и посетя много и различни места, по различно време, но е пълен абсурд да взема да се изсипя някъде, подготвен и с техниката ,за да чакам часът на залеза примерно, за да се получи хубав кадър и 4 снимки, от които да избера 1. Също горе долу толкова невероятно е да харесам място и после да се върна пак там, но с техниката, само и само да го снимам... някак си.
Може би там е разликата. Не ме влече.
Иначе от двете хиляди снимки ме кефят не повече от 500. Но още поне 500 документират факти и събития, спомени. И имам проблем с размера на харда, ама това си е мой проблем :)
Естествено че не ги обработвам. Най много някоя крива да извъртя и ненужните да изтрия. Какво трябва да обработвам колега? Ето тук май е разковничето. Ти обработваш ли? А ако не си професионалист, какво ефективно постигаш освен че си губиш времето с дни на компютъра с програми и техника, които утре ще са стари?
Истината обаче е колеги че и професионалните фотографи, които снимат събития и места, а не симулирани пейзажи и дебнат моменти ,правят по МНОГО снимки. Сватбените фотографи, журналистите... Определено!
Другата истина е, че истинския професионален фотограф не се познава по цената на обектива и апарата... А по умението да прави снимка.
А днес всъщност повече по това се познават лаиците. СУма народ, накупиха апарати последен модел и обективи последен модел, които ... ще ги направят всемогъщи. Те затова вече професионалните апарати се продават в супермаркета.
Не знам вие към фотографите или към лаиците се числите, но определено дълбоко във вторите тласкате колегата - аз по това коеот разбрах просто му е кеф да му стават хубави снимките. Общо взето и двамата го бутате към по - голяма инвестиция, кояот не виждам как да избие.
Ако колегата не беше ми обърнал внимание, аз на своя скромен 27 инчов компютърен монитор никога нямаше да увелича снимките на нормалната им, поне 4х екрана големина за да видя, че имало някакъв шум. Има, наистина.
Аз от 2000 снимки харесвам доста. Вие колко снимки гледате на резолюция 3000Х4000, без шум? Не да сте ги пускали някога, а реално, на тая резолюция да ги гледате?
Аз ще ви кажа кое е единственото, коеот различава тази снимка без шум от такава с шум.
Размера. Коеот означава ,че следващата тема на колегата ще е “какъв компютър да си избера” - там вече мога не само мнение да дам, по цел ден си имам проблеми с компютри.
Иначе на постер за фасадата на НДК рядко ще я принтирате .А на размер А4 дори на евтн фотопринтер имам снимки в рамка.И, честно казано обмислям да снимам вече на по - малка резолюция. 5 гигабайтови снимки не ща при условие че мониторът ми рядко вижда и 1/8 от посочената резолюция на снимката.
Според мене маркетинга на производителите започва да размазва разликата между това кой наистина има, и кой няма нужда от такъв фотоапарат, както каза колегата, бабите имат по - големи модели. И това е отговорът на дискусията. А той като го гледам снима за кеф, не за да е фотограф. Иска да са готини снимките. Ми то винаги ще има нов модел, който “уж” с нещо значително по готини прави снимките.
Но решението си е негово. В тая насока за размисъл има и по - евтини сапунерки. Има, наистина.
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 23.06.10 06:42.
Не знам за Sheriff, но аз съм си запален лаик и когато имам възможност излизам, за да снимам. Нещо като мотористите излизат, за да покарат. Често съм ставал посред нощите, за да изчакам подходяща светлина. И след това обработването на снимките, което ми е приятно да правя не го броя като загубено време.
Скоро пътувах из Франция, Швейцария и Германия и нямах възможност да чакам подходяща светлина, но това не ми попречи да отделям достатъчно време за кадриране и да си помисля върху кадъра, както и да го обработя след това. И от около 200 снимки (не броя туристическите) има 20-тина, които станаха доста добре.
Ти като гледаш филм или каквото правиш в свободното време “губиш ли си времето” ?:) Предполагам не. Правиш го защото те разтоварва и ти харесва. Тук е същото. Не е евтино, но много хобита не са евтини:).
Иначе не го тласкаме към скъпото. Той попита - “Какво мислим за тази комбинация...” И не знам дали забеляза, че се опитваме да му спестим някой лев, като му даваме съвет да не взима чисто нов апарат, а втора ръка, който е в гаранция, пазен и т.н. И да получи повече за парите, които ще даде. Защото, ако си купи тялото с тоя обектив за 100лв. Ще си купи и по-голяма карта - 70-100лв, чанта - 50-100лв и ще установи, че иска още обективи, което е неизбежно и наливането на пари може да не му се види края, ако се запали. Но така е и с всяко хоби, което е свързано с техника или дори спортна екипировка - тениса, ските, гмуркането. Да можеш да караш ски с модел от преди 15 години и да си по-добър скиор от този, който е с последния модел, можеш да играеш тенис с ракета от 50лв и да победиш някой с ракета за 800лв, можеш и да снимаш с апарат и обективи на 10 години, дори и с телефон и да направиш по-добра снимка от някой с техника за 20 000.. не пречи. Тук е и глезотията, ако ти е страст - пръскаш пари, ако ги нямаш търсиш вариант да ти излезне по-тънко.
Иначе относно шума на 100% мен поне малко ме вълнува. Важно е на 75 и 50% да не се вижда. Всички снимки имат шум. Някои на 200%, на 300%.
Технически дори да се изпечата изображение на 6х4м малко ще го гледат от 50см разстояние. А снимките от днешните свестни сапунерки на макс резолюция биха се изпечатали прилично на 6х4м след добър ретуш (Печатал съм на такива и на по-големи размери и знам:)).
За маркетинга си прав не е само при фотоапаратите така. Но и това е нормално. Всички производители искат да печелят повече. За тях професионалистите не са им пазарната ниша, от която могат да печелят - масовото потребление е ключа към високата печалба. А професионалистите какво да ги мислят. Тези които са качествени такива не им пука те и повечето са като рекламни лица и всичко им идва кажи речи без пари срещу реклама на производителя. При тях особена разлика дали ще снимат с най-добрия модел на Никон или на Канон няма - като си добър с всяка техника ще си добър - който им даде по-добра оферта при него ще отидат.
29.07.10
10:09
Аз лично не съм фен на Никон, но не искам за това да пиша.
Искам да направя вметка относно компактните камери ... хубаво е да има човек и нещо компактно, което да е винаги в джоба на якето. Виждал съм прекрасни кадри направени дори в смачкан JPEG с калпава сапунерка - въпросът е да имаш какво да снимаш и да можеш да го покажеш - това си е изкуство ... не говоря за снимки на маса.
Не познавам нито един фотограф, който да няма компактна камера - огледалото (независимо какво) е чудно, но едва ли всеки ходи постоянно с него, а един любител с малко желание и време може да направи чудесни снимки и с компактен апарат, а в същото време ще има и удобна камера за “снимки на маса” и “на път”.
Компромисен вариант е някой ултразум, а ако човек си пада по обработка и има желание да направи следващата крачка - с хубави сензор и RAW формат.
Аз лично използвам за всеки ден Lumix LX3 и мога да кажа, че съм адски доволен ... Оптичното приближение понякога ми липсва, но като за апарат, който влиза във всеки нормален джоб не мога да се оплача (а сега излиза и наследникът му LX5). Имам и един стар ултразум Sony H9, който също правеше страхотни снимки (макар и само в доста компресирано JPG), само да знаеш къде да пипнеш настройките. Относно огледалата - най-често използвам Sony Alpha, но имам страхотни впечатления от доста Canon-и.
Но, както беше казал някой преди мен, огледалото е играчка, която трябва да знаеш как да ползваш, дали си заслужава инвестицията - всеки си преценява сам, а и имайте предвид, че огледалото е нещо, което постоянно те чопли да “подобриш” - филтърче, обективче и прочее ...
Като заключение - преди да си купите огледало задължително поснимайте ден два с такова, а ако можете - изкарайте бърз курс по фотография.
29.07.10
13:10
Абе сега тамън сте се събрали и ви бех разпалил.
Да види мсега можем л ида извлечем нещо.
Колеги трябва ми апарат за подводно снимане.
С опция за видео.
Но евтин. Омръзьна ми да ме цакат с по 30-40 евро за клипче от видимо евтин апарат на всяко влизане под водата.
Примерно
http://salestores.com/vupoin03.html
Или нещо в диапазона до 100 долара.
Не държа да не е употребявано, важноо е да е читаво.
Скъп апарат не ми се взема и не ми трябва - имам две “сапунерки”, една видеокамера, една миникамера, без да броя телефоните и лаптопа - също камерхери.
Трявба ми нещо за наистина спорадично влизане във водата.
Бокс за моите камери не е оферта, почват от 4-500 долара и по меннието на всички за нищо не стават.
Зумът и той не е толквоа важен, а мнението на повечто хора, котио имат някакъв опит, че че зумът на нормалните наземни камери не е голяма файда под водата без осветление и светкавица и се влияе от налягането.
Тоз м ихареса, що.
Горе долу прилични снимки и видео.
15 метра дълбочина - коеот е супер, щото олипуса за 10 метра почват от 800 левундера.
Не става за свестни надземни снимки но както вече казах мтова е далеч от необходимостта при мен.
Важното е да прави нормалн овидео и снимки под водата.
Да не е скъп.
И да издържа на водолазия за аматьори. Което е над 5, п овъзможност и над 10 метра понякога.
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 29.07.10 13:13.
30.07.10
09:22
Не съм се интересувал отдавна, но едно време четох таз статия:
http://www.dpreview.com/reviews/Q209waterproofgroup/
От 2009-та са апаратите, което значи, че хем са по-евтини вече, хем обаче никой не пада до под 300 лева. Fuji-то го гледах за 350лв в БГ.
За по-малко пари и същия ефект - зашо не провериш дали няма underwater пакети за някоя от сапунерките ти - хем си си свикнал, хем излиза по-евтино ... просто идея.
30.07.10
13:22
Мне и не :)
Писал съм го по горе.
450 долара струва пакетът за сапунерките ми.
и според почти всичк иревютна на потребители не струва. Даже не само не систрува парите, но и разваля много качеството.
А тея фотоапарати не са лоши, но е точн отова дето писах... почват от 350 долара за 10 метра.
Това всъщност са апарати за нормални снимки, ударо и водоустойчиви...
Не че са лоши, но за нормални снимки са лоши пред моите а оттам им идва 2/3 от цената. Т.е. плащам им нормалните снимки скъпо, а водните са им опция, иза това ми искат голяма сума, а аз няма мнжда от това.