Млякото било вредно

NX

07.03.08
17:00

Съвсем случайно попаднах на тема от един форум относто млякото :http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=1051&start=0&p=32020&#e;ntry32020;и меко казано се шокирах като видях какво мислят тези хора за него . Кажете си мнението и вие , аз лично смятам че млякото е полезна храна която е важна за човека .
Другото което ме шокира е следното изказване на един от потребителите “Ако майките по света знаеха да държат децата си гладни по 1 ден в седмицата, болестите на човечеството щяха да намалеят и по количество, и по вид с около 30%...” . Според мен тези хора имат психични проблеми. Моля ви кажете и вашето мнение .

*C

07.03.08
17:08

Млякото си е много добре.То съдържа белтъчини,въглехидрати..Добро е за фитнес посетители ;)

07.03.08
17:45

Нито киселото, нито прясното мляко са вредни!

07.03.08
18:56

Ако е вредно то аз си вредя секи ден :) . Във всеки форум / сайт си имат техни разбираня за нещата , както тук има “пропаганда” за НВД и подобни така че не се стряскай . Това за глада 1 ден в седмицата обаче неможах да го разбера ...

07.03.08
19:13

Това за 1 ден от седмицата да не се яде и аз съм го чувал.Една позната го прави всяка сряда.Има огромен ефект поне като промяна в тялото и,за болести вече не мога да кометирам.

10.03.08
21:51

Именно това е проблема с хората мислещи се за “духовни” те обожават да цитират този или онзи “учител” тази или онази книга, от цялото им поведение лъха на мисълта за превъзходство над останалите накратко макар да претендират за смиреност и скромност те са едни арогантни кучи синове които просто цитират, цитират, цитират без изобщо да си правят труда да се усъмнят в твърденията които цитират. Знанията които бълват всъщност не са техни, те не са ги пробвали. Ако нещо от техните “познания” влиза в противоречие с науно доказани факти те просто си затварят очите и си продължават както си знаят.
Така - млякото както и яйцата са сред най - перфектните храни, защо? Мисли прагматично - защото те са пригодени като универсален източник за израстване на потомството т.е. те съдържат абсолютно всичко необходимо в тях за да може малкото бозайниче или птиченце да расте по най - добрия начин.

11.03.08
12:56

Господи, помилуй

30.03.08
09:29

Пълни глупости,ако беше толкова вредно майките нямаше да кърмят до ден днешен децата си и да им дават мляко. И на малките кучета дори,се дава мляко,извара докато подрастват. Млякото си е жизненоважна храна

30.03.08
12:31

казано от Kevin_Kostner на 30.03.08, 09:29:

Пълни глупости,ако беше толкова вредно майките нямаше да кърмят до ден днешен децата си и да им дават мляко. И на малките кучета дори,се дава мляко,извара докато подрастват. Млякото си е жизненоважна храна

Подкрепям с две ръце!

IB

30.03.08
13:20

казано от Alkorin на 10.03.08, 21:51:

Именно това е проблема с хората мислещи се за “духовни” те обожават да цитират този или онзи “учител” тази или онази книга, от цялото им поведение лъха на мисълта за превъзходство над останалите накратко макар да претендират за смиреност и скромност те са едни арогантни кучи синове които просто цитират, цитират, цитират без изобщо да си правят труда да се усъмнят в твърденията които цитират. Знанията които бълват всъщност не са техни, те не са ги пробвали. Ако нещо от техните “познания” влиза в противоречие с науно доказани факти те просто си затварят очите и си продължават както си знаят.
Така - млякото както и яйцата са сред най - перфектните храни, защо? Мисли прагматично - защото те са пригодени като универсален източник за израстване на потомството т.е. те съдържат абсолютно всичко необходимо в тях за да може малкото бозайниче или птиченце да расте по най - добрия начин.

По-добре не може да се каже просто! Точно така е. :)

30.03.08
22:12

Ако не се взимат в предвид две неща, непоносимостта към лактоза и ниското качество на млякото продавано в БГ, това всъщност е една много полезна храна:)

31.03.08
10:55

Ми то суроватката се прави от мляко и е един вид концентрат. От тук следва че ние “билдерите” се тровим та питаш ли ;)

31.03.08
14:45

По принцип и аз на няколко места съм чувал, че прясното мляко е вредно. Ежедневната му консумация в големи количества съвсем не е препоръчителна. За киселото вече положението е коренно различно. Там и лактозата е по - малко , въглехидратите са в друг вид. Прясното има много по-активни съставки , затова киселото е препоръчително.

Другото е , че млекарите в момента са най - големите химици и нито прясното, нито киселото мляко имат нещо общо с истината. Киселото обаче определено е по голяма химия , поне в сравнение с повечето “натурални” пресни млека като например Мизия, Бор-Чвор и дори по разпространените Фибела и Роса. За разни 0,1% Meggle и подобни марки с 3 месеца трайност изобщо няма да говоря.

А що се отнася до това ,че всички храни са вредни... Напълно вярно е :) Затова никога не трябва да прекаляваме и да наблягаме само на един тип храна. Специално билдърите , включителрно и аз, които консумираме по 200г Протеин на ден определено има причина да се притесняваме за Черния дроб , Жлъчката и Бъбреците.Съвсем не толкова много колкото някой хора на стероиди , но все пак има причина за притеснение :) Та истината е посредата. Баланс да има ! :)

03.04.08
19:51

Значи млякото и млечните продукти на компания бор-чвор мога да кажа че са най-качествените и натурални. Тяхното кисело мляко (бор чвор и “млякото на дядо от село”) съдържат най-много бактерий балканикус.... ко беше там нз. За разлика от тях данон и на баба, което също е на данон са на дъното на класацията. Млякото е полезно, не вярвайте на некви от книжки дет са праят на големи учители ;)

03.04.08
19:58

Ако млякото беше вредно, аз отдавна трябваше да съм умрял.

А като прочетох това за гладуването веднъж седмично, се сетих за ония двамата селяни, дето си говорили и единия казал  “Еййй, тъкмо научих магарето си да не яде и то взе че се спомина”...

BU

03.04.08
20:25

Млякото било вредно?А умира ли се от високо количество и често приемане,’щото аз тогава да си пиша некролога.Някой да даде идея за възпоменание.”Твойте очи кафеви ний не ще забравим...”

MR

03.04.08
20:44

Със сигурност не одобрявам прясното мляко(не го и пия вече), 3а киселото не съм сигурен, но като цяло масовата патиори3ация маи преебава всичко млечно на тоя свят. А3 сега съм в Германия и имах въ3можност да си купя ка6кавал от непастиори3ирано, прясно мляко и имах чувтво, че такова не6то не съм ял пре3 живота си, ра3ликата е огромна. Само се 3амислете, културистите отричат млякото в предсъсте3ателен или и3об6то 3аради лакто3ата, сирената и ка6кавалите нямат лакто3а, 3а6то и3веднъж станаха вредни? Да, сега някои 6те каже 3аради ма3ното, но при НВД се яде ма3но, профила на ма3нините в млякото бил мноого добър 3а подраства6ти, въпреки, че са 67% дълговерижни(3а обра3уване на хормони), а пак се ома3нява от тях. Просто пастиори3ирането/хомогени3ирането прави млечните продукти и3куствени.
А 3а това, че децата трябвали да гладуват един ден в седмицата съм почти съгласен (ВНИМАНИЕ а3 съм на циклична диета), реално погледнато всичките деца се тъпчат със сладко и простотии и гладуването 1 ден седмично е наи_малкия им проблем.

ГРЕ6КА, хомогени3ация, тя е по_вредна.

Ползвай бутона за редакция . 3,4 и 6 не са буква от българската азбука .

Мнението беше редактирано от GH0$T на 03.04.08 21:51.

03.04.08
22:52

Вярно няма никой умрял още от бял хляб, захар или газирано. Сигурно са безвредни.

BU

04.04.08
06:01

казано от butthead на 03.04.08, 22:52:

Вярно няма никой умрял още от бял хляб, захар или газирано. Сигурно са безвредни.

‘Ко не се умирга от храната значи тя дарява живот.Тялото неможе да влезе в състояние на застой.Или се движи напред или назад.Каквото не ме убива ме прави по-силен.

:-) Убийствена логика.

Мнението беше редактирано от BusyMan на 04.04.08 06:01.

07.03.09
20:50

Я да посъживя темата, че нещо пак май има кампания срещу млякото :)
Мине се не мине година-две и се изтъпанчи някой “учен” да обяснява на цял свят колко видите ли е вредно млякото.
Аз, като един стожер да се изплющя в негова (на млякото) защита:

В Западна Европа българското кисело мляко става известно благодарение на френския крал Франсоа I. Кралят страдал от тежка и нелечима диария. Той помолил за помощ своя съюзник османския султан Сюлейман Великолепни. Той му изпраща лекар, който успява да го изцери с диета от кисело мляко. В знак на благодарност френският крал разпространил информацията из Европа за храната, която успяла да го излекува.
В началото на XX век в най-известния за това време институт „Пастьор“ в Париж постъпил на работа големия руски биолог Иля Мечников (1845–1916). Той допуснал, че стареенето на човека е болест като всяка друга. Мечников приема, че белтъчните вещества в дебелите черва загниват, при което се получават токсични амини, вредни за човека. Те се абсорбират от организма и предизвикват промени в тъканите на артериалните стени. В резултат настъпват старчески изменения при хората, които водят към прекомерно ранна смърт. Мечников смятал, че вредното действие на тези микроорганизми би могло да се намали чрез подходящи лактобацили.
Мечников събрал сведения за 36 страни и установил, че най-много столетници има в България – четирима на 1000 души. Той отдал това на редовното консумиране на българско кисело мляко

Пръв проучил микрофлората на българското кисело мляко е българинът Стамен Григоров (1878-1945), студент по медицина в Женева. През 1905 г. той я описал като състояща се от една пръчковидна и една кълбовидна млечнокисела бактерия. През 1907 г. пръчковидната бактерия е наречена Lactobacillus bulgaricus. През 1917 г. Orla Jensen доказва, че при производството на кисело мляко освен Lactobacillus bulgaricus участват и коки (кълбовидни микроорганизми) наречени Streptococcus thermophilus

Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus не само повишават хранителната и биологичната стойност на киселото мляко, но му придават и лечебни свойства. Киселото мляко съдържа вещества, които подтискат развитието на редица патогенни и непатогенни микроорганизми. Установено е, че микрофлората на киселото мляко синтезира антибиотични и антимикробни вещества, които действат подтискащо върху микроорганизмите от чревния тракт, особено на гнилостните микроорганизми. Киселото мляко е мощно биологично средство за борба срещу някои хранителни отравяния. Киселото мляко притежава и антиуморно действие, тонизира организма. Спомага и в борбата срещу стомашния и чревния рак, а редовната му консумация намаля риска за появяването на такъв

При приемането на антибиотици през устата биологичното равновесие в червата се разстройва. В резултат настъпват тежки заболявания на храносмилателната система. Системното приемане на кисело мляко се отразява изключително благоприятно върху възстановяването на биологичното равновесие на чревната микрофлора. Редовното му консумиране спомага за създаването и поддържането на неспецифични имунологични реакции в организма на човека. Това е от особено значение при приемането на стерилни храни, което се свързва с появата на някои вирусни заболявания, особено на хепатит. Като цяло киселото мляко има имуностимулиращ ефект. То е ефикасно средство против диариите, запека и други стомашно-чревни болести. Помага за главоболието и е особено известно за премахването на махмурлука. И благодарение на всичките си тези лечебни свойства българското кисело мляко допринася за по-бавното стареене на организма.

Българското кисело мляко и щамовете от Lactobacillus bulgaricus са продукти, патентовани в Патентното ведомство на Р България. Производството му се осъществява по БДС 12-82 Мляко кисело българско. Общи изисквания.
Българското кисело мляко, според определението на БДС 12-82, се произвежда само от 2 съставки: мляко и закваска. Продуктите, съдържащи и друго, например сухо мляко, соя, нишесте, консерванти за спиране на ферментацията, не са българско кисело мляко. Киселото мляко отговарящо на БДС 12-82 има съответния надпис на опаковката си.
Данон не е българско кисело мляко по смисъла на БДС 12-82

Ето и едно интересно проучване на БНАП: http://www.bnap.org/?p=89
За защита на прясното, ще изтъкна, че лактозна непоносимост има 1/75 000 души в България, а в Индия кравата е свещено животно заради “млякото, с което всички се храним”.

01.07.10
20:25

Погледнете тук  http://www.belchohristov.com/8793.html
Какво мислите?!

01.07.10
21:06

Мисля, че е прекалил с уникалните си авторски статии и 3-те си златни ключа...

Да млякото, което се продава няма почти нищо общо с домашното и тези, които сме имали щастието да ни доят прясни мляко на село като малки предполагам ще го потвърдят, но организма се приспособява..

Съжалявам за кравите, но ако се вслушваме във всеки, който ни каже за определен вид храна, че е вредна..ще трябва да си вземем да гледаме крави, кокошки, градина със зеленчуци.., да си мелим сами зърното.., ама после ще трябва и да си сеем наше зърно, щотото купешкото сигурно е вредно, в което няма нищо лошо де. Но няма как да се случи.

Преди 2 дни по телевизията коментираха как ВСИЧКИ зеленчуци са хакани с нитрати и пестициди - български, гръцки, турски... Спомням си репортаж за ядките как ги обработвали с не знам си какво. Имаше репортаж за пилешкото, после за рибата, хлябовете...сега очаквам и да направят нещо за минералната вода и тя сигурно е вредна.

Другите пък с непоносимост към лактозата..глезльовци.. я да ви питам някой в Сомалия дали има и той непоносимост към лактозата и ще каже: “Ааа не не мога да ям млечни продукти..”

Мнението беше редактирано от velislavs на 01.07.10 21:08.

02.07.10
05:00

http://www.belchohristov.com/8793.html -вероятно както се казва “Truth is out there”,все пак ако можете не залагайте много на употребата на млякото от магазина,а на домашното/ако имате възможност/Специално в САЩ,много често като си купя прясно мляко,то има един синкаво синтетичен цвят.Колкото до киселото мляко то  на него си пише ,че освен мляко има и нишесте.Не знам как е в България контрола над храните ,но в Щатите е много строг и не вярвам да се продава нещо толкова вредно.Прави ми впечатление ,че американските тийнейджъри,изглеждат по малки на години от българските,изглеждат си като деца на 14-16 години,а не като 20 годишни.От друга страна храните са пълни с ГМО-чушките са жълти,зелени и червени без семе,събират по половин килограм кайма ,ако готвиш пълнени чушки,динята и пъпеша са без семки,а кравите и телетата са наистина доста големи.Може би истината е някъде по средата...

02.07.10
07:21

Мани на Белчо историите. Само 15 годишните и лелките са му фенове и се прехласват по “уникалните статии” и 3те златни ключа :D и ултра дупер модерното мислене и мега яките невероятни ИНДИВИДУАЛНИ диети.
Навремето статиите му представляха интерес за мен, преди да осъзная колко комерсиален е и какво его има.
Всичко, което ядем ни трови по малко, но това не значи че ще спра да ям месо и да ям кисело мляко. Гледам като купувам храна да е с възможно най-малко “отрова” вътре. При някои пилешки филета се усеща вкуса на зобта с която са ги хранили. Направо ми се повдига от послевкуса. Но трябва да се яде месо,защото иначе няма да има резултати.
Не всеки може да си гледа кокошки,прасета и да си взима яйца от село.

Мнението беше редактирано от Aleksandar Marinov на 02.07.10 07:22.

03.07.10
09:57

Честно казано напоследък доста съм си променил начина на хранене.
Например почти не ям месо и интересното е че се чувствам много по-добре. Имам няколко приятели които са вгетарианци от години. Те са от Индия и там е доста разпространено. Все пак си тренират яко фитнес и бойни спортове. Телата и са много добре развити, въпреки че не хапват грам месо. И аз преди ядях меса постоянно и си мислех че ако не ям месо все едно не съм ял. Не е вярно това.
Другото за което се притеснявах че животинските протейни не са като растителните. Вегетарианците поемат почти само растителни и пак си изграйдат мускули.
За млякото...много противоречиви мнение. Просто не трябва да се прекалява. Доводът, който според мен е най-силен за вредата на млякото е, че няма жив организъм освен човека, който да пие мляко през целия живот. Млякото е предназначено за началното изграйдане на организма и след това е излишно. Просто това съм го чел и звучи логично.
Друго наблюдение е, че през 70те и 80те, в Англия е имало много реклмани кампании, който са целяли да накарат децата да пиям повече мляко ( 4 чаши на ден). Някакси тези кампании са спрели и вече никой не те кара да пиеш мляко тук. Затова си мисля, че са открили нещо, което им е показало че не трябва да се прекалява с млякото.

Сега карат децата да ядат по 5 плода или заленчука на ден....да види кога и те ще станат вредни :)

17.07.10
21:02

напротив - изобщо не трябва да се яде :

Индийски йога – 70 години без вода и храна
30 лекари дебнели две седмици с камери Прахлад Джани

“Индийски учени останали крайно изненадани след двуседмични медицински изследвания на 83-годишен местен йога, който твърди, че вече над 70 години не е поемал нито храна, нито вода.

По време на наблюденията аскетът с дълга брада Прахлад Джани не само издържал без храна и вода, а и не са установени никакво уриниране и дефекация.

През тези две седмици единственият му контакт с вода бил, когато си правел гаргари и се миел.

“Ние не разбираме как е възможно да оцелее. Този феномен остава мистерия”, заявява пред АФП Судхир Шах, невролог от 30-членния медицински изследователски екип на здравното министерство, който по време на експеримента денонощно наблюдавал йогата с камери в болница в Ахмедабад.

След края на изследванията Прахлад Джани се завърнал в родния си щат Гуджарат и подновил обичайните си занимания с медитация.

Той твърди, че на 8-годишна възраст една богиня го благословила, което му позволило да живее без храна и вода.

Според д-р Шах щом енергията на Прахлад не идва от храна и вода, той вероятно я получава от околни източници, един от които е слънцето.”

17.07.10
21:57

Като се замисля колко ще ми паднат разходите ако не ям и пия, това ми изглежда супер идея :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1