HIIT размисли

Здравейте :)

Скоро другата седмица почвам да чистя и мисля да вкарам ХИИТ веднага след силовата тренировка (2 до 3 пъти седмично).

В главата ми се върти въпросът с продължителността на интервалите. За сега го мисля:
5 мин загрявка
30 сек спринт
90 сек бавно
и т.н.
за обща продължителност към 20 минути. Става въпрос за велоергометър.

Другото, което се чудя е по-скоро за следтренировъчния шейк. Мисля да го пия веднага след кардиото, но все още се чудя да добавя ли малко декстроза (think)?

24.06.10
10:28

В момента чистя.правя кардио на гребен тренажор - 1 мин бързо,2 минути бавно.За около 20 минути ми се разказва играта.Когато правя по-малко време(10мин примерно) го давам 30сек бързо и 60сек бавно.Пробвай различни варианти и си харесай ;)
Аз не приемам бърз въглехидрат след тренировка освен ако не ми е зареждащ ден(тогава 50гр стафиди)а съм с бърз метаболизъм.Не бих казал,че губя ММ ;)

казано от Ради Хаджирадев на 24.06.10, 10:24:

за обща продължителност към 20 минути. Става въпрос за велоергометър.

Другото, което се чудя е по-скоро за следтренировъчния шейк. Мисля да го пия веднага след кардиото, но все още се чудя да добавя ли малко декстроза (think)?

Става въпрос за отбиване на номера, Ради, НИкаква ХИЙТ не е тва седнал на колелото или легнал, с облегалка, с телевизор.
Велоергометъра въобще е измислен и до днес се ползва за да се мери пулса на стари баби и претърпели сърдечни операции при малко натоварване. В кардиокабинетите го има. Хора с 2-3 байпаса ги возят на него!
По скоро компромиса може да е да тичаш не по системата хийт и да имаш резутат, ама със седене на ергометъра... Тва някой на много пуканки и телевизор, работещ с динамо от отвъд океана може да го е измислил само.

Идеята ти да пиеш протеин веднага след това е грешна според мен, а пък да е с декстроза е направо .... Това се прави след силова тренировка, не след кардио!

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 24.06.10 10:42.

24.06.10
11:15

Абе, аз интервално кардио не знам какво е, но до последно си мисля, че 30 секунди спринт е много, още повече ако е тичане. При това 20 минути? По-разумно ми се вижда да имаш десетина 100-метрови дължини на спринт, между които просто да подтичкваш или просто да ходиш по-бързо, но знам ли..

HIIT на колело е като риба на колело, както Дзвера ти е обяснил.
Изследвания показват, че приемът на малко повече протеин от обикновено преди силовата част (тренировката е като твоята: силова и после HIIT) повишава СТКК (СледТренировъчната Консумация на Кислород). А точно СТКК е виновникът да продължаваме да горим и часове след HIIT сесията и целта ни е той да е възможно по-висок. Подобен ефект се наблюдава и при приема на кофеин и синефрин преди тренировката.

24.06.10
11:30

Табата! Какво мислиш? :)

30 сек спринт наистина е много. Ако издържиш 20 минути, значи спринта няма да е истински спринт.

24.06.10
11:42

Аз на моята пътека вкъщи макса е 12, малко е кофти, че от 7.0 до 12.0 се увеличава нещо от порядъка на 7-8 секунди и това ми отива и в почивката ама кво да се прави.Правя 20 мин кардио - след или въобще без силова. 5 минути от тях са загрявка другото е 20-25 секунди на 12.0 и останалото + увеличаване отново до 12.0 почивка.Днес ще правя на улицата загрявка 4-5 мин и после 6-7 спринта по 70-80 метра и по 30-40 секунди бързо ходене или нормално ходене между тях.Ще хапна и малко повече пиле сега.

Мерси за коментарите.

Не мога да бягам поради контузия и кардиото ще е на велоергометър. Това е сигурно.

И на мен тези 30 секунди ми се строиха много.
Как да разпределя интервалите? 15/60 ли ?

А шейка (суроватъчен протеин) кога да го пия последно? Чудя се дали да не му добавя и малко казеин ..

Мда, или портеина ПРЕДИ силовата както каза Ориндж, което ще има по - малък ефект върху растежа и ще намали смисъла от ползването му,
или - не се бях сетил за първото , но мислех за това -  кардиото ПРЕДИ силовата, а накрая твойта “захранка” .Коеот ще влоши логиката и ефекта и на двете тренировки, но по - малко от това, което си замислил.

Но и двата варианта са компромис според мен.
Класическото решение е:
- забравяш за колелото и си караш фитнес със “захранка”;
- измисляш си отделно време през деня за Хийт, и не на колело.
Тва е... За мен е само това.

Дали ще бягаш по 10 мин. спринтове или по 10 секунди, дали спринта ще ти е с 10 или с 30 км/ч зависи само от тебе вече, там ние не можем да ти отговорим, но каот знам откога си в тея среди, мисля да си имаш школовката...

ПП. Бил си ме с две секунди скорост на писане. Каква е контузията?

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 24.06.10 12:39.

24.06.10
12:47

Аз го правя 20 сек. спринт + 30 сек. крос и пак. На 5-6тата серия вода тече отвсякъде. Понеже правя HIIT самостоятелно в нетренировъчен ден не пия протеин, а 15-20 минути след кардиото ям месо + въглени/мазнини. Не знам дали е правилно, но се чувствам добре.
За тренажорите и велото и аз съм съгласен, не струват.

24.06.10
12:57

Позволете да се включа с един въпрос по темата. Как ви се струват HIIT клекове? Смятам да ги правя с леки дъмбели на 8 интервала от 20/20.

JA

24.06.10
12:57

Аз HIIT-a го правя 65 метра максимален спринт,120-30 метра бързо ходене и това го повтарям 5-6-7 пъти,след което правя и малко крос. Понеже кардиото го правя на гладно, като стана пия доза аминокиселини(PW),веднага след кардиото също и след около 30мин хапвам обикновената закуска(40гр протеин,100гр овес с кисело мляко и мед). Вижда ли ви се правилно?

24.06.10
14:17

казано от Ради Хаджирадев на 24.06.10, 12:37:

Мерси за коментарите.

Не мога да бягам поради контузия и кардиото ще е на велоергометър. Това е сигурно.

И на мен тези 30 секунди ми се строиха много.
Как да разпределя интервалите? 15/60 ли ?

А шейка (суроватъчен протеин) кога да го пия последно? Чудя се дали да не му добавя и малко казеин ..

На мен стринтове от 15 сек. ми се виждат доста кратки, освен ако наистина не изхвърчаш от пътеката/колелото :) . В момента правя 1 мин. бавно/1 мин. бързо темпо и това поне при мен е оптимално.

Мнението беше редактирано от soul rebel на 24.06.10 14:17.

24.06.10
16:41

И отново...    Табата с обръщане или клек?

казано от radostin radev на 24.06.10, 16:41:

Защо не и двете? ;)
Ако е клек - гледай да е преден - при задния губиш половината почивка само в оставяне и вземане на щангата.

24.06.10
16:58

казано от Oranje на 24.06.10, 16:54:

Защо не и двете? ;)

Цялото движение убива скоростта. Само клек с раменни преси по-добре сякаш. Повече повторения можеш да направиш за 20-те секунди.

казано от Thrashmetal на 24.06.10, 16:58:

казано от Oranje на 24.06.10, 16:54:

Защо не и двете? ;)

Цялото движение убива скоростта. Само клек с раменни преси по-добре сякаш. Повече повторения можеш да направиш за 20-те секунди.

To не напразно най-добрите упражнения за табата са именно тръстера и предния клек. Повече инфо - в една скорошна статия  8-)

24.06.10
17:10

А HIIT ли е да кажем 50 метра спринт плуване стил кроул  - 1 дължина на басейна и след това 3 дължини умерено темпо и така в продължение на 500 метра и след това малка почивка и пак и така докато стане към половин час плуване ?

Мнението беше редактирано от hardrlz на 24.06.10 17:11.

Стеф, като те знам, каквато и да ти кажа, че е контузията ще заявиж, че е оправдание :D Иначе заради разкъсан менискус не бягам, защото почва пак да ме боли.
Миналата година без грам тренировки свалих над 15 кг, а и както всички знаем 80% от цялата работа е в храненето. Проблемът е, че сега имам и мускул, който искам да запазя.

ХИИТа просто ще го вкарам като “бонус” в режима :) Явно интервалите с времето ще си ги установя по собствените възможности.

24.06.10
19:29

Само не разбрах, какво му  е на кардиото на велоергометър?

24.06.10
19:51

Братле - тоя разкъсан менискус неможеш ли да го оперираш.Операциите за менискус са леки - особено ако са извършени при добър специалист.

Две години му търпях болките. Много нощи не съм спал и т.н. В момента нито ме боли, нито го усещам, че въобще някога му е имало нещо. Няма да им давам да ми бъркат в ставата освен ако не е абсолютно задължително.

Колкото до велото.. може да има недостатъци, но си остава кардио, гори енергия и натоварва мускулатурата. Аз няма да въртя педалите докато се тъпча с чипс и гледам телевизия, а ще е завършек на тежка силова тренировка.

25.06.10
06:53

Не виждам проблема какъв е с HIIT на вело. Аз често го правя и да не е толкова натоварващо като пътеката или тичането на вън, но ако на пътеката издържам 20-25мин на велото правя 30-35мин - като освен по-бързо въртене увеличавам и натоварването и съм по изпотен от велото.

25.06.10
06:57

HIIT на велото има ефект - правих го допреди месец заради контузия. не е същото като да бягаш, но ефект има. схемата ми беше - 5мин загрявка; 30 сек спринт; 60 сек средно темпо - така 20 мин. натоварването - 2/3 от максималното за велоргометъра

Не, не подхождам така към всяка контузия Ради.
Действително при човек с твоя опит оная болка в ръката от правия лост си беше просто оправдание да спреш да тренираш, но за менискуса не знам дали е зле и колко.

Давам ти съвет по следния начин, какъвто хийт решиш да правиш, ако искаш почни в началото от 10 секунди интензитет и 1 минута бавно.
После, на следващата тренировка вдигни мизата. Видгни малко натоварването, намал ипочивката.
И така, от тренировка до тренировка, докъдето стигнеш. Най - сигурно, ще си разбереш възможностите и пак ще има ефект. Гарантирано. Вместо да питаш по форумите, това е най - умния подход.

Хм. За травмата.
Значи тогава да ти кажа.
Според мен не зна мка ки кде те боли, но натоварване на велото не е по - безопасн оза мениска от тичане. Даже да не кажа че е по опасно.
Ти едва ли ще ме послушаш, ама аз да си кажа.
Сега е и сезона.
Защо не опиташ нещо по - нестандартно?

Плуването е страхотна аеробика и кардио.
Подходящо е и за хийт според мен, без проблем може да интегрираш смяната на скоростта и стиловете.
И е едно от най - добрите за мениска ... Нито колелото, нито тичането са по - добри.
Що не опиташ с това?
Коеллото нито по - ще ти щади коляното,
Нито ще даде по - добър фект.

to4ka, колелото е някакво кардио колега,
но никакъв хийт.
Хийт е ... екстремна тренировка.
Хийт на велоергометър е за мен малко все едно да кажеш “купих си два гумени дъмбела от метро, дали ако тренирам с тях във нас мога да стана шампион по щанги?”
Нали разбираш, фитнес с тях в къщи можеш да правиш и ще има ефект, но не и при всяка поставена цел.Тъй като подозирам че говорим за сериозни цели и на човек с опит, смятам велото за отбиване на номер.
А не че абсолютно никакъв ефект няма, и аз съм правил вело, не го разбирайте така. ННо не си струва тормоза от гледна точка на ефекта, безда говорим че идеята да с ипазиш колената натоварвайк ивелосипед за мен е малко... съмнителна.

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 25.06.10 07:02.

25.06.10
17:20

Не, че някой ме пита,  ама съм абсолютно съгласен с FRANKO1
Между кардио, ХИИТ на велоергометър и кардио плуване с две ръце гласувам за велоергометъра! Иначе за минискуса може и да е по-добре плуването... но ако избираш между пътека и велоергометър, второто определено щади повече коленете.

D3BEP, той стажът ми като цяло може да е голям, но бях спрял за 2 години. Сега тренирам от нова година отново, така, че стажът ми може да се каже, че е половин година. Другото, поне според тялото ми, е минало :) С ръката си не можех дори чиния да държа, така че почивката беше задължителна. В момента пак си ме боли, но леко. Въпреки това си тренирам достатъчно тежко (но без фитили).

За кардиото и аз точно така го бях намислил след като прочетох мненията. Почвам с кратки интервали и за седмица-две вече ще знам точно колко ми трябва на мен.

Относно натоварването - при велото не изпитвам никаква болка в коляното и въобще не го чувствам натоварено.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1