За измерването на Храната

29.03.05
21:37

Значи интересно ми е как си мерите храната? Разбирам че таблиците са за 100гр суров продукт, но примерно повечето меса като си ги приготвия пускат доста мазнина, след печенето или варенето те остават на половина а в съда в които са приготвени има 100 гр и повече лой.
Примерно тая вечер си опекох бутчета и от 700гр. сурови станаха 350гр + около 100гр лой която изхвърлих.
Та въпроса ми е примерно как да си ги пресметна тия бутчета в случая като 700гр или като 350гр ?
А и не само за бутчетата те повечето меса се стопяват на половина и пускат доста мазнина.
Благодаря предварително.

29.03.05
22:14

в таблицата е дадено съдържанито на протеин в СУРОВ продукт (примерно 20%). След изпичане изчезва голяма част от грамажа - във вид на вода и мазнини....от това следва да си направим извода, че протеина (като процентно съдържание) се е увеличил (да речем 40% :D ). Да ама НЕ, вследствие на термичната обработка белтъчините се разпадат (денатурират), което ги прави по-лесно усвоими от стомасите ни, но също така им се понижава биологичната стойност и след употреба този протеин води до  по-ниско азотно задържане в клетката (а положителния азотен баланс ни е необходим за да анаболизираме :D )....заболя ли те главата :P
:arrow: затова смятай въпросните 350 гр бутчета (вече опечени) за 15тина % белтък и оттук~50 грама белтък :wink:
По-яки!

29.03.05
22:25

Мерси за отговора разбрах те. :D
Но как да сметна тогава колко са калориите и мазнините в това дето ще го ям?

29.03.05
22:29

:shock: о-о-о стига с главоболящи въпроси! Толкова ли си се вманиачил....аз никога не съм ги смятал тези неща (а дигам вече 5-6 години). Като става дума за калории, просто хващаш метъра и кантара и мериш - като усетиш че качваш прекалено намаляваш леко въглехидратите и пак мериш - ако не растеш увеличаваш ги леко...и така... :D

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1